درمان ازوفاژیت و علت آن
به التهاب ایجاد شده در مری، لوله انتقال دهنده غذا و نوشیدنی از دهان به معده، ازوفاژیت می گویند؛ علت – علائم و تشخیص و درمان آن را بخوانید.
ازوفاژیت (Esophagitis) به التهاب ایجاد شده در مری گفته می شود.
مری لوله ای عضلانی است که از طریق آن غذا و نوشیدنی از دهان به معده منتقل می شوند.
این التهاب با ایجاد آسیب در مری و برخی موارد شدید باعث بروز علائمی مانند خونریزی، پنومونی آسپیراسیون یا تنگی یا پارگی مری می شود.
برای درمان ازوفاژیت باید ابتدا علت ایجاد التهاب را مشخص و سپس آن را از بین برد. همچنین باید از هر گونه محرک مانند برخی غذاها یا مواد حساسیت زا اجتناب کرد. پزشکان همچنین برای برخی افراد مصرف دارو را توصیه می کنند.
در صورتی که تشخیص و درمان التهاب مری سریع صورت گیرد، افراد دارای این وضعیت چشم انداز خوبی خواهند داشت.
در این مقاله به بررسی ازوفاژیت، علائم، علت و نحوه تشخیص و درمان آن پرداخته می شود.
همچنین بخوانید:
علت ازوفاژیت
دلایل مختلفی برای ازوفاژیت وجود دارد. در برخی موارد بیش از یک عامل در ایجاد این وضعیت نقش دارند.
در ادامه به برخی از علت های رایج ازوفاژیت پرداخته می شود:
GERD
GERD که تحت عنوان ریفلاکس معده – مری (GERD) شناخته می شود، متداول ترین علت ازوفاژیت است.
حلقه ای از ماهیچه های موجود در انتهای پایینی مری (اسفنکتر تحتانی مری) مانع از بازگشت اسیدهای معده به مری می شوند.
در صورت ایجاد مشکل برای برای اسفنکتر مری، محتویات معده قادر به بازگشت به مری (ریفلاکس) هستند. GERD با تحریک مری موجب ایجاد ازوفاژیت می شود.
هر فردی ممکن است میزانی معین از ریفلاکس طبیعی یا فیزیولوژیک را تجربه کند. با این حال رفلاکس بیش از حد باعث ایجاد مشکلاتی خواهد شد. اختلال در عملکرد اسفنکتر تحتانی مری تنها یکی از علت های ایجاد GERD است.
فتق هیاتال و غذاهای دارای محتوای اسید بالا، مانند سالسا قرمز، پیاز، الکل، مرکبات یا آب میوه ها از دیگر عوامل تاثیرگذار در ایجاد GERD هستند.
همچنین بخوانید:
رفلاکس گاستروازوفاژیال (GERD) : علائم و درمان (کلیک)
عفونت ها
ازوفاژیت عفونی می تواند افراد دارای سیستم ایمنی ضعیفی را تحت تاثیر قرار دهد. عفونت های قارچی مانند کاندیدا یا عفونت های ویروسی مانند هرپس سیمپلکس اورسیتومگالوویروس از جمله دلایل ایجاد ازوفاژیت عفونی هستند. پزشک با استفاده از آندوسکوپی می تواند منبع عفونت را تشخیص دهد.
همچنین بخوانید:
آندوسکوپی چیست؟ انواع و عوارض (کلیک)
آلرژی ها
ازوفاژیت ائوزینوفیلیک به علت یک واکنش آلرژیک و در پاسخ به برخی آلرژی ها ایجاد می شود. ائوزینوفیل ها نوعی گلبول سفید هستند.
در صورت وجود یک واکنش آلرژیک یا عفونت، تعداد ائوزینوفیل ها برای مقابله با این شرایط، در مری افزایش و درنتیجه التهاب ایجاد می شود.
همچنین بخوانید:
با انواع آلرژی و علائم آنها آشنا شوید! (کلیک)
داروها
ازوفاژیت ناشی از دارو به ازوفاژیت ایجاد شده به علت مصرف برخی داروها اشاره دارد. تماس طولانی مدت داروها با پوشش مری یا تحریک مری در اثر مصرف قرص ها یکی از علت های ایجاد التهاب هستند.
درصورتی که قرص ها بدون نوشیدن آب کافی مصرف شوند، این وضعیت رخ می دهد. در این حال احتمال دارد که بقایای قرص، قرص یا کپسول در مری باقی بماند.
مصرف این وضعیت با مصرف برخی مسکن ها، آنتی بیوتیک ها، داروهایی برای درمان کمبود پتاسیم و داروهای خاصی برای درمان پوکی استخوان بروز پیدا می کند.
افراد بدون تحرک کافی، خطر بیشتری برای ابتلا به ازوفاژیت ناشی از دارو دارند.
همچنین بخوانید:
عوارض داروهای پوکی استخوان (کلیک)
علل دیگر
سو مصرف الکل، پرتو درمانی، گاواژ و آسیب های شیمیایی ناشی از مصرف محلول های قلیایی یا اسیدی از دیگر علت های ایجاد ازوفاژیت هستند.
آسیب شیمیایی زمانی رخ می دهد که کودکی محلول های پاک کننده یا فرد بزرگسالی برای اقدام به خودکشی مواد سوزاننده ببلعد.
همچنین بخوانید:
همه چیز درباره پرتو درمانی (کلیک)
علائم ازوفاژیت
در زیر به علائم رایج مرتبط با ازوفاژیت اشاره می شود:
- حالت تهوع و احتمالا استفراغ
- درد شکم
- زخم های دهانی
- درد و مشکل در هنگام بلع
- کمبود اشتها
- سرفه کردن
- درد قفسه سینه هنگام غذا خوردن، سوزش سر دل
- گیر کردن غذا در مری
ازوفاژیت در کودکان و نوزادان باعث ایجاد علائمی مانند مشکلات تغذیه، کمبود رشد یا ایجاد مشکل در وزن گرفتن می شود.
همچنین بخوانید:
علت دردهای شکمی (دل درد) چیست؟ (کلیک)
درمان های ازوفاژیت
درمان این وضعیت وابسته به علت ایجاد التهاب متفاوت است:
آلرژی ها
- ازوفاژیت ناشی از عفونت: پزشک وابسته به وجود ویروس، قارچ، انگل یا باکتری، داروی خاصی را برای مبارزه با عفونت توصیه می کند.
- کورتیکواستروئیدها: این داروهای خوراکی با کاهش التهاب مرتبط با آلرژی باعث کاهش التهاب و درنتیجه بهبودی آن می شوند.
- مهارکنندههای پمپ پروتون: افرادی که دارای ازوفاژیت ناشی از آلرژی و مقدار معینی رفلاکس هستند، به مهارکننده های پمپ پروتون پاسخ خوبی نشان می دهد.
- ازوفاژیت ناشی از برخی داروها: پزشک نحوه مصرف را تغییر داده یا یک داروی جایگزین معرفی می کند.
- باریک شدن شدید مری: در این وضعیت پزشک برای کاهش التهاب داروهایی را تجویز می کند. در صورت باریک شدن مداوم و عدم موفقیت دارو، پزشک برخی روش ها را برای گشاد کردن مری توصیه می کند.
- آلرژی غذایی: در این وضعیت مصرف غذاهای عامل ایجاد آلرژی حذف می شوند. درصورتی که مشخص نباشد کدام غذاها باعث آلرژی می شوند، پزشک بیمار را به یک متخصص تغذیه یا در برخی موارد به یک متخصص آلرژی برای آزمایش ارجاع می دهد.
همچنین بخوانید:
علائم، علت و انواع حساسیت غذایی (کلیک)
بیماری ریفلاکس معده (GERD)
- مسدود کننده های اسید، از جمله مسدود کننده های H2 و مهارکننده های پمپ پروتون: پزشک مصرف این داروها را برای کاهش طولانی مدت تولید اسید معده تجویز می شکند.
- فوندوپلیکاسیون: نوعی جراحی برای درمان GERD است. بخشی از معده به دور اسفنکتر تحتانی مری پیچیده شده است که آن را تقویت می کند و از بازگشت اسید معده به مری جلوگیری می کند.
جراحی ها یا روش های آندوسکوپی مانند فوندوپلیکاسیون بدون برش دهانی و معمولا برای مواردی که پاسخث به درمان های دیگر نشان نمی دهند، در نظر گرفته می شوند.
همچنین بخوانید:
مهار کننده های پمپ پروتون – PPIs (کلیک)
تشخیص ازوفاژیت
پزشک پس از طرح سولاتی در خصوص علائم فرد به بررسی سابقه پزشکی و انجام معاینه فیزیکی می پردازد. همچنین ممکن است آزمایش های تشخیصی زیر را برای تائید وجود ازوفاژیت تجویز کند:
- آلرژی: در برخی موارد پزشک انجام تست حساسیت برای تشخیص حساسیت به یک یا چند ماده حساسیت زا و درنتیجه ایجاد ازوفاژیت را توصیه می کند. آزمایش پوستی، آزمایش خون یا رژیم غذایی حذفی از جمله این آزمایش ها هستند.
- اشعه ایکس باریم: این روش با رائه یک عکس کاملا مشخص از مری به پزشک کمک میکند. درنتیجه پزشک می تواند به بررسی باریک شدن یا تغییر ساختار مری بپردازد.
- نمونه های بافتی: در این روش با برداشتن مقدار کمی از بافت وجود التهاب ناشی از یک ارگانیسم، آلرژی، سرطان یا یک تغییر پیش سرطانی ارزیابی می شود.
- آندوسکوپی: در این آزمایش یک لوله بلند و نازک با یک دوربین کوچک در انتهای گلوی بیمار قرار می گیرد. پزشک با مشاهده مری و نمونه برداری کوچک، می تواند علت التهاب را معین کند.
همچنین بخوانید:
انواع تست های حساسیت : تست آلرژی (کلیک)
عوامل خطر
عوامل خطر ازوفاژیت رفلاکسی مری ناشی از GERD عبارتند از:
- داروها، به خصوص قرص های بزرگ
- بارداری
- اضافه وزن یا چاقی
- فتق هیاتال
- سیگار کشیدن
- مصرف منظم غذاها و نوشیدنی ها به میزان زیاد، مانند غذاهای حاوی گوجه فرنگی، مرکبات، شکلات، سیر، پیاز، غذاهای تند، الکل و کافئین
- آلرژی
- عفونت ها، زیرا سیستم ایمنی ضعیف باعث افزایش خطر ابتلا به ازوفاژیت عفونی می شوند.
- مصرف دارو هنگام دراز کشیدن یا مصرف دارو قبل از رفتن به رختخواب
- بلافاصله بعد از غذا دراز کشیدن
همچنین بخوانید:
رفلاکس اسید معده در دوران بارداری (کلیک)
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.