بیدار شدن از خواب با اضطراب
برخی افراد بطور مداوم پس از بیدار شدن از خواب و در اول صبح دچار حساس اضطراب می شوند؛ در این مقاله علت و درمان اضطراب صبحگاهی را بخوانید.
رویدادهای استرس زای زندگی، نگرانی ها در خصوص سلامتی و مسائل شخصی همگی از جمله دلایلی هستند که باعث بیدار شدن از خواب با احساس اضطراب می شوند.
برخی افراد گاهی اوقات اضطراب صبحگاهی را تجربه می کنند. با این حال برخی دیگر بطور مکرر دچار این احساس شده که می تواند نشان دهنده ابتلا به اختلال اضطراب ماژور باشد.
اختلال اضطراب ماژور (GAD) وضعیتی است که باعث نگرانی غیرقابل کنترل، بیش از حد و تاثیر گذار بر زندگی روزمره افراد می شود. GAD می تواند باعث بیدار شدن از خواب با احساس اضطراب یا ایجاد مشکل در به خواب رفتن شود.
GAD و سایر اختلالات اضطرابی در طول زمان بوجود می آیند. در بیشتر موارد، چندین شرایط مداوم باعث ایجاد نوعی اضطراب در فرد می شوند. افراد دارای سابقه خانوادگی اضطراب بیش از دیگران در معرض خطر این وضعیت هستند. با این حال هر کسی می تواند درگیر اختلالات اضطرابی شود.
در این مقاله علت های اضطراب صبحگاهی و طیف وسیعی از تکنیک های موثر برای کاهش اضطراب ارائه می شود.
همچنین بخوانید:
علت اضطراب صبحگاهی
علت و محرک های احتمالی اضطراب صبحگاهی عبارتند از:
عوامل استرس زای زندگی
GAD و سایر اختلالات اضطرابی به دلیل رویدادهای استرس زای حاد زندگی بروز پیدا می کنند. اغلب این وضعیت چن عاملی بوده و بسیاری از رویدادها یا موقعیت های استرس زای زندگی در بدتر شدن علائم تاثیر گذار هستند.
- شوک عاطفی پس از یک رویداد آسیب زا
- جدایی یا مرگ یکی از عزیزان
- تغییرات در اشتغال، مانند تغییر شغل یا از دست دادن شغل
- تغییر در ترتیبات زندگی، مانند نقل مکان به یک منطقه جدید یا خارج شدن فردی از خانه
- تجربه آزار جسمی، ذهنی یا جنسی
- نگرانی های مالی
- مشکلات مربوط به رابطه
استرس پاسخ طبیعی بدن به محرک های ناخوشایند است. بدن کورتیزول، که اغلب با هورمون استرس یاد می شود، را به عنوان واکنش به یک تهدید واقعی یا درک شده ترشح می کند.
بدن در صبح مقدار زیادی کورتیزول ترشح می کند. در صورتیکه فرد با ترشح کورتیزول از خواب بیدار شود، تحت عنوان واکنش به بیداری کورتیزول (CAR) یاد می شود. افزایش سطح کورتیزول باعث بدتر شدن علائم اضطراب مانند افزایش جریان خون و سطح آدرنالین در اول صبح و پس از بیدار شدن از خواب می شود.
همچنین بخوانید:
درمان اختلال افسردگی ماژور (کلیک)
اختلال خواب
کمبود خواب با کیفیت در بدتر شدن علائم اضطراب موثر است. همچنین افرادی که به طور منظم دارای اختلال خواب هستند بیشتر دچار اضطراب می شوند.
این امر می تواند باعث ایجاد یک چرخه شود بدین صورت که اضطراب بر کیفیت خواب تاثیر گذاشته و کیفیت پایین خواب باعث تشدید اضطراب می شود.
همچنین بخوانید:
بی خوابی و اختلالات روانی (کلیک)
مسائل سلامت جسمانی
بیماری های مزمن جسمی می توانند منجر به افزایش احساس اضطراب در افراد شوند.
اگرچه واکنش افراد به مشکلات سلامتی متفاوت است اما یک مشکل پزشکی مداوم می تواند باعث ایجاد اضطراب مربوط به سلامت شود.
برخی از مشکلات سلامتی رایج تاثیر گذار در ایجاد اضطراب می توانند شامل موارد زیر باشند:
همچنین بخوانید:
افسردگی چیست: از علائم تا درمان (کلیک)
مصرف مواد یا الکل
استفاده نادرست از الکل و مواد می تواند باعث ایجاد احساس اضطراب در هنگام بیدار شدن از خواب شود. اغلب افراد اضطراب خود را با الکل و سایر مواد مخدر خود درمانی می کنند، با این حال قابل ذکر است که این مساله باعث افزایش خطر ابتلا به اختلالات اضطرابی می شود.
به عنوان نمونه خماری ناشی از مصرف زیاد الکل می تواند باعث افزایش اضطراب در صبح و در طول روز شود. همچنین طبق تحقیقات مصرف کوکائین نیز می تواند باعث بدتر شدن علائم اضطراب و افزایش خطر ابتلا به اختلال اضطراب شود.
همچنین بخوانید:
تشخیص
به طور کلی پزشک، روانپزشک یا روانشناس قادر به تشخیص اضطراب است. فرد می تواند با ملاقات این افراد در مورد اضطراب مداوم یا مشکلات خواب خود صحبت کند.
معمولا متخصص معاینه اولیه را انجام داده و در خصوص سلامت فرد مانند سایر اختلالات سلامت روان و علائم موجود سؤالاتی می پرسد.
قبل از تایید تشخیص اضطراب، متخصص آزمایشاتی را نیز برای کمک به رد سایر شرایط توصیه می کند.
در نهایت ممکن است آنها از فرد بخواهند که ارزیابی را تکمیل کنند. انواع مختلفی از خود ارزیابی وجود دارد. با این حال پزشکان از نوعی استفاده می کنند که معتقدند به بهترین وجه تعیین می کند که آیا فرد یک اختلال اضطرابی دارد یا اختلال دیگر عامل ایجاد علائم اضطراب است.
همچنین بخوانید:
روانشناس کیست و چه کاری انجام می دهد؟ (کلیک)
سایر اختلالات سلامت روان
فرد دارای GAD ممکن است دارای اختلالات سلامت روان اضافی باشد.
اگر آنها اختلال دیگری مانند افسردگی یا اختلال دوقطبی داشته باشند، احتمالا علائم اضطراب آنها بدتر می شود. این تشدید می تواند علت بیدار شدن فرد از خواب با احساس اضطراب در صبح باشد.
همچنین بخوانید:
اختلال دوقطبی: انواع، علائم و درمان (کلیک)
راهکارهای کاهش اضطراب
پزشک می تواند برای فرد دارای GAD یا شکل دیگری از اضطراب، داروی ضد افسردگی تجویز کند. علاوه بر این، آنها ممکن است مشاوره، گروه های حمایتی یا سایر اشکال درمانی را برای کاهش احساس اضطراب توصیه کنند.
اقدامات خانگی موثر برای کاهش اضطراب نیز عبارتند از:
- تمرین یوگا
- پیروی از یک رژیم غذایی سالم
- تلاش برای اجتناب از موقعیت های استرس زا
- ورزش منظم
- اجتناب از مصرف الکل و سایر مواد مخدر
- تمرین تکنیک های تنفس عمیق
- مدیتیشن
همچنین بخوانید:
حرکات یوگا برای کاهش استرس و اضطراب (کلیک)
چشم انداز
فردی که به طور مداوم با احساس اضطراب از خواب بیدار می شود ممکن است به GAD یا شکل دیگری از اختلالات اضطرابی مبتلا باشد. علت زیادی برای اضطراب صبحگاهی و بیدار شدن با احساس اضطراب از خواب وجود دارد.
اگر این احساسات ادامه داشته باشند، باید پزشک در مورد علائم اضطراب و گزینه های درمانی موجود صحبت کرد.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.