درمان سوختگی درجه یک
سوختگی سانحه ی دردناک و رایجی است که نیاز به مراقبت های خاص دارد، در این مقاله علائم و نحوه درمان خانگی سوختگی های درجه یک را بخوانید.
سوختگی اتفاق بسیار دردناک و ناخوشایندی است که اغلب کودکان و بزرگسالان آن را تجربه می کنند. به سوختگی های سطحی که از برخورد صورت یا بدن به اجسام داغی مانند بخاری، اتو، اجاق گاز و مایع داغ، مواد شیمیایی یا پریز برق حاصل می شوند، اصولا سوختگی درجه یک گفته می شود.
البته بیشتر سوختگی های درجه یک ناشی از آفتاب سوختگی هستند. برخی از سوختگی های درجه یک نیز در نتیجه استفاده از سولاریوم (دستگاه برنزه کردن) ایجاد می شوند.
بر اساس مطالعات 72% از موارد سوختگی، ناشی از قرارگیری در معرض آتش یا مایع داغ هستند. همچنین جراحات سوختگی اغلب برای کودکان زیر 16 سال صورت می گیرد.
به طور کلی 72.5% از سوختگی هایی که محل وقوع آنها مشخص است، در خانه رخ داده که 98% آنها تصادفی هستند.
لازم به ذکر است که تمامی سوختگی های درجه یک در صورتیکه به مدت طولاتی در معرض مایع یا جسم داغ قرار گیرند، به سوختگی های درجه دو و سه تبدیل می شوند.
در این مقاله علائم سوختگی درجه یک، راه های مراقبت و درمان خانگی آن بررسی می شوند.
همچنین بخوانید:
انواع سوختگی و مراحل ترمیم پوست (کلیک)
تعریف سوختگی درجه یک
سوختگی های درجه یک تنها لایه ی رویی پوست یا اپیدرم را تحت تاثیر قرار می دهند. به همین جهت پزشکان این سوختگی ها را سوختگی های سطحی می نامند.
سوختگی های شدیدتر به لایه های عمیق تر یا تمام لایه های پوست از جمله اعصاب نفوذ می کنند. این نوع سوختگی ها درجه دو و سه نام گرفته و شامل خصوصیات زیر هستند:
- سوختگی های درجه دو: با عبور از اپیدرم به لایه دوم پوست (درم) می رسند. این سوختگی ها دردناک تر و متوم تر از سوختگی های درجه یک بوده و باعث ایجاد تاول می شوند.
- سوختگی های درجه سه: به لایه های اول و دوم پوست تا سومین و پایین ترین سطح پوست (هیپودرم) آسیب می زنند. این سوختگی ها به قدری عمیق هستند که همانند سطح یک تکه زغال سوخته شود.
علاوه بر این موارد، برخی از سوختگی ها بسیار شدید بوده و باعث سوختن کامل و از دست رفتن پوست و نمایان شدن استخوان می گردند که به آنها سوختگی های درجه چهارم، پنجم و ششم می گویند.
همچنین بخوانید:
سوختگی درجه 3 : تشخیص و درمان (کلیک)
علائم سوختگی درجه یک
اغلب سوختگی های درجه یک، سطح کوچکی از پوست را شامل شده و فقط برخی از آنها به مناطق بزرگتر پوست آسیب می زنند.
سوختگی های ایجاد شده در پوست روشن به رنگ قرمز و سوختگی ها روی پوست تیره به رنگ قرمز مایل به قهوه ای هستند. می توان گفت که تغییر رنگ پوست، شناخته شده ترین نشانه ی سوختگی درجه است.
عموما سوختگی های درجه یک موجب باز شدن پوست و ایجاد تاول نمی شوند، آنها علائمی زیر را به همراه دارند:
- خشکی پوست
- احساس درد در ناحیه سوخته که معمولا 2 تا 3 روز طول می کشد.
- ورم
- خارش
- احساس گرما در پوست پس از لمس
- سفید شدن پوست ناحیه دچار سوختگی هنگام اعمال فشار، در افراد دارای پوست روشن
- لایه برداری قسمت بالایی پوست در عرض 1 تا 2 روز و بقیه در عرض 3 هفته
- تغییر موقت رنگ پوست به علت لایه برداری
همچنین بخوانید:
درمان سوختگی درجه یک در منزل
متداول ترین راه درمان سوختگی درجه یک، درمان خانگی است. اگرچه بیشتر سوختگی های درجه یک نیاز به درمان پزشک متخصص ندارند، اما انجام درمان های خانگی در کاهش درد و پیشگیری از ماندن جای سوختگی بسیار تاثیر گذار خواهد بود.
در صورتیکه سوختگی به سطح وسیعی از پوست نفوذ کرده و فکر می کنید که شدیدتر از سوختگی های درجه یک است، هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کنید و اقدامات احتیاطی را انجام دهید.
توجه داشته باشید که قبل از هر چیزی حتما باید از ناحیه ی آسیب دیده محافظت کرده و آن را عاری از هر گونه عفونت نگه داشت.
همچنین بخوانید:
درمان های خانگی سوختگی درجه یک
با اقدامات مناسب خانگی مانند موارد زیر می توان سوختگی درجه یک، را به راحتی در خانه درمان کرد:
- لباس، ساعت، انگشتر و هر نوع جواهرات دیگر در نزدیکی محل سوخته را خارج کنید.
- محل سوخته را فورا در آب خنک (نه یخ سرد) فرو کرده و حداقل 5 دقیقه داخل آب نگه دارید. همچنین با استفاده از کمپرس سرد و مرطوب (نه یخ) می توانید درد ناحیه ی سوخته را کاهش دهید.
- به آرامی ناحیه سوخته را با آب و صابون ملایم بشویید.
- روی ناحیه ی سوختگی دو یا سه بار، در روز ژل نفتی بزنید.
- ناحیه سوخته را با باند نچسب بپوشانید و سه بار در هفته یا در صورت وجود علائم عفونت، هر روز بانداژ آن را تعویض کنید.
- از کندن و ترکاندن تاول های ایجاد شده خودداری کنید، زیرا این کار موجب افزایش خطر عفونت و باقی ماندن جای زخم خواهد شد.
- برای جلوگیری از کم آبی بدن مایعات زیادی بنوشید.
- از مالیدن کره یا خمیردندان روی سوختگی درجه یک اجتناب کنید، زیرا این کار سبب افزایش خطر عفونت و جلوگیری از بهبودی می شود.
- از مسکن های بدون نسخه (OTC) همچون استامینوفن یا ایبوپروفن برای کاهش درد، تورم و التهاب استفاده کنید.
- در حد امکان در خانه مانده و محل آسیب دیده را با لباس های محافظ در برابر نور خورشید بپوشانید و از محل سوختگی در برابر نور خورشید محافظت کنید.
در صورتیکه با اقدامات خانگی، هیچ درمانی در جراحات مشاهده نشده و حتی بدتر هم شد، با پزشک صحبت کرده و در پی مراقبت های فوری باشید.
مدت زمان درمان
بر اساس اعلام موسسه ملی علوم پزشکی عمومی، زمان مورد نیاز برای درمان سوختگی درجه یک حدود 1 هفته است. با این حال امکان دارد که بهبودی کامل جراحات و لایه برداری پوست تا 3 هفته نیز زمان ببرد. البته تغیر رنگ حاصل از سوختگی ها احتمالا با ماه ها زمان نیاز خواهد داشت.
جلوگیری از ایجاد جای زخم
همانطور که در بالا اشاره شد، سوختگی های درجه یک عموما به لایه های عمیق پوست نفوذ نمی کنند. فقط زمانی که لایه های زیرین پوست آسیب ببیند، جای زخم باقی می ماند. بنابراین عموما جای زخم پس از سوختگی درجه یک موجب بروز مشکل خاصی نمی شود.
با این وجود پوست های حساس و آسیب دیده همیشه نیاز به مراقبت دارند. در صورت شروع لایه برداری پوست، توصیه می شود آن را رها کنید تا به طور طبیعی بهبود یابد. به دلیل اینکه کندن زخم دردناک بوده و موجب باقی ماندن جای زخم خواهد شد.
در برخی مواقع ناحیه ی سوخته در طول بهبودی دچار خارش می شود. با اینکه تحمل پوست خارش دار سخت و آزاردهنده است، اما بخشی از درمان زخم است. برای کاهش ناراحتی های حاصله از خارش پوست می توانید از مرطوب کننده های پوست و آنتی هیستامین های OTC، مانند دیفن هیدرامین (بنادریل)، استفاده کنید. سعی کنید از خاراندن ناحیه ی آسیب دیده اجتناب کنید. به دلیل اینکه این امر آسیب بیشتری به پوست وارد کرده و موجب ایجاد جای زخم خواهد شد.
همچنین بخوانید:
جلوگیری از ایجاد جای زخم (کلیک)
زمان مراجعه به پزشک
در اکثر موارد برای درمان سوختگی های سطحی نیازی نیست که به پزشک مراجعه کنید.
با این وجود اگر سوختگی شامل موارد زیر باشد، در اسرع وقت برای انجام مراقبت های پزشکی به مراکز درمانی مراجعه کنید.
- ناحیه ی سوختگی بزرگتر از کف دست باشد.
- فرد آسیب دیده نوزاد یا بزرگسال باشد.
- سوختگی همراه با تب یا تغییر رنگ و دردی باشد که با مسکن های OTC بهبود نمی یابد.
- مچ و انگشت های دست و پا یا هر بخش دیگری از بدن را به طور کامل احاطه کرده است.
- بیش از لایه بالایی پوست را تحت تاثیر قرار داده است.
- تغییر رنگ فراتر از ناحیه سوخته گسترش یافته و آلوده به نظر می رسد.
توجه داشته باشید که سوختگی یا آسیب های پوستی، هر چقدر هم که خفیف و بی اهمیت مانند یک خراش کوچک باشند، بدن مانند همیشه قادر به دفاع از خود در برابر عفونت نبوده و نیازمند مراقبت و درمان است. بنابراین زمانی که دچار سوختگی های سطحی و درجه یک می شوید، بهتر است مراقبت علائم عفونت های احتمالی همچون موارد زیر باشید:
- افزایش تورم و حساسیت
- خارج شدن رگه قرمزی از ناحیه سوخته
- تخلیه مایع زرد یا سبز رنگ از محل سوختگی
- تغییر در رنگ و ظاهر کلی ناحیه سوخته
خلاصه
سوختگی های سطحی که آسیبی به لایه های عمقی و زیرین پوست نمی رسانند، سوختگی های درجه یک نام دارند. این سوختگی ها طی یک هفته بهبود می یابند و فقط به مدت چند هفته تیره تر یا روشن تر از پوست سایر نقاط بدن هستند.
به طور کلی علائم سوختگی درجه یک کمتر و خفیف تر از انواع سوختگی های شدیدتر است و مراقبت ها و درمان های خانگی برای بهبودی آن کافی هستند.
با این حال توصیه می شود که نوزادان و افراد مسن دارای سوختگی درجه یک برای دریافت مراقبت به پزشک مراجعه کنند.
برای به حداقل رساندن بروز این سوختگی ها از قرارگیری در معرض نور مستقیم خورشید خودداری کرده و از اقدامات ایمنی استاندارد پیروی کنید.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.