درمانگر تنفسی (RT) کیست
درمانگر تنفسی یا RT کارشناس یا پزشک آموزش دیده در زمینه پزشکی ریه بوده و انواع آنها شامل توانبخشی ریوی – پلی سومنوگرافی و غیره می باشد.
درمانگر تنفسی یا RT یک کارشناس یا پزشک متخصص آموزش دیده در زمینه پزشکی ریه است که برای تنفس درمانی، ارزیابی و درمان مشکلات تنفسی و ریوی فعالیت می کند.
این مقاله به بررسی انواع تنفس درمانی، وظایف پزشکان RT و بیماری های قابل درمان توسط درمانگران تنفسی می پردازد. بدین ترتیب با وظایف و رشته ی تخصصی درمانگران تنفسی آشنا شده و پی به این خواهید برد که در چه شرایطی باید به آنها مراجعه کنید.
همچنین بخوانید:
تعداد تنفس طبیعی در بزرگسالان و کودکان (کلیک)
درمانگر تنفسی (RT) کیست؟
درمانگر تنفسی یا RT (Respiratory therapists) یک کارشناس یا پزشک متخصص در درمان بیماری های تنفسی است. RT ها با پزشکان مختلف در زمینه ی ارزیابی، تشخیص و درمان بیماریهای ریوی و تنفسی همچون آسم، برونشیت و آمفیزم همکاری می کنند. در واقع آنها پس از انجام معاینات کافی و مصاحبه با بیمار، ارزیابی می کنند که چه نوع روش درمانی برای بیمار مناسب است.
درمانگران تنفسی دارای مدرک تنفس درمانی هستند. همچنین RT ها دراری گواهینامه درمانگری تنفسی معتبر (CRT) و یا مدرک درمانگری تنفسی ثبت شده (RRT) هستند.
برخی وظایف درمانگران تنفسی (RT ها) شامل موارد زیر است:
- انجام معاینات مربوط به قفسه سینه
- انجام آزمایش هایی چون تست های عملکرد ریوی
- خون گرفتن
- تجزیه و تحلیل تنفس
- آموزش تمرینات تنفسی
- ردیابی پیشرفت
- از بین بردن ترشحات ریه
- تجویز دارو و آئروسل درمانی
- ارائه فیزیوتراپی
- ارائه درمان های تنفسی مانند اکسیژن درمانی
- مدیریت ونتیلاتورها و دستگاه های راه هوایی مصنوعی
- اندازه گیری علائم حیاتی
- ارائه توصیه های درمان
انواع تنفس درمانی و وظایف RT ها
درمانگران تنفسی وظایف و مسئولیت های فراوانی در زمینه ی تنفس درمانی و حفظ سلامت ریه ها داشته و جهت درمان بیماران تنفسی با پزشکان و پرستاران همکاری می کنند.
برای نمونه آنها برنامه های مراقبتی طولانی مدتی را به بیماران ارائه داده و آموزش های کافی در زمینه مدیریت بیماری را در اختیار افراد و خانواده هایشان می گذارند. آنها به بیمار یاد می دهند که چطور شرایط تنفسی خود را کنترل کرده و کیفیت زندگی خود را ارتقا دهند.
RT ها در مکان های مختلفی همچون اتاق اورژانس، مطب پزشک و بخش های زایمان به درمان بیماران خود می پردازند. علاوه بر این آنها در خانه های سالمندان، آسایشگاه ها و مراکز مراقبت در منزل نیز بیمارن را درمان می کنند.
در ادامه به بررسی انواع مختلف RT و تنفس درمانی پرداخته و وظایف هر یک را ذکر می کنیم.
توانبخشی ریوی
RT های توانبخشی درمانگر بیماری های مزمن ریوی مانند آسم، آمفیزم و فیبروز ریوی هستند. آنها با آموزش تمریناتی خاص بیماران را درمان کرده و به آنها در زمینه ی تنفس راحت و آسان کمک می کنند.
RT های توانبخشی ریوی در بیمارستان ها و به خصوص مراکز توانبخشی خدمت رسانی می کنند.
پلی سومنوگرافی
برخی درمانگران تنفسی برای تنفس درمانی از تجهیزات پلی سومنوگرافی استفاده می کنند. این درمانگران تنفسی عموما در طول شب، یعنی زمانی که می توان مطالعات خواب را انجام داد، کار می کنند.
علاوه بر این RT های پلی سومنوگرافی اختلالات خواب و همچنین بیماری های ریوی را نیز درمان می کنند.
بیماری های نوزادان و کودکان
RT های نوازد و اطفال شرایط تنفسی نوزادان را بررسی، مدیریت و درمان می کنند. آنها از نوزاد تا کودک نوپا را درمان کرده و در بیمارستان های کودکان و بخش نوزادان – اطفال بیمارستان ها فعالیت می کنند.
مراقبت طولانی مدت
برخی درمانگران تنفسی مسئول مراقبت های طولانی مدت بوده و در مراکزی همچون خانه های سالمندان و بیمارستان های توانبخشی مشغول به کار هستند.
حمل و نقل سطحی و هوایی
برخی RT ها به عنوان درمانگر تنفسی در بخش حمل و نقل بین شهری و هوایی کار می کنند. این افراد مسئول بخش مراقبت های ویژه در طول حمل و نقل اضطراری هستند. آنها در جاهای مختلفی مانند هلیکوپتر، آمبولانس هوایی و زمینی به درمان افراد می پردازند.
بیماری های قابل درمان از طریق تنفس درمانی
همانطور که در بالا اشاره شد، RT ها مسئول درمان بیماری های تنفسی هستند.
افراد مبتلا به بیماری های زیر می توانند جهت درمان تنفسی به درمانگران تنفسی مراجعه کنند:
- ضربه به قفسه سینه
- مسدود شدن راه های تنفسی
- برونشیت
- آسم
- آمفیزم
- آپنه خواب
- پنومونی
- سینوزیت
- بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD)
- بیماری ریه و سرطان
- فیبروز سیستیک
- نارسایی قلبی
- برونشکتازی
همچنین بخوانید:
برای سلامت ریه ها چه کنیم؟ (کلیک)
چگونه فردی RT می شود؟
اخذ مدرک کاردانی، کارشناسی یا کارشناسی ارشد در درمان تنفسی یا مراقبت های تنفسی برای تبدیل شدن به یک RT الزامی است.
مدرک کاردانی دوسال، لیسانس 4 سال و کارشناسی ارشد 2 سال زمان می برد.
تحصیلات مربوط به رشته تنفس درمانی اغلب در زمینه ی کار درسی و تئوری، شبیه سازی آزمایشگاهی، آموزش عملی و تجربه بالینی است. دانشجویان این رشته مهارت های حل مسئله، تصمیم گیری، و مهارت های بین فردی مثل ارتباط، همکاری و شفقت را می آموزند.
برنامه های مراقبت تنفسی نیازمند آموزش هایی در حیطه ی موارد زیر است:
- فیزیوتراپی قفسه سینه
- پاتوفیزیولوژی
- الکتروکاردیوگرافی
- فارماکولوژی
- پاتوفیزیولوژی قلبی ریوی
- گشاد شدن نایژه ها
- نظریه تنفسی پیشرفته
- اکسیژن درمانی
- مراقبت های تنفسی بالینی
- مراقبت های کودکان و نوزادان
- پشتیبانی زندگی
خلاصه
درمانگران تنفسی یا RT ها در زمینه ی درمان مشکلات ریوی به عنوان بخشی از یک تیم مراقبت های بهداشتی با کادر درمانی همکاری می کنند. آنها شرایط تنفسی بیمار را بررسی کرده و بهترین گزینه های تنفس درمانی را مطابق با علائم و مشخصات بیمار تجویز می کنند.
محل کار این افراد مختلف بوده و از خانه های سالمندان گرفته تا مطب پزشکان، بیمارستان ها و مراکز بهداشتی مختلف مشغول به کار می باشند.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.
سلام.چه دانشگاه هایی این مدرک رو میدن؟آیا ایران هم داره؟