همه چیز درباره سندروم برتولتی
سندروم برتولتی یک بیماری ستون فقرات است که باعث درد و کاهش تحرک در قسمت پایین کمر می شود؛ علائم – علت – تشخیص و درمان این سندرم را بخوانید.
سندروم برتولتی (Bertolotti syndrome) یک بیماری مربوط به ستون فقرات است که از بدو تولد ایجاد می شود. این وضعیت پایین ترین قسمت ستون فقرات را تحت تاثیر قرار می دهد و معمولا باعث درد و کاهش تحرک کمر می شود.
این مقاله اطلاعاتی در خصوص سندروم برتولتی، از جمله علائم، علت، تشخیص و نحوه درمان آن ارائه می دهد.
همچنین بخوانید:
بیماری ستون فقرات بامبو (کلیک)
سندروم برتولتی چیست؟
سندرم برتولتی یک بیماری ستون فقرات است که از وجود آن بدو تولد آشکار می شود.
طبق مطالعات ذکر شده در بررسی تحقیقاتی در سال 2023، سندروم برتولتی تقریباً 4% تا 8% از مردم را درگیر می کند. البته برخی از متخصصان معتقدند که این بیماری کمتر از آنچه وجود دارد تشخیص داده شده است و ممکن است شیوع واقعی آن بیشتر باشد.
ستون فقرات از 33 استخوان کوچک به نام مهره تشکیل شده است که به پنج ناحیه تقسیم می شوند. ساکروم یا خاجی استخوانی است در پایه ستون فقرات که به لگن متصل می شود و به توزیع وزن بالاتنه در سراسر لگن کمک می کند.
متخصصان سندرم برتولتی را زمانی تعریف می کنند که پایین ترین مهره های ستون فقرات کمری (L5) به طور جزئی یا کامل با استخوان ساکروم جوش بخورد. این وضعیت می تواند زمانی رخ دهد که یک یا هر دو قطعه استخوانی که در کنار مهره ها قرار دارند، بزرگ شوند.
با وجود سندروم برتولتی، ساکروم دیگر نمی تواند وزن قسمت فوقانی بدن را به طور مساوی در سراسر لگن توزیع کند. این وضعیت به نوبه خود می تواند منجر به محدودیت حرکت و درد کمر شود.
ممکن است با بزرگ شدن یک یا هر دو قطعه استخوانی کنار مهره ها، مهرههای L5 با ساکروم ترکیب شوند.
سندرم برتولتی همچنین باعث افزایش دامنه حرکتی مهره های بالای L5 می شود. این وضعیت باعث افزایش خطر لیز خوردن دیسک و ساییدگی غضروف بین مهره ها می شود.
همچنین بخوانید:
علت کمر درد در هنگام نشستن (کلیک)
علت سندروم برتولتی
سندروم برتولتی یک بیماری مادرزادی است، به این معنی که در رحم مادر ایجاد می شود و از بدو تولد وجود دارد. همانطور که بالاتر گفته شد زمانی سندرم برتولتی رخ می دهد که یک مهره آتیپیک در پایین ستون فقرات کمری به طور جزئی یا کامل با استخوان خاجی جوش بخورد.
محققان هنوز مطمئن نیستند که چرا برخی افراد به سندروم برتولتی مبتلا می شوند. با این حال یک علت احتمالی سندروم برتولتی می تواند عدم رشد کافی رباط کمری باشد.
رباط کمری، نواری بافت دار است که لگن را به ستون فقرات متصل می کند. این رباط از ستون فقرات حمایت می کند و به افراد کمک می کند تا تعادل خود را حفظ کنند.
همچنین بخوانید:
علائم سندروم برتولتی
علائم سندروم برتولتی عبارتند از:
- درد و حساسیت در قسمت پایین کمر
- سفتی و سختی
- کاهش دامنه حرکتی در قسمت پایین کمر
- فشرده شدن عصب در قسمت تحتانی ستون فقرات
- درد در کشاله ران، لگن و ساکروم
با این حال برخی از افراد مبتلا به سندروم برتولتی هیچ نشانه ای را تجربه نمی کنند.
همچنین بخوانید:
علت کمر درد در هنگام نشستن (کلیک)
تشخیص سندروم برتولتی
برای تشخیص دقیق سندرم برتولتی، به انجام رادیوگرافی ستون فقرات کمری و لگن نیاز است. رادیوگرافی نوعی تصویربرداری با اشعه ایکس است. معمولا در صورت وجود سندرم برتولتی، این روش اطلاعات کافی برای تشخیص را در اختیار پزشکان قرار می دهد.
ممکن است پزشک برای تشخیص دقیق به آزمایش های تصویربرداری دیگری مانند سی تی اسکن نیز نیاز داشته باشد. با این آزمایش پزشک می تواند میزان جوش خوردن بین مهره های تحتانی و استخوان خاجی را با جزئیات دقیق تری ارزیابی کند.
اسکن MRI نیز می تواند به پزشکان برای بررسی وجود سایر شرایط که معمولا به علت سندرم برتولتی ایجاد می شوند، کمک کند. سندرم برتولتی می تواند باعث ساییدگی و پارگی غضروف بین مهره ها شود.
انجام سی تی اسکن و ام آر آی با هم می تواند با ایجاد تصاویر واضحی از ستون فقرات به پزشک برای تعیین برنامه درمانی مناسب کمک کند.
همچنین بخوانید:
درمان سندروم برتولتی
پزشک برای درمان سندروم برتولتی ابتدا داروهایی را برای کمک به تسکین درد تجویز می کند. داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) می توانند از جمله این داروها باشند.
پزشک همچنین انجام فیزیوتراپی و اقداماتی را برای کاهش درد هنگام انجام برخی فعالیت ها پیشنهاد می کند.
فیزیوتراپی می تواند باعث بهبود تحرک در ستون فقرات و افزایش قدرت مرکزی شود.
در صورت موثر نبودن NSAID ها و فیزیوتراپی، پزشک تزریق کورتیکواستروئید را توصیه می کند. این داروها به طور موقت یا دائمی درد را تسکین می دهند.
درصورتی که درد همچنان ادامه یابد پزشک جراحی را توصیه می کند. طبق یک مطالعه کوچک روی دو نوجوان مبتلا به سندرم برتولتی، جراحی می تواند راهی موثر برای تسکین درد و افزایش تحرک افراد دارای این بیماری باشد.
روش های دیگری نیز برای تسکین درد و افزایش دامنه حرکتی در افراد مبتلا به سندروم برتولتی وجود دارد. برای نمونه می توان تمریناتی مانند پیلاتس را امتحان کرد. با این حال باید پیش از شروع و امتحان هر روش و برنامه جدید ابتدا با پزشک خود مشورت کرد.
همچنین بخوانید:
زمان مراجعه به پزشک
بیماری های بسیاری، از جمله سندروم برتولتی، می توانند منجر به کمردرد مداوم شود. بنابراین در صورت تجربه کمردرد مداوم باید به پزشک مراجعه کرد. آنها می توانند آزمایشاتی را برای کمک به تعیین علت زمینه ای انجام دهند.
بدون درمان، سندروم برتولتی باعث می شود که سایر قسمت های ستون فقرات وزن بالای بدن را تحمل کنند. در نتیجه این امر فشار بیش از حدی به ستون فقرات وارد شده و احتمال لیز خوردن دیسک یا ساییدگی غضروف بین مهره ها ایجاد می شود.
تشخیص و درمان دقیق سندروم برتولتی برای پیشگیری از عوارض بعدی و کاهش درد مزمن ضروری است.
برای نمونه پزشک می تواند برای بهبود این وضعیت فیزیوتراپی، کشش های پیشگیرانه و انجام میزان مشخصی از فعالیت بدنی را توصیه کند.
خلاصه
سندروم برتولتی یک بیماری ستون فقرات است که از بدو تولد وجود دارد. معمولا این وضعیت باعث درد و کاهش تحرک در قسمت پایین کمر می شود.
خود سندروم برتولتی می تواند باعث افزایش خطر ابتلا به سایر بیماری ها مانند لغزش دیسک، فشرده شدن عصب، یا ساییدگی غضروف بین مهره ها شود. تشخیص و درمان به موقع برای جلوگیری از عوارض سندروم برتولتی ضروری است.
افراد مبتلا به سندوم برتولتی علائمی مانند درد در ناحیه کمر، لگن و ساکروم را تجربه می کنند. با این حال همه افراد مبتلا به این بیماری دچار این علائم نمی شوند.
گزینه های درمانی سندروم برتولتی شامل مصرف داروهای NSAID، فیزیوتراپی، تزریق کورتیکواستروئید و جراحی است.
در صورت تجربه کمردرد مداوم باید به پزشک مراجعه کرد. پزشک می تواند آزمایشاتی را برای کمک به تعیین علت زمینه ای انجام دهد.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.