روزاسه و راه های درمان آن
مختصری درباره روزاسه
روزاسه ناراحتی پوستی رایجی است که باعث قرمزی و نمایان شدن عروق خونی بر روی صورت می شود. همچنین ممکن است برآمدگی های چرکین کوچک و قرمزی را نیز روی پوست ایجاد کند. این علائم و نشانه ها ممکن است بطور دوره ای (از چند هفته تا چند ماه) مشتعل شوند، و سپس مجددا برای مدتی فروکش کنند.
احتمال دارد روزاسه گاهی با آکنه، واکنش های آلرژیک یا دیگر مشکل های پوستی اشتباه گرفته شود.
روزاسه می تواند هر کسی را درگیر کند، اما در زنان میانسال، و کسانی که پوست روشنی دارند اغلب رایج تر است.
با وجود آنکه روزاسه هیچ علاجی ندارد، درمان می تواند نشانه ها و علائم روزاسه را کاهش دهد و کنترل کند. لذا هر زمان متوجه قرمزی مداوم پوست صورت خود شدید، برای تشخیص و درمان مناسب به پزشک مراجعه کنید.
لازم به یادآوری است این مقاله صرفا جهت افزایش اطلاعات عمومی گردآوری شده است؛ به هیچ عنوان بدون تایید پزشک اقدام به مصرف داروهای عنوان شده در این مقاله نفرمایید.
ضمنا تصاویر درج شده در این مقاله، برای نمایش واضح تر علائم، از حاد ترین مرحله روزاسه انتخاب شده اند. بسیاری از افراد فقط به نوع خفیفی از روزاسه مبتلا می شوند.
علائم و نشانه های روزاسه
** قرمزی صورت:
روزاسه معمولا سبب قرمزی دائم بخش مرکزی پوست صورت می شود. رگ های خونی روی بینی و گونه، اغلب متورم و نمایان هستند.
** برآمدگی های قرمز و ملتهب:
بسیاری از افراد مبتلا به روزاسه متوجه ایجاد برآمدگی هایی شبیه به آکنه روی پوست خود می شوند، گاهی اوقات این برآمدگی ها چرکین هستند. این گروه از افراد، زیر پوست خود احساس گرما می کنند و اغلب پوست بسیار حساسی دارند.
** مشکلات چشم:
تقریبا نیمی از مبتلایان به روزاسه، قرمزی پلک ها، خشکی، سوزش و تورم چشم ها را نیز تجربه می کنند. در برخی افراد، علائم روزاسه ی چشمی (Ocular rosacea) زودتر از روزاسه ی پوست ظاهر می شوند.
** بزرگ شدن بینی:
به ندرت، روزاسه می تواند پوست بینی را ضخیم کند که منجر به بزرگ شدن ظاهری بینی می شود.
در اثر این پدیده ی شدید و نادر، غدد چربی (غدد سباسه) بینی و گاهی اوقات گونه ها بزرگ می شوند و در نتیجه بافتی در اطراف بینی ایجاد می کنند که رینوفیما (rhinophyma) نامیده می شود.
این عارضه جانبی در آقایان شایع تر است و به آرامی در طول یک دوره یکساله پیشرفت می کند.
دلایل روزاسه
علت دقیق ایجاد روزاسه هنوز ناشناخته است. اما عوامل ارثی و عوامل محیطی (یا هر دو) در ایجاد روزاسه نقش دارند.
آنچه مسلم است، روزاسه ارتباطی به بهداشت فردی ضعیف ندارد.
فاکتور های متعددی می توانند منجر به تحریک و تشدید علائم روزاسه شوند. در واقع این عوامل سبب افزایش جریان خون به سطح پوست می شوند. برخی از این عوامل عبارت اند از:
** نوشیدنی های داغ و غذاهای تند
** الکل
** دمای بسیار زیاد
** نور خورشید یا باد
** احساسات
** ورزش
** لوازم آرایش
** هر دارویی که رگ های خونی را تحت تاثیر قرار دهد. (از جمله داروهای فشار خون)
چه کسانی در معرض ابتلا به روزاسه قرار دارند؟
هر کسی می تواند مبتلا به روزاسه شود، اما افراد زیر بیشتر از سایرین در معرض ابتلا به روزاسه قرار دارند:
** خانم ها
** افراد دارای پوست روشن، بخصوص اگر به علت تابش آفتاب پوست آنها آسیب دیده باشد.
** سنین بالای 30 سال
** افراد سیگاری
** کسانی که یک یا چند تن از اعضای خانواده آنها روزاسه داشته اند.
انواع روزاسه
قرمزی ناشی از روزاسه به آرامی گسترش می یابد و ممکن است به غیر از بینی و گونه ها به پیشانی و چانه نیز برسد. حتی در برخی از مبتلایان، گوش ها، قفسه سینه و کمر بطور مداوم قرمز هستند.
روزاسه می تواند باعث علائمی فراتر از قرمزی شود، با توجه به گسترده بودن این علائم و نشانه ها، طبق اعلام آکادمی متخصصان پوست آمریکا، روزاسه به چهار زیر گروه اصلی تقسیم می شود:
* Erythematotelangiectatic rosacea: قرمزی، سرخ شدن پوست، نمایان شدن رگ های خونی
* Papulopustular rosacea: قرمزی، تورم، ایجاد برآمدگی هایی شبیه به آکنه
* Phymatous rosacea: ضخیم و ناهموار شدن بافت پوست
* Ocular rosacea: قرمز و تحریک شدن چشم ها، تورم پلک ها و ایجاد ضایعاتی شبیه به گل مژه
افراد مبتلا به روزاسه به مرور زمان اغلب متوجه قرمزی دائمی در مرکز چهره خود می شوند.
افراد مشهور مبتلا به روزاسه:
اگر مبتلا به روزاسه هستید، جالب است بدانید، بسیاری از افراد مشهور نیز مبتلا به این ناراحتی پوستی هستند. از جمله: بیل کلینتون، دیانا (شاهزاده والز)، دبلیو. سی. فیلدز (ستاره مشهور سینما در دهه 1920 تا 1930)
بنابراین هرگز اجازه ندهید روزاسه بر روی اعتماد به نفس شما تاثیر بگذارد و مانع حضور شما در اجتماع شود.
چه زمانی لازم است به پزشک مراجعه کرد؟
هر زمان متوجه قرمزی مداوم پوست صورت خود شدید، برای تشخیص و درمان مناسب به پزشک متخصص مراجعه نمایید.
راه های تشخیص روزاسه
هیچ آزمایش خاصی برای تشخیص روزاسه وجود ندارد، به همین خاطر پزشکان معمولا به بررسی تاریخچه ی پرونده پزشکی فرد و علائم و نشانه های پوست وی اتکا می کنند.
در برخی موارد، زمانی که فرد مشکوک به سایر بیماری ها نظیر آکنه، پسوریازیس، اگزما یا لوپوس باشد، ممکن است پزشک آزمایش هایی را نیز تجویز کند.
ناراحتی های پوستی فوق، می توانند گاهی باعث نمود علائم و نشانه هایی مشابه روزاسه شوند.
اگر روزاسه چشم های فرد را درگیر گرده باشد، ممکن است پزشک او را به یک متخصص چشم ارجاع دهد.
راه های درمان روزاسه
درمان های روزاسه روی کنترل علائم و نشانه های بیماری تمرکز دارند، در اغلب اوقات لازم است مجموع درمان های دارویی و مراقبت های پوستی در کنار یکدیگر انجام شوند.
طول درمان بستگی به نوع روزاسه و شدت علائم دارد، البته باید بدانید، حتی در صورت مراقبت های مکفی از پوست باز هم احتمال عود مجدد علائم بیماری بسیار زیاد است.
** درمان های دارویی
نوع دارویی که پزشک تجویز می کند، بستگی به علائم و نشانه های بیماری دارد. رایج ترین داروهای مورد استفاده برای روزاسه عبارت اند از:
- داروهایی که قرمزی را کنترل می کنند:
مطالعات اخیر نشان داده است، داروی بریمونیدین در کاهش قرمزی پوست موثر است. بریمونیدین به شکل ژل موضعی بر روی پوست استفاده می شود. این دارو از طریق منقبض کردن رگ های خونی عمل می کند.
ممکن است فرد پس از 12 ساعت مصرف ژل متوجه نتایج مثبت آن شود. اما تاثیرات دارو روی رگ های خونی موقت است، بنابراین به منظور بهبود علائم و حفظ نتایج، باید دارو بطور منظم مصرف شود.
داروهای موضعی دیگری که تاثیرات مثبتی بر روی کاهش قرمزی و جوش های ناشی از روزاسه خفیف دارند، عبارت اند از آزلائیک اسید و مترونیدازول
جهت آشنایی بیشتر با ژل مترونیدازول توصیه می شود به مقاله ژل موضعی مترونیدازول 0.75% مراجعه کنید. (جهت مشاهده و خرید کلیک کنید.)
با استفاده از این داروها، پوست فرد عموما بهبود یافته و علائم معمولا حداقل برای 3 تا 6 هفته ظاهر نمی شوند.
- آنتی بیوتیک های خوراکی:
وظیفه اصلی آنتی بیوتیک ها کمک یه کاهش فعالیت برخی از انواع باکتری هاست. اما زمانی که برای درمان روزاسه از آنها استفاده می شود به نظر می رسد بیشتر از هر چیز التهاب ناشی از روزاسه را کاهش می دهند.
داکسی سایکلین، یک آنتی بیوتیک خوراکی است که برای درمان روزاسه متوسط تا شدید که جوش و پوسچول ایجاد کرده اند استفاده می شود.
جهت آشنایی بیشتر با این دارو توصیه می شود به مقاله درمان جوش با داکسی سایکلین مراجعه کنید. (جهت مشاهده و خرید کلیک کنید.)
از دیگر آنتی بیوتیک های خوراکی مشابه می توان به تتراسایکلین و ماینوسایکلین اشاره کرد، اما مطالعات نشان داده است تاثیرات این دو آنتی بیوتیک در درمان روزاسه به اندازه داکسی سایکلین نیست.
جهت آشنایی بیشتر با تتراسایکلین توصیه می شود به مقاله درمان جوش با تتراسایکلین مراجعه کنید. (جهت مشاهده و خرید کلیک کنید.)
جهت آشنایی بیشتر با ماینوسایکلین توصیه می شود به مقاله قرص آکنوسان چیست مراجعه کنید. (جهت مشاهده و خرید کلیک کنید.)
- ایزوترتینوئین:
اگر فرد روزاسه شدیدی داشته باشد که به دیگر درمان ها پاسخ نداده است، معمولا پزشک مصرف ایزوترتینوئین را پیشنهاد می کند.
ایزوترتینوئین یک داروی خوراکی بسیار قدرتمند برای درمان آکنه است، این دارو با نظر و تجویز پزشک، به درمان ضایعات شبیه به جوش روزاسه نیز کمک می کند.
هرگز در دوران بارداری از این دارو استفاده نکنید، چراکه می تواند سبب آسیب های جدی به جنین شود.
جهت آشنایی بیشتر با این دارو توصیه می شود به مقاله ایزوترتینوئین (راکوتان) چیست مراجعه کنید. (جهت مشاهده و خرید کلیک کنید.)
** سایر روش های پرشکی موثر در درمان روزاسه
لیزر می تواند به کاهش قرمزی ناشی از بزرگ شدن رگ های خونی کمک کند.
از دیگر گزینه های موثر در درمان روزاسه (بخصوص در مواردی که رگ های خونی قابل مشاهده اند و تغییراتی که در پوست ایجاد شده می تواند منجر به رینوفیما شود) می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- درم ابریژن
- لایت تراپی با پالس بالا
- الکتروسرجری
اصلاح سبک زندگی و درمان های خانگی
اقدامات زیر می توانند به کاهش علائم و نشانه های بیماری و جلوگیری از اشتعال آنها کمک کنند:
** پرهیز از عوامل محرک:
هر آنچه سبب تحریک پوست شما می شود را شناسایی کنید و از آن دوری کنید.
** از پوست خود محافظت کنید:
هر روز از یک ضد آفتاب وسیع الطیف با SPF حداقل 30 استفاده کنید.
همچنین سایر گام ها راجهت مراقبت از پوست خود در برابر آفتاب را رعایت کنید، اعم از استفاده از پوشش مناسب و کلاه، قرار نگرفتن زیر تابش مستقیم نور در ساعات ظهر که آفتاب شدید است، استفاده از پوشش محافظ صورت در روزهای سرد و طوفانی و…
** با پوست خود به ملایمت رفتار کنید:
از مالیدن و دست زدن زیاد به پوست خود پرهیز کنید، بطور مرتب از یک شوینده غیر صابونی و مرطوب کننده مناسب استفاده کنید. از مصرف محصولات محرک پوست و حاوی الکل پرهیز کنید.
جهت آشنایی بیشتر با محصولات پوستی مناسب توصیه می شود به مقاله محصولات اسکین رزونانس کامفورت زون مراجعه کنید. (جهت مشاهده و خرید کلیک کنید.)
** آرایش کردن:
برخی محصولات آرایشی و ترفند ها کمک می کنند ظاهر قرمزی پوست کاهش یابد. مثلا، کانسیلر سبز رنگ زیر کرم پودر روشن با ایجاد خطای دید قرمزی پوست را کاهش می دهد.
در انتها لازم به ذکر است در خصوص هر ناراحتی پوستی، قبل از انتخاب محصول مناسب، بهتر است حتما از پزشک یا کارشناس حرفه ای کمک بگیرید. شرایط ژنتیکی و فردی مهمترین عامل در درمان هر نوع ناراحتی پوستی هستند.
باسلام وخسته نباشید من یکماه پیش دچارسوختگی سطحی صورت شدم الان وضعیت صورتم جای زخمها بصورت تیرگی کم رنگی توصورتم نمایان است ودرحال خاضرازپمادسینره استفاده میکنم ایا پمادی هست که سریعتر جای سوختگی ترمیم کنه
درود بر شما
متاسفانه با توجه به اینکه نام دقیق محصولی رو که استفاده می فرمایید و نوع سوختگتون رو نفرمودید اطلاعات برای راهنمایی صحیح مکفی نیست.
توصیه می کنم به کارشناسان اویرو برای بررسی های دقیق تر پیام یدید و یا با شماره 41702-021 تماس بگیرید.