میزان نرمال گاما جی تی (GGT)
آزمایش GGT یک آزمایش خون برای بررسی وجود آسیب کبدی یا مجاری صفراوی است؛ میزان نرمال گاما جی تی و علت بالا بودن سطح آن را بخوانید.
آزمایش گاما گلوتامیل ترانسفراز (GGT)، آزمایشی است که در آن پزشکان با اندازه گیری سطح GGT خون به بررسی وجود مشکلات کبدی می پردازند.
در واقع اگر پزشک به وجود آسیب کبدی، مجاری صفراوی، مصرف مزمن الکل یا بیماری های استخوانی خاص مشکوک باشد، آزمایش گاما جی تی را تجویز می کند.
سطوح بالای گاما جی تی می تواند نشان دهنده وجود آسیب در کبد یا مجاری صفراوی باشد. در مقابل مقدار نرمال GGT نشان دهنده عدم وجود آسیب کبدی است.
البته آزمایش گاما جی تی قادر به تشخیص علت مشکلات کبدی نیست. به همین دلیل پزشکان برای تشخیص، آزمایش های دیگر کبد مانند آزمایش آلکالین فسفاتاز (ALP) را نیز درخواست می کنند. ALP نوعی آنزیم کبدی است که علاوه بر بیماری کبدی برای کمک به تشخیص اختلالات استخوانی کاربرد دارد.
ممکن است انجام آزمایش GGT به دلایل زیر توصیه شود:
- وجود علائم بیماری کبدی
- بخشی از آزمایش خون منظم یا معاینه فیزیکی
- نظارت بر درمان افراد مبتلا به اختلال مصرف الکل
- مصرف داروی دارای اثرات سمی روی کبد
در این مقاله اطلاعاتی در خصوص آزمایش خون گاما جی تی، روش انجام و علت بالا بودن سطوح آن ارائه می شود.
همچنین بخوانید:
بیماری های کبدی : انواع، علائم و درمان (کلیک)
روند انجام آزمایش خون گاما جی تی
معمولا این آزمایش کمتر از 5 دقیقه طول می کشد. پرستار در ابتدا یک نوار دور بازو بسته و پس از تمیز کردن ناحیه موردنظر با پد الکلی، سوزن را برای دریافت نمونه وارد بدن می کند. در این مرحله لوله کوچکی از خون جمع آوری می شود.
پس از اتمام آزمایش، سوزن و نوار برداشته می شوند. در انتها نیز برای متوقف کردن خونریزی، باید محلی که سوزن وارد آن شده فشار وارد کرد.
مانند هر آزمایش خون دیگری، خونگیری می تواند باعث ایجاد ث ناراحتی جزئی شود. البته اصولا این درد گذار بوده و خیلی سریع از بین می رود.
نمونه پس از برچسب گذاری شدن برای آزمایش به آزمایشگاه فرستاده می شود. معمولا یک تا دو روز بعد آزمایشگاه جواب را ارائه می دهد. البته ممکن است به زمان بیشتری برای دریافت و تفسیر جواب توسط پزشک نیاز باشد.
آماده شدن برای آزمایش گاما جی تی
در حالت کلی به آمادگی خاصی برای آزمایش GGT نیاز نیست.
در برخی موارد، پزشک از فرد می خواهد که حداقل از 8 ساعت قبل ناشتا باشد.
GGT بسیار حساس است و ممکن است با مصرف برخی داروها یا نوشیدن الکل موقتا افزایش یابد. به همین دلیل ممکن است پزشک قطع مصرف این موارد را از 24 ساعت قبل از آزمایش GGT توصیه کند.
همچنین بخوانید:
میزان نرمال گاما جی تی
میزان نرمال گاما جی تی برای بزرگسالان و کودکان بین 0 تا 30 واحد بین المللی در لیتر (IU/L) است. نوزادان تازه متولد شده بلافاصله پس از تولد سطوح بالاتری از GGT دارند.
سطوح نرمال GGT نگران کننده نیست. احتمالا فرد دارای سطوح نرمال GGT فاقد بیماری کبدی است. کبد، بالاترین میزان GGT و خون و برخی از اندام های دیگر حداقل مقادیر GGT را دارند.
سطوح بالای GGT در خون می تواند نشان دهنده نشت آنزیم از سلول های کبدی و ورود به خون باشد. این امر می تواند در نتیجه آسیب کبدی یا مجاری صفراوی رخ دهد. سطح GGT با توجه به میزان آسیب کبدی افزایش می یابد.
اگرچه آزمایش GGT قادر به تشخیص علت نیست، اما سطوح بالای آن می تواند نشان دهنده آسیب کبدی باشد. اغلب برای تعیین دلایل افزایش سطح GGT به آزمایشات بعدی نیاز است.
همچنین بخوانید:
مقدار نرمال SGOT در آزمایش خون (کلیک)
علل آسیب کبدی
برخی از شرایطی که به کبد آسیب می رسانند عبارتند از:
- قرار گرفتن در معرض سموم
- مصرف برخی از داروها
- اختلال مصرف الکل
- هپاتیت
- سیروز
- دیابت
- پانکراتیت
- نارسایی احتقانی قلب
همچنین بخوانید:
طول عمر بیماران مبتلا به سیروز کبدی (کلیک)
علائم آسیب کبدی
علائم بیماری های کبدی از نظر شدت متفاوت هستند. برخی از علائم آسیب کبدی شامل موارد زیر هستند:
همچنین بخوانید:
علائم زردی در بزرگسالان و کودکان (کلیک)
خطرات و عوارض آزمایش GTT
آزمایش خون یک آزمایش بسیار ایمن است.
با این حال برخی از افراد پس از انجام آزمایش دچار کبودی و درد در محل وارد کردن سوزن، برای مدت کوتاهی پس از آزمایش می شوند.
همچنین ممکن است برخی افراد در طول آزمایش احساس ضعف یا اضطراب کرده و دچار خاموشی یا بیهوشی شوند. اگرچه ترسناک بنظر می رسد، اما نشان دهنده یک واکنش جدی نیست.
همچنین بخوانید:
دلایل خاموشی ( بیهوشی / از دست دادن حافظه) (کلیک)
علت بالا بودن سطح GGT
علت های مختلفی برای بالا بودن GGT وجود دارد. در برخی موارد پزشک برای تشخیص بیماری کبد، آزمایش های دیگری را همراه با آزمایش GGT درخواست می کند.
آسیب کبد یا مجرای صفراوی
GGT یک نشانگر مفید برای تشخیص آسیب مجرای صفراوی است. معمولا زمانی سطح GGT افزایش می یابد که انسداد مجرای صفراوی رخ دهد.
این یک آزمایش آنزیم کبدی بسیار حساس است. آزمایش GGT همچنین بخشی از سری آزمایشات پانل کبد است که سطح آنزیم های کبدی را بررسی می کند.
سایر آنزیم های کبدی که ممکن است پزشکان اندازه گیری سطوح آن را درخواست کنند شامل آلانین آمینوترانسفراز (ALT)، آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) و آلکالین فسفاتاز (ALP) هستند.
این پانل از آزمایش های خون قادر به ارزیابی سطح پروتئین ها و بیلی روبین (یک محصول زائد کبد) نیز می باشد.
ممکن است برای محدود کردن علت بالا بودن سطح ALP، به آزمایش GGT نیاز باشد.
بیماری های استخوان، کبد یا مجرای صفراوی می توانند باعث افزایش سطح ALP شوند. آزمایش GGT می تواند به رد کردن برخی از این بیماری ها کمک کند. برای نمونه سطح نرمال GGT احتمالا نشان دهنده وجود یک مشکل استخوانی و سطح بالای GGT نشانه ای از مشکل در کبد یا مجاری صفراوی است.
همچنین بخوانید:
مراحل بیماری کبد و درمان نارسایی کبدی (کلیک)
اختلال مصرف الکل
سطح GGT در افراد مصرف کننده منظم الکل در مقایسه با افرادی الکل مصرف نکرده یا در حد اعتدال مصرف می کنند، بیشتر است. به همین دلیل، برخی پزشکان برای آزمایش اختلال مصرف الکل، اندازه گیری سطح GGT را درخواست می کنند.
پزشکان احتمالا از این آزمایش برای نظارت بر مصرف الکل در فرد تحت درمان اختلال مصرف الکل یا هپاتیت ناشی از مصرف مزمن الکل، استفاده می کند.
همچنین بخوانید:
چشم انداز
چشم انداز به علت بالا بودن GGT بستگی دارد.
پزشک می تواند اقداماتی برای درمان علت زمینه ای بیماری کبد و دارو برای جلوگیری از آسیب بیشتر به آن توصیه کند. همچنین ممکن است قطع مصرف الکل و برخی داروها (غیر قانونی و تجویزی) را پیشنهاد کنند. در صورت وجود نارسایی کبد، پیوند کبد می تواند یک گزینه مناسب باشد.
خلاصه
آزمایش گاما گلوتامیل ترانسفراز (GGT) یک آزمایش خون برای ارزیابی آسیب به کبد یا مجاری صفراوی است. با این حال، از آنجایی که این آزمایش نمی تواند علت زمینه ای را تشخیص دهد، GGT به طور معمول بخشی از یک سری آزمایش برای کمک به تشخیص بیماری های خاص در نظر گرفته می شود.
میزان نرمال گاما جی تی خون باید در محدوده 0-30 IU/L باشد. البته نوزادان تازه متولد شده احتمالا سطوح قابل توجهی بالاتری دارند.
برخی از علت های بالا بودن GGT شامل موارد زیر هستند:
- مشکلات کبدی
- نارسایی احتقانی قلب
- عوارض جانبی برخی داروها
- آسیب کبدی
- اختلال مصرف الکل
- دیابت
در صورت بالا بودن GGT، برای تشخیص علت باید آزمایشات اضافی در نظر گرفته شود.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.
سلام روز بخیر
این آزمایش همسرمه۸۰ساله.بعدسونو واکسن وام ارای آزمایش نوشتن .میزان گاما. ۵۲است .خطرناکه هنوز به دکتر نشون ندادیم
آزمایش آلبومین۵۵.۸توی جای دیگه آلبومین جلوش اچ ۱۰۰ ۳.۲آیا بالاست یا نرمال است ممنون
ببخشید میخواستم بدونم من زن ۲۸ ساله متاهل هستم آزمایش گاما اچ ۱۸.۲ زده آیا بالااست