اثر امیکرون بر ریه
امیکرون جدیدترین سویه ویروس کرونا به سرعت در حال گسترش است؛ در این مقاله علائم – نحوه تشخیص – پیشگیری – درمان و اثر آن روی ریه را بخوانید.
در 26 نوامبر 2021، با اعلام سازمان بهداشت جهانی (WHO) مشخص شد که سویه جدید ویروس کرونا به نام امیکرون (Omicron) پدید آمده است.
بر اساس برخی گزارش ها علائم عفونت سویه امیکرون SARS-CoV-2 (ویروس عامل COVID-19) با نوع دلتا متفاوت است.
این سویه به دلیل قدرت انتقال بالا و احتمال ایجاد مجدد عفونت، باعث نگرانی مقامات بهداشتی شده است.
بسیاری از کشورها اقدامات احتیاطی را برای کاهش شیوع امیکرون در نظر گرفته اند. با این حال همانطور که می دانید نمی توان مانع گسترش کامل این ویروس شد.
نگرانی دیگری که پیرامون امیکرون وجود دارد عدم اثر گذاری واکسن های دریافت شده برای این بیماری هستند.
با این حال بر اساس اعلام شرکت فایزر، سه دوز واکسن mRNA آن در آزمایش های آزمایشگاهی امیکرون را خنثی کرده و دو دوز آن نیز همچنان می تواند مانع از ایجاد شرایط جدی ناشی از این ویروس شود.
البته خبر امیدوار کننده ای که در خصوص امیکرون وجود دارد این است که این سویه نسبت به انواع قبلی SARS-CoV-2، مانند دلتا، باعث ایجاد علائم خفیف تری می شود.
در این مقاله به بررسی سویه امیکرون، علائم، اثر آن روی ریه، نحوه تشخیص و درمان آن پرداخته می شود.
همچنین بخوانید:
باورهای غلط درباره ویروس کرونا (کلیک)
علائم ویروس امیکرون
بر اساس اعلام مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC)، علائم احتمالی کرونا بدون در نظر گرفتن نوع و سویه آن شامل موارد زیر هستند:
- تنگی نفس یا مشکل در تنفس
- تب یا لرز
- گلو درد
- سرفه کردن
- خستگی
- دردهای عضلانی یا بدن درد
- حالت تهوع یا استفراغ
- اسهال
- سردرد
- از دست دادن جدید چشایی یا بویایی
- گرفتگی یا آبریزش بینی
همچنین بخوانید:
البته طبق گفته CDC این فهرست جامع نبوده و این احتمال وجود دارد که افراد دچار علائم یا ترکیبی از علائم متفاوت شوند.
بعلاوه در گزارش های حکایتی در رسانه های اجتماعی و دیگر پلتفرم ها بیان شده که اومیکرن علائم خاص تری بروز می دهد.
مطالعه کووید Zoe، برگرفته از داده های بیش از 4000000 شرکت کننده، به بررسی وجود یا عدم وجود تفاوت بین رایج ترین علائم نوع دلتا و شایع ترین علائم کرونای امیکرون پرداخته است.
آنها علائم شرکت کنندگان بریتانیایی دارای COVID-19 مثبت در اکتبر 2021 (زمانی که دلتا در بریتانیا غالب بود) را با کسانی که در دسامبر 2021 آزمایش مثبت داشتند (زمانی که سویه امیکرون به نوع غالب تبدیل شده بود) مقایسه کردند.
طبق تجزیه و تحلیل اولیه، آبریزش بینی، سردرد، خستگی، عطسه و گلودرد از رایج ترین علائم گزارش شده هر دو سویه بوده اند.
بر اساس یافته ها بین متداول ترین علائم دو سویه اومیکرون و دلتا هیچ تفاوت شدیدی وجود ندارد.
البته دانشمندان ZOE اعلام کرده اند که علامت از دست دادن بویایی و چشایی بین افرادی که اخیرا آزمایش COVID-19 آنها مثبت شده اند، کمتر بوده است.
همچنین بخوانید:
اثر ویروس امیکرون بر ریه ها
بر اساس اعلام دکتر دیوید ام. کاتلر، پزشک خانواده در Saint John’s Physician Partners در سانتا مونیکا کالیفرنیا، علائم امیکرون در افراد متفاوت است و احتمالا در مقایسه با علائم سویه قبلی کرونا، به هیچ وجه قابل تمایز نباشد.
تنوع علائم مشاهده شده با امیکرون مانند سایر انواع کرونا است. در واقع ممکن است افراد دارای یک نوع مشابه این ویروس، علائم کاملا متفاوتی را تجربه کنند. برخی افراد گرفتگی بینی، برخی سردرد و برخی دیگر دچار گلودرد می شوند.
با این حال بر اساس اعلام دکتر کاتلر، امیکرون کمتر از سویه های قبلی کرونا روی ریه اثر می گذارد.
دلیل این امر آلودن شدن دستگاه تنفسی فوقانی توسط امیکرون (بر خلاف انواع دیگر) است. طبق اعلام عبدی محمود، مدیر حوادث WHO، احتمالا خفیف تر بودن علائم امیکرون ناشی از این مساله است.
مطالعاتی که تائید می کنند امیکرون قسمت بالایی بدن را آلوده می کند، در حال افزایش هستند. البته امیکرون بر خلاف انواع دیگر ممکن است منجر به ایجاد ذات الریه شدید شود. البته برای تائید این مساله با انجام تحقیقات بیشتری نیاز است.
همچنین بخوانید:
تشخیص ویروس امیکرون
طبق برخی گزارش های حکایتی، آزمایش های جریان جانبی (LFT) می توانند به تشخیص وجود عفونت امیکرون کمک کنند.
در این آزمایش ها از نمونه های گرفته شده از بینی، گلو یا هر دوی این عضوها برای شناسایی آنتی ژن های ویروسی خاص برای مشخص شدن وجود عفونت ویروسی استفاده می شود.
این آزمایش ها در خانه قابل انجام هستند. با این حال LFT ها به اندازه آزمایش های PCR دقیق نیستند.
آزمایش های PCR در آزمایشگاه مورد بررسی قرار گرفته و در آن وجود ژن های خاص SARS-CoV-2 مورد بررسی قرار می گیرد. تستهای PCR حساس تر و دقیق تر هستند.
آزمایش نشانگرهای ژنتیکی نیز در تشخیص نوع SARS-CoV-2 موثر هستند.
البته بر اساس اعلام برخی از آژانس های بهداشتی، مانند آژانس امنیت سلامت بریتانیا (UKHSA)، LFT ها در صورت استفاده صحیح قادر به شناسایی وجود هر گونه SARS-CoV-2 هستند.
همچنین بخوانید:
پیشگیری
همانطور که همه می دانیم پیشگیری بهتر از درمان است. در نتیجه بهتر است با در نظر گرفتن برخی اقدامات از خود در برابر امیکرون یا هر نوع دیگر کرونا محافظت کرد.
بهترین روش برای جلوگیری از عفونت با هر گونه SARS-CoV-2، رویکرد چند تکنیکی است. از آنجایی که هیچ یک از روش های محافظتی 100% موثر نیستد باید از چندین نوع روش محافظتی استفاده کرد.
دریافت واکسن، استفاده از ماسک ها، رعایت فاصله گذاری اجتمالی ، تهویه هوا و اجتناب از افراد بیمار یا واکسینه نشده، همگی برای جلوگیری از ابتلا به عفونت مهم و موثر هستند.
قرنطینه شدن هنگام دریافت ویروس برای جلوگیری از انتشار آن نیز از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
همچنین بخوانید:
روش های پیشگیری از انتقال کرونا (کلیک)
درمان
در صورتی که مبتلا به سویه امیکرون کرونا شده اید اما علائم خفیف بوده و نیازی به مراقبت در بیمارستان ندارید، باید بدانید که هیچ داروی خانگی بدون نسخه خاصی برای پیشگیری یا درمان این وضعیت وجود ندارد. با این حال با استفاده از اقدامات خانگی زیر که برای درمان علائم خفیف آنفولانزا یا سرماخوردگی موثر هستند، می توانید به بهبود وضعیت خود کمک کنید:
- هیدراته ماندن
- استراحت کردن
- تغذیه مناسب
- مصرف استامینوفن یا ایبوپروفن برای تسکین سردرد، بدن درد یا تب
البته قابل ذکر است که باید از مصرف داروهای اثبات نشده مانند هیدروکسی کلروکین، ایورمکتین، زینک و ویتامین D که هیچ ارزش شناخته شده ای نداشته و می توانند اثرات نامطلوبی داشته باشند، اجتناب کرد.
همچنین بخوانید:
اثرات داروی ضد انگل ایورمکتین برای مقابله با ویروس کرونا (کلیک)
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.