سلولیت پره سپتال چیست؟ علائم و درمان
سلولیت پره سپتال عفونتی است که پلک و پوست اطراف کره چشم را درگیر می کند؛ علائم – علت – عوامل خطر و درمان این بیماری را بخوانید.
به عفونت ایجاد شده در پلک و پوست اطراف کره چشم، سلولیت پره سپتال اطلاق می شود. اغلب این بیماری کودکان را تحت تاثیر قرار داده و باعث ایجاد علائمی چون تورم، درد و قرمزی در اطراف چشم می شود.
در واقع سلولیت پره سپتال اغلب در کودکان زیر 10 سال ایجاد می شود، با این وجود احتمال ایجاد آن در هر سنی وجود دارد.
ورود باکتری ها به پلک یا پوست اطراف آن عامل ایجاد این وضعیت است. این باکتری ها باعث آلوده شدن ناحیه سپتوم کاسه چشم می شوند. این ناحیه ساختار جلویی پلک را از قسمت پشتی که کاسه چشم است جدا می کند.
در برخی موارد برای درمان سلولیت پره سپتال به مصرف آنتی بیوتیک نیاز است.
این مقاله علائم، علل و درمان های موجود برای سلولیت پره سپتال را مورد بررسی قرار می دهد.
همچنین بخوانید:
رایجترین عفونت های چشمی (کلیک)
علت سلولیت پره سپتال
اغلب این عفونت چشمی با ورود میکروب ها به ناحیه پلک بروز پیدا می کند. برای نمونه، مالش یا دست زدن به چشم باعث انتقال باکتری به چشم می شود. خارش یا گزش حشرات راه دیگر ورود این باکتری ها به چشم هستند.
چشم ها دارای سینوس هایی در اطراف خود بوده که از کیسه های پر از هوا تشکیل شده اند. مایعات وارد شده به این کیسه های پر از هوا باعث ایجاد سینوزیت (نوعی عفونت سینوسی) می شود. سینوزیت قابلیت تبدیل به سلولیت پره سپتال را دارد.
همچنین بخوانید:
علائم
وابسته به محل بروز التهاب سلولیت پره سپتال باعث ایجاد طیف وسیعی از علائم می شود. علائم ایجاد شده روی پلک یا ناحیه اطراف یک چشم را تحت تاثیر قرار می دهند.
برخی از علائم احتمالی این وضعیت عبارتند از:
همچنین بخوانید:
عوامل خطر
بر اساس اعلام کالج بینایی سنجی، با دریافت واکسن هموفیلوس آنفلوانزا نوع B (Hib) می توان خطر ابتلا به سلولیت پره سپتال و اوربیتال در کودکان را کاهش داد.
طبق اعلام مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC)، دریافت واکسن Hib برای همه کودکان زیر 5 سال توصیه می شود. همچنین کودکان بالای 5 سال واکسینه نشده باید این واکسن را دریافت کنند.
بزرگسالان دارای بیماری های خاص یا پیوند مغز استخوان نیز بهتر است واکسن Hib را دریافت کنند.
استافیلوکوکوس اورئوس، استرپتوکوک پنومونیه و استرپتوکوکوس پیوژنز از جمله باکتری های متداولی هستند که می توانند در ایجاد سلولیت پره سپتال نقش داشته باشند.
افراد مبتلا به بیماری های قارچی نیز در معرض خطر ابتلا به سلولیت پره سپتال هستند. شستشوی روزانه صورت با پاک کننده های ملایم یا صابون، پاک کردن آرایش چشم و همچنین استفاده از کمپرس گرم در اطراف پلک باعث کاهش خطر ابتلا به گل مژه و سلولیت پره سپتال می شود.
جهت مشاهده و خرید پاک کننده های دور چشم داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.
درمان سلولیت پره سپتال
ابتدا یک متخصص با بررسی سابقه پزشکی بیمار و معاینه چشم وجود این وضعیت را تائید می کند. درمان این وضعیت وابسته به شدت عفونت و سن فرد متفاوت خواهد بود.
در صورتی که استافیلوکوکوس اورئوس یا استرپتوکوک پنومونیه عامل ایجاد این عفونت باشند، پزشک مصرف آنتی بیوتیک های خوراکی را توصیه می کند.
مصرف این آنتی بیوتیک ها برای حداقل 5 تا 7 روز توصیه می شود. برخی افراد بعد از گذشت یک یا دو روز علائم بهبودی را مشاهده می کنند بنابراین فقط برای مدت کوتاهی به مصرف آنتی بیوتیک نیاز دارند.
در برخی موارد پزشک از اشعه ایکس یا سی تی اسکن برای بررسی عفونت های جدی تر استفاده می کند.
درصورتی که این عفونت جدی باشد و باعث ایجاد مشکلات اساسی شود پزشک انجام جراحی را توصیه می شکند. همچنین ممکن است کودکان زیر 1 سال به تزریق آنتی بیوتیک درون وریدی (IV) در بیمارستان نیاز داشته باشند.
همچنین بخوانید:
روش مصرف و عوارض آنتی بیوتیک ها (کلیک)
سلولیت پره سپتال و بلفاریت
بلفاریت بیماری است که باعث ایجاد علائمی مانند التهاب، قرمزی و خارش در پلک ها و پوسته های کوچک روی مژه ها می شود.
باکتری ها عامل ایجاد بلفاریت، عفونت و التهاب در پلک هستند. البته احتمال ایجاد این وضعیت به دلیل انسداد غدد چربی نزدیک پلک ها وجود دارد. با این حال اغلب بلفاریت به دلیل باکتری های پوست خود فرد ایجاد می شود.
دو نوع بلفاریت شامل بلفاریت قدامی و بلفاریت خلفی وجود دارد. بلفاریت قدامی لبه بیرونی پلک و بلفاریت خلفی لبه داخلی پلک را درگیر می کند.
شایع ترین علائم بلفاریت عبارتند از:
- قرمزی چشم یا پلک ها
- احساس وجود چیزی در چشم
- آبریزش چشم
- سفتی پلک ها یا مژه ها به ویژه پس از خوابیدن
- سوزش یا گزگز چشم
- خشکی چشم
- حساس شدن به نور
در حال حاضر درمانی برای بلفاریت وجود ندارد. با این وجود در صورت ابتلا به بلفاریت باید اطراف پلک را با یک پاک کننده یا صابون ملایم برای از بین بردن پوسته ها و پیشگیری از تجمع چربی ها تمیز کرد.
کمپرس گرم، اشک مصنوعی و همچنین قطره چشمی، پماد یا داروی خوراکی تجویزی از دیگر موارد کمک کننده برای کاهش علائم این وضعیت هستند.
همچنین بخوانید:
بلفاریت چشم : علت و درمان (کلیک)
سلولیت پره سپتال و سلولیت اوربیتال
سلولیت اوربیتال، چشم و ساختارهای چربی و عضلانی اطراف آن را تحت تاثیر قرار می دهد. اغلب این عفونت، پشت اوربیتال سپتوم (و نه بخش جلویی آن) رخ می دهد.
احتمال ایجاد سلولیت پره سپتال و سلولیت اوربیتال در کودکان بیشتر است. بیش از 90% از عفونت های اوربیتال به دلیل مشکلات سینوسی زمینه ای رخ می دهند.
سلولیت اوربیتال می تواند باعث ایجاد مشکلات جدی مانند از دست رفتن بینایی یا نابینایی شود. مننژیت، لخته شدن خون در سینوس ها و آبسه از دیگر عوارض این وضعیت هستند.
بعضی از علائم متداول سلولیت اوربیتال عبارتند از:
- ایجاد درد در هنگام حرکت چشم
- تاری دید
- افتادگی پلک بالا
- برآمدگی چشم
- تب
- محدود شدن حرکت چشم
- کاهش بینایی
- ضعف در تشخیص رنگ ها
- تورم شدید و قرمزی پلک
برای درمان سلولیت اوربیتال به بستری شدن در بیمارستان و دریافت آنتی بیوتیک درون وریدی (IV) نیاز است.
چشم انداز
در صورت دریافت به موقع مراقبت های پزشکی برای سلولیت پره سپتال، این بیماری چشم انداز خوبی خواهد داشت. بیشتر این افراد بدون نیاز به بستری شدن در بیمارستان و بدون تجربه عارضه بلندمدت بهبود می یابند.
جمع بندی
سلولیت پره سپتال به عفونت پلک یا بافت های نرم اطراف آن اشاره دارد. این بیماری باعث ایجاد علائمی مانند تورم، قرمزی و حساسیت به لمس در اطراف پلک می شود.
در بیشتر موارد می توان این بیماری را با آنتی بیوتیک های توصیه شده توسط پزشک درمان کرد. سلولیت پره سپتال بدون درمان باعث ایجاد عوارض جانبی جدی شده و بنابراین باید در صورت تجربه این علائم به پزشک مراجعه کرد.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.