دوش گرفتن یا شنا کردن با لنز طبی
دوش گرفتن یا شنا کردن با لنز ممکن است منجر به بروز علائم عفونت چشمی شود، اما خطرات این کار چیست؟ در این مطلب با راه حل و نکات ایمنی مربوط آشنا خواهید شد.
اگر لنز طبی می گذارید، ممکن است احساس کنید موقع شنا کردن برای خوب دیدن به آنها نیاز دارید.
درست است که خوب دیدن مانع برخورد شما با دیواره های استخر می شود، اما داشتن لنز طبی موقع شنا کردن از جهات مختلف خطرناک است.
خیس شدن لنز با هر نوع آبی – از جمله آب استخر، آب دوش و… می تواند به جهت بروز مشکلات چشمی مختلف خطراتی را ایجاد کند.
در این مطلب خطرات شنا کردن یا دوش گرفتن با لنز طبی مورد بررسی قرار گرفته است. همچنین توصیه هایی جمع آوری شده که دانستن آنها برای کسانی که لنز می گذارند ضروری است.
خطرات شنا کردن با لنز چیست؟
وقتی لنز دارید نباید در معرض هیچ نوع آبی قرار بگیرید. شنا کردن با لنز، به دلیل قرار داشتن طولانی مدت داخل آب، خطرناک تر هم هست.
لنزها با جذب آب، زمینه مناسبی را برای فعالیت های احتمالی باکتری ها، ویروس ها و دیگر میکروب ها فراهم می آورند.
لازم به ذکر است شنا کردن در دریاچه، رودخانه و اقیانوس خطرناک تر از شنا کردن در استخر است. چون آبهای طبیعی حاوی انواع باکتری ها، ویروس ها و میکروب هایی هستند که در آب استخر توسط کلر و مواد شیمیایی دیگر حذف شده اند.
البته تصفیه آب استخر با مواد شیمیایی، به معنای ایمن بودن شنا کردن با لنز نیست. کلر و دیگر مواد شیمیایی موجود در آب استخر نمی توانند همه میکروب های بیماری زا را از بین ببرند. از آنجائیکه لنزهای تماسی نرم متخلخل هستند، میکروب ها و مواد شیمیایی آب استخر را به خود جذب کرده و وارد چشم ها می کنند.
شناکردن با لنز خطر بروز مشکلات چشمی زیر را بالا می برد:
- سوزش چشم در اثر چسبیدن لنزها به چشم
- سندروم خشکی چشم، بخصوص در صورت شنا کردن در آب کلردار یا نمکی
- عفونت های چشمی
- ساییدگی یا خراش قرنیه
- التهاب چشم (یووئیت)
- زخم های قرنیه
همچنین بخوانید:
خطرات دوش گرفتن با لنز چیست؟
به غیر از محلول های استریل مخصوص لنزهای تماسی، وارد شدن هر نوع آبی به داخل چشمی که لنز داخلش قرار دارد خطرناک است.
دوش گرفتن با لنز هم درست به اندازه شنا کردن با لنز خطرناک است. این کار خطر مشکلات چشمی مختلف، از جمله خشکی چشم، عفونت های چشمی و التهاب را زیاد می کند.
به گفته مرکز کنترل و پیشگیری بیماری (CDC) نوعی آمیب به نام آکانتامبا (Acanthamoeba) وجود دارد که در همه انواع آبها بخصوص آب چاه و آب لوله کشی (که با آن دوش می گیرید) یافت می شود.
این آمیب می تواند منجر به عفونت خطرناک چشمی به نام کراتیت آکانتامبا شود. عفونت کراتیت آکانتامبا علاوه بر اینکه بسیار دردناک است، نسبت به درمان مقاومت نشان می دهد. این عفونت در موارد نادر منجر به نابینایی می شود.
اگر مجبور شدید با لنز دوش بگیرید، هرچه سریعتر به محض فراهم شدن شرایط مناسب، لنز ها را از چشم خارج کرده و به مدت 24 ساعت در محلول لنز قرار دهید.
توصیه هایی برای شنا کردن با لنز
اگر به هر دلیلی شنا کردن بدون لنز برای شما امکان پذیر نیست، اقداماتی وجود دارند که می توانید برای کاهش خطر ابتلا به عفونت های چشمی انجام دهید. به عنوان مثال شما می توانید:
- از عینک مخصوص استفاده کنید. عینک های شنای مخصوص می توانند مانع ورود آب به چشم های شوند. اگر اغلب اوقات به شنا می روید، می توانید نوع مخصوص طبی آنها را خریداری کنید. بدین ترتیب دیگر مجبور نخواهید بود با لنز شنا کنید.
- بلافاصله بعد از شنا کردن لنزها را از چشم خارج کنید. سپس چشم های خود را با آب (و ترجیحا شامپوی مخصوص چشم) بشوئید و به جای قرار دادن مجدد لنز داخل چشم ها عینک بزنید. و یا اگر لنز دیگری دارید، آن را در چشم قرار دهید.
- بعد از شنا کردن با لنز، آنها را به مدت 24 ساعت در محلول ضدعفونی کننده مخصوص لنز قرار دهید.
- در صورت امکان از لنز های روزانه استفاده کنید و پس از شنا کردن آنها را دور بیاندازید.
- برای کاهش خطر خشکی چشم، قبل و بعد از شنا کردن، قطره اشک مصنوعی بریزید.
- اگر حرفه ای هستید و در شنای رقابتی مسابقه می دهید، در مورد استفاده از انواع خاص لنز های سخت غیر قابل نفوذ با پزشک خود مشورت نمایید.
در آخر هم اگر از استفاده مداوم لنز خسته شده اید، می توانید با مشورت پزشک از جراحی عیوب انکساری مثل لایزیک کمک بگیرید.
علائم عفونت چشم چیست؟
اگر با لنز شنا می کنید یا دوش می گیرید، می بایست نسبت به علائم عفونت های چشمی هوشیار باشید. برخی از علائم عفونت های چشمی عبارتند از:
- قرمزی چشم ها
- درد چشم
- خارش چشم ها
- آبریزش چشم
- تاری دید
- ترشحات چشمی
- ورم
- حساسیت چشم ها نسبت به نور
- احساس وجود جسم خارجی در چشم
اگر بعد از خیس شدن لنزهای خود متوجه بروز چنین علائمی شدید، هرچه سریعتر به پزشک مراجعه نمایید.
در مورد تمام عفونت های چشمی، تشخیص به موقع ضروری است.
سخن پایانی
شنا کردن یا دوش گرفتن با لنز می تواند احتمال بروز مشکلات چشمی از جمله خشکی و عفونت چشم را بالا ببرد. بهترین کار برای کاهش این خطرات پرهیز از دوش گرفتن یا شنا کردن با لنز است.
اگر مجبور هستید موقع شنا کردن یا دوش گرفتن لنز داشته باشید، اقداماتی وجود دارند که می توانید برای محافظت از چشم ها انجام دهید. به عنوان مثال می توانید عینک مخصوص شنا استفاده کنید، بلافاصله بعد از قرار داشتن در معرض آب لنز ها را از چشم خارج کرده و ضد عفونی کنید، یا آنها را دور انداخته و لنز جدید تهیه کنید.
اگر بعد از شنا کردن با لنز دچار قرمزی، تحریک، درد، خارش یا آبریزش چشم ها شُدید، فورا به پزشک مراجعه نمایید. تا رسیدن به سلامت کامل تمام دستورالعمل های پزشک در مورد درمان را دنبال کنید.