طول عمر استنت مجاری صفراوی
استنت گذاری مجاری صفراوی به درمان مجرای صفراوی مسدود شده کمک می کند؛ روش گذاشتن استنت و طول عمر انواع را بخوانید.
استنت صفراوی (Biliary Stent) لوله کوچکی است که پزشک آن را در کبد قرار می دهد تا صفرا به طور معمول تخلیه شود و علائم انسداد مجرای صفراوی از بین برود.
انسداد مجرای صفراوی می تواند به علت سرطان کبد رخ دهد و باعث تجمع بیلی روبین در جریان خون و ایجاد زردی (یرقان) شود. بیلی روبین رنگدانه زرد رنگ صفرا و شیره گوارشی است که کبد تولید می کند.
این مقاله روش استنت گذاری مجاری صفراوی و چگونگی کمک به سرطان کبد را توصیح داده و طول عمر این استنت ها را شرح می دهد.
همچنین بخوانید:
تاثیر استنت روی سرطان کبد
استنت صفراوی می تواند باعث تسکین برخی از علائم سرطان کبد مانند زردی شود.
معمولا کبد بیلی روبین را پردازش می کند تا از مجرای صفراوی و روده عبور می کند. سپس بدن آن را به عنوان ماده اضافه دفع می کند.
با این حال ممکن است بدن در شرایط زیر نتواند بیلی روبین را به طور معمول از بین ببرد:
- کبد آنطور که باید کار نمی کند.
- یک تومور در نزدیکی کبد، پانکراس یا کیسه صفرا وجود دارد که مجرای صفراوی را فشرده می کند.
- سرطان کبد، که باعث انسداد مجرای صفراوی می شود
بیلی روبین می تواند در خون انباشته و منجر به زردی شود. در این وضعیت پوست و غشاهای مخاطی به رنگ زرد دیده می شوند.
اگر مجرای صفراوی مسدود شده باعث زردی شود، استنت صفراوی می تواند به رفع آن کمک کند. استنت صفراوی با باز کردن مجرای صفراوی باعث بهبود علائم زردی در عرض 2 تا 3 هفته پس از جای گذاری می شود.
قرار دادن فوری استنت صفراوی می تواند شدت علائم زردی را کاهش دهد. با این حال در برخی موارد مانند وجود سرطان پیشرفته کبد، این روش مناسب نیست.
همچنین بخوانید:
علائم زردی در بزرگسالان و کودکان (کلیک)
طول عمر استنت مجاری صفراوی
نوع استنت، مانند پلاستیکی یا فلزی بودن آن، در تعیین مدت زمانی که این استنت ها می توانند در بدن بمانند تاثیر گذار هستند.
طبق یک مطالعه در سال 2018، به توصیه کارشناسان باید استنت های پلاستیکی را هر 3 تا 6 ماه یکبار تعویض کرد. ممکن است پزشک این مدت زمان را برای افراد مسن یا در مواردی که تکرار روش های تهاجمی نامناسب است، تغییر دهد. در این موارد پزشکان توصیه می کنند که استنت به مدت 12 ماه در بدن حفظ شود.
ماندن طولانی مدت استنت در بدن باعث افزایش خطر عوارض می شود. با این حال یک مطالعه در سال 2020 ماندن استنت برای مدت بیش از 6 ماه، حتی تا 12 تا 18 ماه، باعث عوارض کمتری، نسبت به تحقیقات قبلی، می شود.
در طول عمل استنت گذاری
رادیولوژیست مداخله ای یا متخصص گوارش معمولا استنت گذاری مجاری صفراوی را انجام می دهد. رادیولوژیست مداخله ای پزشکی است که متخصص عمل های کم تهاجمی با استفاده از اسکن های تصویربرداری مانند اشعه ایکس برای هدایت درمان است. این نوع روش، کلانژیوپانکراتوگرافی رتروگراد آندوسکوپیک (ERCP) است.
در این روش پزشک یک آندوسکوپ منعطف و نورانی دارای یک دوربین کوچک را از طریق دهان وارد بدن می کند و آن را از مری، فراتر از معده، و به معده اثنی عشر عبور می دهد. این بالاترین قسمت روده کوچک است.
در این وضعیت پزشک می تواند منفذی را در دیواره معده اثنی عشر، که معمولا صفرا وارد دستگاه گوارش می شود، تجسم کند. سپس به آرامی یک سیم و کاتتر از طریق این سوراخ وارد مجرای صفراوی مشترک می شوند.
استنت در طول سیم به داخل مجرای صفراوی و برای بای پس انسداد می لغزد. استنت یک مسیر باز را برای تخلیه صفرا و خروج از کبد، باز می کند.
پزشکان می توانند از اسکن های تصویربرداری مانند اشعه ایکس یا فلوروسکوپی برای بررسی قرار گیری صحیح استنت در محل استفاده کنند.
استنت یک مسیر جایگزین برای تخلیه صفرا و خروج از کبد فراهم می کند.
در برخی موارد افراد تحت اتساع صفراوی قرار می گیرند، در این روش بخشی از مجرای صفراوی با بالون برای باز شدن انسداد، گشاد می شود.
آمادگی برای این روش
قبل از گذاشتن استنت در مجاری صفراوی، افراد باید هر گونه آلرژی یا داروها یا مکمل های مصرفی خود را با پزشک در میان بگذارند.
به گفته مؤسسه ملی دیابت و اختلالات گوارشی و کلیوی باید به مدت 8 ساعت قبل از عمل برای پاک نگه داشتن دستگاه گوارش از جویدن آدامس، سیگار کشیدن، خوردن یا نوشیدن خودداری کرد.
به طور کلی ERCP یک روش بی خطر در دوران بارداری است، اما در صورت باردار بودن یا مشکوک بودن به بارداری به پزشک خود اطلاع دهند.
معمولا افراد قبل از عمل یک آرامبخش یا بیهوشی دریافت می کنند. از آنجایی که تا 24 ساعت پس از عمل افراد قادر به رانندگی نیستند، بهتر است با یک همراه مراجعه کنند.
همچنین بخوانید:
باورهای غلط درمورد آلرژی (کلیک)
ریکاوری
پس از اتمام استنت گذاری مجرای صفراوی فرد باید برای نظارت در بیمارستان بماند و تا زمان بهبودی چند ساعتی را در تخت استراحت کند.
در این زمان متخصصان سطح اکسیژن، نبض، دما و فشار خون فرد را کنترل می کنند تا مطمئن شوند که به بیمار در حال بهبودی است.
پس از انجام ERCP، ممکن است عوارض زیر تجربه شوند:
- گلودرد، به مدت 1-2 روز
- مشکل در بلع
- نفخ و حالت تهوع، برای مدت کوتاهی پس از عمل
زمانیکه عمل بلع به حالت عادی خود برگشت، می توانند به رژیم غذایی معمول خود بازگردند. فرد پس از مرخص شدن از بیمارستان یا کلینیک باید بقیه روز را بعد از عمل را استراحت کند.
همچنین بخوانید:
روش های درمان حالت تهوع (کلیک)
خلاصه
استنت گذاری مجاری صفراوی به درمان مجرای صفراوی مسدود شده کمک می کند. این وضعیت می تواند ناشی از سرطان کبد باشد و باعث زردی شود.
افراد می توانند چند ساعت پس از گذاشتن استنت مجاری صفراوی به خانه برگردند، اما باید در طول بهبودی خود از هر دستورالعمل مراقبتی پیروی کنند.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.