دوز تقویتی واکسن کرونا در جلوگیری از ویروس دلتا
نوع دلتا ویروس کرونا (کووید 19) بیش از سایر انواع انتقال می یابد، آیا دوز تقویتی (بوستر) واکسن کرونا در جلوگیری از ویروس دلتا موثر است؟
نوع دلتا ویروس SARS-CoV-2 (ویروس عامل کووید 19) بیشتر از سایر انواع آن قابل انتقال است.
نوع دلتا ویروس کرونا به سرعت در چندین کشور از جمله هند و انگلستان گسترش یافته و به گونه غالب تبدیل شده است.
بر اساس برخی گزارش ها، واکسن های کرونا (کووید 19) موجود در جلوگیری از عفونت کرونا دلتا ویروس چندان موثر نیستند، اما آیا دوزهای تقویت کننده اضافی (بوستر) موجب توقف آن می شوند؟
همه داده ها و اطلاعات منتشر شده در این مقاله مربوط به زمان انتشار مقاله اصلی آن (آگوست 2021) است. بنابراین ممکن است در آینده بعضی اطلاعات قدیمی شوند.
در ماه های گذشته نوع دلتا ویروس کرونا (SARS-CoV-2) به طور گسترده در کشورهای جهان شیوع داشته است.
در حال حاضر در بسیار ی مناطق نوع دلتا ویروس کرونا به گونه غالب تبدیل شده است.
گسترش سریع نوع دلتا ویروس کرونا در کشورهایی مانند استرالیا باعث در نظر گرفتن قرنطینه های شدید شد.
بر اساس داده ها این نوع نسبت به انواع قبلی از جمله نوع بتا، عفونی تر بوده و در برخی موارد می تواند واکسن های موجود کووید 19 را دور بزند.
طبق اعلام پروفسور سر اندرو پولارد، سرپرست گروه واکسن آکسفورد (که به توسعه واکسن آکسفورد آسترازنکا کمک کرده)، نوع بسیار قابل انتقال ویروس دلتا کرونا، دستیابی به ایمنی در جامعه را غیرممکن نموده است.
وی در مصاحبه با گاردین افزود:
نوع ویروس دلتا کرونا، افراد واکسینه شده را نیز درگیر می کند. این یعنی افراد واکسینه نشده نیز در معرض خطرند و ما قادر به جلوگیری و متوقف کردن انتقال ویروس کرونا دلتا نخواهیم بود.
به علاوه داده های اخیر نشان می دهند که ایمنی ارائه شده توسط انواع واکسن های کووید 19 (کرونا ویروس جدید) به مرور زمان و به طور قابل توجه ای از بین می رود. این یعنی افراد واکسینه شده بیشتر مستعد ابتلا به عفونت SARS-CoV-2 خواهند بود.
در حال حاضر برخی دانشمندان و شرکت های دارویی معتقدند که ارائه دوزهای تقویتی اضافی (دوز بوستر) بعضی واکسن های معتبر کرونا (کووید 19) روشی موثر برای جلوگیری از آلوده شدن به نوع دلتا ویروس است.
در ادامه به بررسی شواهد و بررسی های علمی که تاکنون انجام شده می پردازیم. همچنین واکنش کشورهای مختلف جهان در واکنش به دوزهای تقویتی اضافی (دوز بوستر) واکسن کرونا را ارائه خواهیم کرد.
همچنین بخوانید:
عوارض واکسن های کرونا: انواع و مقایسه (کلیک)
داده های اولیه نشان دهنده افزایش اثربخشی هستند!
با اینکه اطلاعات منتشر شده در مورد اثربخشی دوز های بوستر واکسن کووید 19 در برابر نوع دلتا ویروس کرونا در دسترس نیست اما بعضی از شرکت های دارویی تولیدکننده و توزیع کننده واکسن کووید 19 اعلام کردند که آزمایشات بالینی اخیر از این دیدگاه حمایت می کند.
بر اساس گزارش سه ماهه دوم 2021 شرکت فایزر، دریافت دوز تقویتی واکسن کووید 19 پس از دو دوز اولیه، میزان آنتی بادی های نوع دلتا در افراد 18 تا 55 ساله را پنچ برابر و این میزان در افراد 65 تا 85 ساله 11 برابر نشان می دهد.
سخنگوی فایزر اعلام داشت این نتیجه گیری بر اساس داده های اولیه از آزمایش مداوم بوستر دوز سوم واکسن فعلی BNT162b2 و آزمایشات آزمایشگاهی ارائه شده است.
وی افزود: آزمایش دوز تقویتی واکسن کرونا طبق آزمایش مرحله 1/2/3 انجام شده و بخشی از استراتژی توسعه بالینی شرکت ها جهت تعیین اثربخشی دوز سوم در برابر سایر گونه های ویروس بود.
البته داده های قطعی در مورد تجزیه و تحلیل این استراتژی ها در هفته های آتی منتشر خواهند شد.
در واقع این دوز سوم با دو دوز واکسن فایزر حال حاضر یکسان بود. با این وجود شرکت فایزر در حال بررسی استفاده از دوز به روز شده و مخصوص نوع دلتا و نحوه اثربخشی آن است.
سخنگوی فایزر گفت:
آزمایشات در حال انجام، در حال ارزیابی ایمنی و تحمل واکسن فعلی BNT162b2 هستند. با اینکه معتقد هستیم که دوز سوم BNT162b2 بالاترین سطح حفاظتی در برابر انواع فعلی شناخته شده ویروس از جمله دلتا را ارائه می دهد اما همچنان در حال توسعه نسخه به روز واکسن برای هدف قرار دادن ویروس در موش ها هستیم. در حال حاضر نوع دلتا اولین دسته از mRNA برای آزمایش تولید شده و طبق برآوردها مطالعات بالینی آن در ماه آگوست و با توجه به تاییدیه های قانونی آغاز خواهد شد.
همچنین بخوانید:
واکسن فایزر برای کرونا: میزان اثربخشی و عوارض (کلیک)
همچنین طبق اعلام شرکت مدرنا، دوز تقویت کننده اضافی از واکسن کووید 19 این شرکت نیز باعث محافظت در برابر نوع دلتا می شود.
در ابتدا این شرکت در گزارش سه ماهه دوم سال 2021 خود اعلام کرد که واکنش آنتی بادی افرادی که دوز تقویتی واکسن مدرنا (برای کرونا) دریافت کردند در مطالعات مرحله 2 مشاهده شده است.
واکسیناسیون در مطالعات مرحله 2 با 50 میکروگرم از سه تقویت کننده mRNA باعث ایجاد واکنش های قوی آنتی بادی در برابر انواع نگران کننده از جمله گاما (P.1)، بتا (B.1.351) و دلتا (B.1.617.2) شد.
سه تقویت کننده مورد بررسی شامل تزریق مجاز و دو مورد دیگر آزمایشی بودند.
طبق گزارش مدرنا، میزان خنثی سازی آنتی بادی تولید شده پس از تزریق دوز سوم تقویت کننده مشابه سطوح ثبت شده پس از دوز 100 میکروگرم واکسن مجاز بود.
همچنین بخوانید:
واکسن مدرنا برای کرونا : میزان اثربخشی و عوارض (کلیک)
آیا استفاده از دوزهای تقویتی قبلا نیز مجاز بود؟
هر دو شرکت دارویی فایزر و مدرنا به دلیل یافته های خود، از کشورهای تایید کننده واکسن های اصلی کووید 19، درخواست مجوز برای دوزهای بوستر واکسن کرونا کردند.
تاکنون سازمان غذا و دارو (FDA) اجازه توزیع سومین تزریق واکسن کووید 19 فایزر و مدرنا را صادر کرده است. اما این مورد فقط برای افراد دچار نقص ایمنی بوده که در معرض خطر بالاتری برای بروز عفونت ناشی از انواع جدید SARS-CoV-2 هستند.
اخیرا اسرائیل اجازه توزیع سومین دوز واکسن فایزر را برای افراد بالای 50 سال، کارکنان مراقبت های بهداشتی، افراد دارای عوامل خطر شدید کرونا ویروس، زندانیان و نگهبانان صادر کرده است.
با اینکه هنوز انگلستان اجازه استفاده از دوزهای تقویت کننده اضافی واکسن کووید 19 را صادر نکرده اما گزارش های غیر رسمی نشان می دهند که میلیون ها دوز اضافی تقویتی واکسن کووید 19 برای پاییز 2022 سفارش داده شده است.
بر اساس اعلام دپارتمان سلامت و مراقبت های اجتماعی به گاردین: دسترسی به بیش از 500 میلیون دوز واکسن کووید 19 تضمین شده و برنامه های دریافت دوزهای تقویت کننده اضافی در آینده حمایت خواهد شد. این برنامه طبق توصیه نهایی کمیته واکسیناسیون و ایمن سازی اجرا خواهد شد.
همچنین بخوانید:
عوارض واکسن های کرونا (کووید 19) : انواع و مقایسه (کلیک)
مهلت قانونی WHO در مورد دوزهای تقویتی واکسن کووید 19 (کرونا)
با اینکه دریافت دوزهای بوستر تا حدی به حفاظت بهتر در برابر انواع جدید SARS-CoV-2 کمک می کند اما سازمان بهداشت جهانی (WHO) در مورد توزیع سریع دوز سوم واکسن در کشورهای با درآمد بالا و عدم تامین واکسن کافی برای کشورهای با درآمد پایین یا متوسط ابراز نگرانی کرده است.
بر اساس اعلام مدیر کل سازمان بهداشت جهانی در یک کنفرانس مطبوعاتی در 4 آگوست: من نگرانی همه کشورها برای محافظت از مردم خودبرای جلوگیری از نوع دلتا کرونا ویروس را درک می کنم. اما نمی توانم درخواست کشورهایی که قبلا بیش از عرضه جهانی واکسن استفاده کرده اند را برای تزریق دوزهای بیشتر بپذیرم.
سازمان بهداشت جهانی برای پوشش شکاف فزاینده بین کشورهای پر درآمد و واکسینه شده با سایر کشورها، درخواست کرد که حداقل تا سپتامبر 2021 هیچ دوز تقویتی دیگری ارائه نشود.
مدیر کل سازمان بهداشت جهانی تاکید کرد که اختصاص دادن واکسن های اضافی کشورهای پردرآمد به کشورهای کم درآمد یک اقدام ضروری است.
چه زمانی دریافت دوزهای تقویتی ضروری است؟
دکتر لیث جمال ابورداد، همه گیر شناس بیماری های عفونی در مرکز پزشکی Weill Cornell دوحه قطر در مصاحبه با Nature اذعان داشت که مزایای دریافت دوزهای بوستر برای افراد واکسینه شده در حداقل است.
وی ادعا کرد که این امر به معنی هدر دادن واکسن برای افرادی است که قبلا به طور کامل در برابر بیماری ایمنی دارند.
البته ممکن است استفاده از دوزهای اضافی در آینده نیاز باشد اما در حال حاضر استدلال قوی برای این امر وجود ندارد.
البته توسعه دهندگان واکسن های مجاز کووید 19 معتقدند که واکسن های آنها محافظت کافی در برابر ایجاد بیماری های شدید را ارائه می دهند.
سخنگوی فایزر تاکید کرد که:
ما در مورد ایمنی دو دوز واکسن فایزر بیونتک BNT162b2 برای کووید 19 اطمینان داشته و معتقدیم که این واکسیناسیون اثربخشی بالایی در پیشگیری از بیماری های شدید و نیاز به بستری شدن در بیمارستان ارائه می دهد.
وی افزود: با این وجود ما به طور موازی با علم جلو رفته و درباره یک قدم جلوتر بودن از ویروس هوشیار هستیم.
یک نظر در Nature توسط پروفسور رابرت آلدریج، همه گیر شناس بیماری های عفونی از دانشگاه لندن انگلستان بعضی ایده های احتیاطی را ارائه کرد. وی اعلام کرد که تصمیم گیری مقامات ملی برای تصویب دوزهای تقویتی اضافی در آینده نزدیک با وجود ضروری بودن دشوار و احتمالا با شواهد ناقص انجام خواهد شد. البته محققان همچنان در حال ارزیابی مزایای استفاده از دوزهای تقویت کننده در تحقیقات هستند.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.