داروهای گیاهی ضد استرس – حساسیت – میگرن و غیره
بسیاری از گیاهان در کاهش علائم و درمان بیماری ها موثر هستند، داروهای گیاهی ضد استرس – حساسیت / آلرژی – داروی سرفه – میگرن و .. را بخوانید.
گیاهان بسیاری در طبیعیت وجود دارد که هریک بواسطه ترکیبات خود دارای خواص دارویی و درمانی است.
بعنوان مثال داروهای گیاهی سیر و گزنه ضد حساسیت و آلرژی است. یا داروی گیاهی مریم گلی ضد سرفه است.
بسیاری از داروهای مدرن امروزی نیز منشاء گیاهی دارند. بعنوان مثال آیا می دانستید که داروی آسپرین نوعی اسید سالیسیلیک است که بطور طبیعی در درخت بید وجود دارد.
داروهای گیاهی از نظر کیفیت، اثربخشی و ایمنی متفاوت هستند.
سازمان غذا و دارو (FDA) داروهای گیاهی را مشابه سایر داروها تنظیم نکرده و شواهد علمی کمی برای پشتیبانی از آنها وجود دارد.
توصیه می شود به جهت مصرف دارو و مکمل های گیاهی با یک متخصص واجد شرایط مشورت کنید.
در این مقاله به معرفی انواع داروهای گیاهی ضد استرس – حساسیت / آلرژی – داروی موثر در درمان سرفه – میگرن و … می پردازیم.
جهت مشاهده و خرید مکمل های گیاهی داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.
همچنین بخوانید:
خواص ادویه جات و گیاهان دارویی (کلیک)
داروهای گیاهی
داروهای گیاهی نوعی گزینه درمان سنتی هستند.
از نقطه نظر تاریخی گیاهان دارویی اصلی ترین درمان بیماری ها بودند. همچنان امروزه نیز داروهای گیاهی بخشی از انواع طب های مکمل از جمله درمان با گیاهان دارویی، طبیعت درمانی، آیورودا و طب سنتی چینی هستند.
این داروها از گیاهان یا ترکیبات دارای منشاء گیاهی تهیه شده، همچنین ممکن است حاوی قارچ یا جلبک باشند.
داروهای گیاهی به فرم های مختلف زیر عرضه می شوند:
- کپسول یا قرص
- چای های گیاهی یا مقوی
- پودرهایی برای افزودن به مایعات یا غذا
- بخش های خشک گیاهان از جمله بذر، برگ، گل، پوست یا ریشه
- تنتورها که با خیساندن بخش هایی از گیاه در مایعاتی چون الکل برای استخراج ترکیبات به دست می آیند.
همچنین بخوانید:
داروهای گیاهی برای تعادل هورمونها (کلیک)
داروهای گیاهی در مقابل داروهای پزشکی
تفاوت های اساسی بین داروهای گیاهی و تجویزی یا بدون نسخه وجود دارد. افراد باید پیش از استفاده از این تفاوت ها آگاه باشند.
تست و کیفیت
سازمان غذا و دارو (FDA) بسیاری از داروهای گیاهی را مشابه مکمل های غذایی تنظیم می کنند.
این یعنی FDA پیش از عرضه این موارد به بازار، آنها را از نظر کارایی یا ایمنی بررسی نمی کند.
در واقع شرکت های تولیدی مسئول اطمینان دادن در مورد اطلاعات برچسب محصولات خود هستند. همچنین آنها می توانند از آزمایشگاه دیگری بخواهند تا محصولاتشان را آزمایش کند اما این امر اجباری نیست.
در مقابل، داروهای پزشکی باید از استانداردهای دقیقی برخوردار باشند.
ایمنی
بسیاری از افراد معتقدند که محصولات طبیعی ایمن تر یا ملایم تر از داروهای پزشکی تجویزی هستند.
در نظر داشته باشید که این موارد نیز مانند هر دارو در دوزهای اشتباه می توانند سمی باشند.
همچنین داروهای گیاهی می توانند باعث بروز عوارض جانبی، تداخلات دارویی و واکنش های آلرژیک شوند.
در واقع تنها در صورتی که مصرف کننده یا متخصص پزشکی مشکلاتی در مصرف یک داروی گیاهی را گزارش کند، این محصول از نظر ایمنی و اثربخشی توسط FDA بررسی خواهد شد.
در برخی موارد نیز FDA محصولات گیاهی را پس از کشف مواد غیرقانونی، مواد فهرست نشده یا سموم ممنوع اعلام خواهد کرد.
برای نمونه بعضی از محصولات آیورودا حاوی جیوه یا سرب هستند. برخی محصولات طبیعی ارائه شده برای اختلال نعوظ حاوی مقادیر بسیار خطرناکی از آن هستند.
بنابراین بررسی ایمنی گیاهان دارویی پیش از مصرف به اندازه داروها دارای اهمیت است.
شواهد
شواهد پیرامون اثربخشی داروهای گیاهی برای درمان بسیار متفاوت هستند. با اینکه بعضی از داروهای گیاهی شواهد محکمی برای اثربخشی در موارد خاصی دارند اما بعضی دیگر هیچ شواهدی برای اثربخشی ندارند.
به علاوه، مطالعات در مورد گیاهان دارویی همیشه باکیفیت نبوده و ممکن است دارای مشکلات زیر باشند:
- شرکت کنندگان کم
- متنوع نبودن شرکت کنندگان
- بازه زمانی کوتاه
- عدم استفاده از گروه کنترل دارونما
این موارد اثربخشی داروهای گیاهی در بین گروه بزرگی از افراد را نشان نداده و مواردی چون تاثیرات بلندمدت یا موثرتر بودن آنها از دارونماها را بررسی نمی کند. همچنین کمبود اطلاعات در مورد تاثیر آنها بر افراد باردار و کودکان وجود دارد.
در ادامه برخی داروهای محبوب ضد استرس، آلرژی یا حساسیت، موثر در درمان سرفه و میگرن معرفی شده است.
داروهای گیاهی ضد استرس و اضطراب
برای استرس و اضطراب، درمان و داروهای گیاهی زیادی وجود دارد. برخی نمونه داروهای ضد استرس و کاهش اضطراب عبارتند از:
- اسانس ها: یکی از دسته های داروهی گیاهی ضد استرس، استفاده از برخی اسانس های گیاهی (روغن های ضروری) است. آنها به کاهش استرس کمک می کنند. از گزینه های محبوب می توان به اسطوخودوس و نعناع فلفلی اشاره کرد. در واقع افراد می توانند از خوشبوکننده های حاوی این اسانس ها استفاده کرده یا با رقیق کردن این اسانس ها با روغن های حامل، آنها را بر روی پوست استفاده کنند.
- بابونه آلمانی: یک مطالعه نشان داد که مصرف 1500 میلی گرم عصاره بابونه آلمانی در روز و به مدت 8 هفته باعث کاهش علائم در افراد مبتلا به GAD (اختلال اضطرابی منتشر) متوسط تا شدید خواهد شد. این میزان معادل اثربخشی یک داروی ضد اضطراب است.
- بادرنجبویه (Lemon balm): یک مطالعه در سال 2018 بر روی 80 فرد مبتلا به بیماری های قلبی عروقی نشان داد که مصرف روزانه 3 گرم عصاره بادرنجبویه به مدت 8 هفته باعث کاهش افسردگی، اضطراب و استرس خواهد شد.
همچنین بخوانید:
استرس: علت ها و راه های مدیریت آن (کلیک)
لازم به ذکر است که بعضی از داروهای گیاهی ضد استرس و اضطراب از جمله بادرنجبویه و بابونه با تاثیر بر GABA عمل می کنند.
GABA یک انتقال دهنده عصبی تاثیرگذار بر خلق و خو و خواب افراد است. در واقع این داروهای گیاهی مانند داروهای ضد استرس و اضطراب تاثیرگذار بر سطح GABA باعث بروز عوارض جانبی خواهند شد.
داروهای گیاهی محبوب ضد حساسیت / آلرژی
بعضی از محبوب ترین داروهای گیاهی ضد حساسیت و آلرژی عبارتند از:
- گیاه سایبان / باباآدرم جنگلی (Butterbur): یک بررسی سیستماتیک قدیمی بر روی شش مطالعه کوچک نشان داد که گیاه سایبان همچون آنتی هیستامین های مدرن برای درمان آلرژی موثر است. شاین ذکر است که تحقیقات با کیفیتی در مورد اثر ضد حساسیت داروهای گیاهی سایبان وجود ندارد. برخی از ترکیبات موجود در گیاه سایبان که به آلکالوئیدهای پیرولیزیدین (PA) معروف هستند می توانند باعث آسیب کبدی شوند.
- گزنه: از دیگر گیاهان دارویی ضد حساسیت گزنه است. این گیاه حاوی ترکیباتی است که به عنوان آنتی هیستامین عمل می کنند. چند مطالعه محدود از ایمن بودن مصرف عصاره گزنه در انسان ها پشتیبانی کرده اما به تحقیقات بیشتری در این مورد نیاز است.
- کورکومین: این ترکیب در زردچوبه وجود دارد. یک مطالعه اولیه نشان داد که مصرف مکمل های خوراکی کورکومین به کاهش گرفتگی بینی و سایر علائم کمک کرده و واکنش ایمنی در افراد مبتلا به رینیت آلرژیک را کاهش می دهد.
- سیر: یکی از گیاهان دارویی موثر ضد حساسیت و بسیاری از موارد دیگر ، سیر است. سیر و پیاز هر دو حاوی کوئرستین بوده که به عنوان نوعی آنتی اکسیدان به مهار تولید هیستامین می پردازد.
لازم به ذکر است که ممکن است افراد دارای آلرژی به گرده گل یا آلرژی به گیاهان دارویی مانند گیاه سایبان نیز حساسیت داشته باشند.
همچنین بخوانید:
رژیم غذایی کم هیستامین برای آلرژی (کلیک)
داروی گیاهی میگرن
میگرن یک بیماری عصبی است که به طور معمول باعث سردردهای دردناک و علائم دیگری از جمله تهوع و حساسیت به نور خواهد شد.
انواع داوری گیاهی مناسب برای میگرن عبارتند از:
- گیاه سایبان: عصاره این داروی گیاهیی به کاهش علائم میگرن در کودکان و بزرگسالان کمک می کند. البته آکادمی مغز و اعصاب آمریکا در سال 2015 به دلیل خطر بروز آسیب کبدی ناشی از PA استفاده از این مورد را متوقف نمود.
- بابونه گاوی (Feverfew): این داروی گیاهی حاوی ترکیباتی است که به کاهش دفعات بروز علائم میگرن کمک می کند. البته در مورد اثربخشی این داروی گیاهی برای پیشگیری از میگرن به تحقیقات بیشتری نیاز است.
- زنجبیل: یک بررسی در سال 2020 نشان داد که مصرف زنجبیل بعنوان یک داروی گیاهی باعث کاهش علائم میگرن از جمله درد، حالت تهوع و استفراغ شده و هیچ عوارض جانبی منفی ایجاد نمی کند.
روغن نعناع فلفلی نیز برای سایر ترکیبات مفید برای سردرد در نظر گرفته می شود. نعناع فلفلی حاوی منتول است که روی پوست اثرات خنک کنندگی دارد. افراد می توانند با رقیق کردن آن با روغن حامل از این ترکیب برای ماساژ پوست استفاده کنند.
استفاده از منتول برای کودکان ایمن نیست و نباید از آن بر روی پوست آنها استفاده کرد.
همچنین بخوانید:
5 روغن ضروری (اساسی) برای میگرن و سر درد (کلیک)
داروی گیاهی سرفه و گلودرد
تعدادی از محصولات بدون نسخه برای سرفه حاوی ترکیباتی با منشا گیاهی هستند که بعنوان داروی گیاهی سرفه و گلو درد در دسترس قرار دارند.
برای نمونه، قرص های مکیدنی سرفه اغلب حاوی منتول بوده و گلودرد را تسکین می دهند.
انواع داروی گیاهیموثر در کاهش سرفه و گلو درد عبارتند از:
- روغن اکالیپتوس: روغن اکالیپتوس بعنوان یک داروی استنشاقی در بهبود سرفه موثر است. طبق یک بررسی در سال 2015، استنشاق 12 قطره روغن اکالیپتوس ترکیب شده با 150 میلی لیتر آب جوش برای 3 مرتبه در روز به کاهش سرفه کمک می کند.
- مریم گلی: به نظر می رسد که داروی گیاهی مریم گلی باعث کاهش اسپاسم برونش یا انقباض مجاری تنفسی و درنتیجه بهبود سرفه خواهد شد. یک مطالعه حیوانی در سال 2015 نشان داد که عصاره مریم گلی به مهار اسپاسم برونش در موش ها کمک می کند. این امر نشان دهنده دلیل استفاده از داروی گیاهی مریم گلی به عنوان گزینه ای سنتی برای درمان سرفه و آسم است. البته برای تایید اثربخشی این داروی گیاهی در بهبود سرفه به تحقیقات بیشتری بر روی انسان ها نیاز است.
- ریشه شیرین بیان: برخی افراد برای درمان گلودرد از قرص مکیدنی شیرین بیان یا قرقره کردن آن استفاده می کنند. این داروی گیاهی به کاهش گلودرد پس از عمل جراحی کمک می کند. البته مقادیر بیش از حد آن باعث فشار خون بالا خواهد شد.
استفاده ایمن از داروهای گیاهی
افرادی که تمایل به استفاده از داروهای گیاهی برای رفع مشکل خود (همچون آلرژی، اگزما، سر درد، سرفه و گلو درد و ..) دارند باید اقدامات لازم در مورد استفاده ایمن از آنها را در نظر داشته باشند.
دریافت مشاوره تخصصی
لازم است تا پیش از مصرف داروهای گیاهی با یک متخصص واجد شرایط مشورت کنید. این امر به ویژه برای افراد زیر مهم است:
- افراد باردار یا دارای نوزاد
- افرادی که برای بارداری تلاش می کنند.
- افرادی که تحت عمل جراحی یا سایر درمان های پزشکی قرار دارند.
- افرادی که داروی دیگری مصرف می کنند.
در صورت ایمن بودن مصرف داروهای گیاهی باید دستورالعمل روی برچسب یا دستور پزشک در مورد مصرف آن را در نظر گرفت. در صورت ایجاد علائم یا بدتر شدن علائم موجود و یا مصرف بیش از حد باید استفاده از محصول را متوقف کرده و مراقبت پزشکی دریافت کرد.
استفاده از محصولات باکیفیت
افرادی که تمایل به استفاده از داروهای گیاهی دارند باید گزینه های باکیفیتی را انتخاب کنند که آزمایش هایی توسط شخص ثالث را گذرانده و کیفیت بالایی در نتایج نشان داده و فاقد آلودگی باشند.
پرهیز از پیشنهاد داروی گیاهی به دیگران
داروهای گیاهی را مانند سایر داروها نباید به دیگران داد. در واقع ممکن است داروی مفید برای شما، برای دیگران مضر باشد. بنابراین دیگران باید برای درمان از پزشک توصیه دریافت کنند.
هرگز نباید از داروهای گیاهی برای کودکان استفاده کرد، مگر اینکه این امر توسط پزشک توصیه شده باشد.
بسیاری از داروهای گیاهی بر روی کودکان آزمایش نشده و حتی در صورت ایمن به نظر رسیدن بر رشد کودک تاثیر خواهند داشت.
خلاصه
داروهای گیاهی درمان های سنتی بسیاری از بیماری ها با اثرات مختلفی چون ضد حساسیت (آلرژی)، ضد سرفه، ضد استرس، درمان میگرن و … هستند.
بسیاری از داروهای گیاهی پرطرفدارند. دلیل اصلی آن مقرون به صرفه بودن آنها نسبت به داروهای تجویزی است. لازم به یادآوری است که داروهای گیاهی همیشه موثر یا ایمن نخواهند بود.
همیشه باید پیش از مصرف داروهای گیاهی با پزشک صحبت کرده و از کیفیت محصول و شواهد موجود برای تایید آنها مطمئن شد.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.