نحوه دادن غذای کمکی به نوزاد
به عقیده بسیاری از متخصصان بهترین زمان شروع دادن اولین غذای جامد به نوزاد، از حدود 6 ماهگی است؛ نحوه دادن غذای کمکی به نوزاد را بخوانید.
بیشتر والدین از حدود 6 ماهگی، شروع به دادن غذای جامد به نوزاد می کنند. در واقع آنها تلاش می کنند تا به تدریج با دادن غذاهای جامد و کاهش شیر، نوزاد را از شیر بگیرند.
نوزاد باید تا چند ماه اول زندگی فقط توسط شیر انسان یا شیر خشک غنی شده با آهن تغذیه شود. بسیاری از افراد نمی دانند که دقیقا از چه زمانی باید دادن غذاهای جامد و کمکی را وارد برنامه غذایی نوزادان کرد.
در این مقاله توصیه هایی برای زمان مناسب و نحوه شروع دادن غذای کمکی به نوزاد ارائه می شود.
همچنین بخوانید:
بهترین زمان شروع دادن غذای کمکی به نوزاد
بر اساس اعلام آکادمی اطفال آمریکا (AAP)، تغذیه انحصاری با شیر انسان یا شیر خشک غنی شده با آهن (در صورت در دسترس نبودن شیر انسان) تا 6 ماهگی کودک توصیه می شود. پس از این زمان می توان دادن غذای کمکی به نوزاد را شروع کرد.
البته برای نوزادان مصرف کننده شیر خشک، از حدود 4 ماهگی یا هر زمانی که آمادگی رشد داشتند، می توان دادن غذای جامد را آغاز کرد. از دادن غذای کمکی و جامد به نوزاد، قبل از 4 ماهگی خودداری کنید.
نوزاد باید تا سال اول زندگی و حتی بیشتر (در صورت تمایل) با شیر انسان تغذیه شود. نوزاد تغذیه شده با شیر خشک می تواند بعد از یک سالگی از شیر کامل استفاده کند.
برای نوزادان تغذیه کننده از شیر انسان می توان بلافاصله پس از تولد، روزانه دادن 400 واحد بین المللی ویتامین D را در نظر گرفت.
شیر خشک های مخصوص نوزادان احتمالا حاوی ویتامین D هستند، بنابراین دادان مکمل های اضافی به این نوزادان ضروری نیست.
همچنین بخوانید:
چرا باید تا شش ماهگی صبر کرد؟
بر اساس دستورالعمل های غذایی برای آمریکایی ها 2020-2025، نیازهای تغذیه ای نوزادان در حدود 6 ماهگی تغییر کرده و آنها برای رشد و تکامل به کالری و مواد مغذی اضافی بیشتری نیاز خواهند داشت.
بر اساس اعلام مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC)، باید قبل از دادن غذاهای جامد به نوزاد، اجازه داد که نقاط عطف رشدی او فرا برسد. این نقاط عطف رشد شامل موارد زیر هستند:
- کنترل سر و گردن
- نشستن با حمایت یا بدون کمک
- آوردن اشیا به سمت دهان
- علاقه نشان دادن به غذا و باز کردن دهان در صورت پیشنهاد. برخی از نوزادان در این زمان تمایل به خوردن غذاهای مصرفی دیگران دادند.
- قورت دادن غذا به جای بیرون دادن آن از دهان
- استفاده از زبان برای فشار دادن غذا به اطراف دهان
بر اساس پیشنهاد AAP، پس از دو برابر شدن وزن نوزاد یا اضافه کردن حدود 13 پوند وزن یا بیشتر، نوزاد برای خوردن غذای جامد و کمکی آماده می شود.
طبق مقاله ای در سال 2021، نوزادان بین 4 تا 9 ماهگی بیشتر خواهان طعم ها و بافت های جدید هستند. در طول این زمان حساس، پایه های ترجیحات و رفتارهای غذایی آنها، که ممکن است زندگی بعدی آنها را تحت تاثیر قرار دهد، ایجاد می شود.
همچنین بخوانید:
غذا برای وزن گیری نوزاد (کلیک)
نحوه دادن غذای کمکی به نوزاد
هیچ قانون مشخصی برای انتخاب اولین غذای جامد نوزاد وجود ندارد. با این حال بر اساس اعلام AAP، باید برای پیشگیری از خفگی، غذاهای نرم یا پوره ای را انتخاب کرد.
همچنین توصیه می شود که دادن غذا به آنها را با یک ماده شروع کرده و کم کم مواد دیگر را برای بررسی واکنش های آلرژیک احتمالی اضافه کنید.
بسیاری از افراد ترجیح می دهند که از غلات نوزاد به عنوان اولین غذای جامد استفاده کنند. برای رقیق کردن می توان از شیر انسان، شیر خشک یا آب استفاده کرد. این مساله در ایجاد عادت در کودک برای تشخیص تفاوت بافت بین مواد جامد و شیر موثر است.
با این وجود بر اساس اعلام AAP توصیه می شود که از دادن غلات نوزاد درون شیشه شیر پرهیز کنید زیرا این کار می تواند باعث ایجاد احتمال خفگی شود.
نحوه دادن اولین غذای کمکی به نوزاد باید به صورت زیر باشد:
به آرامی شروع کرده و قاشق های کوچکی از مواد جامد را بردارید. این احتمال وجود دراد که نوزاد چند قاشق اول را نبلعد و آن را به اطراف دهان یا روی چانه خود بیرون بریزد.
همچنین ممکن است برای کشف غذا از دستان خود استفاده کنند. توجه داشته باشید که دادن غذا به نوزاد نیازمند زمان زیادی بوده و باید صبر و حوصله به خرج داد. زمان دادن غذا باید حاوی انرژی مثبت باشد بنابراین سعی کنید در این زمان نوزاد را تشویق به خوردن بکنید.
همچنین بخوانید:
خفگی کودکان و نوزادان : درمان و پیشگیری (کلیک)
همچنین از مجبور کردن کودک به خوردن و امتحان کردن غذا، اجتناب کنید. در صورتی که کودک گریه کرد یا دور شد، غذا را برداشته و به او شیر بدهید. مجدد پس از چند روز غذا دادن را امتحان کنید.
بر اساس یک بررسی در سال 2020، در اکثر فرهنگ ها افراد برای غذا خوردن دور هم جمع می شوند. بنابراین از شیر گرفتن نوزاد (BLW) در تشویق او برای حضور در وعده های خانوادگی موثر خواهد بود.
در این روش بجای پوره کردن غذا و غذا دادن با قاشق، تکه های خرد شده همان غذایی که فرد بزرگسال می خورد، به کودک داده می شود. در اینصورت نوزاد خود می تواند تصمیم بگیرد که چه چیزی و چه مقدار بخورد.
البته این روش با احتمال خطرات خفگی همراه است. دریافت مواد مغذی کافی در روش BLW یکی دیگر از نگرانی هایی است که باید برای بررسی آن تحقیقات بیشتری در این زمینه انجام شود.
ترکیبی از BLW و غذا دادن با قاشق سنتی می تواند در تشویق استقلال کودک و اطمینان از مصرف مواد مغذی کافی موثر باشد.
اولین غذا های کمکی نوزاد حاوی چه موادی باشد؟
بر اساس دستورالعمل های غذایی برای آمریکایی ها 2020-25، ممکن است نوزادان نیاز داشته باشند تا یک غذای جدید را 8 تا 10 بار قبل از پذیرش آن امتحان کنند.
در صورت امکان باید نوزادان از گروه های غذایی زیر تغذیه شوند:
- پروتئین: گوشت، ماهی و غذاهای دریایی، آجیل و دانه ها و محصولات سویا برای تامین آهن و زینک
- میوه و سبزیجات: هویج و موز سرشار از پتاسیم، سبزیجات برگ دار و انبه برای تامین ویتامین A و ویتامین C
- لبنیات: ماست، پنیر، ماست بر پایه سویا، توجه داشته باشید که نوزادان زیر یک سال نباید شیر گاو بخورند
- غلات: غلات نوزاد غنی شده با آهن، از جمله جو، جو دو سر، چند دانه و برنج
باید بر نحوه غذا خوردن کودک نظارت داشت و فقط آجیل و دانه هایی خرد شده را به آنها داد. دانه های بزرگ می توانند باعث ایجاد خطر خفگی شوند. همچنین از عدم وجود استخوان و تکه های پوسته در ماهی و غذاهای دریایی مطمئن شوید.
همچنین بخوانید:
7 اثر اثبات شده ویتامین C بر بدن (کلیک)
غذاهایی که نباید به کودک داد
CDC نسبت به دادن برخی غذا های جامد مانند موارد زیر، به نوزاد 6 تا 24 ماهه هشدار می دهد:
- شیر گاو قبل از 1 سالگی، می تواند باعث خونریزی روده در نوزاد شود
- آب میوه و سبزیجات قبل از 1 سالگی، پس از آن باید به 4 اونس آب میوه 100% محدود شود.
- نوشیدنی های کافئین دار، از جمله نوشیدنی های ورزشی، چای، قهوه و نوشابه های گازدار حداقل تا 2 سالگی
- غذا و نوشیدنی غیر پاستوریزه
- غذاهای سرشار از نمک یا سدیم، از جمله گوشت های فرآوری شده، برخی از غذاهای کنسرو شده و غذاهای آماده منجمد
- غذاها و نوشیدنی های حاوی قندها یا شیرین کننده ها، از جمله کوکی ها، ماست های طعم دار و کلوچه. کودکان تا 2 سالگی نباید قند مصرف کنند.
- عسل تا قبل از 1 سالگی، احتمال مسمومیت غذایی برای نوزاد وجود دارد
بر اساس اعلام AAP، نوزادان می توانند تا حدود 8 ماهگی مواد غذایی درشت مانند پنیر خرد شده و حتی کراکر را امتحان کنند.
همچنین بخوانید:
با خوردن غذاهای فرآوری شده چه اتفاقی در بدن میافتد؟ (کلیک)
ایمنی
CDC توصیه می کند که همیشه یک نفر باید بر روند خوردن یا نوشیدن کودک نظارت داشته باشد. برخی از غذاها مانند غذاهای کوچک، سفت، چسبناک یا توپی شکل که جویدن یا بلعیدن آنها دشوار است، با احتمال ایجاد خفگی همراه هستند.
این موارد می توانند شامل موارد زیر باشند:
- میوه یا سبزیجات خشک
- آجیل و دانه های کامل یا خرد شده
- هات داگ یا سوسیس
- ذرت بو داده
- آب نبات
- گوجه گیلاسی کامل و انگور
- دانه های کامل ذرت خام یا پخته شده
- توت، گیلاس و قطعه های کوچک خربزه
در صورتی که کودک به هر دلیلی دچار خفگی شد باید راه تنفس او را آزاد کنید. بهتر است از قبل با روش های نجات کودکان از خفگی آشنا باشید تا بدانید که در مواقع اضطراری باید چه کاری انجام داد.
کودکان زیر 5 سال به دلیل داشتن سیستم ایمنی در حال رشد، در معرض خطر بیماری های ناشی از غذا هستند. بنابراین ضروری است که از دستورالعمل های آماده سازی و نگهداری مواد غذایی ایمن، بهویژه هنگام دست زدن به غذا برای کودکان پیروی کرد.
همچنین بخوانید:
شیر مادر، شیر خشک، آب و غذاهای جامد
طبق گفته AAP، حتی بعد از شروع خوردن غذاهای جامد توسط نوزاد، هنوز هم تا حدود یک سالگی باید بیشتر مواد مغذی از شیر مادر یا شیر خشک دریافت شود.
همچنین باید نوزادان به نوشیدن آب پس از خوردن مواد جامد، چه در کنار غذا یا بین وعده های غذایی تشویق شوند.
بر اساس هشدار دستورالعمل های غذایی برای آمریکایی ها 2020-2025، باید نسبت به دادن نوشیدنی های شیرین (مانند آب میوه 100% طبیعی) به دلیل احتمال آسیب به دندان های کودک آگاه بود.
همچنین بخوانید:
بررسی آلرژن های رایج
برخی از نوزادان پس از مصرف بعضی غذاها دچار واکنش های آلرژیک می شوند. طبق یک مقاله در سال 2021، با وجود احتمال ایجاد واکنش با مصرف هر نوع مواد غذایی اما معمولا بادام زمینی، شیر گاو، تخم مرغ، گندم، غذاهای دریایی و سویا از رایج ترین مواد غذای آلرژی زا به شمار می روند.
با این حال طبق گفته نویسندگان این مطالعه، این مساله نباید مانع گنجاندن این آلرژن های شناخته شده در غذاهای جامد اولیه نوزاد شود. البته بهتر است نسبت به دادن بادام زمینی کامل قبل از 4 سالگی به دلیل خطر خفگی، خودداری کرد.
طبق توصیه CDC، باید آلرژن های رایج را در مقادیر کم بکار برده و بین دادن غذاهای جدید به نوزاد، بین 3 تا 5 روز فاصله انداخت. بدین ترتیب می توان دریافت که نوزاد نسبت به کدام مواد آلرژی دارد.
CDC توصیه می کند که قبل از دادن بادام زمینی به نوزادان دارای اگزمای شدید یا حساسیت به تخم مرغ، حتما با پزشک مشورت شود.
همچنین بخوانید:
مواد غذایی حساسیت زا کدامند؟ (کلیک)
خلاصه
به عقیده بیشتر متخصصان زمان شروع دادن اولین غذای کمکی به نوزاد باید از حدود ۶ ماهگی (نه زودتر از ۴ ماهگی) باشد. در این زمان، بیشتر نوزادان مهارت ها و هماهنگی لازم را برای کاوش ایمن غذا بدست می آروند.
نحوه دادن اولین غذای کمکی به نوزاد اهمیت زیادی دارد و والدین باید به آرامی شروع کرده و قاشق های کوچکی از مواد جامد را به آنها بدهند.
همچنین بهتر است بعنوان اولین غذا های جامد نوزاد، غذاهای پوره و نرم را در نظر گرفت. همزمان با بزرگتر شدن نوزاد، آنها می تواند بافت های مختلف و طیف گسترده ای از غذاها را مصرف کنند.
بهتر است از دادن غذاهایی که می توانند باعث ایجاد خفگی شوند، پرهیز کرد. همچنین باید در تهیه و نگهداری غذا برای پیشگیری از ایجاد بیماری های ناشی از غذا دقت کرد.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.