ارتباط استرس و میگرن
استرس و اضطراب می توانند باعث ایجاد علائم میگرن در برخی افراد شوند، ارتباط استرس و اضطراب با میگرن و نحوه مدیریت آنها را بخوانید.
هر فرد دارای میگرن، محرک های متفاوتی دارد. این محرک ها در برخی افراد قابل شناسایی نیستند. استرس می تواند یک محرک برای سردردهای میگرنی در برخی افراد باشد.
در مواردی که استرس یک محرک است، هنگام ایجاد استرس اپیزودهای میگرن بروز پیدا می کنند. برای نمونه این اپیزودها در زمان های استرس زا یا زمانی که سطح استرس به طور ناگهانی کاهش مییابد (مانند زمانی که فرد پس از یک دوره پرمشغله از کار مرخصی می گیرد) افزایش می یابد.
بعلاوه طبق برخی گمانه زنی ها استرس یا رویدادهای آسیب رسان در آغاز علائم میگرن یا مزمن شدن آنها موثر هستند. با این وجود دانشمندان مطمئن نیستند که آیا و یا چگونه استرس به طور مستقیم باعث میگرن می شود.
در این مقاله ارتباط استرس و میگرن و نقش اضطراب در این وضعیت مورد بررسی قرار می گیرد. همچنین تاثیر استرس در میگرن مزمن و نحوه مدیریت این شرایط مورد بررسی قرار می گیرد.
همچنین بخوانید:
استرس: علت ها و راه های مدیریت آن (کلیک)
ارتباط استرس با علائم میگرن
برای افرادی دارای میگرن، استرس می تواند محرکی برای علائم آنها باشد. این مساله می تواند باعث شروع علادم یک اپیزود میگرنی به طرق مختلف باشد.
استرس می تواند باعث ایجاد علائم میگرن در طول تجربه استرس حاد شود. همچنین ممکن است افرادیکه مدام استرس دارند، علائم میگرن را هنگام استراحت و زمانیکه سطح استرس آنها به طور ناگهانی کاهش یابد، تجربه کنند.
ابتلا به میگرن نیز خودمی تواند استرس زا باشد. این مساله می تواند باعث ایجاد چرخه ای از استرس و درد مزمن در افراد شود.
البته قابل ذکر است که استرس همیشه یک محرک مستقیم نیست. یعنی می تواند با ایجاد علائم یا تغییرات رفتاری منجر به بروز دوره های مکرر شود. برای نمونه استرس می تواند باعث ایجاد شرایط زیر در افراد شود:
- کمتر خوابیدن
- خوردن کمتر وعده های غذایی منظم
- فراموش کردن مصرف دارو
- مصرف بیش یا کمتر از حد معمول کافئین
- ایجاد تنش عضلانی در گردن، پشت یا فک
- استفاده از موادی مانند الکل برای کاهش استرس
هر یک از این عوامل در ایجاد حملات میگرنی بیشتر موثر هستند.
با داشتن یک دفترچه یادداشت میگرن می توان به پیدا کردن محرک های خود کمک کرد.
همچنین بخوانید:
آیا استرس می تواند باعث شروع میگرن شود؟
علت اینکه برخی افراد دارای میگرن و برخی دگیر بدون آن هستند، مشخص نیست. احتمالا عوامل مختلفی به ویژه ژنتیک در افزایش این خطر نقش دارند.
همچنین برخی مطالعات ارتباط بین تجربه زودهنگام استرس و شروع میگرن را نشان داده اند. به عنوان نمونه طبق یک مطالعه در سال 2019 در کانادا، افرادی که موارد زیر را در دوران کودکی تجربه کرده اند، خطر بیشتری برای ابتلا به میگرن در دوران نوجوانی داشتند:
- داشتن یک والد یا مراقب دارای علائم افسردگی
- اختلال در عملکرد خانواده
- تربیت تنبیهی
همان محققان دریافتند که تجربه های نامطلوب دوران کودکی (رویدادهای آسیب زا مانند سوء استفاده یا مرگ والدین) نیز در افزایش این خطر موثر است. البته برای درک این رابطه به انجام تحقیقات بیشتری نیاز است.
همچنین بخوانید:
افسردگی چیست: از علائم تا درمان (کلیک)
چرا استرس محرک میگرن است؟
ارتباط دقیق استرس و میگرن مشخص نیست. طبق مروری بر مطالعات قبلی در سال 2021، با وجود شواهد قوی مبنی بر ارتباط این دو، اما چگونگی آن مشخص نیست.
محققان اعتقاد دارند که فرآیندهای ایجاد کننده میگرن بسیار پیچیده هستند. همچنین هر فرد واکنش ها و مکانیسم های مقابله با استرس و محرک های میگرن متفاوتی دارند. این مساله باعث سخت تر شدن مطالعه رابطه آنها می شود.
با این وجود استرس با ایجاد مجموعه ای از تغییرات در بدن باعث تاثیر بر سطح هورمون ها، سیستم عصبی و مغز می شود. این امر در افزایش احتمال شروع این روند یا فراوانی یا شدت علائم آن موثر است.
همچنین بخوانید:
بیماری میگرن ارثی است ؟ (کلیک)
آیا اضطراب می تواند باعث سردردهای میگرنی شود؟
مانند استرس، اضطراب برای برخی افراد نوعی محرک برای علائم میگرن است.
برخی افراد به دلیل میگرن دچار اضطراب می شوند. مثلا آنها بابت زمان وقوع میگرن بعدی یا احساس عدم توانایی در وضعیت خود دچرا اضطراب می شوند.
استرس و اضطراب دو مقوله جدا هشتند. استرس در پاسخ به یک عامل استرس زا خاص مانند یک سخنرانی رخ می دهد در حالیکه اضطراب حتی زمانی که فرد در موقعیت استرس زا نیست ادامه می یابد.
با این وجود هر دوی این شرایط باعث ایجاد علائم فیزیکی و تغییرات مشابهی در بدن می شوند. احتمالا به همین دلیل است که هر دوی آنها از محرک های میگرن بشمار می روند.
همچنین بخوانید:
ارتباط استرس با میگرن مزمن
گرچه دانشمندان به طور قطعی این را ثابت نکرده اند اما ممکن است استرس در مزمن شدن میگرن اپیزودیک تاثیر داشته باشد.
اگر فرد کمتر از 15 روز در ماه درد میگرنی داشته باشد، میگرن اپیزودیک دارد. گاهی اوقات میگرن اپیزودیک مزمن شده و علائم آن برای بیش از 15 روز در ماه رخ می دهد. به این فرآیند chronification گفته می شود.
بر اساس یک مقاله در سال 2021، تبدیل میگرن اپیزودیک به مزمن پیچیده است و اغلب به دلیل عوامل متعدد در افرادی که از نظر ژنتیکی مستعد هستند، رخ می دهد.
محققان بیان می کنند که تجربه مکرر وضعیت های نامناسب با فعال کردن مسیر درد عصب سه قلو، باعث افزایش این احتمال می شود. این شامل عصب سه قلو است که از گوش شروع می شود و دارای شاخه هایی است که تا چشم، بینی و فک امتداد می یابد.
فعال شدن منظم این مسیر درد باعث ایجاد تغییرات و درد مزمن می شود.
البته قابل ذکر است که هر ساله تنها حدود 4% از افراد مبتلا به میگرن دچار میگرن مزمن می شوند.
همچنین بخوانید:
میگرن مزمن چیست؟ علائم و درمان (کلیک)
مدیریت استرس و میگرن
در صورتیکه در خصوص تاثیر استرس بر علائم میگرن نگران هستید می توانید اقدامات زیر را برای کاهش یا مدیریت آن در نظر داشته باشید.
درمان اضطراب
اضطراب با وجود طاقت فرسا بودن اما بسیار قابل درمان است.
گفتگو درمانی یک درمان موثر برای بسیاری از انواع اضطراب است و افراد می توانند انواع مختلفی از درمان را انتخاب کنند.
برای نمونه رفتار درمانی شناختی (CBT) با کمک به شناسایی چگونگی تاثیر افکار بر احساسات و علائم فیزیکی کمک کننده است. سپس درمانگر می تواند به فرد آموزش دهد که چگونه افکار و باورهایی غیر مفید را تغییر دهد.
برای کاهش علائم اضطراب مصرف دارو نیز یک گزینه است. البته قابل ذکر است که داروهای میگرن به نام تریپتان ها با داروهای اضطراب به نام مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین تداخل دارند.
به همین دلیل باید فرد پزشک را از داروهای مصرفی خود آگاه کند.
همچنین بخوانید:
داروهای موثر در درمان اختلالات اضطرابی (کلیک)
کاهش استرس
طبق توصیه بنیاد میگرن آمریکا راهکارهای زیر برای کاهش استرس و بهبود کیفیت زندگی موثر هستند:
- اولویت بندی: بهتر است روی انجام وظایفی مهم تر و حذف کارهای غیرضروری یا استرس زا تمرکز کرد.
- محافظت از زمان: برای خودمراقبتی زمان بگذارید و از برنامه ریزی بیش از حد فعالیت ها اجتناب کنید. در صورت امکان از رویدادها یا دعوت هایی که باعث استرس می شود دوری کنید.
- وقت گذاشتن برای سرگرمی و روابط: برقراری ارتباط با دیگران و تفریح در کاهش استرس موثر هستند. این موارد باعث دور شدن ذهن افراد از چیزهایی نگران کننده می شوند. برنامه ریزی زمانی منظم برای گذراندن با دوستان و خانواده می تواند مفید باشد.
- ارتباط: یادگیری نحوه برقراری ارتباط قاطعانه اما محترمانه، به ویژه هنگام تعیین مرزها، مفید است. این امر می تواند به مذاکره در مورد ساعات منعطف در محل کار یا سایر اعضای خانواده برای انجام بیشتر کارهای خانه کمک کند.
همچنین بخوانید:
مدیتیشن برای کاهش استرس و اضطراب (کلیک)
آرامش درمانی (Relaxation therapies)
هدف آرامش درمانی، کاهش سطح استرس است. متخصصان معتقدند که آرامش درمانی می تواند بخش مفیدی برای درمان میگرن باشد.
برخی از رویکردهایی که افراد می توانند برای آرامش درمانی درنظر داشته باشند شامل موارد زیر هستند:
بیوفیدبک درمانی است که هم در درمان استرس و هم علائم میگرنموثر است. این روشباعث ایجاد آگاهی در عملکردهای ناخودآگاه بدن مانند تنش عضلانی، تنفس و ضربان قلبمی شود. سپس فرد می تواند یاد بگیرد که چگونه این عملکردها را برای آرام کردن خود کنترل کند.
همچنین بخوانید:
میگرن مزمن چیست؟ علائم و درمان (کلیک)
خلاصه
استرس و اضطراب می توانند محرکی برای ایجاد علائم میگرن در برخی افراد باشند. سایر عوامل مرتبط با استرس، مانند مشکل در خوابیدن، تنش عضلانی، و تغییرات روتین نیز در بروز این وضعیتموثر هستند.
ارتباط دقیق استرس و اضطراب و میگرن و اینکه آیا استرس می تواند در شروع این بیماری نقش داشته باشد، مشخص نیست. با این حالچیزی که واضح است بین آنها رابطه ای وجود دارد.
برای مدیریت این وضعیت می توان تکنیک های آرامش درمانی، بیوفیدبک یا درمان با دارو را برای اجتناب از این محرک میگرن در نظر گرفت.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.