کرم آنتی بیوتیک موضعی فوسیدین 2%
فوزیدیک اسید یک آنتی بیوتیک موضعی است که با نام تجاری فوسیدین، به شکل کرم و پماد در دسترس می باشد.
در این مقاله به بررسی اختصاصی کرم فوسیدین 2% پرداخته شده است. لازم به ذکر است، موارد بررسی شده در این مقاله در خصوص این برند تجاری و این شکل دارو است. ممکن است در خصوص سایر برندها یا سایر اشکال دارویی صدق نکند.
مطالب جمع آوری شده در این مقاله صرفا جهت بالا بردن اطلاعات عمومی افراد بخصوص مصرف کنندگان کرم موضعی فوسیدین 2% است.
تهیه ی دارو صرفا از طریق مراجعه حضوری به داروخانه ها و با ارائه ی نسخه ی پزشک امکان پذیر است. (جهت اطلاعات بیشتر با اطلاعات دارویی به شماره ۱۴۹۰ تماس بگیرید.)
اویرو هیچگونه مسئولیتی در قبال مصرف خودسرانه این دارو نداشته و به غیر از مقاله درج شده در خصوص این دارو هیچگونه مشاوره ای ارائه نمی گردد.
موارد مصرف کرم موضعی فوسیدین 2%
از کرم فوسیدین 2% برای درمان نوع خاصی از عفونت های باکتریایی پوست استفاده می شود. علی الخصوص زرد زخم و عفونت ثانویه که احتمال دارد پس از سوختگی یا شکستگی پوست ایجاد شوند.
*** زرد زخم
زرد زخم یک عفونت شایع و مسری است. زمانی که باکتری هایی مانند استافیلوکوک اورئوس یا استرپتوکوک پیوژنز لایه ی خارجی پوست (اپیدرم) را آلوده کنند این عفونت ایجاد می شود. زرد زخم اغلب صورت، بازوها و پاها را درگیر می کند.
هرکسی ممکن است مبتلا به زرد زخم شود، اما این عفونت در کودکان 2 تا 5 سال رایج تر است.
عفونت زرد رخم اغلب از زخم های جزئی، نیش حشرات، یا راش های اگزما در نواحی دارای بریدگی پوست شروع می شود. اما احتمال ایجاد عفونت در پوست سالم نیز وجود دارد.
اگر زرد زخم در پوست سالم ایجاد شود عفونت ابتدایی و اگر در پوست دارای آسیب دیدگی ایجاد شود عفونت ثانویه نام می گیرد. (البته تشخیص این امر آسان و ضروری نیست.)
زرد زخم یک بیماری قدیمی است. نامگذاری این عفونت به قرن 14هم میلادی در انگلستان باز می گردد. نام زرد زخم (Impetigo) از واژه ای لاتین به نام (impetere) و به معنی حمله گرفته شده است. به نظر می رسد حمله مناسب ترین توصیف از این عفونت باشد که به راحتی پخش می شود.
باکتری ها در شرایط گرم و مرطوب رشد می کنند. بنابراین شدت علائم زرد زخم در فصل تابستان و در اقلیم مرطوب به اوج خود می رسد.
تخمین زده شده است در هر دوره ای 162 میلیون کودک در سراسر جهان به زرد زخم مبتلا هستند. زرد زخم در کشورهای درحال توسعه و مناطقی که از نظر صنعتی ضعیف هستند، رایج تر است. بیشترین جمعیت مبتلایان به زرد زخم را ساکنین قاره اقیانوسیه (کشورهایی مثل استرالیا و نیوزلند) تشکیل می دهند. (در تصویر زیر نمونه ی زرد زخم را مشاهده می کنید.)
*** عفونت ثانویه
عفونت ثانویه، عفونتی است که در طول درمان (یا بعد از درمان) عفونت دیگری اتفاق می افتد. عفونت ثانویه احتمالا در اثر درمان اولیه یا در اثر تضعیف سیستم ایمنی بدن ایجاد می شود.
به عنوان دو نمونه از رایج ترین عفونت های ثانویه می توان موارد زیر را نام برد:
عفونت های مخمری واژینال بعد از مصرف آنتی بیوتیک به منظور درمان عفونت باکتریایی
سینه پهلو در اثر باکتری عفونت تنفسی که در اثر ویروس ایجاد شده است.
علاوه بر موارد ذکر شده، ممکن است پزشک، بنابر صلاحدید خود، این دارو را برای درمان مواردی به غیر از آنچه در این مقاله درج شده است نیز تجویز کند. در اینصورت برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک خود مشورت کنید.
هرگز بدون مشورت پزشک، بطور خودسرانه مصرف این دارو را متوقف نکنید.
از توصیه این دارو به دیگران (حتی اگر علائمی شبیه به علائم بیماری شما دارند) خودداری کنید. مصرف این دارو، بدون تجویز پزشک می تواند برای شخص مضراتی به همراه آورد.
ترکیبات کرم موضعی فوسیدین 2%
هر تیوپ فوسیدین حاوی 2% فوزیدیک اسید در پایه کرم است.
دیگر ترکیبات غیردارویی: آلفا توکوفرول (مشتق ویتامین E)، بوتیل هیدروکسی انیزول، ستانول، 85% گلیسیرین، اسید هیدروکلریک، پارافین مایع، پارافین سفید نرم، پلی سوربات 60 (امولسیفایر)، پتاسیم سوربات (نوعی نگهدارنده خوراکی)، آب خالص
روش مصرف کرم موضعی فوسیدین 2%
به مدت 7 تا 14 روز، روزانه 2 تا 3 بار، مقدار کمی از کرم روی مناطق درگیر پوست استفاده شود.
اگر طبق دستور پزشک، نواحی درگیر پوست می بایست با گاز استریل پوشانده شوند، روزانه فقط 1 تا 2 بار از این دارو استفاده کنید.
مراقب باشید، هنگام استعمال کرم روی صورت، دارو با چشم و نواحی اطراف آن تماس نداشته باشد.
فاکتورهای زیادی روی تعیین دوز مصرفی دارو برای شخص اثر می گذارند؛ از جمله: وزن بدن، وضعیت سلامت عمومی شخص و سایر داروهای مصرفی
بنابراین اگر دستورالعمل پزشک شما، با آنچه در ابتدا ذکر شده متفاوت است، هرگز بدون مشورت پزشک روش و میزان مصرف دارو را تغییر ندهید.
دارو را دقیقا مطابق دستورالعمل پزشک خود مصرف کنید.
فراموش کردن نوبت مصرف کرم موضعی فوسیدین 2%
اگر یک نوبت مصرف دارو را فراموش کردید، هرچه زودتر آن را استفاده کنید.
اگر نزدیک به زمان نوبت بعدی مصرف دارو است، نیاز به استفاده از دوز فراموش شده نیست. دارو را مطابق برنامه معمول استفاده کنید.
هرگز به منظور جبران، دوز مصرفی دارو را افزایش ندهید.
شرایط و اصول نگهداری کرم موضعی فوسیدین 2%
دارو را در دمای اتاق و به دور از دسترس کودکان نگهداری کنید.
3 ماه بعد از باز شدن درپوش تیوپ، باقی مانده دارو را دور بریزید.
از مصرف داروهای منقضی شده جدا خودداری کنید.
هرگز دارو را از طریق فاضلاب یا زباله های خانگی منهدم نکنید. (مثلا دارو را داخل سینک یا توالت نریزید.)
در خصوص بهترین راه انهدام ترکیبات دارویی با داروساز مشورت کنید.
موارد منع مصرف کرم موضعی فوسیدین 2%
فوزیدیک اسید یا فرآورده های موضعی فوزیدات سدیم نمی بایست توسط افراد زیر مصرف شوند:
*** کسانی که به فوزیدیک اسید، نمک های آن و یا هریک از ترکیبات سازنده ی این دارو آلرژی دارند.
*** افرادی که به لانولین آلرژی دارند نمی بایست از پماد فوسیدین استفاده کنند.
عوارض جانبی احتمالی کرم موضعی فوسیدین 2%
بسیاری از داروها ممکن است سبب ایجاد عوارض جانبی شوند. منظور از عارضه جانبی، اثر ناخواسته ای است که با مصرف میزان معمول دارو رخ می دهد. عوارض جانبی می توانند خفیف یا شدید، موقت یا دائمی باشند.
برخی از افراد در طول مصرف دارو هیچگونه عوارض جانبی را تجربه نخواهند کرد، بعلاوه بسیاری از عوارض با ادامه ی مصرف دارو، خود به خود از بین می روند.
با این حال اگر عوارض جانبی دارو سبب نگرانی شما شده است، جهت اطلاعات بیشتر و اطمینان از مزایا و معایب دارو با پزشک مشورت کنید.
رایج ترین عوارض جانبی احتمالی کرم موضعی فوسیدین عبارتند از:
* واکنش های آلرژیک در ناحیه ی مصرفی دارو، شامل قرمزی، کهیر، تورم، راش، و/یا خارش
* تحریک خفیف در محل استعمال دارو
* درد (فقط زمانی که دارو روی زخم عمیق پا استفاده شود.)
* تاول پوست
* علائم عفونت چشم (مثلا قرمز یا صورتی شدن چشم، خارش چشم، ترشح از چشم، پوسته روی پلک یا مژه ها)
در صورتی که هر یک از این عوارض جانبی در شما شدید یا آزار دهنده بود، پزشک را مطلع کنید. همچنین داروساز می تواند راه های کنترل و کاهش این عوارض را برای شما توضیح دهد.
اگر در اثر مصرف این دارو متوجه هریک از علائم زیر شدید، مصرف دارو را متوقف کرده و فورا به نزدیک ترین مرکز درمانی مراجعه کنید.
* نشانه های آلرژی دارویی خطرناک (مثل درد شکمی غیر معمول، تنگی نفس، تهوع و استفراغ، تورم صورت و گلو)
بعلاوه بعضی افراد با مصرف این دارو، ممکن است متوجه علائمی شوند که در این بخش به آنها اشاره نشده است. در صورتی که در طول مصرف این دارو، متوجه هر نشانه ی غیرمعمول و نگران کننده ای شدید، حتما پزشک خود را مطلع کنید.
هشدارها و موارد احتیاط
قبل از شروع مصرف کرم فوسیدین، مواردی که ممکن است عملکرد دارو و/ یا سلامت فرد را تحت تاثیر قرار دهند، با پزشک در میان بگذارید؛ از جمله:
* وضعیت سلامت عمومی و/ یا ابتلا به بیماری های خاص
* سابقه ی تمام آلرژی های دارویی و/ یا غذایی
* لیست تمام داروهای مصرفی (اعم از داروهای نسخه ای، غیرنسخه ای، گیاهی و مکمل ها)
* بارداری یا شیردهی
اگر عفونت طی چند روز پس از مصرف دارو بهبود نیافت، یا هر زمان علائم بیماری تشدید شد، با پزشک خود تماس بگیرید.
هرگز از این دارو برای مدت زمان بیش از 14 روز استفاده نکنید.
عفونت های پوستی شدیدی که با مصرف داروهای موضعی، خوب نمی شوند، می بایست با آنتی بیوتیک های سیستمیک (خوراکی یا تزریقی) همراه با/یا به جای داروی موضعی درمان شوند.
تداخلات دارویی
به منظور رعایت جوانب احتیاط، پیش از شروع مصرف هر دارویی، لیستی از تمام داروهای مصرفی خود (اعم از داروهای نسخه ای، غیرنسخه ای، گیاهی و مکمل ها) تهیه کرده و در اختیار پزشک قرار دهید.
الکل، کافئین، نیکوتین (سیگار) و مواد مخدر می توانند عملکرد بسیاری از داروها را تحت تاثیر قرار دهند. بنابراین در صورت مصرف هریک از این موارد پزشک را مطلع کنید.
حرف آخر
پزشک بهترین و تنهاترین مرجع تشخیص انواع بیماری و عفونت است. لذا هرگز بطور خودسرانه با تشخیص غیرحرفه ای خود، شروع به مصرف یا قطع مصرف هیچ دارویی نکنید.
این مقاله صرفا جهت بالا بردن اطلاعات عمومی افراد بخصوص مصرف کنندگان کرم موضعی فوسیدین 2% است و به هیچ عنوان جایگزین تشخیص و تجویز پزشک نمی باشد.
تهیه ی دارو صرفا از طریق مراجعه حضوری به داروخانه ها و با ارائه ی نسخه ی پزشک امکان پذیر است. (جهت اطلاعات بیشتر با اطلاعات دارویی به شماره ۱۴۹۰ تماس بگیرید.)
اویرو هیچگونه مسئولیتی در قبال مصرف خودسرانه این دارو نداشته و به غیر از مقاله درج شده در خصوص این دارو هیچگونه مشاوره ای ارائه نمی گردد.