خواص ریشه سنبل الطیب
ریشه سنبل الطیب یا والرین خواص آرام بخش داشته و در درمان بی خوابی موثر است، تاثیر این گیاه بر بدن، عوارض و طرز استفاده از آن را بخوانید.
گیاه سنبل الطیب یا والرین (Valerian) یا علف گربه نوعی گیاه علفی با طعم تلخ و عطری خوشبو است. این گیاه که با نام والیوم طبیعی (Nature’s Valium) هم شناخته می شود. و از قدیم الایام به عنوان یک داروی درمانی برای اختلالات خواب همانند بی خوابی استفاده می شده است.
ریشه گیاه سنبل الطیب خواص بسیاری برای بدن داشته و علاوه بر درمان اختلالات خواب، تاثیر ویژه ای برای آرامش، کاهش اضطراب، بهبود علائم یائسگی و سندرم پیش از قاعدگی دارد.
به دلیل خواص آرامبخشی ریشه سنبل الطیب، از این گیاه دارویی در مکمل های گیاهی موثر در خواب و ایجاد آرامش استفاده می شود.
بصورت کلی مصرف ریشه والرین ایمن و بی خطر ارزیابی شده است. البته توجه به این نکته الزامیست که در موارد نادر ریشه سنبل الطیب با برخی عوارض جانبی همراه است.
این مقاله به بررسی خواص و تاثیر ریشه ی سنبل الطیب (والرین)، عوارض احتمالی مصرف و طرز استفاده آن را توضیح می دهد.
در ادامه با اویرو همراه باشید تا از خواص بی نظیر ریشه سنبل الطیب و تاثیر آن بر بدن آگاه شوید.
همچنین بخوانید:
21 روش طبیعی برای به خواب رفتن فوری (کلیک)
ریشه سنبل الطیب چیست؟
ریشه سنبل الطیب (Valeriana officinalis) یا والرین یک گیاه دارویی بومی آسیا و اروپااست. امروزه این گیاه در بسیاری امناطق دیگر همچون ایالات متحده و کانادا نیز رشد می کند.
استفاده از ریشه سنبل الطیب قدمتی باستانی داشته و به عنوان یک داروی طبیعی استفاده می شده است.
گیاه سنبل الطیب دارای گل های ظریف و معطر است. با این حال ریشه آن بوی بسیار قوی داشته و به عقیده بسیاری افراد بوی ناخوشایندی دارد.
ریشه والرین، ریزوم (ساقه های زیرزمینی) و همچنین استولون (ساقه افقی) این گیاه در فرمولاسیون مکمل های غذایی مانند قرص ها، کپسول ها، چای و تنتور استفاده می شود.
تاثیر ریشه سنبل الطیب بر بدن
مطالعات پیرامون تاثیر ریشه سنبل الطیب در بدن ادامه دارد.
تحقیقات نشان میدهند که تاثیر سنبل الطیب بر بدن بواسطه فعالیت های مستقل و هم افزایی ترکیبات موجود در این گیاه است.
برخی ترکیبات ریشه والرین عبارتند از:
- والپوتریات ها (Valepotriates)
- مونوترپن ها، سزکویی ترپن (Sesquiterpenes) و ترکیبات کربوکسیلیک
- لیگنان ها
- فلاونوئیدها
- سطوح پایین گاما آمینوبوتیریک اسید (GABA)
GABA یک پیام رسان شیمیایی است که عاملی موثر در تنظیم تکانه های عصبی در سیستم عصبی است. در واقع GABA یکی از نوروترنسمیترهای عصبی اصلی و مسئول تنظیم خواب است. افزایش مقدار GABA در بدن موجب اثرات آرامش بخشی خواهد شد. علاوه بر این مطالعات نشان می دهند که والرنیک اسید موجب مهار آنزیم های از بین برنده GABA خواهند شد.
از دیگر نکات مهم این است که ترکیبات موجود در سنبل الطیب بر روی گیرنده های سروتونین و آدنوزین تاثیر دارند. این دو پیام رسان های شیمیایی هستند که نقش مهمی در تنظیم خلق و خو دارند.
علاوه بر این، برخی تحقیقات نشان میدهد که والپوتریات ها – ترکیبات عامل بوی تند خاص سنبل الطیب – اثرات ضد اضطراب و ضد افسردگی در بدن دارند.
خواص ریشه سنبل الطیب برای سلامتی
برخی مطالعات نشان می دهند که مصرف ریشه والرین به شکل مکمل در درمان برخی بیماری ها مانند اضطراب و بی خوابی مفید است.
ریشه والرین برای درمان اختلالات خواب
یکی از مهمترین فواید والرین، تاثیر آن در بهبود خواب است.
مطالعات مختلفی نشان داده اند که مصرف ریشه ریشه سنبل الطیب موجب کاهش زمان به خواب رفتن و افزایش کیفیت خواب خواهد شد.
یک تحقیق در سال 2011 تاثیر عصاره والرین را در زنان یائسه مبتلا به بی خوابی بررسی کرد. در خانم های یائسه ای 530 میلی گره عصاره والرین را روزانه دو بار و به مدت 4 هفته دریافت کردند، افزایش کیفیت خواب قابل توجهی مشاهده شد.
یک مطالعه با کیفیت بالا در سال 2011 به بررسی اثرات عصاره سنبل الطیب در 100 زن یائسه که دچار بی خوابی بودند پرداخت.
یک مطالعه در سال 2017 با یررسی 120 فرد مبتلا به اختلال خواب نشان داد که مصرف مکمل گیاهی حاوی ترکیبی از عناب، رازک و سنبل الطیب نیم ساعت قبل از خواب موجب کاهش زمان به خواب رفتن و بهبود کیفیت خواب شدو
یک تحقیق در سال 2020 با بررسی 60 مطالعه دریافت که والرین درمانی موثر و ایمن برای بهبود کیفیت خواب و جلوگیری از اختلالات خواب است.
یک یررسی در سال 2021 نشان داد که مصرف 530 میلی گرم ریشه سنبل الطیب یک ساعت قبل از خواب و به مدت یک ماه موجب افزایش کیفیت خواب می شود.
البته همه مطالعات نیز اثربخشی ریشه والرین برای خواب را نشان نداده اند.
برای نمونه یک تحقیق در سال 2011 روی 227 نفر که تحت درمان سرطان بودند نشان داد مصرف 450 میلی گرم سنبل الطیب، 1 ساعت قبل از خواب به مدت 8 هفته سبب بهبودی قابل توجهی برای خواب نشد. با این وجود منجر به بهبود خستگی گردید.
بدین منظور دانشمندان همچنان تحقیقات متععدی را انجام می دهند.
همچنین بخوانید:
اختلالات خواب: انواع، علت و درمان (کلیک)
ریشه والرین برای علائم اضطراب و استرس
مطالعات متعددی پیرامون خواص والرین در کاهش علائم استرس و اضطراب انجام شده اند. این بررسی ها تاثیر ریشه والرین را برای کاهش استرس و اضطراب نشان می دهند.
علاوه بر این برخی مطالعات محدود نیز اثربخشی آن در برخی مشکلات اضطرابی همچون اختلال وسواس فکری عملی را نشان داده است.
یک مطالعه در سال 2011 اثر والرین را بر رفتارهای بزرگسالان مبتلا به OCD (اختلال وسواس فکری عملی) بررسی کرد. در افرادی که روزانه 765 میلی گرم عصاره والرین را به مدت 8 هفته مصرف کردند، کاهش رفتارهای وسواسی اجباری مشاهده شد.
یک مطالعه در سال 2014 بر روی 169 کودک دبستانی مبتلا به بیش فعالی و مشکلات تمرکز، به بررسی اثرات درمان روزانه با ترکیبی از 640 میلی گرم عصاره سنبل الطیب و 320 میلی گرم عصاره بادرنجبویه پرداخت. کودکان پس از 7 هفته، بیش از 50% بهبودی در معیارهای تمرکز، بیش فعالی و تکانشگری را نشان دادند.
یک مطالعه در سال 2021 با بررسی 39 فرد تحت همودیالیز نشان داد که کصرف 530 میلی گرم ریشه والرین 1 ساعت قبل از خوای برای مدت یک ماه، سبب کاهش قابل توجه اضطراب این افراد شد. علاوه بر این کیفیت خواب نیز افزایش یافته و افسردگی کاهش یافت.
البته باید اذعان داشت که مطالعات انسانی انجام شده پیرامون این مساله محدود بوده و درنتیجه نیاز به مطالعات بیشتر و گسترده تری است.
همچنین بخوانید:
سایر خواص بالقوه ریشه سنبل الطیب
علاوه بر تاثیر ریشه سنبل الطیب برای خواب و کاهش استرس و اضطراب، سایر فواید این گیاه دارویی ارزشمند عبارتند از:
- مشکلات قاعدگی– ریشه والرین برای افراد مبتلا به سندرم پیش از قاعدگی (PMS) یا قاعدگی دردناک رمفید است.مصرف این داروی گیاهی در بهبود علائم و کاهش گرگرفتگی دوران قاعدگی موثر خواهد بود.
- علائم یائسگی– سنبل الطیب در کاهش گرگرفتگی در افراد یائسه و دوران یائسگی موثر است. در یک مطالعه در سال 2018 نشان داد که مصرف 1060 میلی گرم سنبل الطیب در روز به مدت 2 ماه باعث کاهش گرگرفتگی در زنان یائسه می شود.
- سندرم پاهای بی قرار- در سال 2009، یک مطالعه 8 هفته ای در افراد مبتلا به سندرم پای بی قرار نشان داد که مصرف روزانه 800 میلی گرم والرین، علائم بیمار را بهبود بخشیده و خواب آلودگی روزانه را کاهش می دهد.
همچنین بخوانید:
عوارض جانبی ریشه سنبل الطیب
مصرف ریشه سنبل الطیب در دوزهای توصیه شده برای اکثر افراد ایمن و بی خطر می باشد.
یک تحقیق پیرامون ایمنی و اثربخشی مصرف سنبل الطیب برای درمان اختلالات خواب در سال 2020، با بررسی 60 مطالعه بیان داشت هیچ یک از مطالعات مورد بررسی عوارض جانبی ناشی از مصرف این گیاه را نشان ندادند.
همانگونه که عنوان شد، بروز عوارض جانبی ناشی از مصرف سنبل الطیب امری نادر و غیر معمول است. با این وجود امکان بروز عوارض زیر در برخی افراد می تواند رخ دهد:
در برخی موارد نادر، امکان بروز آسیب کبدی ناشی از مصرف سنبل الطیب نیز مشاهده شده است. البته در این موارد از این گیاه در ترکیب با سایر گیاهان مانند قارچ کلاهک جمجمه و کوهوش سیاه بود. بنابراین مشخص نیست که علت اصلی این آسیب ناشی از سنبل الطیب بوده یا سایر ترکیبات.
توجه:
- مصرف سنبل الطیب در دوران بارداری و شیردهی ممنوع است.
- همچنین مصرف سنبل الطیب در کودکان و نوجوانان نیز ممنوع است مگر آنکه پزشک آن را توصیه و نظارت کند.
سنبل الطیب با برخی داروها از جمله داروهای متابولیزه شده توسط آنزیم CYP3A4 همچون سیکلوسپورین و آنتی بیوتیک های خاص تداخل دارد.
لازم است پیش از مصرف هرگونه مکمل گیاهی، با پزشک مشورت کنید.
طرز استفاده از ریشه سنبل الطیب
زمانی که سنبل الطیب را طبق دستور مصرف کنید، بهترین نتایج را ارائه خواهد داد.
بر اساس آخرین شواهد، برای بهبود کیفیت خواب، مصرف دوز 450 تا 1410 میلیگرم از ریشه گیاه سنبل الطیب در روز به مدت 4 تا 8 هفته موثر خواهد بود.
برای تسکین تنش، برخی محققان، مصرف دوز 400 تا 600 میلی گرم عصاره سنبل الطیب یا 0.3 تا 3 گرم ریشه سنبل الطیب را تا 3 بار در روز توصیه می کنند.
به جهت کاهش علائم اضطراب و OCD، دوزهای مختلفی از 530 تا 765 میلی گرم در روز توصیه شده است.
برای کاهش گرگرفتگی در طول و پس از یائسگی مصرف 765 تا 1060 میلی گرم سنبل الطیب موثر واقع می شود.
توجه به این نکته ضروری است که دوزهای عنوان شده، صرف مقادیری هستند که شواهد فعلی موجود نشان داده اند. این مقادیر برای همه افراد مبتلا به این علائم مناسب یا موثر نیست.
درصورتیکه تمایل دارید از این ترکیب گیاهی استفاده کنید لازم و واجب است تا با پزشک خوئ مشورت کنید.
خلاصه
ریشه گیاه سنبل الطیب یا والرین یک داروی گیاهی محبوب است که تاثیر ویژه ای برای آرامش بخشی دارد. بسیاری از مکمل های گیاهی بواسطه خواص ریشه سنبل الطیب، از آن در ترکیب خود استفاده می کنند.
برخی منابع علمی خواص ریشه سنبل الطیب را برای کاهش اضطراب، بهبود خواب، کاهش علائم OCD، سندروم پیش از قاعدگی و یائسگی نشان داده اند. با این وجود تحقیقات محدود بوده و محققان همچنان به دنبال چگونگی تاثیر سنبل الطیب برای سلامت بدن هستند.
بصورت کلی ریشه گیاه سنبل الطیب بی خطر ارزیابی شده و موجب بروز عوارض جانبی جدی نخواهد شد. فراموش نکنید که ریشه سنبل الطیب نیز در کنار خواص خود، با برخی عوارض همراه بوده و در نتیجه برای همه افراد مناسب نیست.
لازم است قبل از استفاده از هر مکمل و داروی گیاهی با پزشک مشورت کنید.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.