عوارض بی حسی اپیدورال
اپیدورال نوعی بی حسی منطقه ای است که برای کمک به کاهش درد جراحی یا حین و بعد از زایمان تزریق می شود؛ عوارض آمپول اپیدورال را بخوانید.
اپیدورال نوعی داروی مسدود کننده عصبی است که باعث ایجاد بی حسی ناحیه ای در بدن می شود. داروی اپیدورال را می توان در حین زایمان، انواع جراحی و سایر اقدامات پزشکی و برای پیشگیری از احساس درد دریافت کرد.
پس از تزریق آمپول اپیدورال احساس درد به خصوص در اطراف شکم یا ناحیه لگن از بین می رود.
درواقع اپیدورال جهت تسکین درد در قسمت پایین کمر تزریق می شود.
این روش به طور معمول بی خطر تلقی می شود، با این حال ممکن است برخی افراد دچار عوارض کوتاه مدت مانند سردرد، درد و کاهش فشار خون و برخی دیگر عوارض بلند مدت مانند آسیب دائمی عصبی شوند.
در این مقاله آمپول بی حسی اپیدورال، نحوه تزریق و همچنین خطرات و عوارض آن در حین و بعد از زایمان و انواع جراحی بررسی می شوند.
همچنین بخوانید:
درد چیست و چگونه می توان آن را درمان کرد؟ (کلیک)
اپیدورال چیست؟
همانطور که در ابتدا توضیح داده شد اپیدورال (بلوک اپیدورال) نوعی دارو است که باعث ایجاد بی حسی منطقه ای در بدن می شود.
نام اپیدروال از محل تزریق دارو گرفته شده است. زیرا پزشک آن را به فضای اپیدورال تزریق می کند. اپیدورال فضای بین دورا ماتر یا غشای دورال (که یک لایه سخت از بافت محافظ است) و نخاع است.
این دارو با ایجاد انسداد در اعصاب نخاع که معمولا سیگنالی برای ثبت درد به مغز ارسال می کنند، مانع از احساس درد خواهد شد.
بیهوشی نوعی دارو است که مانع از احساس درد در حین یا بعد از عمل جراحی می شود. بی حس کننده منطقه ای نیز نوعی دارو برای از بین بردن احساس در قسمت بزرگی از بدن، مانند از کمر به پایین است.
ناحیه ای که احساس آن از بین می رود وابسته محل تزریق و نوع اپیدورال، متفاوت است. برای نمونه پس از تزریق اپیدورال برای زایمان، از ناف تا قسمت بالایی پاها بی حس می شوند.
تزریق اپیدورال برای عمل های جراحی مانند جراحی های ستون فقرات و شکم و زایمان در نظر گرفته می شود.
همچنین بخوانید:
خطرات و عوارض اپیدورال
اپیدورال قدرت بسیار خوبی در تسکین درد دارد بطوریکه تنها حدود 1 نفر از هر 100، پس از تزریق آن به دریافت داروهای مسکن مکمل در حین زایمان نیاز پیدا می کنند.
اما همانطور که گفته شد تزریق اپیدورال ممکن است دارای برخی عوارض و خطرات باشد.
عوارض آمپول بی حسی اپیدورال عبارتند از:
- خارش: معمولا هنگام استفاده از مواد افیونی پوست دچار خارش می شود. اما این خارش را می توان با داروهای دیگری تسکین داد.
- مشکلات ادرار: در صورت ایجاد مشکل در دفع ادرار پس از دریافت اپیدورال، به کاتتر ادراری نیاز پیدا می شود.
- کاهش فشار خون: برخی افراد پس از دریافت اپیدورال، کاهش فشار خون را تجربه می کنند. همچنین ممکن است در طول زایمان، ضربان قلب کودک کاهش یابد. برای کاهش احتمال وقوع این مساله باید مایعات اضافی دریافت کرده و به پهلو دراز کشید.
- سردرد: با احتمال بسیار کمی تزریق اپیدورال باعث سوراخ شدن لایه محافظ نخاع می شود. این سوراخ که تحت عنوان سوراخ دورال شناخته می شود، در 2% تا 3% از موارد بروز پیدا می کند. نشت مایع نخاعی و در نتیجه سردرد از جمله عوارضی هستند که در نتیجه این وضعیت ایجاد می شوند.
- بی حسی و گزگز در پاها: برخی افراد درنتیجه تزریق اپیدورال دچار احساس سنگینی یا ضعف در پاهای خود می شوند.
- کمر درد: برخی افراد نیز در محل تزریق دچار احساس درد می شوند. البته این درد فقط برای چند روز ماندگار است.
همچنین بخوانید:
علل و درمان در ناحیه کمر و گردن (کلیک)
سایر عوارض جانبی کمتر رایج این وضعیت عبارتند از:
- مشکلات تنفسی
- حالت تهوع
- استفراغ
- هماتوم اپیدورال
- استئومیلیت
- تب
- آبسه اپیدورال
- سپسیس
- عفونت، مانند مننژیت
بر اساس شواهد تزریق اپیدورال خطر بسیار کمی برای نوزاد ایجاد می کند. با این وجود ممکن است این تزریق باعث افزایش خطر تغییرات کوتاه مدت نوزاد مانند موارد زیر شود:
- کاهش تون عضلانی
- تغییرات در ضربان قلب
- خستگی
- کاهش تغذیه نوزاد از شیر
- مشکلات تنفسی
همچنین بخوانید:
عوارض طولانی مدت بی حسی اپیدورال
بر اساس اعلام کالج آمریکایی زنان و زایمان، اپیدورال به ندرت باعث ایجاد عوارض جدی می شود. با این وجود احتمال ایجاد عوارض جدی و طولانی مدت زیر وجود دارد:
- بی حسی یا سوزن سوزن شدن مداوم
- آسیب دائمی به نخاع یا اعصاب
- مشکلات تنفسی
ممکن است فرد در محل تزریق و زایمان دچار درد (کمردرد) شود، اما بعید بنظر می رسد که اپیدورال عوارض طولانی مدتی در کمر بعد از زایمان به همراه داشته باشد. همچنین با احتمال کمتر از 1 مورد در 240000 مورد ممکن است فرد آسیب دائمی عصبی را تجربه کند.
در برخی منایع نیز بیان شده که بین اپیدورال و اوتیسم در کودکان رابطه وجود دارد. با این حال بر اساس مطالعات انجام شده در کانادا و دانمارک، هیچ ارتباطی بین قرار گرفتن در معرض اپیدورال و اختلال طیف اوتیسم در کودکان وجود ندارد.
در صورتیکه قصد زایمان یا عمل جراحی داشته و در خصوص عوارض یا خطرات آمپول بی حسی اپیدورال نگران هستید، در مورد گزینه های درمانی با پزشک خود مشورت کنید.
همچنین بخوانید:
اوتیسم چیست؟ علت و درمان (کلیک)
نحوه انجام
برای تزریق اپیدورال در طول زایمان از یک کاتتر استفاده می شود. کاتتر نوعی لوله کوچک است که پزشک آن را با استفاده از یک سوزن در قسمت پایین کمر قرار می دهد.
پس از برداشتن سوزن، کاتتر برای تحویل دارو از از طریق لوله، در جای خود باقی می ماند. فرد پس از دریافت اپیدورال و در حین زایمان همچنان بیدار و هوشیار است اما دردی را در قسمت پایین بدن خود احساس نمی کند.
معمولا قبل از تزریق اپیدورال، پزشک ناحیه ای که قرار است اپیدورال تزریق شود را با یک بی حس کننده موضعی بی حس می کند.
بی حس کننده موضعی نوعی دارو برای بی حس کردن ناحیه کوچکی از بدن است. ممکن است در حین تزریق اپیدورال کمی احساس فشار یا سوزن سوزن شدن ایجاد شود. اما پس از تزریق اپیدورال، درد بسیار کمی وجود خواهد داشت. البته ممکن است فرد همچنان با وارد کردن سوزن فشاری را احساس کند.
تیم بیهوشی سعی می کند تا زمانی که فرد به تسکین درد نیاز دارد، آن را تزریق کند.
به طور معمول، پس از 48 تا 72 ساعت اول، ممکن است آنها استفاده از داروهای ضد درد خوراکی را توصیه کرده و کاتتر اپیدورال را قطع کنند.
با این وجود همه افراد نیازی به اپیدورال نداشته و همه افراد نیز کاندید مناسبی برای اپیدورال نیستند. بنابراین در این صورت می توان با تیم مراقبت بیهوشی در خصوص گزینه های مناسب مشورت کرد.
برای نمونه افراد مبتلا به اختلالات خونریزی، افراد مصرف کننده داروهای رقیق کننده خون یا افراد دارای سابقه مشکلات ستون فقرات یا مغز برای تزریق اپیدورال مناسب نیستند.
همچنین بخوانید:
برای سایر روش ها، مانند جراحی یا درمان درد، می توان دارو را از طریق سوزن تزریق کرد. معمولا پس از گذشت چند دقیقه درد تسکین خواهد یافت اما ممکن است برای تسکین بهینه درد، تنظیم دوز مدتی طول بکشد.
همچنین می توان هر دو روش را ترکیب کرده و یک اسپاینال اپیدورال ترکیبی را دریافت کرد. این تزریق باعث تسکین سریع درد شده که پس از آن تیم بیهوشی می تواند از طریق کاتتر، میزان اپیدورال را تنظیم و حفظ کند.
همچنین بخوانید:
خلاصه
اپیدورال نوعی آمپول بی حسی است که برای تسکین درد و ایجاد بی حسی در منطقه زیر کمر استفاده می شود.
این تزریق برای استفاده از طول عمل جراحی و برای کمک به زایمان کاربرد دارد. برای تزریق اپیدورال، معمولا یک کاتتر در پشت قرار داده شده و با استفاده از سوزن دارو وارد بدن می شود. برای جراحی های کوچک یا درمان درد فقط به تزریق اپیدورال با سوزن نیاز است.
سردرد، درد، مشکلات ادراری و کاهش فشار خون از جمله عوارض آمپول بی حسی اپیدورال هستند. احتمال ایجاد عوارض طولانی مدت نیز بسیار پایین بوده اما ممکن است برخی افراد آسیب دائمی عصبی و بی حسی و گزگز مداوم را تجربه کنند.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.
سلام میگن ک این امپول اپیدورال بعدمدتها هم عوارض کمردرد بهمراهشه چون خواهرخودمن هنوزچندین ساله کمردرد داره. من ک 10روزمونده ب زایمانم میترسم راضیم ب درد یکروزتایکعمر