عوارض سیکلوپنتاسیلوکسان
سیکلوپنتاسیلوکسان یک ماده محبوب مورد استفاده در بسیاری از محصولات مراقبتی پوست و مو است؛ خواص – کاربرد و عوارض آن را بخوانید.
سیکلوپنتاسیلوکسان (Cyclopentasiloxane) که با نام دکاتیل سیکلوپنتاسیلوکسان یا D5 نیز شناخته می شود، جزئی از خانواده سیکلومتیکون ها است. این ماده به صورت یک مایع شفاف، بی بو و رقیقی است که در بسیاری از محصولات مراقبتی و آرایشی یافت می شود.
در واقع این ماده در صدها محصول مراقبت شخصی وجود دارد. با اینکه سیکلوپنتاسیلوکسان خواص زیادی برای پوست ندارد اما به منظور بهبود حس و عملکرد به محصولات اضافه می شود.
این ماده باعث بهبود فرمولاسیون محصولات برای ایجاد نرمی و لطیفی می شود.
در این مقاله کاربرد، خواص و عوارض سیکلوپنتاسیلوکسان بررسی می شود. همچنین در خصوص تاثیر این ماده بر محیط زیست و جایگزین های آن مطالبی ارائه می شود.
همچنین بخوانید:
خواص روغن معدنی برای پوست (کلیک)
کاربرد سیکلوپنتاسیلوکسان
سیکلوپنتاسیلوکسان در عملکرد اولیه خود نوعی امولیانت محسوب می شود. این ماده همچنین با ایجاد حس ابریشمی باعث می شود محصولات راحت تر پخش شده و مواد فعال آنها به طور یکنواخت به بدن برسد.
استفاده بعنوان حلال برای کمک به رساندن مواد فعال موجود در یک محصول پوستی یا مویی از دیگر خواص سیکلوپنتاسیلوکسان است.
سیکلوپنتاسیلوکسان بر خلاف دیگر سیلیکون ها، فرار است. در نتیجه این ماده به سرعت تبخیر شده و پس از استفاده روی پوست خشک می شود.
همچنین سیکلوپنتاسیلوکسان به دلیل ایجاد یک سد محافظ در بسیاری از محصولات ضد وز و گره خوردگی مو استفاده می شود.
از طرفی از آنجایی که این ماده در برابر آب مقاوم است برای درزگیرها و پوشش های شیشه جلو کاربرد دارد.
سیکلوپنتاسیلوکسان در طیف وسیعی از محصولات مراقبت شخصی و آرایشی پوست و مو مانند موارد زیر کاربرد دارد:
- محصولات ضد ریزش مو
- پماد
- محصولات آرایشی
- آرایش پاک کن ها
- کرم شب
- ضد آفتاب
- ضد تعریق و دئودورانت
- اسپری مو
- محصولات گره باز کن مو
- شامپو
- نرم کننده
- محصولات ضد وز
جهت مشاهده و خرید ضدآفتاب های داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.
خواص سیکلوپنتاسیلوکسان
همانطور که بالاتر گفته شد سیکلوپنتاسیلوکسان خواص حداقلی برای پوست دارد. این ماده در درجه اول برای بهبود بافت و حس بافتی به محصولات مراقبت از پوست اضافه می شوند. البته سیکلوپنتاسیلوکسان خواص دیگری نیز داشته و باعث افزایش اثربخشی فرمولاسیون ها می شوند. د رادامه این خواص شرح داده می شوند.
بهبود خاصیت نرم و روان کنندگی
سیکلوپنتاسیلوکسان با کمک به نرم و ابریشمی شدن فرمولاسیون باعث عملکرد بهتر محصولات می شود. این امر باعث می شود که محصولات به طور یکنواخت روی پوست پخش شده و مواد اصلی آنها به تمام نواحی پوست برسند.
حامل سبک
سیکلوپنتاسیلوکسان به دلیل تبخیر سریع، یک حامل یا حلال به شمار می رود. این خاصیت به پوشش یکنواخت پوست با مواد فعال بدون باقی ماندن اثر سنگینی یا حس چسبندگی پس از استفاده کمک می کند. در نتیجه مواد فعال حین تبخیر شدن این ماده روی پوست، عمل می کنند.
بهبود جای زخم
سیکلوپنتاسیلوکسان در بسیاری از ژل های سیلیکونی، به عنوان حامل برای رساندن سایر مواد سیلیکونی به پوست کاربرد دارد.
بر اساس یک مطالعه قدیمی، بهتر شدن ژل سیلیکونی باعث بهبود بافت، اندازه و ظاهر اسکارهای هیپرتروفیک و کلوئید می شود. البته قابل ذکر است که این مطالعه بسیار کوچک بوده و فقط روی 30 نفر انجام شد.
همچنین بخوانید:
روش های خانگی بهبود و ترمیم سریع زخم (کلیک)
ایجاد یک سد محافظتی
همچنین به عنوان یک امولیانت عمل کرده و باعث ایجاد یک سد محافظتی روی پوست می شود. البته از آنجایی که سرعت تبخیر بالایی دارد روی پوست باقی نمانده و باعث ایجاد حس سنگینی نمی شود. درواقع با وجود ایجاد یک لایه محافظ، مانع تنفس پوست نمی شود.
ارزان
سیکلوپنتاسیلوکسان ها نسبت به سایر مواد سیلیکونی ارزانتر هستند. درنتیجه معمولا محصولات حاوی سیکلوپنتاسیلوکسان مقرون به صرفه تر خواهند بود.
عوارض جانبی سیکلوپنتاسیلوکسان
به صورت کلی سیکلوپنتاسیلوکسان ها به خوبی تحمل شده و عوارض جانبی مشخصی ندارند. بر اساس اعلام هیئت بررسی مواد آرایشی آرایشی، غلظت های موجود سیکلوپنتاسیلوکسان برای استفاده بدون عوارض هستند.
کار گروه محیط زیست (EWG) نیز به سیکلوپنتاسیلوکسان درجه 3/10 (10 سمی ترین است) را داده است. بر اساس اعلام EWG، بعید بنظر می رسد که این ماده باعث ایجاد اختلال در سیستم عصبی و سیستم غدد درون ریز شود. برای ایجاد آسیب باید سیکلوپنتاسیلوکسان وارد بدن شود. از آنجایی که این ماده به راحتی تبخیر می شود، احتمال ورود آن به بدن بسیار کم است.
طبق یکی مطالعه جذب پوستی سیکلوپنتاسیلوکسان فقط 0.2% است. فقط 30% از مقدار جذب شده از طریق پوست عبور می کند.
بر اساس اعلام کمیته علمی ایمنی مصرف کننده کمیسیون اروپا در سال 2016، آئروسل ها، پودرها، فرمولاسیون های حالت دهنده مو و لوسیون های بدن با غلظت بالای سیکلوپنتاسیلوکسان می توانند باعث قرار گرفتن در معرض کل شوند.
قرار گرفتن در معرض کل به قرار گرفتن در برابر یک ماده شیمیایی از طریق دهان، پوست و بینی (استنشاق) اشاره دارد. مصرف چندین محصول آرایشی و بهداشتی حاوی غلظت بالایی از یک ماده می تواند باعث قرار گیری در معرض آن شود.
باید سیکلوپنتاسیلوکسان دارای حداقل 99% خلوص و بدون آلودگی از سیکلوتتراسیلوکسان (D4)، یک مختل کننده غدد درون ریز باشد.
همچنین بخوانید:
جایگزین سیکلوپنتاسیلوکسان
به دلیل محدودیت اخیر اتحادیه اروپا، بسیاری از شرکت ها در حال بکار بردن جایگزین های دیگر سیلیکونی و یا غیر سیلیکونی برای سیکلوپنتاسیلوکسان ها هستند.
روغن ها و موم های گیاهی می توانند جایگزین طبیعی و مناسبی برای آن باشند. با این وجود این مواد با نفوذ به پوست باعث ایجاد حساس سنگینی بیشتری می شوند. در نتیجه احتمالا برای افرادی با انواع پوست حساس مناسب نخواهند بود..
سیلیکون های محلول در آب فاقد عوارض مشابه دایمتیکون یا سیکلوپنتاسیلوکسان هستند به همین دلیل می توانند جایگزین مناسبی به شمار بروند. با این حال، تولید آنها پر هزینه تر است.
تعداد جایگزین های بدون سیلیکون سیکلوپنتاسیلوکسان نیز در حال افزایش است. این جایگزین ها شامل محصولاتی مانند دی متیکون و سیکلومتیکون گیاهی هستند که خاصیت پخش کنندگی و نرم کنندگی سیکلوپنتاسیلوکسان را تقلید می کنند.
همچنین بخوانید:
آیا سیلیکون برای مو ضرر دارد؟ (کلیک)
تاثیر سیکلوپنتاسیلوکسان روی محیط زیست
سیکلوپنتاسیلوکسان با وجود ایمن بودن برای انسان اما دارای تاثیر منفی روی محیط زیست است.
سیکلوپنتاسیلوکسان همانند سایر سیلیکون ها، یک ماده شیمیایی پایدار و غیر واکنشی است. این امر به این معنی است که سال ها طول می کشد تا تجزیه شود.
زمانیکه این ماده روی پوست یا موها شسته می شود، می تواند در هوا تبخیر یا از طریق سیستم های زهکشی وارد رودخانه ها و دریاها شود.
البته بر اساس اعلام دولت آمریکا در سال 2012، سیکلوپنتاسیلوکسان در شرایط یا مقادیر مضرد وارد محیط زیست نمی شود.
به عنوان یک اقدام پیشگیرانه، در سال 2018، اتحادیه اروپا (EU) غلظت سیکلوپنتاسیلوکسان را در محصولات شستشو تا 0.1% محدود کرد.
تحقیقات در خصوص اثرات زیست محیطی سیلیکون ها در حال انجام هستند.
طبق گزارش های اخیر حدود 4.7 تن سیلیکون، از جمله سیکلوپنتاسیلوکسان، هر ساله وارد آب های سطحی اتحادیه اروپا می شوند. بر اساس این گزارش سیکلوپنتاسیلوکسان و سیکلوتراسیلوکسان در پلاسمای خون ماهی، پرندگان و پستانداران کشف شده اند.
همچنین مشخص شده است که سطوح سیلیکون در مناطق صنعتی که سیلیکون ها بیشتر به مواد شیمیایی مختلف تبدیل می شوند، بالاتر است. البته به مطالعات بیشتری در خصوص غلظت سیلیکون در مناطق صنعتی نیاز است.
همچنین بخوانید:
عوارض آلودگی هوا بر سلامت افراد (کلیک)
خلاصه
سیکلوپنتاسیلوکسان یک ماده پر کاربرد در بسیاری از محصولات آرایشی و بهداشتی پوست و مو است. سیکلوپنتاسیلوکسان باعث توزیع یکنواخت محصولات شده و احساس نرمی و ابریشمی ایجاد شده در مو یا پوست را افزایش می دهند.
طبق بسیاری از سازمان ها استفاده آن در محصولات آرایشی بی خطر است. بر اساس مطالعات و گزارش های متعددی، بدن این ماده را جذب نکرده و با غلظت های موجود در لوازم آرایشی، مشکلات جدی برای سلامتی انسان پیش نمی آید.
با این حال به دلیل تاثیر سیکلوپنتاسیلوکسان بر حیات دریایی، برخی از کشورها محدودیت های بالاتری را روی مقدار سیکلوپنتاسیلوکسان در ترکیبات شستشو اعمال کردهاند.
در حال حاضر انواع جدیدی از سیلیکون های محلول در آب و جایگزین های بدون سیلیکون برای سیکلوپنتاسیلوکسان در دسترس هستند.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.