مدت زمان نگهداری قهوه
مدت زمان ماندگاری قهوه با توجه به نوع و نحوه نگهداری آن متفاوت است؛ مدت ماندگاری انواع قهوه مانند دانه، پودر و دم کرده آن را بخوانید.
قهوه یکی از محبوب ترین نوشیدنی ها در سراسر جهان است. قهوه و نوشیدنی های مبتنی بر قهوه دارای انواع مختلفی بوده که از نظر طعم و میزان اثرگذاری متفاوت هستند.
قهوه علاوه بر افزایش انرژی (که بارزترین مشخصه آن است)، به دلیل محتوای بالای آنتی اکسیدان، باعث تقویت سلامتی بدن نیز می شود.
ممکن است این سوال برای خیلی از افراد پیش آمده باشد که قهوه در انواع مختلف (دانه، پودر، دم کرده و غیره) تا چه مدت زمانی ماندگاری دارد.
متاسفانه تحقیقات علمی و راهنمای ایمنی کمی در خصوص نحوه نگهداری مناسب قهوه وجود دارد. به همین دلیل به تحقیقات بیشتری در خصوص نحوه نگهداری و ایمنی قهوه موردنیاز است.
در این مقاله اطلاعاتی در خصوص نحوه نگهداری و مدت زمان ماندگاری انواع قهوه اعم از پودر، دانه، دم کرده و غیره ارائه می شود.
همچنین بخوانید:
تاثیر خوردن قهوه قبل از ورزش (کلیک)
راهنمای کلی در خصوص مدت زمان نگهداری قهوه
در صورت ذخیره مناسب، دانه های کامل قهوه و حتی پودر شده می توانند تا مدت زمانی زیادی سالم بمانند.
از آنجایی که قهوه خشک است، احتمالا انواع خریداری شده آن برای استفاده در خانه، دچار کپک یا سایر اشکال فساد ناشی از رطوبت نمی شوند.
با این حال باید بدانید مدت زمان نگهداری و عمر مفید قهوه بر اساس نحوه تهیه آن متفاوت است.
به صورت کلی قهوه دم نشده مدت زمان ماندگاری بیشتری نسبت به قهوه دم شده دارد.
محل نگهداری قهوه نیز (کانتر، انباری، یخچال و فریزر) در مدت زمان نگهداری آن موثر است. عدم نگهداری قهوه در ظرفی در بسته بدون امکان نفوذ هوا، به مرور زمان باعث کاهش مزه و تازگی آن می شود.
دمای پایین یخچال و فریزر نیز در تغییر مزه قهوه خشک موثر است. با این حال این روش باعث افزایش مدت زمان ماندگاری قهوه می شود.
همچنین بخوانید:
مدت ماندگاری موز فریز شده (کلیک)
مدت زمان نگهداری دانه های کامل قهوه
دانه های کامل و بو داده شده قهوه (وابسته به نحوه نگهداری) می توانند برای چندین هفته، ماه و در برخی موارد حتی سال ها تازه بمانند.
دانه های کامل قهوه بو داد شده ای که بسته بندی آن باز نشده و محل نگهداری آن در دمای معمولی اتاق، به دور از نور، گرما و رطوبت است، تا بهترین زمان خود سالم و تازه می مانند.
وابسته به برند، نوع بسته بندی و زمان خرید، این دانه ها می توانند برای چندین هفته، ماه یا حتی بیشتر دوام بیاورند.
از زمانیکه که درب پکیج دانه های قهوه باز شود، میزان تازگی و ماندگاری آنها به مدت 1 تا 3 هفته خواهد بود.
برای افزایش ماندگاری می توان دانه های قهوه را از پکیج بازه شده به ظرفی خشک و بدون امکان نفوذ هوا و نور منتقل کرد. این ظرف باید در دمای اتاق و بدور از هر گونه نور و گرما نگهداری شود.
دانه های قهوه را می توان در فریزر نیز نگهداری کرد. در صورتی که ظرف بصورت کامل بسته و هوا امکان نفوذ به آن را نداشته باشد، دانه های قهوه به مدت 3 تا 4 ماه در فریزر قابل نگهداری هستند.
قبل از قرار دادن ظرف حاوی دانه قهوه مطمئن شوید که هیچ آبی در ظرف وجود ندارد.
با این وجود باید بدانید که انجماد دانه های قهوه بهترین روش برای افزایش مدت زمان ماندگاری و حفظ طعم و تازگی آنها نیست.
افزایش مدت زمان نگهداری دانه های قهوه باعث کاهش طعم و میزان تازگی و طراوت آنها می شود. در واقع کیفیت آنها کاهش می یابد اما برای مصرف خطری ایجاد نمی کنند.
برای اطلاع از مدت زمانی که دانه های قهوه دارای حداکثر تازگی هستند باید به تاریخی که روی خود بسته بندی محصول درج شده، توجه کرد. وجود degassing valve در دانه های قهوه نیز می تواند نشان دهنده میزان تازگی آنها باشد.
degassing valve شبیه به دریچه های دایره ای کوچکی هستند که باعث آزاد شدن کربن دی اکسیدهای ایجاد شده حین برداشتن مقداری قهوه می شود. این مساله باعث افزایش طراوت، تازگی و عمر مفید دانه ها قهوه می شود.
همچنین بخوانید:
مضرات مصرف قهوه و کافئین در کودکان (کلیک)
مدت زمان نگهداری پودر قهوه
پودر قهوه (مشابه دانه های قهوه) در صورتی که بسته بندی آن باز نشود، تا اخرین روزی که سازنده روی پکیج محصول ذکر کرده سالم و تازه می ماند.
در صورت باز شدن پکیج پودر قهوه، باید آنها به ظرفی مات و بدون امکان نفوذ هوا منتقل کرد.
قهوه پودر شده باید در محلی بدون از نور، رطوبت و گرما نگهداری شود. در صورت رعایت این شرایط، معمولا پودر قهوه به مدت 1 تا 2 هفته قابل نگهداری بوده و تازه می ماند.
در صورتی که محیط زندگی شما به صورت طبیعی رطوب زیادی دارد می توانید برای حل این مسئه پودر قهوه خود را در طرفی دربسته و در یخچال یا فریزر نگهداری کنید.
پودر قهوه نگهداری شده در یخچال به مدت 2 هفته و در فریزر به مدت 1 ماه تازه می ماند.
قهوه فوری نوعی قهوه پودر شده با میزان ماندگاری طولانی تر است. به گفته برخی افراد قهوه فوری در صورت نگهداری در شرایط مناسب (نگهداری در ظرفی بسته، بدون امکان نفوذ هوا و قرارگیری در مکانی سرد، خشک و تاریک) می تواند بین 2 تا 20 سال دوام بیاورد.
همچنین بنظر می رسد که قهوه فوری که پکیج آن باز شده برای چندین سال ماندگاری داشته و قابل استفاده باشد. معمولا سازنده روی بسته بندی محصول، مدت زمان ماندگاری را از زمان باز شدن ذکر می کند.
قهوه های بسته بندی شده که برای استفاده یک مرتبه هستند (نوع دیگری از پودر قهوه) می توانند تا بهترین تاریخی که روی آنها درج شده تازه بمانند. این نوع را در ظرفی در بسته یا کشویی به دور از نور و رطوبت نگهداری کنید. از آنجایی که هر کدام از این قهوه ها بسته بندی جداگانه ای دارند، نیازی به نگهداری آنها در طرفی دربسته و بدون امکان نفوذ هوا نیست.
توجه داشته باشید که مشابه دانه های قهوه، نوشیدن پودر قهوه ای که تاریخ انقضا ذکر شده روی بسته بندی آن گذشته، بی خطر است. با این حال احتمالا طعم قوی و تازه ای نخواهند داشت.
همچنین بخوانید:
قهوه داغ و اسپرسو دم کرده
بسیاری از افراد اعتقاد دارند که قهوه دم شده به مدت 20 تا 30 دقیقه در یک فنجان در باز و به مدت یک ساعت در ظرفی در بسته تازه و سالم می ماند. با این حال باید بدانید که قهوه دم شده تا چندین ساعت قابل مصرف است.
قهوه دم شده بدون شیر و خامه اضافه شده، احتمالا تا 4 ساعت قابل نوشیدن است. با این حال قهوه حاوی شیر باید ظرف مدت چند ساعت مصرف شود.
مطالعات محدودی در خصوص مدت زمان ماندگاری قهوه دم کرده وجود. بیشتر توصیه های موجود برای دور ریختن قهوه دم کرده به صورت شفاهی یا بر اساس تجربه شخصی هستند.
نگهداری قهوه دم کرده در ظرفی دربسته در یخچال باعث افزایش مدت زمان ماندگاری آن می شود. این نوع روش نگهداری باعث افزایش مدت زمان ماندگاری و ایمن بودن آن برای 3 تا 4 می شود. با این حال احتمالا مزه و طعم خوبی نخواهد داشت.
در صورت وجود شیر یا خامه در قهوه و نگهداری آن در دمای اتاق، باید آن را ظرف 2 ساعت مصرف کرد. با قرار دادن آن در ظرفی دربسته درون یخچال می توان آن را به مدت یک تا دو روز نگهداری کرد. با این حال بو و هر گونه علائم فاسد شدن را قبل از مصرف بررسی کنید زیرا شیر می تواند خراب شود.
اسپرسو دم کرده (مانند قهوه دم کرده) برای داشتن بهترین طعم، باید ظرف مدت کوتاهی پس از آماده شدن مصرف شود. این نوع نیز قابل نگهداری برای چند ساعت در دمای اتاق و چند روز در ظرفی در بسته درون یخچال است. با این حال احتمالا طعم و مزه آن کاهش می یابد.
همچنین بخوانید:
انواع غذاهای فریزی سالم (کلیک)
مدت ماندگاری قهوه دم کرده سرد
قهوه دم کرده سرد مدت زمان بیشتری نسبت به قهوه دم کرده گرم در یخچال تازه و سالم می ماند. قهوه سرد نگهداری شده در ظرفی در بسته درون یخچال بین 7 تا 10 دوام می می آورد.
درصورت اضافه کردن آب به قهوه یا خرید قهوه سرد از مغازه و نگهداری آن در یخچال، بهتر است آن را ظرف 3 تا 4 روز مصرف کنید.
قهوه سرد همراه با شیر و خامه باید ظرف 2 ساعت مصرف شود. با این حال با نگهداری آن در ظرفی دربسته دورن یخچال می توان این مدت زمان را افزایش داد. با این حال توجه داشته باشید که این نوع فقط به مدت 1 تا 2 روز در یخچال تازه و سالم می ماند. قبل از مصرف علائم خراب شدگی (بوی بد یا کپک) را بررسی کنید.
در نهایت می توان هم قهوه دم کرده گرم و سرد را در فریزر نگهداری کرد، البته احتمالا به روشی که شما انتظار آن را ندارید.
برای اینکار باید قهوه دم کرده را درون ظرف قالب یخ ریخته و اجازه داد به مدت چند ساعت منجمد و جامد شوند. سپس آنها را خارج کرده به یک کیسه فریزری منتقل کنید. این موارد تا دو هفته قابل استفاده به عنوان افزودنی به دم کرده تازه هستند.
خطرات مصرف قهوه خراب شده یا به درستی نگهداری نشده
بعید به نظر می رسد که قهوه ای که به درستی نگهداری شده باعث ایجاد بیماری های ناشی از غذا شود.
قهوه تهیه شده از دانه یا پودر قهوه کهنه، مزه خوب و تازگی نخواهد داشت اما معمولا خطرناک نیست. با این حال همچنان مهم است که علائم قهوه را قبل از نوشیدن بررسی کنید.
کپک، تغییر رنگ و بوی بد از جمله علائمی هستند که نشان دهنده خراب شدن قهوه و غیر قابل استفاده بودن آن هستند. بعلاوه در خصوص قهوه همراه با شیر یا خامه باید بیشتر مراقب باشید.
برای جلوگیری از رشد باکتری ها، نباید شیر را بیش از 2 ساعت در دمای اتاق نگهداری کرد.
نوشیدن شیر فاسد باعث افزایش خطر ایجاد بیماری های ناشی از غذا می شود. بنابراین باید شیر یا محصولات حاوی شیر ظرف مدت 2 ساعت مصرف شوند. بعد از این زمان آن را دور بریزید مگر اینکه در یخچال نگهداری شود.
همچنین بخوانید:
جمع بندی
مدت زمان ماندگاری قهوه با توجه به نوع و نحوه نگهداری آن متفاوت است. دانه ها و پودر قهوه خشک باید در ظرفی در بسته، بدون امکان نفوذ هوا و به دور نور، گرما و رطوبت نگهداری شوند.
به طور کلی مصرف قهوه کهنه که به نحوی مناسب نگهداری شده خطری ایجاد نمی کند. با این حال به اندازه قهوه تازه، مزه و طعم خوبی ندارد.
قهوه دم کرده میزان ماندگاری کمتری نسبت به قهوه خشک دارد. قهوه دم کرده برای ارائه طعمی خوب، باید ظرف مدت کوتاهی پس از آماده شدن مصرف شود. با این حال نگهداری آن در یخچال باید افزایش زمان ماندگاری آن می شود.
قبل از نوشیدن قهوه، علائم فساد را بررسی کنید. (به ویژه برای نوشیدنی های حاوی شیر یا خامه اضافه شده).
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.
هرچقدر قهوه تازه رست تر و تازه برداشت تر هم باشه تاریخ انقضاش بیشتره من هروقت از بازار و الفا کافه قهوه آسیاب شده گرفتم بیشتر از ۳ ماه تازه بوده و استفاده کردم
ممنون از مطلب خوبتون