8 علت عقب افتادن پریود
عقب افتادن پریود می تواند خیلی استرس زا باشد، بخصوص برای خانم هایی که آمادگی بارداری را ندارند یا قاعدگی های منظمی دارند.
دلایل زیادی وجود دارند که باعث می شوند قاعدگی به تعویق بیفتد، مثلا استرس یا مصرف قرص های ضد بارداری!
در این مقاله 8 مورد از اصلی ترین دلایل عقب افتادن قاعدگی مورد بررسی قرار گرفته است.
اطلاعات این مقاله برگرفته از آخرین مقالات علمی روز سایت های معتبر (2020) می باشد.
در صورت دارا بودن مشکلات سلامت، به پزشک متخصص مربوطه مراجعه نمایید.
اویرو در خصوص مسائل پزشکی و سلامت به غیر از مقاله ی درج شده هیچگونه مشاوره ای ارائه نمی دهد.
1- استرس
استرس طولانی مدت می تواند نظم چرخه قاعدگی را مختل نموده و کاری کند که طول دوره های قاعدگی تغییر کنند. گاهی اوقات، استرس باعث می شود دوره های قاعدگی، برای یک یا حتی چند دوره متوقف شوند. علاوه بر این، بعضی خانم ها موقعی که استرس دارند، کرامپ های قاعدگی دردناک تری را تجربه می کنند.
دور ماندن از شرایط استرس زا، ورزش منظم و استراحت کافی از جمله اقداماتی هستند که جهت رفع استرس و منظم نمودن چرخه های قاعدگی موثرند.
اگر استرس شما شکل مزمن و مداوم به خود گرفته است، بهتر است به یک روانپزشک یا مشاور مراجعه کنید. بدین ترتیب با کمک ایشان می توانید راه حل های موثرتری را برای مقابله با استرس خود بیاموزید.
2- نزدیک شدن به دوران یائسگی
میانگین سن شروع یائسگی معمولا حدود 52 سالگی است. زمانی که یک خانم به مدت حداقل 12 ماه هیچ قاعدگی نداشته است.
بسیاری از خانم ها علائم یائسگی را از 10 تا 15 سال پیش از رخ دادن آن تجربه می کنند. این اتفاق به علت پدیده ای است که perimenopause نامیده می شود و نشان می دهد که سطح استروژن در حال نوسان است.
سطح نامنظم استروژن می تواند سبب اختلال در چرخه قاعدگی شود، این مسئله باعث می شود که خانم ها در دوران perimenopause دچار قاعدگی نامنظم و یا حتی از دست رفتن بعضی دوره های قاعدگی شوند. هر زمان یک خانم به مدت یکسال کامل، هیچ نوع قاعدگی را تجربه نکند، گفته می شود دوران یائسگی را پشت سر گذاشته است.
3- کم کردن وزن
ورزش های سنگین و کاهش وزن بسیار بالا، از جمله دلایلی هستند که می توانند باعث شوند قاعدگی رخ ندهد. کمبود وزن یا داشتن چربی خیلی کم، سطح هورمون های تولید مثل را تغییر می دهند؛ گاهی اوقات سطح این هورمون ها به اندازه ای پائین می آیند که تخمک گذاری و در نتیجه قاعدگی رخ نخواهد داد.
اگر پس از کاهش وزن چشمگیر، یک یا چند دوره قاعدگی خود را از دست دادید، هرچه سریعتر در مورد اصلاح رژیم غذایی خود با یک متخصص تغذیه یا پزشک مشورت کنید.
4- چاقی
درست همانطوری که لاغری می تواند باعث به تعویق افتادن قاعدگی شود، اضافه وزن هم می تواند بر روی چرخه قاعدگی تاثیر بگذارد.
پریود نشدن و چاق شدن، زمانی که در کنار هم ظاهر شوند، می توانند خبر از وجود یک مشکل پزشکی جدی (مثل سندروم تخمدان پلی کیستیک) بدهند؛ در چنین مواردی مراجعه به پزشک، جهت معاینه و تشخیص دقیق ضروری است.
ممکن است پزشک برای مطمئن شدن از اینکه به تعویق افتادن پریود شما در اثر مشکلات پزشکی است یا نه، دستور انجام آزمایش خون یا سونوگرافی بدهد.
5- پیروی از روش های جلوگیری از بارداری
بعضی روش های جلوگیری از بارداری، بخصوص روش های هورمونی می توانند کاری کنند که قاعدگی رخ ندهد؛ معمولا در روش های جلوگیری از بارداری هورمونی، از ترکیب استروژن و پروژسترون استفاده شده است. قطع مصرف این هورمون ها باعث تحریک قاعدگی خواهد شد.
این هورمون ها گاهی اوقات لایه ی رحم را آنقدر نازک می کنند که دیگر ضخامت کافی برای رخ دادن قاعدگی وجود ندارد. این حقیقت در مورد همه ی روش های جلوگیری از بارداری هورمونی اعم از قرص، پچ، واکسن، ایمپلنت و رینگ صدق می کند.
در بیشتر موارد، این اتفاق نگران کننده/خطرناک نیست، اما در هر حال هر خانمی می بایست سوالات و نگرانی های خود را در مورد روش جلوگیری از بارداری که انتخاب کرده است با پزشک مطرح نماید.
6- شرایط هورمونی
بعضی هورمون ها، مثل هورمون پرولاکتین یا هورمون تیروئید، می توانند باعث عقب افتادن پریود شوند.
با انجام یک آزمایش خون ساده به راحتی مشخص می شود که آیا علت از دست رفتن/تعویق قاعدگی، عدم تعادل هورمونی است یا نه! در صورت مثبت بودن جواب آزمایش، علت این عدم تعادل هورمونی می بایست توسط پزشک بررسی شود.
گاهی اوقات عدم تعادل هورمونی به دلایل ژنتیکی یا ارثی رخ می دهد، اما گاهی اوقات هم مشکل جدی تر است و در اثر دلایلی مثل وجود تومور مغزی ایجاد می شود. در هر حال برای تشخیص و درمان، مراجعه به پزشک ضروری است.
7- سندروم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
PCOS یکی از شایعترین اختلالات هورمونی بین خانم هایی است که در سنین باروری قرار دارند.
اگرچه علائم این مشکل در هر خانمی منحصر به خود اوست، اما عموم کسانی که سندروم تخمدان پلی کیستیک دارند، دچار عدم تعادل هورمونی می شوند. این اتفاق باعث ایجاد کیست های کوچک روی تخمدان ها، آکنه، رشد موهای زائد در نواحی صورت و بدن، ریزش مو با الگوی مردانه و چاقی خواهد شد. نامنظم شدن/دست رفتن قاعدگی، از دیگر علائم رایج این وضعیت هستند.
اگر فکر می کنید شما هم مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک هستید، برای ارزیابی های تخصصی تر به پزشک مراجعه نمایید. این وضعیت اگر به درستی درمان نشود، منجر به مشکلات بزرگتری از جمله سرطان آندرومتر خواهد شد.
8- بارداری
حتی اگر از قرص ها (یا دیگر روش های) ضد بارداری استفاده می کنید، باز هم نباید بارداری را به عنوان یکی از دلایل احتمالی عقب افتادن پریود، نادیده بگیرید. بعضی خانم ها، حتی با وجود اینکه بطور صحیح از یک روش جلوگیری از بارداری پیروی می کنند، اما باز هم باردار می شوند.
هر خانمی که از نظر جنسی زندگی فعالی دارد و پریود او به تعویق افتاده است، باید تست بارداری خانگی انجام دهد. فراموش نکنید هیچ کدام از روش های جلوگیری از بارداری 100% تضمینی نیستند.
اگر نتیجه تست حاملگی خانگی شما مثبت شده است، هرچه سریعتر به منظور شروع مراقبت های دوران بارداری به متخصص زنان مراجعه کنید.
اگر نتیجه ی تست حاملگی خانگی شما منفی شده است، اما هنوز پریود نشده اید، بهتر است جهت معاینه و بررسی های بیشتر به پزشک مراجعه نمایید.
چه زمانی می بایست به پزشک مراجعه کرد؟
خانم هایی که در مورد دوره های قاعدگی خود نگران هستند، بهتر است دفترچه ای تهیه کرده و تاریخ شروع و پایان قاعدگی و دیگر عوامل مرتبط را در آن یادداشت نمایند.
اگر هنگام مراجعه به پزشک، تاریخچه دقیق قاعدگی های خود را همراه داشته باشید، ایشان می توانند سریعتر مشکل شما را تشخیص دهند.
یکی دیگر از اقدامات موثر این است که طبق دوره های منظم، به پزشک زنان مراجعه کنید تا از نظر سلامت جنسی مورد معاینه قرار بگیرید. گاهی اوقات پریود نشدن یک اتفاق معمولی است و حتما نباید در مورد آن نگران شد. البته بعضی علائم هم خاص هستند و به محض مشاهده ی آنها حتما می بایست جهت دریافت مراقبت های حرفه ای به پزشک مراجعه نمود. موارد زیر را جدی بگیرید:
- عقب افتادن چند دوره متوالی قاعدگی
- مثبت شدن نتیجه تست حاملگی
- دارا بودن علائم سندروم تخمدان پلی کیستیک
- اضافه کردن یا کم کردن قابل توجه وزن
- احساس استرس بیش از حد
سلام وقت بخیر این ماه پریود نشدم درد شدید در و واژن قسمت های دیگر بدنم دارم و لکه های سیاه رنگی به صورت خیلی کم دیده می شود آیا به نظر شما بیماری خاصی دارم لطفاً راهنمایی کنید
سلام پانزده روزه که پریویدم عقب افتاده،آزمایش وسونو دادام باردارهم نیستم فقط چند فیبروم ریز داشتم ولی کسی بهم جواب درستی نداده چون نمی دونن علل پریود نشدنم چیه،چکار باید کنم؟