سرگیجه بعد از مصرف الکل
سرگیجه، بر اساس برخی مطالعات الکل می تواند باعث ایجاد سرگیجه شود؛ علت و درمان سرگیجه بعد از مصرف مشروب و اثر الکل بر مغز و گوش را بخوانید.
فرد دچار سرگیجه احساس می کند که اطراف او در حال چرخیدن است. این وضعیت می تواند ناشی از برخی از بیماری های گوش و التهاب باشد.
اغلب نیاز است که افراد مبتلا به سرگیجه مصرف الکل خود را محدود کنند. دلیل این امر این است که مصرف الکل می تواند باعث بدتر شدن علائم سرگیجه شود.
کم آبی بدن از جمله علت های ایجاد سرگیجه بعد از مصرف مشروب است. به همین دلیل ممکن است پزشکان به فرد مبتلا به سرگیجه اجتناب از مصرف مشروب را نیز توصیه کنند
در این مقاله مطالبی در خصوص رابطه مصرف مشروب و سرگیجه ارائه می شود. در واقع علت تاثیر مصرف مشروب بر سرگیجه، مغز و گوش و درمان های بالقوه برای سرگیجه مورد بررسی قرار می گیرند.
همچنین بخوانید:
رابطه بین مصرف الکل و سرگیجه
برخی از مطالعات نشان می دهد که مصرف مشروب می تواند یکی از علت های ایجاد سرگیجه شود.
به گفته مؤسسه ملی پیری، مشکلات تعادل در میان سالمندان، به خصوص در صورت مصرف دارو یا مشکلات گوش داخلی رایج است. در صورت وجود التهاب در لابیرنت، که بخشی از گوش داخلی است،، ممکن است سرگیجه و عدم تعادل ایجاد شود.
با مصرف الکل نیز احتمال ایجاد سرگیجه وجود دارد. مصرف مشروب می تواند با ایجاد اختلال در سلول های سیستم عصبی باعث ایجاد سرگیجه، سبکی سر و تاخیر در زمان واکنش فرد شود.
بر اساس یک مطالعه در سال 2018، تغییرات رژیم غذایی، از جمله کاهش مصرف نمک، کافئین و الکل یک گزینه درمانی رایج است که پزشکان برای افراد مبتلا به بیماری منیر توصیه می کنند.
به عقیده کارشناسان بهداشت مصرف الکل با انقباض رگ های خونی، کاهش خونرسانی به گوش داخلی باعث بدتر شدن علائم سرگیجه در افراد مبتلا به بیماری منیر می شود.
با این حال، نویسندگان می گویند که هیچ تحقیقی با کیفیت بالا وجود ندارد که این ایده را تائید یا رد کند که محدود کردن نمک، کافئین یا الکل برای بیماران مبتلا به این بیماری موثر است.
همچنین بخوانید:
علت تاثیر مصرف مشروب بر سرگیجه
الکل ادرار آور است، به این معنی که باعث خروج مایعات از خون می شود. در نتیجه در صورت عدم مصرف آب با الکل ممکن است فرد دچار کم آبی شود.
طبق اعلام کتابخانه ملی پزشکی، علائم کم آبی عبارتند از:
- ادرار تیره
- سرگیجه
- گرفتگی عضلات
- تپش قلب
همچنین بخوانید:
کم آبی بدن / دهیدراتاسیون : علائم و درمان (کلیک)
علت احتمالی سرگیجه
شایع ترین دلایل سرگیجه، مشکلات گوش داخلی تاثیر گذار بر تعادل، شامل موارد زیر است:
- بیماری منیر: این یک بیماری نادر است که در نتیجه تجمع بیش از حد مایع در داخل گوش ایجاد می شود. به طور معمول یک گوش را درگیر می کند و ممکن است باعث سرگیجه شدید، کاهش شنوایی و احتقان گوش شود.
- سرگیجه وضعیتی حمله ای خوش خیم (BPPV): این حالت زمانی رخ می دهد که فرد احساس چرخش و سرگیجه را به دلیل حرکت ناگهانی سر تجربه کند.
- نوریت دهلیزی: این وضعیت به التهاب عصب دهلیزی، که گوش داخلی را به مغز متصل می کند، اشاره دارد.
- لابیرنتیت: لابیرنتیت با التهاب گوش داخلی، که می تواند افراد در هر سنی را تحت تاثیر قرار دهد، در ارتباط است. این وضعیت می تواند باعث کاهش شنوایی، عدم تعادل و سرگیجه شود.
طبق یک مطالعه در سال 2020، برخی از داروها ممکن است منجر به سرگیجه و سایر عوارض جانبی مانند کاهش شنوایی و وزوز گوش شوند.
همچنین بخوانید:
بیماری منییر: هر چیزی که باید درباره این بیماری بدانید (کلیک)
درمان های سرگیجه
گزینه های مختلفی برای درمان سرگیجه، مانند مصرف داروها یا ایجاد تغییر در شیوه زندگی وجود دارد.
داروها
برای تسکین دوره های سرگیجه که تا چند روز طول می کشد، پزشکان داروهای زیر را توصیه می کنند:
- بنزودیازپین ها مانند لورازپام و کلونازپام
- آنتی هیستامین ها
- آنتی کولینرژیک ها، مانند اسکوپولامین که فرد پشت گوش قرار می دهد
- داروهای ضد استفراغ، مانند اندانسترون و پرومتازین
مکلیزین یک داروی آنتی هیستامین است که مصرف آن در دوران بارداری بی خطر است. همچنین دارای خواص آنتی کولینرژیک است که مانع از عملکرد انتقال دهنده عصبی به نام استیل کولین، همراه با آنتی هیستامین دیگری به نام دیفن هیدرامین می شود.
داروهای ضد ویروسی ممکن است به افراد مبتلا به لابیرنتیت یا نوریت دهلیزی ناشی از زونا کمک کنند.
هیچ درمانی برای بیماری منیر وجود ندارد. با این حال مصرف پروکلروپرازین می تواند برای حالت تهوع و استفراغ مناسب باشد.
افراد دارای علائم شدید ممکن است پروکلروپرازین را به صورت تزریقی دریافت کنند، زیرا باعث تسکین سریع می شود. آنتی هیستامین ها نیز می توانند در کاهش علائم موثر باشند.
همچنین بخوانید:
تغییر سبک زندگی
نکات خود مراقبتی موثر در کاهش علائم سرگیجه شامل موارد زیر هستند:
- نشستن به محض ایجاد سرگیجه
- استفاده از عصا هنگام راه رفتن
- استفاده از بیش از یک بالش برای خوابیدن با سر بالا
- دراز کشیدن در یک اتاق تاریک دراز تا زمان رفع سرگیجه
- حرکت سر به آرامی
همچنین بخوانید:
ورزش هایی برای درمان سرگیجه (کلیک)
الکل چگونه بر مغز و گوش تأثیر می گذارد؟
الکل می تواند روی مغز و گوش تاثیر منفی ایجاد کند. مصرف منظم الکل می تواند باعث کاهش تمرکز، افزایش خطر سکته مغزی و ایجاد اختلال در نحوه پردازش اطلاعات مغز شود.
اختلالات آسیب مغزی مرتبط با الکل (ARBD) می تواند به علت مصرف مکرر الکل رخ دهد. افراد مصرف کننده مشروبات الکلی ممکن است قادر به ایستادن نباشند و بیشتر مستعد افتادن، ضربه به سر و آسیب مغزی هستند.
یکی از انواع ARBD زوال عقل است که افراد بین 40 تا 50 سال را تحت تاثیر قرار می دهد.
الکل همچنین با مسائل مربوط به سلامت روان مانند اضطراب و افسردگی در ارتباط است. برخی از افراد در معرض خطر ابتلا به سندرم ورنیکه کورساکوف، نوعی اختلال آسیب مغزی که باعث گیجی و مشکلات بینایی می شود، نیز قرار دارند.
علاوه بر این، مهم است که از تاثیراتی الکل روی شنوایی آگاه بود. طبق یک مطالعه مصرف زیاد الکل در مردان ممکن است منجر به ایجاد مشکلات شنوایی شود.
بر اساس هشدار مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC)، نوشیدن الکل در دوران بارداری می تواند باعث ایجاد اختلال طیف جنین الکلی (FASD) شود.
علائم FASD عبارتند از:
- مشکلات تمرکز
- مشکلات شنوایی
- مشکلات یادگیری
- مشکل در مدیریت سطوح انرژی
- تاخیر در گفتار
همچنین بخوانید:
سندروم جنین الکلی : علائم و درمان (کلیک)
زمان مراجعه به پزشک
در صورت وجود سرگیجه، مشکلات شنوایی و سردردهای شدید باید به پزشک مراجعه کرد.
در این وضعیت پزشک سوالاتی در خصوص علائم و سابقه پزشکی فرد پرسیده و معاینات شنوایی و تست تعادل را انجام می دهد.
خلاصه
سرگیجه حالتی است که فرد احساس می کنند همه چیز در حال حرکت یا چرخش است و عمدتا افراد دارای لابیرنتیت یا بیماری منیر را تحت تاثیر قرار می دهد.
سرگیجه ممکن است افراد مصرف کننده مکرر الکل را تحت تاثیر قرار داده و باعث افزایش خطر ابتلا به ARBD شود.
داروهایی برای کاهش علائم سرگیجه وجود دارند. اجتناب از مصرف الکل و ایجاد تغییرات در سبک زندگی نیز برای افراد دارای سرگیجه مفید خواهند بود.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.