علت ایجاد PSVT
PSVT به آریتمی هایی که باعث تپش قلب سریعتر از حد معمول می شود، اشاره دارد؛ علت ایجاد – علائم – تشخیص و راه درمان آن را بخوانید.
تاکی کاردی فوق بطنی حمله ای (Paroxysmal supraventricular tachycardia (PSVT)) یک اصطلاح کلی برای چندین بیماری قلبی است که در آن باعث تپش قلب سریعتر از حد انتظار شوند. یک دوره PSVT در اتاق های فوقانی قلب شروع می شود. از آنجایی که این وضعیت باعث ریتم غیر معمول قلب می شود پزشکان از آن به عنوان آریتمی یاد می کنند.
ضربان قلب بیشتر افراد در حالت استراحت 60 تا 100 ضربه در دقیقه (BPM) است. PSVT بدون هیچ دلیل مشخصی باعث افزایش ضربان قلب به بیش از 100 BPM می شود.
PSVT دارای انواع مختلفی است. برخی از انواع آن در جوانان و برخی دیگر در افراد مسن شایع تر است.
در این مقاله PSVT، علت ایجاد آن، علائم، نحوه تشخیص و راه درمان آن بررسی می شود.
همچنین بخوانید:
انواع تاکی کاردی: علائم و درمان (کلیک)
PSVT قلب
دوره های بروز PSVT ممکن است در هر سنی رخ دهد. به طور معمول، ماهیچه های قلب با دریافت سیگنال های الکتریکی از گره سینوسی منقبض می شوند. هنگامی که PSVT رخ می دهد، مسیر الکتریکی باعث افزایش ضربان قلب می شود. این دوره ها از دهلیزهای قلب یا اتاق های فوقانی نشات می گیرند.
همچنین بخوانید:
افزایش ضربان قلب : علت و درمان (کلیک)
علائم PSVT
بر اساس انجمن قلب آمریکا (AHA) SVT همیشه باعث علائم نمی شود، اما احتمال ایجاد علائم زیر وجود دارد:
- احساس تنگی در قفسه سینه
- تنگی نفس
- تپش قلب
- غش کردن
- سبکی سر
علائم تین وضعیت به شدت بیماری، مدت زمان و نوع اپیزودهای PSVT بستگی دارد. با این حال، برای اکثر افراد، PSVT منجر به ایجاد درد و ناراحتی در گردن و قفسه سینه خواهد شد.
ضربان قلب در PSVT می تواند بین 120 تا 130 BPM باشد. در برخی از انواع این بیماری حتی ضربان قلب می تواند سریعتر از این میزان نیز باشد.
همچنین بخوانید:
احساس تنگی نفس چگونه است؟ (کلیک)
علت ایجاد PSVT
برخی از علت های ایجاد PSVT می توانند شامل موارد زیر باشند:
- کاردیومیوپاتی، عامل ضعیف شدن عضله قلب
- آمبولی ریه
- پنومونی
- اضطراب
- پرکاری تیروئید
- انفارکتوس میوکارد یا حمله قلبی
عوامل زیر نیز می توانند در PSVT قلب نقش داشته باشند:
- تاکی کاردی دهلیزی: نوعی افزایش ضربان سریع است که در آن تکانه های الکتریکی از دهلیزها نشات می گیرند. به احتمال زیاد این وضعیت افراد مبتلا به بیماری ساختاری قلب یا بیماری عروق کرونر ایسکمیک را تحت تاثیر قرار می دهد اما می تواند در قلب هایی با ساختار معمولی نیز ایجاد شود.
- Atrioventricular nodal reentrant tachycardia: نوعی از ریتم سریع غیر معمول قلب و شایع ترین علت ایجاد PSVT است. این وضعیت خطرناک نیست اما می تواند باعث سبکی سر یا غش شود.
- سندرم ولف پارکینسون وایت: این سندرم زمانی اتفاق می افتد که فرد با یک مسیر الکتریکی اضافی تاثیر گذار بر ضربان قلب متولد می شود. این یکی از متداول ترین دلایل ضربان قلب سریع در کودکان است. کسانی که سندرم ولف پارکینسون وایت دارند معمولا دچار مشکلات قلبی دیگری نمی شوند.
همچنین بخوانید:
ذات الریه (پنومونی) چیست؟ علائم و درمان (کلیک)
تشخیص PSVT
EKG معمولا به تشخیص PSVT کمکی نمی کند، زیرا این اپیزودها گهگاه رخ می دهند. با این وجود ممکن است پزشک استفاده از ریتم مانیتور را برای تشخیص PSVT و ثبت ضربان قلب در حین انجام زندگی روزمره را توصیه کند.
مانیتورهای EKG عبارتند از:
- ضبط کننده حلقه کاشت: پزشکان یک مانیتور قابل کاشت را در زیر پوست برای ثبت فعالیت قلب برای چندین سال قرار می دهند.
- هولتر مانیتور: این دستگاه با باتری می تواند ریتم قلب را به مدت 48 ساعت یا بیشتر بررسی کند. بر اساس اعلام AHA، مانیتور هولتر می تواند برای بررسی پاسخ بدن به درمان و تعیین علت ضربان قلب سریع موثر باشد. این مانیتور همچنین می تواند تشخیص دهد که آیا قلب به اندازه کافی اکسیژن دریافت می کند یا خیر.
- مانیتور رویداد (Event monitor): این دستگاه برای ضربان قلب آهسته یا سریع مناسب است. طبق اعلام AHA این مانیتورها همچنین می توانند تشخیص دهند که ضربان ساز به درستی کار می کند یا خیر. در برخی موارد افراد مجبور هستند تا 1 ماه از این ضبط کننده استفاده کنند. سپس پزشکان می توانند در مورد برنامه درمانی یا اینکه آیا فرد به آزمایشات بیشتری نیاز دارد، تصمیم گیری کنند.
برای درد قفسه سینه، تنگی نفس یا افت فشار خون که به فشار خون پایین اشاره دارد نیز سونوگرافی قلب یا EKG مفید است. این آزمایش برای ضربه به قفسه سینه نیز مناسب است.
طبق اعلام موسسه ملی قلب، ریه و خون (NHLBI) متخصصان باید با یک معاینه فیزیکی و بررسی وجود تورم پا احتمال بزرگ شدن قلب را ارزیابی کنند. گوش دادن به ضربان قلب و بررسی وجود سوفل قلب نیز یکی دیگر از راه های کمک کننده می باشد.
همچنین بخوانید:
راه درمان PSVT
نیاز یا عدم نیاز به درمانبه نوع PSVT بستگی دارد. اگر علائم شدید نبوده و دوره های PSVT اغلب اتفاق نیفتد، احتمالا نیازی به درمان نیست.
در صورت لزوم، پزشک داروهایی را بعنوان یک راه درمان این بیماری، مانند پرکاری تیروئید که در ایجاد PSVT اثر گذار است، توصیه می کند. آنها همچنین ممکن است بتا بلاکرها را برای درمان علائم آریتمی تجویز کنند.
اگر دوره های PSVT فقط برای چند دقیقه ایجاد می شوند، موارد زیر می توانند موثر باشند:
- ترک سیگار، در صورت لزوم
- کاهش مصرف کافئین و الکل
- استراحت كردن
جراحی ابلیشن یا فرسایش کاتتر که بعنوان فرکانس رادیویی یا فرسایش ورید ریوی شناخته می شود، یک راه برای درمان دوره های بروز PSVT است. در طی این روشپزشک لوله ای را برای خارج کردن بافت به قلب وارد کرده و باعث می شود قلب سریع تر یا کندتر از حد انتظار بزند.
جراحی ابلیشن کاتتر می تواند برای افرادی که نمی توانند دارو مصرف کنند یا دارای آریتمی هستند که از حفره های فوقانی قلب نشات می گیرد، مفید باشد.
همچنین پزشکان می توانند با اعمال فشار روی شریان گردن، ماساژ کاروتید را برای تنظیم مجدد سیگنال های قلب انجام دهند. با این حال بر اساس یک مطالعه در سال 2017 این روش می تواند برای افردی که در 3 ماه گذشته سکته کرده اند، خطرناک باشد.
داروهایی که متخصصان قلب می توانند برای کاهش ضربان قلب پیشنهاد دهند، شامل موارد زیر هستند:
- بتا بلاکرها
- داروهای ضد آریتمی
- مسدود کننده های کانال کلسیم
- آدنوزین
همچنین بخوانید:
بتا بلاکر ها: لیست داروها، عوارض و منابع طبیعی آن (کلیک)
چشم انداز
بر اساس یک مقاله در سال 2013، PSVT یک بیماری شایع قلبی اما تهدید کننده زندگی نیست. علائمی در صورت وجود می توانند بر فعالیت های روزانه آنها تاثیر گذاشته و باعث اضطراب شود. در صورت پایین بودن فشار خون سیستولیک ممکن است فرد به بستری شدن در بیمارستان نیاز داشته باشد.
زمان مراجعه به پزشک
در صورت داشتن نگرانی در مورد سلامت قلب خود به پزشک مراجعه کنید.
طبق گفته مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) در صورت ایجاد علائم حمله قلبی مانند موارد زیر با بخش اورژانس تماس بگیرید:
- سبکی سر یا سرگیجه
- درد قفسه سینه
- تنگی نفس
- درد یا ناراحتی در گردن، فک یا پشت
احساس خفگی، تورم مچ پا، یا درد معده نیز می توانند نشان دهنده بیماری قلبی باشند.
همچنین در صورت داشتن خطر بالای ابتلا به آریتمی برای دریافت اطلاعات در خصوص اقدامات پیشگیرانه و گزینه های درمانی احتمالی به متخصص قلب مراجعه کنید. طبق گفته NHLBI موارد زیر از جمله عوامل خطر برای آریتمی هستند:
- اضطراب
- استفراغ
- سطح قند خون پایین یا بالا
- کم آبی بدن
همچنین بخوانید:
دلایل مختلف درد قفسه سینه و زمان مراجعه به پزشک (کلیک)
آیا PSVT می تواند باعث ایجاد شرایط دیگر شود؟
طبق یک مقاله فیبریلاسیون دهلیزی حمله ای، نوعی PSVT، می تواند باعث افزایش خطر سکته شود.
همچنین ممکن است اضطراب یکی از علائمی باشد که افراد مبتلا به PSVT تجربه می کنند.
خلاصه
PSVT شامل آریتمی هایی است که باعث تپش قلب سریعتر از حد انتظار می شوند. علائم آن می توانند بدون هشدار ظاهر شوند. این وضعیت در افراد مبتلا به اضطراب، پرکاری تیروئید یا کسانی که حمله قلبی داشته اند، شایع تر است.
برای معاینه و مشاوره در مورد تشخیص، عوامل خطر و گزینه های درمانی احتمالی PSVT به یک متخصص قلب مراجعه کنید.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.