معرفی قرص اسید فولیک نیچرمید
اسید فولیک، فرم مصنوعی و سنتتیک فولات می باشد. ویتامینی محلول در آب که با نام ویتامین B9 نیز شناخته می شود.
عموما اسید فولیک، با نام های فولات و فولاسین نیز شناخته می شود.
این ترکیب بصورت طبیعی در مواد غذایی وجود ندارد اما عموما به مکمل ها و برخی غذاهای تصفیه شده از جمله نان و غلات اضافه می گردد.
از آنجایی که اسید فولیک و فولات طبیعی متفاوت می باشند، این ترکیب قبل از اینکه بدن بتواند آن را استفاده نماید، باید به فرم فعال تبدیل گردد. در این خصوص، ژنتیک فرد، در چگونگی سرعت تبدیل موثر است، بنابراین اسیدفولیک مبحثی داغ در تحقیقات تغذیه ای اخیر می باشد.
در این مقاله به بررسی اسید فولیک، فواید، منابع و خطرات ناشی از کمبود آن پرداخته و قرص اسید فولیک نیچرمید معرفی و مورد نقد و بررسی قرار می گیرد.
مکمل های غذایی را می توانید بدون ارائه ی نسخه ی پزشک از داروخانه ها تهیه کنید، با این وجود توصیه می شود قبل از انتخاب و شروع مصرف هر نوع مکمل غذایی ابتدا از نیاز های بدن خود مطمئن شده و سپس براساس کمبودهای غذایی با مشورت با پزشک متخصص و یا کارشناس تغذیه ای اقدام به مصرف آنها نمایید.
در افراد مبتلا به بیماری های خاص یا کسانی که تحت درمان دارویی قرار دارند، مصرف مکمل بدون تایید پزشک ممنوع است.
اویرو در خصوص انتخاب مکمل ها و لزوم مصرف آنها به غیر از مقاله ی درج شده هیچگونه مشاوره ای ارائه نمی دهد.
اسید فولیک چیست؟
اسید فولیک فرم مصنوعی و پایدار ویتامین B9 می باشد.
این ماده، بصورت طبیعی در مواد غذایی یافت نمی شود اما اغلب به غذاهای فرآوری شده اضافه گشته و در مکمل های مولتی ویتامین معدنی مورد استفاده قرار می گیرد.
با این وجود، پیش از آنکه بدن شما بتواند از آن استفاده کند، باید به فرم فعال ویتامین ب، 5-MTHF، تبدیل گردد.
این تبدیل، یک فرایند چهار مرحله ای است که به آنزیم های مختلفی نیازمند است. یکی از آنزیم های مهم MTHFR می باشد.(Methylenetetrahydrofolate Reductas)
در برخی افراد که دارای جهش و تغییرات ژنتیکی می باشند، MTHFR تاثیرات کمتری در تبدیل اسید فولیک به 5-MTHF دارد.
(جهش های ژنتیکی مربوطه همانند یک نقص بوده که توانایی تولید آنزیم های MTHFR را محدود می کند.)
این مساله می تواند منجر به ساخت اسید فولیک در خون گشته، که سبب پیامدهای منفی سلامتی از جمله ایمنی ضعیف، کاهش عملکرد مغز و افزایش رشد سرطان ها می گردد.
با توجه به اینکه در این خصوص تحقیقات بیشتری لازم است، افراد دارای جهش MTHFR، می توانند از مصرف مقادیر بالای فولیک اسید خودداری نموده و مکملی حاوی 5-MTHF را جایگزین نمایند.
میزان نیاز روزانه به اسید فولیک:
از آنجاییکه اسید فولیک، فرم مصنوعی ویتامین B9 می باشد، بنابراین در رژیم غذایی موجود نیست. در عوض می توانید فولات، شکل طبیعی ویتامین B9، را از طریق مواد غذایی مصرف نمایید.
با این حال تحقیقات نشان می دهد که بیشتر افراد، به اندازه کافی از غذاهای غنی از فولات جهت تامین نیازهای بدن، استفاده نمی کنند. به همین دلیل است که بسیاری از کشورهای پیشرفته از جمله ایالات متحده و کانادا، اسید فولیک را به محصولات دانه تصفیه شده همانند آرد سفید، نان و غلات اضافه می کنند.
در امریکا، این عمل سبب افزایش 28% ای مصرف فولات و کاهش کمبود آن (از طریق اندازه گیری میزان فولات در سلول های قرمز) از 39% به کمتر از 4% جمعیت شده است.
از آنجاییکه اکثر افراد، هر دو فرم طبیعی و مصنوعی فولات را مصرف می کنند، نیاز مصرف بصورت ” معادل رژیم غذایی فولات” dietary folate equivalents) DFEs) توصیف می گردد:
1 میکروگرم (mcg) از فولات طبیعی = 1 DFE
1 میکروگرم (mcg) اسید فولیک مصنوعی برگرفته از ترکیبات غذایی = 1.7 DFE
1 میکروگرم اسید فولیک مصنوعی دریافتی با معده خالی = 2DEF
روش اندازه گیری میزان مصرف این ویتامین، این واقعیت را که جذب اسید فولیک تقریبا دو برابر جذب فولات از غذاها می باشد، نشان می دهد.
میزان دریافت فولات مورد نیاز بدن، 400 میکروگرم DEF در بزرگسالان و 600 میکروگرم DEF در دوران بارداری است.
فواید ویتامین B9:
سطح کافی ویتامین B9 در بدن مزایای بسیار دارد از جمله:
پیشگیری از نقص لوله عصبی NTDs*:
سطح پایین اسید فولیک/فولات در هفته های اول بارداری، با نقص لوله عصبی در نوزادن، از جمله ناهنجاری های مغز، ستون فقرات و یا نخاع مرتبط می باشد.
در مقابل، در خانم هایی که قبل و در طول دوران بارداری از این مکمل استفاده نموده اند و میزان دوز مورد نیاز بدن تامین گشته است، میزان ابتلای کودکانشان به این نقص به طور قابل توجهی کاهش خواهد یافت.
از آنجا که بیش از 90% خانم ها از سطح فولات کافی در پیش و حین بارداری جهت حداکثر محافظت در برابر نقص لوله عصبی برخوردار نیستند، توصیه می شود همه خانم هایی که در سن تولید مثل می باشند و امکان بارداری آنها می رود، روزانه حداقل 400 میکروگرم مکمل فولات مصرف نمایند.
از آنجاییکه بسیاری از مکمل های بارداری حاوی اسید فولیک می باشند، یافتن مکملی که حاوی methylated folate باشد، می تواند موثر باشد. این امر بدین دلیل است که متیل فولات که به عنوان MTHFR -5 یا ویتامین B9 شناخته می شود، شکل فعال این ویتامین می باشد که بدن بدون نیاز به تبدیل فرمی دیگر، می تواند از آن استفاده نماید.
*NTDs) Neural Tube Birth Defects):
نقص لوله عصبی گروهی از نقص های زایمان می باشد که اشاره بر اختلال در بسته شدن سیستم عصبی (در مغز و نخاع) دارد.
در هفته سوم بارداری (که گاسترولاسیون نامیده می شود)، سلول های اختصاصی در طرف پشتی جنین شروع به تغییر شکل داده و تشکیل لوله عصبی می کند، هنگامی که لوله عصبی بطور کامل بسته نشود، NTD گسترش می یابد. این اختلال انواع مختلفی دارد.
پیشگیری از سرطان:
مصرف مقادیر بالای فولات می تواند در محافظت و پیشگیری از برخی سرطان ها شامل: پستان، روده، ریه و لوزالمعده موثر باشد.
علت این امر به احتمال زیاد به دلیل نقش فولات در بیان ژن* است. (کنترل هنگام فعال یا غیر فعال بودن ژن).
(*بیان ژن فرایندیست که بواسطه آن از اطلاعات درون ژن استفاده شده تا محصولی کاربردی فراهم گردد. این فرایند توسط تمامی یوکاریوت ها و پروکاریوت ها صورت می پذیرد و شامل مراحل مختلف از جمله اتصال RNA، رونویسی، ترجمه و تغییرات پس از ترجمه پروتئین می باشد.)
برخی محققان معتقدند که سطح پایین این ویتامین می تواند سبب بدتر شدن این روند گشته و خطر ابتلا به رشد غیرطبیعی سلول های سرطانی را افزایش دهد. همچنین سطوح پایین فولات سبب ایجاد DNA ناپایدار می شود که به راحتی شکسته شده و در نتیجه امکان ابتلا به سرطان را افزایش می دهد.
این نکته قابل تامل است که در افرادی که از پیش مبتلا به سرطان و یا تومور بوده اند، شواهدی مبنی بر اینکه مصرف مقادیر بالای فولات ممکن است سبب ترویج و ارتقای رشد تومور شود، وجود دارد.
در برخی منابع ذکر شده است که مصرف مقادیر بیش از اندازه مکمل های اسید فولیک (به غیر از فولات غذای طبیعی)، با افزایش احتمال بروز برخی سرطان ها مرتبط می باشد. در این خصوص تحقیقات بیشتری جهت درک این موضوع که چگونه اسید فولیک ممکن است در طولانی مدت ریسک ابتلا به سرطان را تحت تاثیر قرار دهد، لازم است.
کاهش سطح هموسیستئین
مقادیر کافی فولات در کاهش سطح هموسیستئین (یک ملکول التهابی مرتبط با پیشرفت بیماری های قلبی)، موثر است. سطوح بالای هموسیستئین می تواند سبب حمله قلبی، تشکیل لخته خون، سکته مغزی گردد.
فولات در پایین آمدن سطح هموسیستئین موثر است، زیرا این ترکیب در فرایند تبدیل هموسیستئین به ملکلول دیگری به نام متیونین، لازم می باشد. بدون فولات، این تبدیل کند شده و سطح هموسیستئین بالا می رود.
در حالیکه مطالعات نشان داده اند مکمل های روزانه اسید فولیک می توانند سطح هموسیستئین را تا 25% کاهش دهند، این کاهش با میزان و نرخ کاهش بیماری های قلبی برابر نیست.
دلایل این امر ناشناخته است، اما می توان دریافت عوامل مهم دیگری علاوه بر هموسیستئین بر پیشرفت بیماری های قلبی تاثیر می گذارند.
منابع غذایی حاوی اسید فولیک:
همانگونه که عنوان شد، از آنجا که اسید فولیک مصنوعی و سنتتیک می باشد، بصورت طبیعی در غذاها یافت نمی شود.
با این وجود این ترکیب به محصولات دانه تصفیه شده اضافه شده و در مکمل ها یافت می گردد.
در بسیاری از کشورها از جمله امریکا و کانادا، این ترکیب به تمام محصولات دانه تصفیه شده اضافه می گردد. غذاهایی که عموما این ترکیب در آنها اضافه می شود:
نان
غلات صبحانه
کیک و بیسکویت ها
آرد ذرت
کراکر
نوشیدنی های انرژی زا
پروتئین بارها
ماکارونی سفید
برنج سفید
می توانید با مراجعه به جدول ارزش تغذیه ای محصولات، این مساله را بررسی نمایید.
(با توجه به تحقیقات انجام شده در ایران، غنی سازی بیش از 75% آردها و نان ها در سراسر کشور در حال انجام است)
منابع غذایی طبیعی حاوی فولات عبارتند از:
کبد (جگر): 123% نیاز تغذیه ای توصیه شده (RDI) در هر اونس (84 گرم)
ادامامه (سویای نارس پخته شده در داخل غلاف): 121% از نیاز تغذیه ای روزانه (RDI) در هر فنجان (155 گرم)
عدس: 90% از RDI در هرفنجان (198 گرم)
لوبیا: 74% از RDI در هر فنجان (171 گرم)
مارچوبه: 68% از RDI در هر فنجان (180 گرم)
بامیه: 68% از RDI در هر فنجان (184 گرم)
اسفناج: 66% از RDI در هر فنجان پخته شده (180 گرم)
کنگر فرنگی: 50% از RDI در هر فنجان پخته شده (180 گرم)
کلارد سبز (نوعی کلم): 44% از RDI در هر فنجان پخته شده (190 گرم)
سبزی شلغم: 42% از RDI در هر فنجان پخته شده (144 گرم)
کلم بروکلی: 42% از RDI در هر فنجان پخته شده (156 گرم)
علائم و نشانه های کمبود فولات:
کمبود فولات در کشورهایی که دارای مصرف الزامی این ترکیب (اضافه نمودن در محصولات) می باشند، نادر است. در ایالات متحده این میزان کمتر از 4% می باشد.
با این وجود، افراد مبتلا به بیماری های التهابی روده، افراد سیگاری و یا افرادی که بیش از حد الکل مصرف می کنند، بیشتر دچار فقر این ترکیب می باشند.
علائم و نشانه های کمبود فولات عبارتند از:
افزایش سطح هموسیستئین در خون
کم خونی مگالوبلاستیک (نوعی کم خونی که گلبول های قرمز بزرگتر از حدمعمول می باشند)
خستگی
ضعف
تحریک پذیری
تنگی نفس
کمبود فولات را می توان با اندازه گیری مقدار فولات ذخیره شده در گلبول های قرمز خون یا در گردش خون، مورد آزمایش قرار داد.
عورارض جانبی و احتیاط ها:
در این قسمت به برخی از عوارض و نکات احتیاطی در مورد مصرف اسید فولیک پرداخته شده است:
کمبود ویتامین B12:
کم خونی مگالوبلاستیک می تواند نشانه ای از کمبود فولات و ویتامین B12 باشد. مصرف مکمل های فولات می تواند کم خونی را بدون رفع نمودن کمبود ویتامین B12 اصلاح کند، که احتمالا منجر به آسیب عصبی می گردد.
خطر پیشرفت سرطان:
همانگونه که پیشتر عنوان گردید، در برخی تحقیقات ارتباط بین مصرف اسیدفولیک و پیشرفت برخی از سرطان ها مشاهده شده است. همچنین با استناد بر برخی تحقیقات انجام شده، این ترکیب ممکن است رشد تومورهای از قبل موجود را تقویت نماید، در این خصوص اطلاعات دقیق در دسترس نیست و نیازمند تحقیقات بیشتر می باشد.
گردش اسید فولیک آزاد:
از آنجا که تبدیل اسیدفولیک به فرم فعال آن روند آهسته ای است، ممکن است در جریان خون شما، اسید فولیک آزاد ایجاد شود. این امر در ضعف ایمنی و کاهش عملکرد مغز موثر است.
علاوه براین، از آنجا که برخی افراد دارای جهش ژنتیکی MTHFR می باشند، این مساله توانایی تبدیل اسیدفولیک به شکل فعال را کاهش می دهد. همانگونه که پیشتر ذکر شد، مکمل های حاوی 5-MTHF اغلب ترجیح داده می شوند.
این امر به این دلیل است که مصرف مکمل هایی که حاوی شکل فعال ویتامین B9 هستند، این اطمینان را ایجاد می کند که بدون در نظرگرفتن ژنتیک، توسط بدن قابل استفاده می باشد.
معرفی قرص مکمل فولیک اسید نیچرمید:
®Nature Made، برند تجاری تولید شده توسط شرکت امریکایی Pharmative می باشد که دارای بیش از ۴۰ سال تجربه فعالیت در زمینه تولید ویتامین ها، مواد معدنی و مکمل های تغذیه ای می باشد.
نیچر مید، از استانداردهای سخت گیرانه تولیدی تبعیت نموده و اولین برند مکمل ملی کشور امریکا می باشد که محصولات آن توسط مجموعه اطلاعات دارویی (United States Pharmacopeia (USP، تائید شده است. محصولات Nature Made براساس معیارهای کیفیت سخت گیرانه جهت افزایش خلوص و اثربخشی قدرتمند طراحی و تولیده شده اند؛ که تائیدیه UPC مهر تاکید جهت اثبات این مطلب است.
اسید فولیک نیچرمید، یک ویتامین B مهم جهت استفاده زنان بویژه در سنین باروری می باشد. این محصول عاملی موثر جهت حمایت از عملکرد طبیعی سیستم عصبی بوده و نقشی اساسی در رشد سیستم عصبی کودک دارد.
قرص اسید فولیک نیچرمید: (جهت مشاهده و خرید کلیک کنید)
* به عنوان بخشی از رژیم غذایی روزانه خانم ها جهت سلامتی، کاهش استرس، بهبود خلق و خو و همچنین مراقبت های دوران بارداری توصیه می گردد.
* موثر در توسعه سیستم عصبی جنین می باشد.
* می تواند نقش مهمی در سلامت قلب ایفا نماید.
* تائید شده توسط داروسازی ایالات متحده (USP)
* این محصول فاقد مواد نگهدارنده، رنگ افزودنی، طعم دهنده های مصنوعی، مخمر یا نشاسته و گلوتن است.
توجه: مصرف این مکمل با استفاده از ویتامین B12 همراه باشد.
ترکیبات موثر قرص مکمل اسید فولیک نیچرمید:
اسید فولیک: میزان دوز در هر قرص: 400 میکروگرم
کلسیم: میزان در هر قرص: 74 میلی گرم. در این قرص از فرم کربنات کلسیم و دی کلسیم فسفات استفاده شده است.
این محصول در بسته بندی با تعداد متنوع عرضه می گردد.
روش مصرف قرص مکمل اسید فولیک نیچرمید:
روزانه یک عدد قرص همراه با وعده غذایی همراه با آب، مصرف گردد. پس از هر بار مصرف درب بطری را محکم بسته و در جای خشک و خنک نگهداری نمایید.
هشدار:
در صورت مصرف هرگونه داروی نسخه ای بویژه داروهای ضد تشنج (همانند دیلانتین و پریمیدون)، پزشک خود را در جریان قرار داده و با ایشان مشورت نمایید.
با توجه به اینکه هیچ دو نفری با هم یکسان نیستند، باید توجه داشته باشید که اگر دارویی استفاده می کنید، ممکن است بین دارو و مکمل، تداخلات دارویی و مواد مغذی وجود داشته باشد. ترکیب برخی داروهای تجویزی و مکمل های غذایی می تواند به عوارض ناخواسته ای منجر گردد، بعنوان مثال:
کاهش اثربخشی دارو
کاهش اثربخشی مکمل
اختلال در جذب دارو و/ یا مکمل
لذا پیش از استفاده از این محصول، لیست کاملی از داروها و مکمل های خود را تهیه و در اختیار پزشک قرار دهید.
این مکمل دور از دسترس کودکان نگهداری شود.
از استفاده از قرص مخدوش شده، شکسته و یا بسته بندی شکسته شده خودداری نمایید.
مصرف مکمل فولیک اسید باید همیشه همراه با مکمل ویتامین B12 باشد، زیرا مصرف مکمل فولیک اسید به تنهایی می تواند سبب پنهان نمودن کمبود ویتامین B12 گردد.
اظهارات درج شده توسط سازمان غذا و داروی امریکا اریابی نشده است. این محصول جهت تشخیص، معالجه، درمان یا جلوگیری از بیماری نیست.
سوالات متداول:
* اگر من از یک مولتی ویتامین استفاده کنم که حاوی اسید فولیک است، آیا با این وجود دریافت کمپلکس ویتامین B ایمن و بدون خطر است؟
مصرف این دو در کنار هم تائید می گردد تا زمانی که مقدار اسید فولیک دریافتی روزانه از تمام منابع (رژیم غذایی و مکمل)، از 1000 میکروگرم تجاوز نکند.
مصرف دوز بالاتر اسید فولیک، می تواند کمبود ویتامین B12 را پنهان کند.
بهتر است اسید فولیک به تنهایی یا با سایر ویتامین های گروه B مصرف شود؟
از آنجاییکه ویتامین های گروه B در عملکردهای مشابه بدن نقش دارند و بعضی اوقات به حضور سایر ویتامین های B نیز بستگی دارند، دریافت کمپلکسی از ویتامین های B به جای استفاده جداگانه آن، می تواند برای بدن مفید باشد. با این وجود، ممکن است مواقعی وجود داشته باشد که پزشک یا سایر متخصصان به دلایلی خاص یک نوع آن را پیشنهاد و تجویز نمایند.
سخن آخر:
همانطور که پیشتر هم ذکر شد، نیازهای تغذیه ای افراد با توجه به سبک زندگی آنها ممکن است متفاوت باشد، لذا نمی توان در خصوص اثربخشی مکمل ها حکم کلی صادر کرد.
بهتر است قبل از انتخاب مکمل های خوراکی، نخست نیازهای بدن خود را شناسایی کنید و با مشورت پزشک اقدام به انتخاب مکمل غذایی خود نمائید.
فراموش نکنید چنانچه باردار یا شیرده هستید، داروی خاصی مصرف می کنید یا مبتلا به بیماری خاصی هستید به هیچ عنوان نمی بایست بدون تایید پزشک، بطور خودسرانه هیچ نوع مکملی استفاده نمایید.
مکمل های غذایی را می توانید بدون ارائه ی نسخه ی پزشک از داروخانه ها تهیه کنید.
اویرو در خصوص انتخاب مکمل ها و لزوم مصرف آنها به غیر از مقاله ی درج شده هیچگونه مشاوره ای ارائه نمی دهد.