عوارض واکسن آنفولانزا
برخی افراد با دریافت واکسن آنفولانزا دچار عوارض جانبی می شوند؛ عوارض – ایمنی و نحوه عملکرد واکسن آنفولانزای تزریقی و اسپری بینی را بخوانید.
بعضی از افراد با تزریق واکسن آنفولانزا دچار عوارض جانبی می شوند. بیشتر این عوارض جانبی جزئی و موقتی هستند. به توصیه متخصصین بهداشت و درمان، افراد واجد شرایط باید سالانه این واکسن را دریافت کنند.
عوارض جانبی واکنس آنفولانزا بسیار کمتر از علائم آنفولانزا هستند و بعید است که این واکسن باعث ایجاد عوارض خاصی شود. با این حال در موارد نادر افراد می توانند عوارض جانبی جدی یا واکنش های آلرژیک را نسبت به این تزریق نشان دهند.
در این مقاله به بررسی عوارض جانبی جزئی و جدی واکسن آنفولانزا و نحوه عملکرد آن می پردازیم.
همچنین بخوانید:
واکسن آنفولانزا: مزایا، خطرات و ایمنی (کلیک)
عوارض جانبی واکسن آنفولانزا کدامند؟
ممکن است بعضی از افراد پس از دریافت واکسن آنفولانزا دچار عوارض جانبی شوند. این موارد می تواند در افراد مختلف، متفاوت باشند و به نوع واکسن بستگی دارند.
واکسن آنفولانزا تزریقی
عوارض جانبی که معمولا با تزریق واکسن آنفولانزا رخ می دهند شامل درد موضعی، تغییر رنگ و تورم در محل تزریق است. سایر عوارض جانبی احتمالی تزریق این واکسن عبارتند از:
اگرچه بروز این موارد نادر است اما بعضی از افراد به ویژه کودکان پس از تزریق واکسن تب می کنند که این واکنش ایمنی بدن است. سلول های سیستم ایمنی بدن که شامل لنفوسیت ها و گلبول های سفید هستند، در دمای بالاتر بدن، عملکرد بهتری خواهند داشت.
وجود تب با درجه پایین پس از دریافت واکسن نشانه عملکرد سیستم ایمنی بدن است. افرادی که دچار این علامت می شوند، می توانند آن را با داروهای بدون نسخه درمان کنند.
گاهی اوقات ممکن است افراد پس از تزریق (از جمله تزریق واکسن آنفولانزا) غش کنند. با این حال بروز این امر غیرمعمول است و معمولا واکنشی به فرآیند تزریق خواهد بود.
اگرچه همه متخصصین با این امر موافق نیستند اما بعضی شواهد ارتباط کمی بین واکسن آنفولانزا و سندروم گیلن باره را نشان می دهند. سندروم گیلن باره زمانی رخ می دهد که سیستم ایمنی بدن به سیستم عصبی حمله کند. این یک بیماری نادر است اما در افرادی که تزریق واکسن آنفولانزا را انجام می دهند، رخ خواهد داد.
متخصصین خطر ابتلا به سندروم گیلن باره پس از تزریق واکسن آنفولانزا را محاسبه کردند. آنها تخمین می زنند که این بیماری 1 تا 2 نفر در هر یک میلیون تزریق کننده واکسن آنفولانزا را تحت تاثیر قرار می دهد.
افراد باید توجه داشته باشند که این امر نادر بوده و به خوبی مستند نشده است.
اسپری بینی واکسن آنفولانزا
اسپری بینی واکسن آنفولانزا که بصورت استنشاقی وارد بدن می شود، حاوی ویروس زنده و ضعیف شده است. این واکسن می تواند بدون ابتلا به آنفولانزا، برخی از علائم خفیف آن را ایجاد کند. عوارض جانبی این روش عبارتند از:
- آبریزش بینی
- خس خس سینه
- سر درد
- استفراغ
- دردهای عضلانی
- تب
- گلو درد
- سرفه
به گفته متخصصین این عوارض جانبی به دلیل وجود ویروس آنفولانزا زنده و ضعیف شده در این واکسن رخ می دهند.
متخصصین ارتباطی بین سندروم گیلن باره و اسپری بینی واکسن آنفولانزا را مشاهده نکردند.
همچنین بخوانید:
روش های درمان آنفولانزا (کلیک)
ایمنی
اگرچه ممکن است افراد پس از تزریق واکسن آنفولانزا یا دریافت آن از طریق بینی عوارض جانبی را تجربه کنند اما این موارد کمتر از عوارض ابتلا به ویروس آنفولانزا خواهند بود. عوارض آنفولانزا شامل بستری شدن در بیمارستان و مرگ در نتیجه عفونت حتی در افراد سالم است.
در عوض دریافت واکسن آنفولانزا برای بیشتر افراد ایمن است. طی 50 سال گذشته، صدها میلیون نفر بدون ابتلا به عوارض جانبی جدی، واکسن آنفولانزا دریافت کرده اند.
هدف از برنامه واکسیناسیون آنفولانزا، محدود کردن شیوع آن و ایجاد ایمنی جامعه برای محافظت از افرادی است که قادر به دریافت واکسن نیستند. برای این امر باید درصد بالایی از افراد واکسن دریافت کنند که این امر اتفاق نمی افتد.
همچنین بخوانید:
نحوه عملکرد واکسن آنفولانزا
در آمریکا، افراد یک واکسن سه مرحله ای، ویروس آنفولانزا غیرفعال (TIV) یا یک واکسن زنده و ضعیف شده و سازگار با سرماخوردگی (LAIV) را دریافت می کنند. واکسن TIV شامل اجزای ویروس از بین رفته است اما واکسن LAIV حاوی ویروس زنده و ضعیف شده خواهد بود.
هیچ کدام از این دو واکسن باعث بروز آنفولانزا نمی شوند بلکه نحوه عملکرد هر دو به این صورت است که سیستم ایمنی بدن را تحریک کرده تا از بدن در برابر این بیماری محافظت کنند.
واکسیناسیون اقدامی برای جلوگیری از بروز آنفولانزا و محدود کردن شیوع آن است. همچنین ممکن است افراد با ابتلا به بیماری آنفولانزا در برابر آن ایمن شوند. با این حال از آنجایی که علائم آنفولانزا می توانند جدی باشند، دریافت واکسن در اولویت خواهد بود.
دو نوع ویروس آنفولانزا که در شیوع سالانه آنفولانزا آن نقش دارند شامل آنفولانزا A و آنفولانزا B هستند.
پروتئین هایی به نام هماگلوتینین، سطح ویروس را احاطه می کنند. این پروتئین ها به سلول های بدن متصل شده و به ویروس امکان آلوده کردن فرد را می دهند.
زمانی که بدن آنتی بادی پروتئین هماگلوتینین را ایجاد کند، بدن در برابر ویروس آنفولانزا ایمن خواهد شد. زمانی که فرد در معرض ویروس قرار گیرد، آنتی بادی های هماگلوتینین با توقف اتصال ویروس به سلول های ریه و ایجاد عفونت، از آنها محافظت می کند.
تولیدکنندگان واکسن با در نظر گرفتن این مفهوم، ایمن سازی را انجام می دهند. با قرارگیری افراد در معرض ویروس های از بین رفته یا ضعیف شده، سیستم ایمنی بدن می تواند آنتی بادی هایی علیه هماگلوتینین سطحی تولید کند.
زمان تماس با پزشک
افراد باید هر سال با پزشک یا داروساز تماس بگیرند تا امکان دریافت واکسن آنفولانزا را بررسی کنند. طبق اعلام مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC)، افراد بالای 6 ماه می توانند واکسن آنفولانزا دریافت کنند.
با این حال بعضی از افراد از جمله موارد زیر نباید واکسن آنفولانزا دریافت کنند:
- سنین زیر 6 ماه
- افرادی که در معرض خطر واکنش های آلرژیک کشنده نسبت به واکسن آنفولانزا یا مواد موجود در آن هستند.
- افراد با حساسیت شدید به تخم مرغ
- افراد با سابقه ابتلا به سندروم گیلن باره
پزشکان و سایر متخصصان مراقبت های بهداشتی به افراد کمک می کنند تا ایمن بودن تزریق واکسن آنفولانزا را تشخیص دهند.
ممکن است افراد در موارد نادر دچار عوارض جانبی پس از دریافت واکسن آنفولانزا شده و به مراقبت های پزشکی نیاز داشته باشند. عوارض جانبی که می توانند باعث نگرانی شوند، عبارتند از:
- تب شدید
- تغییرات رفتاری
- علائم نشانه های یک واکنش آلرژیک شدید
بروز واکنش های شدید آلرژیک نادر است اما در این وضعیت علائم زیر بروز می کنند:
معمولا این تاثیرات طی چند دقیقه یا چند ساعت پس از دریافت واکسن رخ می دهند. افرادی که دچار این عوارض جانبی شدید می شوند باید مراقبت های فوری پزشکی دریافت کنند.
خلاصه
ممکن است بعضی از افراد پس از دریافت واکسن آنفولانزا دچار عوارض جانبی خفیفی شوند. با این حال این عوارض جانبی به طور قابل توجهی کمتر از علائم آنفولانزا هستند. حتی افراد سالم در صورت ابتلا به آنفولانزای فصلی در معرض خطر عوارض، بستری شدن و حتی مرگ خواهند بود.
در شرایط نادر، ممکن است افراد عوارض جانبی شدید یا واکنش های آلرژیک را تجربه کنند. این عوارض معمولا بلافاصله پس از واکسیناسیون رخ می دهند و پزشکان می توانند آنها را با دارو کنترل کنند. افرادی که واکنش های شدیدی به واکسن آنفولانزا نشان دهند، در آینده واجد شرایط دریافت آن نخواهند بود.
هرچه تعداد افراد واکسینه شده در جامعه بیشتر باشد، کمتر ویروس بین افراد گسترش خواهد یافت. ایمن شدن افراد جامعه از آنهایی که قادر به دریافت واکسن نیستند، محافظت می کند.
طبق توصیه CDC، افرادی که توانایی دریافت واکسن آنفولانزا دارند باید آن را به صورت سالانه دریافت کنند.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.