نخ دندان باید قبل از مسواک زدن استفاده شود یا بعد از آن؟
اهمیت رعایت بهداشت دهان و دندان بر کسی پوشیده نیست. با رعایت بهداشت دهان و دندان، نه تنها می توان با بوی بد دهان مبارزه کرد، بلکه می توان جلوی پوسیدگی دندان ها و بیماری های لثه را هم گرفت. بدین ترتیب صندوقچه پر از مروارید دهان شما همیشه سالم باقی خواهد ماند.
اما منظور از بهداشت دهان و دندان، فقط نخ دندان کشیدن و مسواک زدن نیست، بلکه ترتیب استفاده از آنها نیز مهم است؛ گفته شده است برای بهره مند شدن از حداکثر نتایج و کامل شدن بهداشت دهان و دندان لازم است نخ دندان حتما پیش از مسواک استفاده شود.
اگر دوست دارید علت این قانون را بدانید، تا آخر این مقاله با اویرو همراه باشید. با خواندن این مطلب روش صحیح نخ دندان کشیدن و مسواک زدن را هم یاد خواهید گرفت.
بهداشت کامل دهان و دندان = مسواک زدن + نخ دندان کشیدن
بهداشت کامل دهان و دندان، فقط با مسواک زدن حاصل نمی شود؛ درست است که مسواک زدن راه خوبی برای تمیز کردن دندان ها، از بین بردن پلاک ها و جلوگیری از پوسیدگی است. اما مسواک زدن به تنهایی برای حفظ سلامت دندان ها و جلوگیری از بیماری های لثه کافی نیست.
برای تکمیل بهداشت دهان و دندان، عامل مهم دیگری هم وجود دارد و آن هم نخ دندان کشیدن است؛ نخ دندان پلاک و مواد غذایی را که بین دندان ها گیر افتاده اند خارج کرده و از بین می برد. شاید بگویید مسواک هم پلاک ها و باقی مانده مواد غذایی را از بین می برد، اما توجه داشته باشید که دندانه های مسواک به هیچ وجه نمی توانند به بین دندان ها راه یابند و آنها را کامل تمیز کنند. بنابراین، برای آنکه دهان کاملا تمیز شود، علاوه بر مسواک زدن می بایست نخ دندان هم کشید.
چرا بهتر است قبل از مسواک زدن نخ دندان کشید؟
روتین مراقبت روزانه بسیاری از افراد اینگونه است: اول مسواک بعد نخ دندان! اما مشکل این روتین این است که غذاها، پلاک ها و باکتری هایی که با نخ دندان از بین دندان ها خارج می شوند، داخل دهان باقی می مانند، مگر اینکه با مسواک آنها را از بین برد!
اگر اول نخ دندان بکشید و سپس مسواک بزنید، مسواک، تمام ذرات خارج شده از بین دندان ها را از داخل دهان بیرون می راند. در نتیجه، پلاک کمتری در دهان باقی خواهد ماند و بدین ترتیب خطر ابتلا به بیماری های لثه هم کمتر می شود.
بعلاوه، براساس نتایج بدست آمده از مطالعه ای که در سال 2018 انجام شده، چنانچه ذرات باقی مانده بین دندان ها قبل از مسواک زدن با کمک نخ دندان خارج شوند، فلوراید موجود در خمیر دندان بهتر عمل می کند.
پیشگیری از بیماری های پریودنتال – بیماری های لثه
بیماری لثه، که بیماری پریودنتال نیز نامیده می شود، یک عفونت دهانی است که بافت نرم و استخوان هایی که دندان ها را حفظ می کنند، نابود می کند. بیماری لثه زمانی رخ می دهد که باکتریِ خیلی زیادی روی سطح دندان جمع شود.
این اتفاق معمولا در اثر بهداشت ضعیف دهان و دندان رخ می دهد؛ بهداشت ضعیف دهان و دندان عبارت است از مسواک نزدن یا درست نخ دندان نکشیدن و یا یک روز در میان این کار را انجام دادن! اصلی ترین علائم پریودنتال عبارتند از:
- بوی بد دهان
- ملتهب، قرمز و حساس شدن لثه ها
- لق شدن دندان ها
- خونریزی لثه ها
خلاص شدن از شر پلاک های دندان
از آنجائیکه پلاک، علت اصلی بیماری های لثه است، مهم است که هر روز دندان هایتان را مسواک بزنید و نخ بکشید. معمولا بین 24 تا 36 ساعت طول می کشد تا پلاک های روی دندان ها سفت شوند. اگر مرتبا دندان های خود را نخ بکشید و بلافاصله بعد از آن مسواک بزنید، احتمالا دیگر هیچ پلاکی روی دندان های شما باقی نخواهد ماند.
بعد از نخ کشیدن و مسواک زدن، کف خمیردندانی را که داخل دهانتان باقی مانده، بیرون بریزید. اما نباید دهانتان را آبکشی کنید. احتمالا این حرف شما را حیرت زده کرده است، چون به بسیاری از افراد از دوران کودکی گفته شده که دهانشان را بعد از مسواک زدن با آب بشویند.
چرا نباید بعد از مسواک زدن دهان را آبکشی نمود؟
آبکشی کردن دهان بعد از مسواک زدن، باعث می شود تمام فلوراید خمیردندان از بین برود. در نتیجه خمیر دندان دیگر نمی تواند کار خود را در جلوگیری از پوسیدگی دندان به خوبی انجام دهد. فلوراید ماده معدنی است که به بسیاری از محصولات دندانی اضافه می شود و به تقویت دندان کمک می کند. فلوراید خمیردندان برای آنکه وظیفه خود را انجام دهد، می بایست تا حدی که ممکن است روی دندان ها باقی بماند.
پس، از این به بعد هر موقع خواستید بعد از مسواک زدن دهان خود را بشوئید، مقاومت کنید و اگر هم نگران باقی ماندن خمیر دندان روی دندان های خود هستید، این کار را با حداکثر یک قاشق چایخوری آب انجام دهید.
اگر دوست دارید دهانتان بوی خوبی داشته باشد و از پوسیدگی پیشگیری نمایید، چند ساعت پس از مسواک زدن، می توانید از دهانشویه استفاده کنید. اگر از دهانشویه های فلوراید دار استفاده می کنید، به مدت حداقل نیم ساعت، چیزی نخورید.
توصیه هایی برای تکمیل بهداشت دهان و دندان
برای آنکه دندان هایتان تمیز و سالم باشند، چند توصیه در مورد نخ دندان کشیدن، مسواک زدن و آبکشی کردن وجود دارد:
- مرتبا نخ دندان بکشید: روزانه حداقل یکبار دندان های خود را نخ بکشید. حدود 12 تا 18 اینچ – 30 تا 45 سانتی متر – نخ دندان جدا کنید و هر دو انتهای آن را در اطراف انگشتان خود بپیچید. نخ دندان را به آرامی به طرف پائین حرکت دهید تا پلاک، باکتری و مواد غذایی باقی مانده بین دندان ها کاملا خارج شوند.
- خلال دندان را کنار بگذارید: به جای استفاده از خلال دندان، برای خارج کردن مواد غذایی بین دندان ها از نخ دندان استفاده کنید. خلال دندان می تواند به لثه های شما آسیب وارد کند و منجر به عفونت شود.
- دوبار در روز مسواک بزنید: حداقل 2 بار در روز، هر بار به مدت 2 دقیقه دندان هایتان را مسواک بزنید. مسواک خود را با زاویه 45 درجه نگه دارید و به آرامی برس مسواک را روی دندان ها حرکت دهید. اطمینان حاصل کنید که تمام سطوح داخلی و خارجی دندان هایتان را بطور کامل مسواک زده اید.
- فلوراید را امتحان کنید: برای تقویت مینای دندان ها و جلوگیری از پوسیدگی دندان ها سعی کنید خمیر دندان ها و دهانشویه هایی انتخاب کنید که حاوی فلوراید هستند.
- ملایم باشید: هنگام نخ دندان کشیدن ملایم باشید، نخ دندان کشیدنِ تهاجمی ممکن است باعث خونریزی لثه ها شود. زمانی که نخ به خط لثه نزدیک شد، آن را به سمت دندان های خود کج کنید تا به شکل حرف C انگلیسی در بیاید.
- زبانتان را هم مسواک بکشید: اینکار علاوه بر مبارزه با بوی بد دهان، باکتری ها را از بین می برد و به کامل شدن بهداشت دهان کمک می کند.
- محصولات استاندارد استفاده کنید: همواره در انتخاب برند محصولات مراقبت دهان و دندان خود هوشیار باشید و چنین محصولاتی را فقط از نمایندگی های معتبری مثل داروخانه ها تهیه کنید.
- با یک حرفه ای ملاقات کنید: حداقل سالانه دو مرتبه برای چکاپ سلامت دندان های خود به یک دندانپزشک مجرب مراجعه کنید.
چه زمانی لازم است به دندانپزشک مراجعه کرد؟
نه تنها برای چکاپ سالانه می بایست به دندانپزشک مراجعه کرد، هر باری که به سلامت دندان های خود شک می کنید هم باید به دندانپزشک مراجعه کنید. دندانپزشک می تواند دندان های شما را معاینه کرده و در صورت لزوم دستور عکسبرداری دهد تا بتواند مشکلات دندان شما را پیدا کند. موارد زیر، مهمترین علائمی هستند که با مشاهده آنها می بایست به دندانپزشک مراجعه کنید:
- قرمز و متورم شدن لثه ها
- خونریزی لثه ها بعد از مسواک زدن یا نخ کشیدن
- حساس شدن دندان ها نسبت به سرما و گرما
- بوی بد دهان
- لق شدن دندان ها
- تحلیل لثه ها
- درد دندان ها
هر یک از علائم فوق، اگر همراه با تب ظاهر شوند، احتمالا نشانه ی عفونت هستند. هنگام مراجعه به دندانپزشک حتما تمامی علائمی که دارید را به ایشان گزارش دهید.
سخن آخر…
مشکلات دندانی، مثلا پوسیدگی دندان ها و بیماری های لثه، قابل پیشگیری هستند، برای دستیابی به این هدف، لازم است بهداشت دهان و دندان خود را طی یک برنامه ی روتین روزانه بطور کامل حفظ کنید. این برنامه می بایست نخ کشیدن، مسواک زدن و استفاده مرتب از دهانشویه را شامل شود.
رعایت بهداشت دهان و دندان از ابتلا به بیماری های لثه جلوگیری کرده و منجر به بهبود سلامت عمومی می شود، بعلاوه کاری می کند که همواره دهانی خوشبو داشته باشید.