کپسول ارلیستات
ارلیستات، دارویی است که در کنار ورزش های مورد تایید پزشک، تغییر عادات نادرست و برنامه رژیم غذایی کم کالری به کاهش وزن کمک می کند.
ارلیستات (با نام های تجاری ونوستات، فت استاپ، زنیکال و …) برای گروه خاصی از افراد دارای اضافه وزن، مثل افراد به شدت فربه و یا کسانی که به دلیل بیماری های خاص دچار اضافه وزن شده اند مناسب است. همچنین مصرف ارلیستات مانع بازگشت اضافه وزنی می شود که فرد از دست داده است.
کاهش اضافه وزن و نگهداشتن وزن ایده آل می تواند ریسک ابتلا به بسیاری از بیماری های ناشی از چاقی را کاهش دهد. از جمله رایج ترین خطرات اضافه وزن عبارت اند از: بیماری های قلبی، دیابت، فشار خون بالا و کاهش طول عمر
چربی های غذایی ابتدا به بخش های کوچک تری شکسته می شوند سپس جذب بدن می شوند. ارلیستات ترشح آنزیمی که چربی ها را می شکند مسدود می کند. بنابراین چربی ها شکسته نمی شوند و در نتیجه هضم و جذب اتفاق نمی افتد.
با مصرف ارلیستات، چربی های غذایی مستقیما از طریق روده دفع می شوند.
ارلیستات نمی تواند جذب کالری قند و دیگر خوراکی های غیر چرب را متوقف کند. بنابراین فرد با مصرف ارلیستات نیز برای جلوگیری از افزایش وزن همچنان می بایست رژیم غذایی کم کالری داشته باشد.
لازم به یاد آوریست که موارد بررسی شده در این مقاله صرفا جهت بالا بردن اطلاعات علمی افراد است و تهیه دارو صرفا از طریق مراجعه به داروخانه ها امکان پذیر است.
روش مصرف کپسول ارلیستات
اگر از داروهای بدون نسخه پزشک برای خود درمانی استفاده می کنید، حتما پیش از شروع مصرف ارلیستات دستورات درج شده روی بسته بندی محصول را با دقت مطالعه کنید.
اگر پزشک این دارو را برای شما تجویز کرده، پیش از شروع مصرف، بروشور راهنمای مصرف را با دقت مطالعه بفرمایید.
دارو را دقیقا مطابق با دستور پزشک مصرف کنید.
کپسول می بایست بصورت خوراکی مصرف شود.
ارلیستات می بایست ما بین میل کردن غذا و یا یک ساعت بعد از غذا به خصوص غذاهای چرب با یک لیوان پر آب (یا سایر مایعات) میل شود.
می توان تا 3 بار در روز از ارلیستات استفاده کرد. اما اگر یک وعده غذایی شما حذف شد، و یا غذایی که میل کردید چرب نبود، نیاز به مصرف کپسول ارلیستات نیست.
نکاتی که می بایست در طول مصرف کپسول ارلیستات رعایت کنید!
برای کاهش شانس ابتلا به عوارض ناخوشایند ارلیستات، میزان کالری دریافت شده از چربی در رژیم غذایی نمی بایست بیش از 30% کالری کل غذا باشد. میزان مصرف روزانه چربی، پروتئین و کربوهیدرات می بایست در سه وعده اصلی غذایی پخش شوند.
میزان مصرف و یا طول دوره درمان را از مقدار تجویز شده بیشتر نکنید. چراکه این کار سبب افزایش سرعت درمان نمی شود و فقط ریسک ابتلا به عوارض جانبی را افزایش می دهد.
از آنجاییکه این دارو می تواند مانع جذب ویتامین های خاص (ویتامین های محلول در چربی شامل A, D, E, K) شود، توصیه می شود از یک مکمل مولتی ویتامین روزانه شامل این ترکیبات استفاده شود. مولتی ویتامین را حداقل 2 ساعت قبل یا 2 ساعت بعد از مصرف ارلیستات میل کنید. (مثلا پیش از خواب)
اگر سیکلوسپورین مصرف می کنید، حداقل 3 ساعت قبل یا بعد از ارلیستات میل کنید تا دوز کامل سیکلوسپورین جذب خون شود. اگر لووتیروکسین میل می کنید، حداقل 4 ساعت قبل یا بعد از ارلیستات مصرف شود.
2 هفته پس از شروع مصرف ارلیستات متوجه کاهش وزن خود می شوید. اگر وضعیت شما بهبود نیافت و یا وخیم تر شد مسئله را به پزشک خود اطلاع دهید.
عوارض کپسول ارلیستات
اغلب به دلیل دفع چربی، در عملکرد روده تغییراتی ایجاد می شود؛ از جمله عوارض این مسئله می توان به موارد زیر اشاره کرد:
* مدفوع چرب یا روغنی
* لکه های چربی روی لباس زیر
* گاز های روده ای همراه با ترشح
* افزایش تعداد دفعات نیاز به دفع مدفوع
* ضعف روده و از دست دادن توانایی کنترل مدفوع
با افزایش میزان مصرف چربی در وعده های غذایی، این عوارض ممکن است تشدید شوند.
اگر عوارض جانبی ناشی از مصرف ارلیستات ادامه یافتند و یا وخیم تر شدند، پزشک را مطلع کنید.
اگر پزشک مصرف این دارو را تجویز کرده است، به خاطر داشته باشید مزایای مصرف دارو را برای شما بیشتر از عوارض آن تشخیص داده است. بعلاوه آنکه بسیاری از افرادی که از ارلیستات استفاده می کنند در طول مصرف دارو هیچگونه عارضه جانبی جدی را تجربه نمی کنند.
عوارض جانبی زیر، جزو عوارض بسیار نادر اما جدی مصرف دارو هستند؛ اگر در طول مصرف دارو متوجه هر یک از نشانه های زیر شدید مصرف دارو را متوقف کرده و پزشک را مطلع کنید.
* علائم بیماری های کلیوی (مثل تهوع یا استفراغ مداوم، درد شکمی یا معده درد شدید، ادرار تیره، زرد شدن چشم و پوست)
* علائم سنگ کلیه (مثل کمر درد، درد هنگام ادرار، ادرار صورتی یا قرمز خونی)
واکنش آلرژیک به این دارو بسیار نادر است. با این حال در صورت مشاهده هریک از علائم زیر که اصلی ترین نشانه های واکنش آلرژیک شدید هستند فورا با اورژانس تماس بگیرید:
* راش های پوستی، خارش و تورم (بخصوص در نواحی صورت، زبان و گلو)، سرگیجه شدید، مشکلات تنفسی
موارد درج شده لیست کامل عوارض مصرف ارلیستات نیستند، اگر متوجه هر نشانه ی غیر معمول دیگری شدید که در این مطلب عنوان نشده پزشک را در جریان بگذارید.
موارد احتیاط لازم در طول مصرف کپسول ارلیستات
قبل از مصرف ارلیستات، اگر به این محصول حساسیت دارید پزشک یا داروساز را در جریان بگذارید. همچنین هرگونه سابقه واکنش آلرژیک دیگری را با پزشک در میان بگذارید. این محصول ممکن است حاوی ترکیبات موثره ی غیر فعالی باشد که می تواند سبب ایجاد واکنش آلرژیک یا دیگر مشکلات شود. اطلاعات بیشتر را از پزشک بخواهید.
قبل از مصرف این دارو، پزشک یا داروساز را در جریان پرونده پزشکی خود قرار دهید. به خصوص در مورد مشکلات گوارشی خاص، مشکلات خاص مثانه (کلستاز)، تیروئید کم کار (کم کاری تیروئید)، سنگ یا مشکلات کلیه (سنگ کلیه ناشی از رسوبات کلسیم، هایپراکسالوریا) اختلالات تغذیه ای خاص (مثلا بی اشتهایی عصبی)، عفونت HIV، تشنج
قبل از انجام جراحی و اعمال دندانپزشکی، پزشک را در خصوص تمام داروهایی که مصرف می کنید (اعم از داروهای نسخه ای، غیر نسخه ای و مکمل های خوراکی) مطلع کنید.
اگر مبتلا به دیابت هستید، کاهش وزن می تواند منجر به کنترل قند خون شود. قند خون خود را مرتبا کنترل کنید و پزشک را در جریان نتایج قرار دهید. ممکن است نیاز به تغییر داروهای دیابت، برنامه غذایی و رژیم غذایی خود داشته باشید.
این دارو نمی بایست در طول دوران بارداری مصرف شود، کاهش وزن هیچ مزیت بالقوه ای برای خانم باردار ندارد و ممکن است به جنین آسیب برساند.
هر زمان در طول مصرف ارلیستات تصمیم به بارداری گرفتید و یا متوجه شدید باردار هستید، پزشک را فورا مطلع کنید.
هنوز دقیقا مشخص نیست که ارلیستات وارد شیر مادر می شود یا خیر، بنابراین در دوران شیردهی پیش از شروع مصرف ارلیستات با پزشک خود مشورت کنید.
تداخلات دارویی کپسول ارلیستات
تداخلات دارویی می تواند عملکرد دارو را تغییر دهد و یا ریسک ابتلا به عوارض جانبی را افزایش دهد. این مطلب شامل تمام تداخلات دارویی ممکن نیست. لیستی از تمام داروهایی که استفاده می کنید (شامل داروهای نسخه ای، غیر نسخه ای و داروهای گیاهی) تهیه کنید و در اختیار پزشک قرار دهید.
بدون تایید پزشک اقدام به شروع، توقف و یا تغییر میزان مصرف دارو نکنید.
برخی از رایج ترین داروهایی که با ارلیستات تداخل دارند عبارت اند از: وارفارین، داروهای موثر در کنترل پیشروی HIV (مثل atazanavir ،efavirenz ،emtricitabine ،lopinavir ،ritonavir ،tenofovir)
اگر برای کنترل و درمان تشنج تحت درمان دارویی هستید، لازم است بدانید مصرف ارلیستات ممکن است سبب کاهش اثرات داروهای ضد تشنج شود.
اگر تشنج شما وخیم شد و یا نسبت به گذشته افزایش یافت، مصرف ارلیستات را متوقف کنید و به پزشک مراجعه کنید.
توجه
اگر با تجویز پزشک ارلیستات مصرف می کنید، از توصیه کردن آن به دیگران خودداری کنید.
فراموش کردن نوبت مصرف ارلیستات
اگر یک نوبت از مصرف دارو را فراموش کردید، به محض به خاطر آوردن دارو را مجددا مصرف کنید. مگر آنکه بیش از 2 ساعت از میل کردن وعده غذایی شما گذشته باشد.
در این صورت نیازی به مصرف ارلیستات نیست، چراکه چربی غذا جذب بدن شما شده است و ارلیستات هیچ تاثیری نخواهد داشت.
هرگز برای جبران نوبت فراموش شده، نوبت بعدی مصرف دارو را دو برابر نکنید.
نحوه نگهداری کپسول ارلیستات
در دمای اتاق و به دور از تابش نور و رطوبت نگهداری شود.
دارو را در حمام نگهداری نکنید.
همانند تمام داروهای دیگر دور از دسترس کودکان قرار دهید.
در آخر لازم به یادآوری مجدد است، ارلیستات فقط برای عده ای خاص از افراد چاق مناسب است و شرط اول تناسب اندام رعایت رژیم غذایی و ورزش است. هرگز با تصور تاثیرات لاغری ارلیستات، فعالیت بدنی و رژیم غذایی کم کالری خود را متوقف نکنید و اگر اضافه وزن شما بیش از اندازه نیست مصرف ارلیستات توصیه نمی شود.
موارد بررسی شده در این مقاله صرفا جهت بالا بردن اطلاعات علمی افراد است و تهیه دارو صرفا از طریق مراجعه به داروخانه ها امکان پذیر است.
آیا عمل پیکر تراشی میشه زنوور بخور
سلام آیا من عمل پیکر تراشی کردم لازم زنوور بخورم یا ن همون پیاده روی کافی
دو ساعت بعد از غذا ایا زنوور تاثیر داره یا نه دیگه؟
آیا کسی کبد چرب دارد میتواند این کپسول را استفاده کند