ناراحتی پوستی کودک من آکنه است یا اگزما؟
نوزادان معمولا در معرض ابتلا به انواع مشکلات پوستی از جمله راش های پوستی قرار دارند. بسیاری از مشکلات و حساسیت های پوستی در دوران کودکی برطرف می گردد اما ممکن است برخی تا آخر عمر همراه فرد باشد.
برای اطلاعات بیشتر توصیه می شود به مقاله انواع راش نوزادان مراجعه کنید. (جهت مطالعه مقاله کلیک کنید.)
اگزما و آکنه، دو مشکل رایج پوستی هستند که در میان نوزادان هم رواج دارند. هر دوی این مشکلات سبب ایجاد راش هایی بر روی پوست می شوند. از آنجا که ظاهر این راش ها مشابه است، بنابراین تشخیص نوع آنها و تعیین علت ایجادشان نیاز به اطلاعات دقیق و مهارت دارد.
در این مقاله قصد داریم ضمن بررسی ویژگی های آکنه و اگزمای نوزادان، روش تشخیص و تمایز این دو مشکل رایج پوستی را توضیح دهیم.
آکنه نوزادی چیست؟
آکنه نوزادای یا نئوناتال آکنه (Neonatal acne)، نوعی آکنه است که روی پوست نوزادان تازه متولد شده پدید می آید.
آکنه در کودکان می تواند روی هر قسمتی از صورت ایجاد شود. اما معمولا روی گونه ها، بینی و پیشانی ظاهر می شود.
آکنه نوزادی مسئله ای رایج و موقت است که حدود 20% نوزادان را درگیر می کند. این نوع آکنه ها خود به خود، بدون بر جای گذاشتن هیچ اثری از جای جوش معمولا چند هفته یا چند ماه بعد از پدید آمدن از بین می روند.
مشخصه ی اصلی آکنه نوزادی ایجاد برآمدگی های کوچک قرمز یا سفید روی گونه ها، بینی و پیشانی نوزاد است. این مسئله اغلب در 2 تا 4 هفته نخست بعد از تولد ایجاد می شود. البته در برخی موارد، ممکن است نوزاد از بدو تولد این آکنه ها را به همراه داشته باشد.
در بسیاری از نوزادان برآمدگی های سفیدی روی بینی، چانه و گونه ایجاد می شود که به عنوان میلیا شناخته می شوند.
اگر نئوناتال آکنه تا بعد از 6 هفتگی ادامه داشت، والدین می بایست، نوزاد را برای بررسی های بیشتر نزد متخصص ببرند. در این مرحله متخصصان، ناراحتی پوستی نوزاد را در گروه “infantile acne” طبقه بندی می کنند.
“infantile acne” معمولا بین 6 تا 12 ماه طول می کشد، اما می تواند تا سال های نوجوانی نیز ادامه یابد.
دانشمندان در خصوص علل پیدایش نئوناتال آکنه هنوز مطمئن نیستند. اما معتقدند غدد چربی بیش فعال و تستستورون در ایجاد “infantile acne” نقش دارند.
اگزمای نوزادی چیست؟
اگزما عبارت است از ناراحتی پوستی که سبب قرمزی، خارش و التهاب برخی نواحی پوست می شود.
اگزمای نوزادی ممکن است در هر سنی (بین 2 ماه تا 5 سال) ظاهر شود. اگزما مسری نیست، ولی هیچ درمانی ندارد اگرچه می توان با استفاده از محصولات درمانی مناسب، آن را کنترل نمود.
اگزما در کودکان شایع تر است، برخی منابع تخمین زده اند در نیمی از کودکان با رسیدن به سنین نوجوانی، علائم اگزما از بین می روند.
انواع اگزما عبارتند از:
* درماتیت آتوپیک
* درماتیت سبورئیک (کلاه گهواره ای)
* درماتیت تماسی
* اگزمای دیستروژن
علائم اگزما عبارتند از:
* خشکی پوست
* ضایعات قرمز و ملتهب
* ضایعات تیره روی پوست
* خشکی و پوسته پوسته شدن پوست
* التهاب در برخی نواحی درگیر پوست
شباهت آکنه نوزادی و اگزمای نوزادی
گرچه ممکن است آکنه و اگزما در نوزادان از نظر ظاهری شبیه به یکدیگر باشند، اما درمان آنها کاملا متفاوت است.
به همین خاطر برای والدین و تمام کسانی که به نحوی با نوزادان سر و کار دارند، لازم است یاد بگیرند، چطور می توانند تفاوت میان این دو مشکل پوستی را تشخیص دهند. بد نیست چند نکته را بدانید:
* راش های ناشی از اگزما و آکنه ی نوزادی معمولا هر دو، صورت را تحت تاثیر قرار می دهند. با این وجود، آکنه نوزادی بیشتر اوقات نواحی مرکزی صورت را درگیر می کند، در حالیکه اگزما، گونه ها و نواحی خارجی بازوها و پاها را درگیر می کند.
* هر دوی این ناراحی های پوستی (اگزما نوزادی و آکنه نوزادی) قرمز هستند، اما آکنه نوزادی برآمده است و خارش ندارد، در حالیکه اگزمای نوزادی به شکل پوسته های خارش دار نمایان می شود.
* آکنه نوزادی با مصرف کرم های مرطوب کننده وخیم تر می شود، درحالیکه اگزمای نوزادی با مصرف مرطوب کننده بطور چشمگیری بهبود می یابد.
* هر دوی این ناراحتی های پوستی تا قبل از 6 ماهگی ظاهر می شوند، با این حال آکنه نوزادی خود به خود بدون هیچ درمان خاصی برطرف می شود. اما اگزمای نوزادی گاهی تا دوران بزرگسالی نیز ادامه می یابد و نیاز به مراقبت های ویژه با استفاده از محصولات پوست حساس و اگزمایی دارد. حتی ممکن است در دوران اشتعال اگزما نیاز به مصرف دارو تحت نظر متخصص باشد.
درمان ها و روش های خانگی مقابله با آکنه نوزادی و اگزمای نوزادی
آکنه و اگزما در نوزادان نیازمند درمان های متفاوتی هستند.
** آکنه نوزادان
نئوناتال آکنه (Neonatal acne) معمولا بطور خود به خود بعد از چند هفته تا چند ماه از بین می رود. بنابراین بطور کلی نیاز به درمان خاصی ندارد.
برای مراقبت از پوست، کودکان مبتلا به آکنه نوزادی توصیه های زیر می توانند موثر باشند:
* هرگز از شوینده ها و مراقبت های ضد جوش استفاده نکنید. (مگر با تجویز پزشک)
* با پوست نوزاد با ملایمت رفتار کنید، از مالیدن یا خراشیدن پوست نواحی درگیر جدا پرهیز کنید.
* به جای آب داغ از آب ولرم برای شست و شو استفاده کنید.
* از مصرف کرم های چرب و روغنی پرهیز کنید.
** اگزمای نوزادان
با وجود آنکه درمانی برای اگزما وجود ندارد، روش های مختلفی وجود دارد که به رفع علائم کمک می کند.
روش درمان بستگی به شدت، محل ایجاد و نوع اگزما دارد.
قبل از استفاده از هر نوع محصول و یا درمان خانگی برای اگزمای کودکان با پزشک مشورت کنید.
اگر اگزما خفیف باشد، احتمال دارد پزشک مرطوب کننده تجویز کند. پیشنهاد اویرو در این خصوص: کرم مرطوب کننده استلاتوپیا موستلا (جهت مشاهده و خرید کلیک کنید.)
مرطوب کننده علاوه بر تسکین خارش، از پوست در برابر حملات میکروب ها و دیگر موادی که ممکن است پوست را تحریک کنند (مثل آلودگی و مواد شوینده) حفاظت می کند.
شناسایی عوامل محرک اگزما و پرهیز از قرار گرفتن در مقابل آنها نقش قابل توجهی در کنترل اگزما دارد.
در موارد شدیدتر، پزشک مصرف شوینده های خاص، شامپو یا کرم های استروئیدی را تجویز می کند.
سایر ضایعات پوستی نوزادی مشابه آکنه و اگزما
ممکن است والدین با سایر شرایط پوستی مواجه شوند که مشابه اکنه و اگزما باشند، مثلا اریتما توکسیکوم یا آبله مرغان
اریتما توکسیکوم یک مشکل پوستی بی خطر است که در چند روز نخست تولد ایجاد می شود. و باعث ایجاد دانه و لک های کوچک به قطر 1 تا 4 میلی متر روی بازوها و پاها می شود.
بطور مشخص، بثورات روی کف دست ها و پاها دیده نمی شوند، و معمولا خود به خود 5 تا 14 روز بعد از بین می روند.
آبله مرغان یک بیماری پوستی مسری است که باعث ایجاد جوش ها و دانه های تاولی روی بالای شکم، کمر و صورت می شود. بثورات پوستی می توانند روی کل بدن ظاهر شوند و تمایل به ایجاد خارش، خستگی و تب در فرد دارند.
آبله مرغان می تواند منجر به عوارض شدیدتر در نوزادان شود، بنابراین هر زمان نسبت به ابتلا کودک به آبله مرغان مشکوک شدید، فورا به متخصص مراجعه کنید.
جمع بندی!
آکنه و اگزما در نوزادان ممکن است مشابه باشند، اما درمان و زمان ظاهر شدن آنها متفاوت است. بنابراین دانستن تفاوت های آنها بسیار ضروری است.
نئوناتال آکنه (Neonatal acne) معمولا بدون هیچ درمانی چند هفته تا چند ماه بعد از ایجاد شدن خود به خود از بین می رود. (Infantile acne) ممکن است برای درمان زمان بیشتری لازم داشته باشد. اما معمولا نیاز به درمان ندارد.
اگزما یک ناراحتی پوستی طولانی مدت است، که هیچ درمانی ندارد. اگزمای کودکان معمولا با رسیدن به بلوغ از بین می رود.
درمان های مختلفی وجود دارد که به رفع علائم اگزما کمک می کنند که روز به روز تعداد و تکنولوژی آنها رو به گسترش است.
در انتها لازم است بدانید این مقاله فقط برای افزایش اطلاعات عمومی گردآوری شده، قبل از انتخاب محصول مناسب، بهتر است حتما از یک کارشناس حرفه ای کمک بگیرید. شرایط ژنتیکی و فردی مهمترین عامل در درمان هر نوع ناراحتی پوستی هستند.
جهت انتخاب محصول مناسب با توجه به نوع پوست خود و نیاز های آن، با مشاورین پوست اویرو در ارتباط باشید. ۴۱۷۰۲ _ ۰۲۱
اویرو، همه چیز درباره زیبایی شما.
سلام دخترم دو ماهه اس ولی کل صورتش درگیر جوشهای ریز و قرمز شده اطرافیان میگن بخاطر بوسیدنشه ایا بوسیدن تاثیر داره یا خدای نکرده آکنه اس ؟
سلام روی صورت و گردن دخترم جوش های خیلی ریز قرمز زده که یه حلقه های قرمز رنگی هم دورشون هست میخوام بدونم آکنه ست یا خدا نکرده اگزم
درود بر شما
لازم به مراجعه پزشک و تشیص بر اساس معاینه است