انواع تست کرونا ویروس
انواع تست های کرونا ویروس شامل تست ملکولی – PCR – آنتی ژن و آنتی بادی است، نحوه عملکرد آزمایش کووید 19 و زمان انجام آن را بخوانید.
بیشتر انواع آزمایش های کووید 19 (کرونا) شامل گرفتن نمونه سواب از پشت بینی، گلو یا هر دو است اما برخی تست ها با نمونه گیری خون انجام خواهد شد.
هدف از انجام انواع آزمایش / تست های کرونا تشخیص و آگاهی از ابتلا به کرونا ویروس جدید SARS-CoV-2 است. این ویروس عامل بیماری عامل بیماری کووید 19 است.
آزمایش مولکولی یا آنتی ژن، وجود عفونت در بدن افراد را صرف نظر از بروز علائم نشان می دهد.
یک آزمایش سرولوژی یا آنتی بادی نیز وجود آنتی بادی های علیه ویروس را مشخص می کند. این آزمایش وجود عفونت را مشخص نمی کند. در صورت وجود آنتی بادی مشخص خواهد شد که بدن قبلا با ویروس SARS-CoV-2 تماس داشته است.
در حال حاضر بیش از 415 میلیون تست کووید 19 در آمریکا انجام شده است. لازم به ذکر است که بیش از 8.23 درصد از نتایج آنها نیز مثبت بوده اند.
این مقاله به بررسی انواع تست های موجود برای کرونا، نحوه عملکرد آزمایش های کووید 19، زمان گرفتن تست و نحوه یافتن آن می پردازد
همچنین بخوانید:
روش های پیشگیری از انتقال کرونا (کلیک)
نحوه عملکرد انواع تست های کووید 19 (کرونا)
انواع تست های کرونا برای تشخیص بیماری کووید 19 وجود دارد.
آزمایش های تشخیص کرونا ویروس جدید عبارتند از:
تست مولکولی
این تست به بررسی علائم فعلی می پردازد.
یک نوع از این تست های مولکولی برای بررسی کووید 19، تست واکنش زنجیرهای پلیمراز همپا یا (RT- PCR) است. گاهی اوقات به این تست، تست اسید نوکلئیک نیز گفته می شود.
معمولا این آزمایش (تست PCR) با استفاده از نمونه برداری توسط یک سواب بلند از پشت گلو، بینی یا هر دو انجام می شود.
تست RT-PCR
این تست شامل دریافت یک نمونه توسط متخصص آزمایشگاهی است. با تجزیه و تحلیل نمونه می توان علائم ماده ژنتیکی ویروس را در نمونه گرفته شده شناسایی نمود.
در صورتی که دو ژن خاص SARS-CoV-2 شناسایی شود این آزمایش تشخیص کووید 19 را تائید می کند. البته در صورتی که فقط یک مورد شناسایی شود نتیجه تست منفی خواهد بود.
تست آنتی ژن
گاهی اوقات این تست با نام تست جریان جانبی (Lateral Flow Test) نیز شناسایی می شود. در واقع این تست پروتئین های تولیدی توسط ویروس را تشخیص می دهد. این روش سریع بوده و افراد می توانند آن را با استفاده از دستگاهی کوچک و شبیه به تست بارداری در خانه انجام دهند.
در واقع با دریافت یک نمونه با استفاده از سواب آن را در یک ویال حاوی مایع فرو برده و سواب حاوی مایع را وارد دستگاه کوچکی می کنند. زمانی که این مایع در دستگاه پخش شود یک خط بر روی صفحه دستگاه ظاهر خواهد شد. این خط نشان دهنده عملکرد صحیح تست است.
پس از مدتی در حدود 15 دقیقه خط دیگری نیز ظاهر خواهد شد. البته این تست قادر به تشخیص ابتلا به کووید 19 در گذشته یا بهبود آن نخواهد بود.
تست های سرولوژی
این آزمایش ها آنتی بادی های تولید شده برای مقابله با عفونت SARS-CoV-2 (کرونا ویروس جدید) را شناسایی می کنند. آنتی بادی های موجود در خون و بافت های بدن نشان دهنده سابقه ابتلا به کرونا و بهبود آن هستند.
آزمایش های سرولوژی یا آنتی بادی کرونا به نمونه گیری خون نیاز دارند. با وجود اینکه این تست ها شاخص های مفیدی برای بررسی عفونت های قبلی SARS-CoV-2 هستند اما ممکن است آنتی بادی های تولید شده برای مبارزه با انواع دیگر کروناویروس ها را نیز شناسایی کنند. بنابراین مثبت بودن این تست لزوما به معنی ابتلا به کووید 19 نیست.
در کجا می توان این تست را انجام داد؟
در ایران تست های کووید 19 در مراکز بهداشتی و آزمایشگاه ها در دسترس هستند. برخی کیت های تست کرونا در منزل نیز موجود شده است.
ممکن است یک تست خانگی سریع جواب داده و تست دیگری به تجزیه و تحلیل در آزمایشگاه نیاز داشته باشد.
در بعضی از موارد نیز خدماتی برای دریافت تست در محل موجود است. مثلا پیش از پرواز تست رپید کرونا از مسافرین گرفته می شود.
لازم به ذکر است که همه تست ها برای همه افراد مناسب نخواهند بود. بنابراین می توان برای اطلاع از گزینه های موجود و تائید مناسب بودن نوع آزمایش با یک متخصص تماس گرفت.
همچنین بخوانید:
درمان کووید 19 (درمان کروناویروس جدید) (کلیک)
آیا این تست ها دقیق هستند؟
طبق اعلام FDA، هیچ تستی 100% دقیق نیست و ممکن است نتایج مثبت و منفی کاذب ارائه دهند. در واقع در صورت نمونه برداری اشتباه یا دریافت تست بلافاصله پس از قرارگیری در معرض ویروس این امر رخ خواهد داد.
در صورتی که فرد نتیجه مثبت دریافت کند احتمال ابتلا به کووید 19 زیاد است. بنابراین باید اقدامات قرنطینه و نظارت بر علائم را در نظر بگیرد.
در صورتی که نتیجه تست منفی باشد نیز باید اقدامات مراقبتی را در نظر داشت زیرا ممکن است نتیجه کاذب باشد.
تست آنتی ژن دقت کمتری نسبت به تست های RT-PCR دارند.
طبق اعلام FDA افراد دارای علائم که تست آنتی ژن منفی دارند باید از تست RT-PCR استفاده کرده و قرنطینه را رعایت کنند.
همچنین در صورتی که فرد نتیجه منفی دریافت کرده و علائمی نداشته باشد بدون نیاز به قرنطینه باید در اجتماع از ماسک استفاده کرده و فاصله فیزیکی را رعایت کند.
بنابراین بدون توجه به مثبت یا منفی بودن نتایج تست آنتی بادی باید اقدامات احتیاطی از جمله استفاده از ماسک را ادامه داد. در واقع نتیجه تست تضمین کننده ایمنی نیست و به معنی ناقل نبودن نخواهد بود.
طبق اعلام مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC)، در صورت دریافت نتیجه مثبت توسط یک فرد، تمام افرادی ملاقات کننده با او نیز باید 14 روز در خانه بمانند. البته این مورد برای افراد واکسینه شده و بدون علائم یا افرادی که 3 ماه از بهبودی آنها گذشته ضروری نیست.
همچنین بخوانید:
نحوه صحیح استفاده از ماسک در زمان بیماری کرونا (کلیک)
چه زمانی باید تست داد؟
طبق اعلام CDC، افراد در شرایط زیر باید تست را در نظر بگیرند:
- بروز علائم کووید 19 از جمله سرفه یا تب
- قرارگیری در فاصله حدود 2 متری یک فرد دارای تست مثبت در حدود 15 دقیقه در هر روز
- پس از حضور در محیطی که خطرناک باشد از جمله قطارهای شلوغ
- بخش بهداشت و درمان یا افرادی که طبق دستور مقامات باید این کار را انجام دهند.
البته افراد در شرایط زیر به تست نیاز نخواهند داشت:
- واکسینه شدن در برابر کووید 19 – حتی با قرارگیری در معرض افراد با عفونت های زمینه ای
- دریافت تست مثبت در 3 ماه گذشته و بهبود از بیماری – مگر اینکه علائم جدیدی بروز کند.
همچنین بخوانید:
واکسن فایزر برای کرونا (کووید 19) : میزان اثربخشی و عوارض (کلیک)
خلاصه
دسترسی به امکانات آزمایشی طی سال گذشته به طور قابل توجهی در بعضی از کشورها گسترش یافته است. اکنون بسیاری از انواع تست های کرونا در ایران در دسترس هستند.
دو نوع اصلی تست های تشخیصی شامل استفاده از سواب و تست آنتی بادی هستند که روش دوم به دریافت نمونه خون نیاز دارد.
یک تست تشخیصی قادر به وجود عفونت SARS-CoV-2 بوده و تست آنتی بادی ابتلا به کووید 19 و بهبودی از آن را تشخیص می دهد.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.