خواص نمک دریا برای اگزما
بر اساس برخی مطالعات نمک دریای مرده در کاهش علائم اگزما موثر است؛ خواص – خطرات و نحوه استفاده از این نمک دریا برای اگزما را بخوانید.
نمک دریا به دلیل داشتن املاح معدنی مانند کلسیم، منیزیم، پتاسیم، مس و روی به درمان برخی بیماری ها مانند اگزما کمک می کند.
در این مقاله به بررسی خواص نمک دریای مرده (نوعی نمک دریا)، پرداخته می شود.
دریای مرده پست ترین نقطه جغرافیایی در جهان و نمکی ترین آب روی زمین است. این دریا از دیرینه برای خواص درمانی خود مشهور بوده است.
با این حال امروزه می توان نمک دریای مرده را خریداری و از آن در خانه استفاده کرد. بر اساس چندین مطالعه، این نوع نمک دریا خواصی برای اگزما به همراه دارد.
طبق یک مطالعه قدیمی در سال 2011، شامل 86 کودک مبتلا به اگزما، کرم موضعی غنی شده با مواد معدنی دریای مرده باعث بهبود عملکرد سد پوستی می شود.
البته باید بدانید که در حاضر مطالعه ای در مقیاس بزرگتر جهت بررسی خواص نمک دریا مرده برای اگزما وجود ندارد.
جهت استفاده از نمک دریای مرده برای اگزما، می توان از محلول آب نمک یا محصولات موضعی حاوی آن استفاده کرد.
همچنین بخوانید:
انواع اگزما : علت و درمان (کلیک)
نمک دریای مرده چیست؟
دریای مرده شورترین آب روی زمین است بطوریکه میزان نمک آن 9.6 برابر اقیانوس ها است.
دانشمندان همچنان در حال تلاش برای خواص و چگونگی مفید بودن آن برای شرایط مختلف هستند.
آب دریای مرده حاوی بسیاری از مواد معدنی از جمله موارد زیر است:
از آنجایی که آب دریای مرده امکان تبخیر شدن و ایجاد نمک حاوی این مواد معدنی را دارد، برخی از شرکت ها اقدام به استفاده از آن در تولید نمک حمام، لوسیون بدن و صابون کرده اند. همچنین برخی محصولات حاوی گل دریای مرده نیز تولید و عرضه شده است.
خواص نمک دریا مرده برای اگزما
تحقیقات کمی پیرامون خواص نمک دریا مرده برای اگزما وجود دارد. با این وجود بر اساس دو مطالعه موجود احتمالا این نمک برای اگزما مفید است.
حمام در نمک دریای مرده
یک کارآزمایی بالینی قدیمی در سال 2005، به بررسی اثرات حمام در آب حاوی کلرید منیزیم از دریای مرده در میان افراد مبتلا به درماتیت آتوپیک (نوعی اگزما) پرداخت.
در این مطالعه جهت بررسی اثرات، شرکت کنندگان یک ساعد خود را به مدت 15 دقیقه در محلول آبی حاوی 5% نمک دریای مرده غوطه ور می کردند. بازوی دیگر آنها نیز در آب لوله کشی قرار داشت.
کیفیت پوست آنها در ابتدای مطالعه و همچنین یک بار در هفته در طول 6 هفته ارزیابی شد. در انتهای مطالعه مشخص شد که دست غوطه ور در نمک دریای مرده، آبرسانی بهتر و علائم زبری و التهاب کمتری نسبت به دست دیگر داشت.
همچنین بخوانید:
کرم نمک دریای مرده
یک کارآزمایی بالینی دیگر در سال 2011 نیز به بررسی اثرات کرم غنی شده با مواد معدنی دریای مرده برای درماتیت آتوپیک خفیف یا متوسط در کودکان پرداخت.
شرکت کنندگان این مطالعه به سه گروه تقسیم شده و همه گروه ها روزانه دو بار به مدت 12 هفته (صبح و عصر) یک کرم را روی کل بدن خود استفاده می کردند. البته کرمی که هر گروه استفاده می کرد متفاوت و به صورت زیر بود:
- یک مرطوب کننده ساده و بدون مواد تشکیل دهنده دریای مرده
- کرم حاوی آب دریای مرده
- یک کرم حاوی گل دریای مرده
در انتها مشخص شد که گروه استفاده کننده از کرم حاوی آب دریای مرده، نتایج بهتری را تجربه کردند.
این کرم در طول 12 هفته بیشترین اثربخشی را روی سد پوستی داشت. سایر گروها نیز اثرات مفید ولی بسیار کمی را تجربه کردند.
طریقه کمک نمک دریای مرده به اگزما
به اعتقاد محققان، خواص نمک دریای مرده برای اگزما ناشی از مواد معدنی موجود در آن است.
بعلاوه نویسندگان یک کارآزمایی در سال 2005 بیان کردند که اثر مفید نمک دریای مرده در مطالعه آنها ناشی از منیزیم است. آنها حدس می زنند که این ترکیب باعث اتصال آب به پوست و کمک به ترمیم آن می شوند.
همچنین یک مطالعه در سال 2020، خواص مفید نمک دریای مرده را به مقدار بالای منیزیم آن نسبت می دهد. طبق اعلام نویسندگان این مطالعه منیزیم باعث افزایش احتباس آب در پوست، کاهش التهاب و تقویت یکپارچگی سد پوست می شود.
از طرفی نمک دریای مرده محتوای خوبی زینک دارد. از آنجایی که زینک به بهبود زخم زخم کمک می کند، در بسیاری از کرم های ترمیم کننده پوست مورد استفاده قرار می گیرد.
همچنین بخوانید:
چرا به منیزیم احتیاج داریم؟ (کلیک)
نحوه استفاده
درصورت تائید پزشک مبنی بر بی خطر بودن امتحان نمک دریا مرده برای اگزما، می توان به روش های مختلفی اینکار را انجام داد. در واقع می توان از نمک آن برای استفاده در حمام یا محصولات موضعی حاوی نمک، آب یا گل دریای مرده استفاده کرد.
برای استفاده از این نمک در حمام به روش زیر عمل کنید:
- وان حمام را با آب گرم (داغ نه) پر کنید. برای آب درمانی، دمای آب باید بین 30 تا 40 درجه سانتیگراد باشد.
- ۱ فنجان نمک دریای مرده را به آب اضافه کرده و اجازه دهید در آن ترکیب شود.
- وارد وان حمام حاوی نمک شده و مدت کوتاهی در آن بمانید. بر اساس توصیه انجمن ملی اگزما، افراد مبتلا به اگزما باید حمام خود را بین 5 تا 10 دقیقه محدود کنند.
- پس از خروج از حمام، پوست را با یک حوله تمیز خشک کنید. از مالش یا خراش اگزما خودداری کنید.
- بلافاصله از یک نرم کننده روی پوست (به آرامی) استفاده کنید.
درصورتی که اگزمای شما تنها در یک نقطه از بدن مانند پا یا دست قرار دارد می توان فقط همان ناحیه در محلول نمک دریای مرده غوطه ور کرد.
همچنین بسیار مهم است که نمک را روی پوست خود اسکراب نکنید زیرا، این کار باعث افزایش التهاب اگزما می شود.
گزینه دیگر استفاده از کرم ها یا لوسیون های بدون عطر حاوی مواد معدنی دریای مرده روی پوست است. این کار را بعد از شستشو انجام داده تا کرم زمان بیشتری روی پوست بماند.
همچنین بخوانید:
6 نکته در درمان اگزمای صورت (کلیک)
خطرات
افراد شرکت کننده در مطالعات سال 2005 و 2011، تحمل خوبی در برابر مواد معدنی دریای مرده داشتند. بنابراین بعید بنظر می رسد که این نمک به تنهایی باعث ایجاد عوارض در افراد سالم شود. با این حال این ماده مانند هر ماده دیگری دارای برخی عوارض و خطرات است.
بالنئوتراپی اصطلاحی است که برای عمل حمام کردن در آب معدنی استفاده می شود. به صورت کلی این عمل بی خطر بوده و فقط دارای برخی عوارض است. این عوارض عبارتند از:
- درماتیت اکسفولیاتیو (Exfoliative Dermatitis) اشاره به ریزش لایه بالایی پوست
- تحریک پوست
- خارش
- فشار خون پایین و غش
- عفونت
البته احتمال ایجاد عوارض ناشی از دریای مرده در صورتی در خانه استفاده شود، کمتر است. زیرا در این حالت می توان غلظت و میزان گرمی آب را کنترل کرد. آب بسیار شور یا خیلی داغ خود منجر به خشک شدن پوست می شود.
دریای مرده محتوای نمک بسیار بالایی (34%) دارد. یک مطالعه در سال 2005 تنها با استفاده از 5% غلظت آن، اثرات مثبتی برای اگزما مشاهده کرد.
برخی افراد شامل موارد زیر باید از انجام بالنئوتراپی اجتناب کنند:
- فشار خون بالا یا پایین شدید
- کم خونی شدید
- ضایعات حاوی ترشح
- دارای فاز اشتعال فعال درماتیت آتوپی
- تاول یا زخم
- زخم های باز
- اختلال در احساس تعادل
- عفونت های پوستی
- آرتریت یا سایر شرایط التهابی حاد
- تجربه سکته یا حمله قلبی اخیر
- پسوریازیس پوسچولار یا اریترودرمیک
- صرع
- بیماری قلبی و عروقی
- مسمومیت با مواد مخدر یا الکل
توجه داشته باشید که باید قبل از استفاده از هر گونه درمان خانگی برای اگزما، با یک پزشک مشورت کرد. این به این دلیل است که همه درمان ها برای همه افراد مناسب نیست.
همچنین بخوانید:
تفاوت سکته مغزی و حمله قلبی (کلیک)
سایر درمان های طبیعی
علاوه بر نمک دریا، برخی درمان های طبیعی دیگر نیز برای کمک به درمان اگزما در دسترس هستند. این موارد عبارتند از:
- روغن نارگیل: بر اساس تحقیقات، روغن نارگیل باعث کاهش میزان باکتری استافیلوکوک روی پوست و کاهش احتمال ایجاد اگزما می شود. برای امتحان این درمان، روغن نارگیل بکر را روزانه یک یا دوبار روی پوست مرطوب بمالید.
- بلغور جو دوسر کلوئیدی: بلغور جو دوسر کلوئیدی را به دلیل تاثیر در کاهش خارش می توان به آب حمام اضافه کرد. همچنین می توان با آن نوعی خمیر درست کرد و به عنوان درمان روی پوست مالید.
- سرکه: استفاده مستقیم سرکه روی پوست توصیه نمی شود. ابتدا آن را در مقدار مطمئنی آب رقیق کرده سپس روی پوست و برای کشتن باکتری ها استفاده کنید. می توان 1 فنجان سرکه را به 236 تا 568 میلی لیتر آب در وان حمام اضافه کرد.
همچنین بخوانید:
عسل مانوکا برای درمان اگزما (کلیک)
خلاصه
بر اساس چندین مطالعه، نمک دریا مرده خواصی برای اگزما داشته و می تواند باعث بهبود عملکرد سد پوستی و کاهش علائم قابل مشاهده این بیماری شود.
احتمالا این خواص ناشی از مواد معدنی موجود در آن مانند منیزیم و زینک است. البته باید بدانید که مطالعات جدیدتر و در مقیاس بزرگتر برای تائید این ویژگی وجود ندارد.
همچنین شواهدی برای عملکرد بهتر این روش نسبت به درمان های پزشکی وجود ندارد، بابراین بهتر است از آن به عنوان یک مکمل درمانی استفاده کنید.
همچنین این نمک با وجود بی خطر بودن برای همه افراد مناسب نیست، به همین جهت قبل از استفاده، با یک پزشک مشورت کنید.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.