منابع سلولز
سلولز نوعی فیبر تشکیل دهنده دیواره سلولی گیاهان بوده که در برخی مواد غذایی یافت می شود؛ منابع حاوی سلولز و خواص آنها را بخوانید.
سلولز به مجموعه ای از مولکول های قند گفته می شود که در یک زنجیره بلند به هم متصل می شوند.
سلولز فیبر موجود در میوه ها، سبزیجات و سایر غذاهای گیاهی بوده و بخشی از دیواره سلولی گیاهان است. همچنین پوست درخت و برگ گیاهان حاوی فیبر سلولز هستند.
در واقع با مصرف غذاهای گیاهی، بدن سلولز دریافت می کند. اما احتمالا نمی دانید که فیبر سلولز قابل جدا شدن و استفاده در سایر غذاها یا به عنوان مکمل است.
در این مقاله سلولز، منابع و همچنین ایمن بودن مصرف آن مورد بررسی قرار می گیرد.
همچنین بخوانید:
بررسی تاثیر فیبر بر روی کاهش وزن و لاغری (کلیک)
سلولز چیست؟
سلولز مجموعه ای از مولکول های قند است که در یک زنجیره بلند به هم متصل شده اند. با توجه به اینکه سلولز فیبر تشکیل دهنده دیواره سلولی گیاه است، این ماده در همه غذاهای گیاهی وجود دارد.
غذاهای حاوی سلولز بدون تغییر از روده کوچک عبور می کنند. در واقع انسان فاقد آنزیم های مورد نیاز برای تجزیه سلولز است.
همچنین سلولز یک فیبر نامحلول بوده و در آب حل نمی شود. در واقع مصرف این موارد به دستگاه گوارش و حرکات منظم روده کمک می کنند.
همچنین سلولز علاوه بر هضم سالم به روش های دیگری خواصی برای سلامتی به همراه دارد. بر اساس مطالعات، کاهش خطر ابتلا به چندین بیماری از جمله سرطان معده و بیماری های قلبی از جمله خواص مصرف زیاد فیبر غذایی مانند سلولز هستند.
منابع سلولز
میوه ها، سبزیجات، حبوبات، غلات کامل، مغزها، دانه ها و سایر غذاهای گیاهی از جمله مواد غذایی حاوی سلولز هستند. این مواد غذایی مقادیر متفاوتی سلولز دارند.
همچنین پوست غذاهای گیاهی سلولز بیشتری نسبت به گوشت فراهم می کنند.
کرفس به طور ویژه یکی از منابع اصلی سلولز است. در واقع اگر تا به حال رشته های درون کرفس را بین دندان های خود حس کرده اید، متوجه وجود سلولز شده اید.
سلولز نوعی افزودنی غذایی متداول است. در واقع برای ایجاد فیبر از چوب یا ضایعات تولید مواد غذایی گیاهی از جمله پوست جو دوسر، پوست بادام زمینی یا پوست بادام استفاده می شود.
اسامی دیگر افزودنی غذایی سلولز عبارتند از:
- سدیم کربوکسی متیل سلولز
- سلولز گام
- سلولزهای میکروکریستالی
می توان برای جلوگیری از ایجاد توده، سلولز را به پنیر خرد شده یا ترکیب ادویه خشک اضافه کرد. همچنین در برخی بستنی ها و ماست های منجمد به ویژه انواع کم چرب برای کمک به غلیظ شدن استفاده می شود.
به علاوه می توان محصولات پختنی (نان و شیرینی ها) را برای افزایش محتوای فیبر با سلولز غنی کرد. همچنین سلولز بدون افزایش کالری در تهیه شیک های جایگزین وعده های غذایی کاربرد دارد.
فیبرهای غذایی را می توان به بسیاری از مواد غذایی حتی ماست و گوشت چرخ کرده نیز اضافه کرد. برای بررسی سلولز یا فیبر اضافه شده به محصولات می توان فهرست مواد اولیه آنها را بررسی کرد.
سلولز به شکل مکمل نیز در دسترس است.
اغلب مکمل های سلولز حاوی نسخه تغییر یافته آن بوده که در دستگاه گوارش به ژل تبدیل می شوند.
سازندگان این مکمل ها ادعا می کنند که این این محصولات به دلیل کالری کم و سیرکنندگی در کاهش وزن موثر هستند.
با این وجود مشخص نیست که مکمل های سلولزی طبق ادعا عمل کنند.
بر اساس مطالعه ای انجام شده توسط تولیدکنندگان در خصوص اثرات کاهش وزن مکمل سلولز Plenity، مصرف کنندگاان پس از 24 ساعت مصرف آن کاهش وزن را تجربه کردند. با این وجود به مطالعات بلندمدت در این خصوص نیاز است.
ایمنی مصرف سلولز
خوردن سلولز به ویژه از طریق میوه ها، سبزیجات، غلات، لوبیا و سایر غذاهای گیاهی ایمن و بی خطر است.
در واقع هرگونه عوارض احتمالی سلولز ناشی از مصرف بیش از حد فیبر است. در واقع مصرف بیش از حد سلولز، فیبر یا مکمل های سلولز باعث ایجاد علائم زیر می شوند:
بر اساس دستورالعمل های تغذیه ای فعلی، بزرگسالان باید روزانه حداقل 25 گرم فیبر دریافت کنند. البته این میزان وابسته به سن، جنسیت و نیازهای شخصی متفاوت است.
در صورت مصرف فیبر در رژیم غذایی یا افزایش مصرف آن، برای جلوگیری از ایجاد عوارض ناخوشایند باید مقدار زیادی آب نوشید. البته ورزش نیز می تواند کمک کننده باشد.
در صورت داشتن رژیم غذایی کم فیبر نیز باید مصرف سلولز را محدود کرد. همچنین افراد دارای بیماری های گوارشی چون بیماری التهابی روده (IBD) باید مراقب میزان سلولز در رژیم غذایی خود باشند.
به طور کلی مصرف سلولز در رژیم غذایی توسط سازمان غذا و دارو (FDA) بی خطر عنوان شده است. در واقع سطوح سلولز استفاده شده در مواد غذایی مساله خطرناک و نگران کننده ای نیست.
با این وجود باید بدانید که دریافت فیبر از طریق غذاهای گیاهی بهتر از دریافت آن توسط مواد افزودنی یا مکمل ها است. غذاهای گیاهی علاوه بر فیبر بسیاری از مواد مغذی و ترکیبات مفید دیگر را نیز فراهم می کنند.
در نهایت بهتر است پیش از افزودن مواد غذایی حاوی سلولز به رژیم غذایی با یک متخصص مشورت کنید.
کلام آخر
سلولز نوعی فیبر است که در دیواره سلولی گیاهان وجود دارد. در واقع با مصرف غذاهای گیاهی، سلولز دریافت می شود.
در تهیه بسیاری از غذاهای دیگر از پنیر خرد شده یا غذاهای کم کالری یا رژیمی از سلولز برای خواص مختلف آن استفاده می شود. همچنین سلولز به صورت مکمل نیز در دسترس است.
به طور کلی مصرف سلولز بی خطر بوده اما مصرف بیش از حد سلولز یا فیبر باعث ایجاد عوارض ناخوشایندی مانند گاز و نفخ می شود.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.
عالیییییه🤩🤩🤩🤩🤩💪💪💪💪
عالی نبود