علت تله رهاشدگی و نشانه های آن
تله رهاشدگی اصطلاحی برای ترس شدید از دست دادن عزیزان یا ترک رابطه است، نشانه ها – علت – اثرات – تشخیص و درمان طرحواره رهاشدگی را بخوانید.
تله رهاشدگی یک اصطلاح غیررسمی و نوعی طرحواره است که برای توصیف ترس شدید از دست دادن عزیزان یا ترک یک رابطه بکار می رود. این اضطراب است باعث تاثیر روی روابط در طول زندگی می شود.
تله رهاشدگی یک بیماری قابل تشخیص برای یک وضعیت خاص نیست. در واقع می تواند به موارد زیادی اشاره داشته باشد.
سبک دلبستگی مضطرب یا آسیب های اولیه دوران کودکی از جمله علت های ایجاد طرحواره رهاشدگی هستند. این وضعیت از جمله ویژگی های برخی از شرایط سلامت روان مانند اختلال شخصیت مرزی (BPD) نیز بشمار می رود.
در این مقاله مطالبی در خصوص تله رهاشدگی در بزرگسالان و کودکان مانند نشانه ها علت و راههای درمانی ارائه می شود.
همچنین بخوانید:
علت تله رهاشدگی
علت تله رهاشدگی پیچیده است. برای برخی از افراد رخ دادن یک رویداد در زندگی باعث ایجاد ترس می شود. برای برخی دیگر می تواند ترکیبی از عوامل باشد. برخی از علت های ایجاد تله رهاشدگی در افراد شامل موارد زیر هستند:
- بی ثباتی خانواده: والدینی که به طور مداوم محبت خود را به کودک نشان نداده یا حضور ندارند، باعث ایجاد اضطراب در کودک خود می شوند. این تناقض می تواند عمدی یا غیرعمدی باشد.
- رها شدن: بزرگسالان گاهی از رها شدن می ترسند زیرا در کودکی آن را تجربه کرده اند.
- بی توجهی یا بدرفتاری: بدرفتاری مراقبان و والدین و رفتارهایی که کودک ترسناک می بیند می تواند آسیب زا باشد یا باعث اضطراب شود. در نتیجه این امر ایجاد دلبستگی های سالم دشوار می شود. این مساله می تواند روابط آینده آنها را تحت تاثیر قرار دهد. تروما یا سوء استفاده اولیه نیز یک عامل خطر برای BPD است.
همچنین بخوانید:
علائم و نشانه های تله رهاشدگی
تله رهاشدگی یک وضعیت سلامت روان قابل تشخیص و مشخص برای یک وضعیت خاص نیست. در واقع نوعی اضطراب است که می تواند خود را به روش های مختلف نشان دهد.
برای نمونه برخی افراد دارای ترس رها شدن به طور کلی در روابط خود احساس ناامنی داشته و به طور مکرر از طرف شریک زندگی خود نیاز به دریافت احساس اطمینان دارند. این وضعیت تحت عنوان سبک دلبستگی مضطرب شناخته می شود.
سبک های دلبستگی روش هایی هستند که از طریق آنها می توان با دیگران روابط برقرار کرد. افراد همزمان با بزرگ شدن یک سبک دلبستگی ایجاد می کنند. افراد دارای سبک دلبستگی مضطرب دارای علائم زیر هستند:
- نیاز به اطمینان مکرر و تائید اینکه دیگران آنها را دوست دارند
- نگرانی در خصوص ترک شدن توسط دوستان یا شرکا
- ماندن در روابط ناسالم به دلیل ترس از تنها ماندن
- همیشه سعی در راضی کردن دیگران دارند حتی با هزینه شخصی خود
- بخشش بیش از حد در روابط بدون هیچ محدودیتی
- دائماً در جستجوی نشانه هایی برای نشان دادن اینکه دیگران آنها را دوست ندارند
ترس شدید از رها شدن نیز می تواند یکی از ویژگی های اختلالات شخصیتی مانند BPD و اختلال شخصیت وابسته (DPD) باشد. این بیماری ها دارای مجموعه ای از علائم خاص خود هستند.
همچنین بخوانید:
نشانه های تله رهاشدگی در کودکان
وجود درجاتی از نگرانی در کودکان در خصوص ترک شدن توسط والدین از نظر رشدی معمولی است. به این وضعیت اضطراب جدایی گفته می شود.
اضطراب جدایی بخشی طبیعی در مراحل رشد کودکان است. این اضطراب معمولا بین 6 تا 12 ماهگی شروع شده و در حدود 3 سالگی به اوج خود می رسد. نشانه های تله رهاشدگی در کودکان شامل موارد زیر هستند:
- احساس اضطراب در خصوص رفتن به مهد کودک یا مدرسه
- عدم تمایل به ترک والدین خود
- گریه کردن یا عصبانیت زمانی که والدین آنها را در جایی رها می کنند
برخی از کودکان در بیشتر دوران کودکی دارای اضطراب جدایی هستند. این امر به ویژه در محیط های جدید یا نا آشنا، مانند روز اول مدرسه، صادق است. این اضطراب جدایی لزوما به این معنا نیست که آنها در بزرگسالی دچار تله رهاشدگی می شوند.
با این وجود کودکانی که سبک دلبستگی مضطرب دارند ممکن است در روابط دیگر نیز دچار ناامنی شوند. برخی کودکان دارای شکل شدیدی از اضطراب جدایی بوده که پزشکان آن را به عنوان یک اختلال طبقه بندی می کنند.
همچنین بخوانید:
اضطراب جدایی در نوزادان و کودکان (کلیک)
اثرات تله رهاشدگی
اثرات تله رهاشدگی می تواند به علت آن بستگی داشته باشد. با این وجود این اضطراب معمولا روی نحوه ایجاد روابط سالم و ایمن با دیگران تاثیر می گذارد. اثرات این وضعیت عبارتند از:
- ارتباط ضعیف: افراد مبتلا به تله رهاشدگی دارای تکنیک های ارتباطی مضر برای کاهش اضطراب خود هستند. برای نمونه ممکن است آنها برای به دست آوردن عشقی که احساس می کنند ممکن است از دست بدهند، رفتارهای عجیب برای جلب توجه را انجام دهند.
- داشتن اضطراب: هم کودکان و هم بزرگسالان با ترس از رها شدن دچار احساس اضطراب مزمن می شوند، به خصوص در صورتیکه احساس کنند یک رابطه در شرف پایان است.
- درگیر رفتار مضر: گاهی اوقات افراد دارای ترس از رها شدن با رفتارهای مضر یا حتی توهین آمیز سعی در جلوگیری از ترک شریک زندگی خود را دارند. برای نمونه ممکن است آنها مانع معاشرت شریک خود با دیگران شوند. این نوعی کنترل اجباری است.
- تجربه چالش های رابطه: اضطراب رها شدن روی ادراکات فرد از رابطه تاثیر گذاشته و باعث دیدن مشکلاتی در جایی که وجود ندارد، می شود. آنها ممکن است به هر نشانه ای از طرد شدن حساس باشند یا برایشان مشکل باشد که به عدم ترک شریکشان اعتماد کنند. این وضعیت باعث ایجاد رفتار چسبنده و تاثیر روی روابط فرد می شود.
درمان تله رهاشدگی
فرد برای دریافت کمک نیازی به تشخیص سلامت روان نیست. در صورت تاثیر زیاد طرحواره رهاشدگی روی زندگی یا روابط بهتر است که بدنبال کمک بود.
گفتار درمانی یکی از روش های کمک کننده است. در طول درمان، فرد می تواند تجربیات خود را در مورد رها شدن و علت اضطراب خود را شناسایی کند.
برخی از مدل های درمانی برای انواع خاصی از ترس های رها شدن مفیدتر هستند. برای نمونه رفتار درمانی شناختی می تواند برای اضطراب جدایی مفید باشد، در حالیکه رفتار درمانی دیالکتیکی ممکن است به BPD کمک کند.
درمانگر می تواند برای ایجاد عزت نفس و احساس توانایی یا دوست داشتن به افراد کمک کند. آنها همچنین می توانند در خصوص ایجاد مرزهای سالم و برقراری ارتباط موثر با شرکا مطالبی را آموزش دهند.
والدین دارای کودک مبتلا به طرحواره رهاشدگی شدید می توانند به روانشناس کودک مراجعه کنند. آنها می توانند با بازی درمانی، هنر درمانی یا خانواده درمانی به این کودکان کمک کنند.
همچنین بخوانید:
گفتگو درمانی (روان درمانی) چیست؟ (کلیک)
تشخیص تله رهاشدگی
تله رهاشدگی بیشتر یک نشانه است تا یک تشخیص. به همین دلیل روانشناسان آن را نوعی تشخیص نمی دانند.
با این حال، آنها ممکن است تله رهاشدگی را به عنوان بخشی از یک الگوی گسترده تر یا به عنوان یکی از علائمی که می تواند نشان دهنده یک وضعیت سلامت روان باشد، تشخیص دهند.
روانشناس می تواند با طرح برخی سوالات بررسی کند که آیا علائم فرد با معیارهای راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM-5) برای تله رهاشدگی مطابقت دارد یا خیر. این راهنما برای تشخیص بیماری های روانی استفاده می شود.
مدیریت ترس رهاشدگی
افراد مبتلا به تله رهاشدگی باید به طور منظم احساسات خود را برای رفاه و اطمینان از روابط، مدیریت کنند، مانند موارد زیر:
- ساختن یک شبکه پشتیبانی خوب و تماس منظم با دوستان و خانواده
- مقابله با این افکار حتی با سختی زیاد
- تمرین برای زمانی که افکار مضطرب یا خودانتقادی به وجود می آیند
- امتحان کردن فعالیت هایی که به ایجاد اعتماد به نفس در خارج از روابط کمک می کنند، مانند سرگرمی های خلاقانه یا ورزش
- تمرین خود مراقبتی با خواب، نوشیدن آب کافی و کاهش استرس غیر ضروری
کمک به فرد دارای تله رهاشدگی
حمایت از فرد دارای طرحواره رهاشدگی چالش برانگیز است. آنها ممکن است تلاش برای صحبت در مورد مشکل را به عنوان انتقاد یا نگرانی درک کنند، به این معنی که شریک زندگی می خواهد آنها را ترک کند. در نتیجه صرف حوصله و همدلی برای این گفتگوها مهم است.
برای صحبت درباره طرحواره رهاشدگی موارد زیر را در نظر داشته باشید:
- ابراز نگرانی و عشق کنید
- اطمینان زیادی ارائه دهید
- روی آنها تمرکز کرده و اینکه چگونه ترس آنها بر شادی آنها تاثیر می گذارد
- در طول مکالمه آرام و ثابت بمانید
- در مورد آنچه ممکن است کمک کننده باشد، بحث کنید.
سعی کنید از اصطلاح تله رهاشدگی استفاده نکنید. زیرا این اصطلاح می تواند مفهوم منفی داشته باشد و این ایده را تقویت کند که فرد دارای مشکل است.
برای جلوگیری از تحریک اضطراب اقدامات زیر را انجام ندهید:
- دادن اولتیماتوم به آنها، مانند تهدید به ترک در صورت عدم درخواست کمک
- سرزنش کردن فرد به دلیل ترسی که دارد
- خواستار تغییر بدون ارائه پشتیبان
حمایت از کودکان
موارد زیر برای کودکانی که ترس از رها شدن دارند، مفید هستند:
- یک روال روزانه منظم، زیرا باعث قابل پیش بینی شدن زندگی می شود
- اطمینان خاطر و توجه مداوم مراقبین
- بررسی های منظم برای ایجاد فرصتی برای بیان احساسات خود
- شفقت و مهربانی
به یاد داشته باشید که رفتار چالش برانگیز اغلب بیانگر آشفتگی عاطفی است. اگر کودک دارای اضطراب شدیدی است یا اعتماد به نفس پیدا نکرد، بهتر است با یک روانشناس کودک مشورت کرد.
خلاصه
تله رهاشدگی نوعی اضطراب ناشی از ترس شدید از دست دادن عزیزان است. افراد دارای تله رهاشدگی اغلب در روابط خود با مشکل مواجه می شوند. این افراد اغلب علائمی مانند وابستگی، چسبندگی یا رفتار کنترل گرانه را از خود بروز می دهند.
با درمان می توان به فرد دارای تله رهاشدگی برای حل ریشه مشکلات کمک کرد.
با حمایت می توان به بزرگسالان و کودکان دارای ترس از رها شدن برای داشتن روابط سالم و کیفیت خوب زندگی کمک کرد.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.