نشانه های حساسیت به عسل
آلرژی به عسل نوعی نادر از حساسیت غذایی که باعث ایجاد واکنش آلرژیک می شود؛ نشانه ها – علت و درمان آن در کودکان و بزرگسالان را بخوانید.
عسل مایع شیرینی است که زنبورها با استفاده از شهد گل تولید می کنند. این ماده به دلیل طعم، مزایای سلامتی و خواص دارویی، مصارف زیادی دارد. با این حال این ماده شیرین با برخی از خطرات مانند آلرژی نیز همراه است.
آلرژی به وضعیتی اطلاق می شود که بدن نسبت به ماده ای که بی ضرر است، واکنش ایمنی نشان دهد. احتمال واکنش آلرژیک به عسل بسیار نادر است با این حال در صورت بروز می تواند با علائم خفیف تا بالقوه تهدید کننده زندگی همراه باشد.
بدن کودکان و بزرگسالان دارای حساسیت به عسل به یک آلرژن موجود در این ماده واکنش نشان می دهد.
در این مقاله نشانه ها، علت، درمان و نحوه مدیریت حساسیت به عسل در کودکان و بزرگسالان بررسی می شود.
همچنین بخوانید:
با انواع آلرژی و علائم آنها آشنا شوید! (کلیک)
تعریف
عسل یک ماده غذایی طبیعی تولید توسط زنبورها با استفاده شهد بدست آمده از گل ها است. عسل ترکیبی پیچیده از بسیاری از ترکیبات آلی و معدنی است دارای فواید دارویی ادعایی است.
بیشتر ترکیب تشکیل دهنده عسل، قند است. با این حال این ماده غذایی شامل گرده و پروتئین نیز می باشد.
همانطور که بالاتر گفته شد آلرژی به عسل نادر است و شیوع آن کمتر از 001.% در جمعیت عمومی است. آلرژن های اصلی موجود در عسل و عامل ایجاد واکنش آلرژیک، گرده و پروتئین های غده ای هستند که زنبورها تولید می کنند.
به طور خاص، گرده جمع آوری شده از گیاهان تیره کاسنی (Compositae)، شامل آفتابگردان، ابروسیا و درمنه (Sagebrush)، باعث ایجاد حساسیت به عسل می شوند. آلرژی به گرده می تواند در دسته رینیت آلرژیک فصلی یا تب یونجه قرار گیرد.
همچنین بخوانید:
نشانه های حساسیت به عسل
نشانه های حساسیت به عسل از خفیف تا شدید متغیر هستند. این نشانه های خفیف حساسیت به عسل عبارتند از:
- مشکل در بلع
- تنگی نفس
- سرگیجه
- تهوع و استفراغ
- درد شکم
- اسهال
- کهیر
- ورم
- آبریزش بینی
- عطسه کردن
- آبریزش چشم
- خارش گلو
همچنین بخوانید:
سر درد ناشی از آلرژی : علائم و درمان (کلیک)
احتمال بسیار کمی برای بروز واکنش آلرژیک شدید به نام آنافیلاکسی با مصرف عسل وجود دارد. شناخت علائم آنافیلاکسی برای جلوگیری از شدید شدن آن و ایجاد خطر جدی برای سلامتی، ضروری است. علائم آنافیلاکسی معمولاً در عرض 5 تا 30 دقیقه پس از مواجهه با آلرژن به طور ناگهانی رخ داده و معمولا خیلی سریع پیشرفت می کنند.
از آنجایی که این علائم راه های هوایی، تنفس و گردش خون را تحت تاثیر قرار می دهند متخصصان آنها را به عنوان علائم ABC معرفی می کنند. علائم اولیه این وضعیت معمولا مشابه علائم بالا هستند، اما در ادامه احتمال بروز نشانه های زیر وجود دارد:
- مشکل در صحبت کردن
- مشکلات تنفسی
- غش کردن
- از حال رفتن
- متورم شدن زبان
- سفت شدن قفسه سینه
در صورت بروز این علائم باید بلافاصله به اورژانس مراجعه کرد. مانند سایر آلرژی ها، عدم درمان زودهنگام می تواند باعث ایجاد عوارض جدی شود.
همچنین بخوانید:
علت حساسیت به عسل
اکثر محصولات عسل تجاری موجود در فروشگاه های خرده فروشی ایمن هستند. آنها به دلیل فرآیند فیلتراسیون و پاستوریزاسیون فاقد گرده ها و پروتئین های آلرژی زا هستند.
عسل وحشی و فرآورده های عسل خام که دارای برچسب های صنعتی، فیلتر نشده یا پاستوریزه نیستند، می توانند حاوی مقدار زیادی گرده و اجزای ریز زنبور عسل باشند. همچنین برخی از آنها شامل هاگ، کپک و باکتری هستند.
کودکان و بزرگسالانی که به گرده یا نیش زنبور آلرژی دارند بیشتر در معرض خطر حساسیت به عسل هستند. کسانی که آلرژی های فصلی شدید دارند نیز خطر بیشتری برای این وضعیت دارند.
عسلی که زنبورهای عسل تولید می کنند ممکن است حاوی گرده گیاهان و درختانی باشند که فرد به آن ها حساسیت دارد. این گیاهان می توانند شامل موارد زیر باشند:
- یاس زرد
- رودودندرون
- کلمیا لاتیفولیا (کوه لورل)
همچنین بخوانید:
باورهای غلط درمورد آلرژی (کلیک)
سایر خطرات عسل
سایر خطرات احتمالی مصرف عسل عبارتند از:
داشتن سموم طبیعی
زنبورهای عسل ممکن است از گیاهان مختلف از جمله گیاهان سمی شهد جمع آوری کنند. در صورت بالا بودن تراکم گیاهان گلدار سمی در یک دوره خاص، عسل تولیدی می تواند حاوی تعداد قابل توجهی از سموم طبیعی مانند گرایانوتوکسین ها باشد. مصرف این عسل می تواند منجر به ایجاد مسمومیت شود.
در رابطه با عسل تجاری این وضعیت به ندرت رخ می دهد، زیرا تجمع مقادیر زیادی عسل باعث رقیق شدن ماده سمی خواهد شد.
مسمومیت عسل به احتمال زیاد ناشی از عسل خام یا وحشی است که شکارچیان عسل یا زنبورداران در مقیاس کوچک تولید می کنند. این امر به این دلیل است که این محصولات تحت هیچ گونه پردازشی قرار نمی گیرند.
خطر بوتولیسم نوزاد
نوزاد کمتر از 12 ماه نباید عسل مصرف کند. عسل، به ویژه عسل خام، می تواند حاوی باکتری های تشکیل دهنده هاگ به نام کلستریدیوم بوتولینوم باشد. مصرف هاگ ها می تواند باعث بوتولیسم نوزاد شود.
بوتولیسم نوزادان یا بوتولیسم روده ای کودکان زیر یک سال را به دلیل نابالغ بودن سیستم ایمنی و گوارشی آنها، تحت تاثر قرار می دهد. با وجود احتمال بسیار کم اما ممکن است باعث ایجا عوارض کشنده در آنها شود. علائم این وضعیت شامل موارد زیر هستند:
- ضعف عضلانی که باعث فلاپی سر، گردن و اندام ها می شود
- گریه ضعیف نوزاد
- ایجاد مشکل در تغذیه نوزاد
درمان و مدیریت حساسیت به عسل
موثرترین راه برای جلوگیری از واکنش آلرژیک به عسل، اجتناب از خوردن آن یا توجه به برچسب محصول و پرسش در مورد مواد تشکیل دهنده آن است.
از آنجایی که بسیاری از محصولات غذایی حاوی عسل هستند، اجتناب کامل از آن می تواند غیر ممکن باشد.
برای مدیریت واکنش های آلرژیک جزئی می توان آنتی هیستامین های بدون نسخه یا نسخه ای را مصرف کرد. این داروها باید پس از قرار گرفتن در معرض آلرژن و برای تسکین علائمی مانند کهیر و خارش مصرف شوند. قابل ذکر است که این داروها برای واکنش های آلرژیک شدید کارایی ندارند.
در صورت بروز واکنش های آلرژیک شدید، باید برای تزریق اپی نفرین به اورژانس مراجعه کرد. پزشکان به افراد مستعد واکنش های آلرژیک شدید توصیه می کنند که یک اتوانژکتور اپی نفرین (EpiPen) همراه داشته باشد. این یک دوز واحد از دارو را برای فرد تامین می کند.
همچنین بخوانید:
داروهای ضد حساسیت و آلرژی (کلیک)
تشخیص حساسیت به عسل
هیچ آزمایش واحدی برای تایید آلرژی غذایی وجود ندارد. متخصص آلرژی باید بع عوامل مختلفی قبل از تایید تشخیص توجه کند.
آنها شوالاتی در خصوص علائم فرد، از جمله غذاهایی که مدت کوتاهی قبل از بروز علائم خورده بودند، مطرح می کنند. دریافت سابقه خانوادگی و معاینه فیزیکی برای رد سایر شرایطی که ممکن است باعث نشانه های حساسیت به عسل شوند، از دیگر اقدامات تشخیصی پزشک خواهد بود.
آزمایش هایی برای کمک به شناسایی آلرژن های خاص عبارتند از:
همچنین بخوانید:
انواع تست های حساسیت : تست آلرژی (کلیک)
آزمایش خون
در آزمایش IgE اختصاصی سرم، مانند تست RAST، پزشک نمونه خون فرد را دریافت و آن را به آزمایشگاه می فرستد. تکنسین ها آنتی بادی های خاصی را در خون بررسی می کنند که در صورت وجود واکنش آلرژیک باید وجود داشته باشد.
تست پوستی پریک (خراش پوستی)
تست خراش پوستی، یک آزمایش ساده و سریع است که واکنش های آلرژیک فوری فرد به چندین ماده را به طور همزمان بررسی می کند. در این تست پوست با یک سوزن یا یک تکه پلاستیکی تیز سوراخ شده تا امکان مقدار کمی از آلرژن درست به زیر سطح پوست، فراهم شود. حساسیت باعث ایجاد برآمدگی روی پوست می شود.
چالش خوردن خوراکی
در این تست فرد مقادیر کم اما رو به افزایشی غذاهایی را که متخصص مشکوک به آلرژی است را مصرف می کند.
رژیم حذفی
در این وضعیت پزشک از فرد می خواهد که غذاهای مشکوک را به مدت 1 تا 2 هفته از رژیم غذایی خود حذف کرده و آنها را یکی یکی اضافه کند. این به تشخیص اینکه کدام غذا باعث ایجاد علائم آلرژیک می شوند، کمک می کند. با این حال این روش برای فردی که در گذشته واکنش شدیدی به یک ماده غذایی داشته توصیه نمی شود.
خلاصه
آلرژی به عسل نوعی نادر از حساسیت غذایی است. اغلب گرده عسل یا محتوای پروتئین زنبور عسل عامل ایجاد واکنش آلرژیک هستند.
کودکان و بزرگسالان مبتلا به آلرژی به گرده، آلرژی به نیش زنبور یا آلرژی فصلی خطر بیشتری برای حساسیت به عسل دارند. عسل تجاری معمولا خطری برای مصرف ندارد، اما عسل خام که فیلتر نشده است، می تواند حاوی این محصولات باشد.
در صورتی که به داشتن آلرژی به عسل مشکوک هستید، نشانه های خود را با پزشک در میان بگذارد. بهترین درمان برای حساسیت به عسل پرهیز از مصرف آن است.
با این حال داروهایی برای کمک به مدیریت علائم و جلوگیری از عوارض بیشتر در دسترس هستند.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.