انواع سوختگی و مراحل ترمیم پوست
سوختگی یکی از رایج ترین آسیب دیدگی های خانگی است. همانند بسیاری از آسیب دیدگی های دیگر، بهترین درمان سوختگی پیشگیری از آن است. اما اگر به هر دلیل پوست در اثر سوختگی آسیب دید، ابتدا می بایست میزان و شدت سوختگی تعیین شود.
اگر سوختگی بسیار شدید و جدی بود، در اولین فرصت می بایست به مراکز درمانی مراجعه شود. اما سوختگی های جزئی و سطحی پوست بزرگسالان را می توان به طور طبیعی در خانه مراقبت و درمان کرد.
این مقاله تفاوت میان سوختگی های جدی و سوختگی های خفیف و جزئی را به طور کامل شرح داده و سپس به بررسی مراحل بهبود انواع زخم پرداخته است. این مقاله مقدمه ای است جهت مقالات بعدی در خصوص بررسی کرم های ترمیم کننده ی پوست.
اطلاعات این مقاله جهت سهولت درک نحوه ی عملکرد کرم های ترمیم کننده ضروری است. بررسی انواع سوختگی ها به این دلیل می باشد که مصرف کننده آگاه باشد برای چه درجه از سوختگی، می تواند از محصولات ترمیم کننده بهره ببرد.
برای آشنایی با دنیای وسیع ترمیم کننده ها در این مقاله و مقالات بعدی با ما همراه باشید.
سوختگی چیست؟
جراحت ناشی از قرار گرفتن در معرض حرارت، شعله، اصطکاک یا اشعه ی آفتاب را سوختگی گویند. علل رایج سوختگی پوست عبارت اند از:
– آفتاب سوختگی (Radiation burns): اغلب به علت قرار گرفتن در معرض تابش شدید نور خورشید ایجاد می شود.
– بخار سوختگی (Heat burns): سوختگی و تاول زدن با اجسام و مایعات داغ مثل بخار آب یا آتش در این دسته سوختگی جای می گیرند.
– سوختگی در اثر اصطکاک (Friction burns): خراش و سوزش ایجاد شده در اثر تماس با سطوح سخت مثل کف زمین، فرش و موکت، کف سالن بدنسازی یا طناب و لباس در این دسته قرار می گیرند.
– سوختگی الکترونیکی (Electrical burns): سوختگی های ایجاد شده یا وسایل الکترونیکی در این دسته قرار دارند.
– سوختگی شیمیایی (Chemical burns): سوختگی ناشی از مواد شیمیایی صنعتی و خانگی در این دسته قرار می گیرند.
انواع سوختگی
سوختگی صرف نظر از علت ایجاد آن، براساس میزان و شدت آسیب دیدگی سطح پوست و بافت های زیرین آن به سه دسته تقسیم می شود:
– سوختگی درجه یک:
این نوع سوختگی که به نام سوختگی سطحی نیز شناخته می شود حداقل شدت آسیب دیدگی را برای پوست به همراه دارد؛ سوختگی درجه یک فقط لایه اپیدرم (خارجی ترین لایه ی پوست) را درگیر می کند. در این نوع سوختگی پوست سالم است ولی ناحیه درگیر پوست کمی قرمز، متورم و دردناک می شود.
در این نوع سوختگی که برخی آن را سوختگی درجه دو سطحی نیز می نامند قرمزی پوست با فشار دادن سفید می شود.
– سوختگی درجه دو:
در این نوع سوختگی که سوختگی با ضخامت نسبی نیز نامیده می شود، آسیب دیدگی از لایه ی سطحی پوست فراتر رفته و به لایه ی درم می رسد. در این حالت تاول هایی روی پوست ظاهر می شوند که ممکن است بسیار دردناک و پر از مایع باشند.
– سوختگی درجه سه:
این نوع سوختگی، شدید ترین نوع سوختگی است و به نام سوختگی با ضخامت کامل شناخته می شود؛ در سوختگی درجه سه بافت پوست به کلی آسیب دیده و در برخی موارد حتی استخوان های زیر سطح پوست نیز درگیر می شوند.
درمان سوختگی- اگر پوست سوخت و آسیب دید چه باید کرد؟
درمان سوختگی بستگی به شدت سوختگی دارد:
– درمان سوختگی های درجه یک:
این نوع سوختگی می تواند در خانه به طور طبیعی مراقبت و درمان شود. البته اگر وسعت ناحیه ی آسیب دیده در اثر سوختگی بیش از 7 سانتی متر باشد و یا ناحیه آسیب دیده روی صورت (و یا هر ناحیه ی حساس دیگری از پوست) است توصیه می شود به متخصص پوست مراجعه نمایید.
– درمان سوختگی های درجه دو:
ممکن است نیاز به مصرف پماد آنتی بیوتیک و پانسمان باشد. توصیه می شود اگر ناحیه وسیعی از پوست سوخته و یا سوختگی روی صورت است حتما به متخصص پوست مراجعه شود.
– درمان سوختگی های درجه سه، سوختگی شیمیایو و الکترونیکی:
این نوع سوختگی مستلزم مراقبت های ویژه و فوری پزشکی است. اگر شدت سوختگی وسیع و شدید بود فورا با اورژانس تماس بگیرید.
با توجه به توضیحات فوق، می توان در سوختگی های درجه یک و سوختگی های درجه دو به عنوان درمان مکمل از ترمیم کننده ها استفاده نمود.
مراقبت از پوست در سوختگی های سطحی، خفیف و درجه یک
اولین گام در مراقبت از پوست آسیب دیده در اثر سوختگی سطحی، کمپرس یخ و یا نگه داشتن پوست زیر آب سرد است. بهتر است این کار را حداقل 5 دقیقه ادامه دهید. سپس می توان میزان آسیب دیدگی پوست را تعیین نمود: (توجه داشته باشید از یخ بصورت مستقیم روی پوست استفاده نشود.)
– اگر پوست قرمز، ملتهب و تحریک شده است و سوختگی از نوع درجه یک و دو می باشد می توانید از کرم سوختگی یا پماد محافظ استفاده کنید. اینگونه محصولات روی بهبود هر سه فاز ترمیم و درمان زخم موثر هستند.
(البته در سوختگی های درجه دو در صورتی که ترشح و عفونت وجود داشته باشد می بایست از نوع خاصی از ترمیم کننده ها استفاده نمود؛ در خصوص انتخاب ترمیم کننده متناسب با میزان سوختگی از کارشناسان راهنمایی بخواهید.)
مراحل ترمیم و بهبود زخم:
ترمیم زخم، یک فرآیند پویا و فعال است که می توان آن را به سه مرحله تقسیم کرد. وضعیت و روند بهبود زخم بستگی به نوع و ذات زخم و مراقبت های بعدی بیمار دارد.
ترمیم تمام زخم ها (از جمله سوختگی) بطور کلی شامل سه فاز است:
– فاز التهابی (Inflammatory phase)
– فاز تقویت کننده (Proliferation phase)
– فاز بلوغ (Maturation phase)
فاز التهابی پاسخ طبیعی بدن به جراحت است. پس از آسیب دیدگی پوست، عروق خونی موجود در بستر زخم تشکیل لخته ی خونی می دهند و مانع خونریزی می شوند. پس از هموستاز (قطع خونریزی) رگ های خونی گشاد می شوند تا سلول های بنیادی، آنتی بادی ها، گلبول های سفید، فاکتور های رشد، آنزیم ها و مواد مغذی به راحتی به محل زخم برسند و فعالیت ترمیم و بازسازی خود را آغاز کنند.
این مسئله منجر به افزایش میزان ترشحات التهابی می شود که به همین خاطر لازم است پوست سالم اطراف زخم برای اطمینان به طور مرتب مورد بررسی قرار گیرد. در این مرحله نشانه های واضحی از التهاب دیده می شود. از جمله: اریتم، سوزش، ادم، درد و اختلالات عملکردی
در طی فاز تقویت کننده، زخم با بافت دانه دار برگرفته از کلاژن و ماتریکس خارج سلولی بازسازی می شود. و یک شبکه جدید از عروق خونی ایجاد می کند. سلامت بافت دانه دار بستگی به میزان اکسیژن و مواد مغذی دارد که فیبروبلاست توسط رگ های خونی دریافت می کند.
فاز بلوغ آخرین مرحله ی ترمیم زخم است که زمانی اتفاق می افتد که زخم بسته شده است. در این مرحله معمولا ممکن است اسکار یا جای زخم ایجاد شود.
پس از آسیب دیدگی، پوست برای ترمیم و بازسازی نیازمند حمایت و کمک است. کرم های ترمیم کننده نوعی درمان اورژانسی هستند که روی هر سه فاز بازسازی پوست موثرند. در مقالات بعدی نحوه ی عملکرد کرم های بازسازی کننده و تاثیرات آنها روی هر فاز را به تشریح بررسی خواهیم کرد.
جهت انتخاب محصول مناسب با توجه به نوع پوست خود و نیاز های آن، با مشاورین پوست اویرو بصورت آنلاین و یا تماس با شرکت (۴۱۷۰۲-۰۲۱) در ارتباط باشید.
اویرو، هر آنچه مربوط به زیبایی شماست.
سلام.کرم ترمیم کننده اسکالفیت اون موجود دارین؟ حتما بدون پلاس میخوام
حمید