عدم تحمل لاکتوز و شیر خشک ببلاک LF
میلیون ها نفر در سراسر دنیا وجود دارند که بدن آنها نمی تواند قند خاص شیر (لاکتوز) و فرآورده های وابسته به آن را هضم کند. اگر شما یا فرزندتان هم یکی از این افراد هستید، اصطلاحا مشکل عدم تحمل لاکتوز دارید.
مشکل عدم تحمل لاکتوز، معمولا در دوران مدرسه یا سنین نوجوانی، ظاهر می شود. با این حال در برخی مواقع نوزادانی که زودتر از موعد به دنیا می آیند (نوزدان زودرس) نیز برای مدتی دچار این مشکل هستند. چراکه بطور معمول سطح آنزیم هضم کننده ی لاکتوز – که لاکتاز نامیده می شود – در بدن جنین، در سه ماهه ی آخر بارداری افزایش می یابد.
عدم تحمل لاکتوز چه در کودکان و چه در بزرگسالان، با وجود اینکه ممکن است ناراحتی های گوارشی ایجاد کند، اما از نظر پزشکی خطرناک به شمار نمی رود. متاسفانه تاکنون هیچ علاجی برای عدم تحمل لاکتوز، کشف نشده، اما می توان به راحتی با کنترل مقدار مصرف شیر (یا فرآرده های مبتنی بر آن) این وضعیت را کنترل و مدیریت نمود.
در این مقاله، ضمن تشریح دقیق تر این ناراحتی گوارشی، به معرفی و بررسی شیر خشک ببلاک LF (مخفف lactose free به معنای فاقد لاکتوز) مخصوص نوزادانی که با عدم تحمل لاکتوز متولد می شوند پرداخته شده است.
*** در حال حاضر هیچ یک از انواع شیر خشک های ببلاک از جمله ببلاک ال اف در فروشگاه اویرو موجود نمی باشند. ***
مطالب موجود در این مقاله، صرفا جهت کسب اطلاعات بیشتر عزیزان جمع آوری شده است.
پیش از شروع مقاله، جهت پیشگیری از هرگونه اشتباه، لازم است یادآوری شود که عدم تحمل لاکتوز با حساسیت به شیر فرق دارد؛ حساسیت به شیر یک واکنش ایمنی از جانب بدن است، در حالیکه عدم تحمل لاکتوز یک ناراحتی گوارشی (مشکل در هضم) محسوب می شود.
* شباهت های عدم تحمل لاکتوز و حساسیت به شیر: هر دوی این ناراحتی ها سبب دل پیچه یا اسهال پس از مصرف شیر می شوند.
* تفاوت های عدم تحمل لاکتوز و حساسیت به شیر: در افرادی که به شیر حساسیت دارند، پس از مصرف شیر و محصولات لبنی علاوه بر دل درد، علائم دیگری نظیر خارش و تورم صورت، لب ها یا دهان (یا نشانه های جدی تری مثل کهیر، آبریزش چشم یا بینی) دیده می شود. افرادی که پس از خوردن شیر و فرآورده های لبنی چنین علائمی را تجربه می کنند احتمالا به یکی از پروتئین های شیر گاو حساسیت دارند.
لاکتوز چیست؟
قندی که داخل شیر وجود دارد لاکتوز نامیده می شود. بدن برای هضم و جذب این قند از آنزیمی به نام لاکتاز استفاده می کند.
زمانی که بدن نتواند به مقدار کافی لاکتاز تولید کند، فرد قادر به تحمل لاکتوز و در نتیجه شیر و فرآورده های وابسته به آن نیست.
اما چه اتفاقی رخ می دهد؟
زمانی که شیر (یا هر فرآورده ی دیگری که حاوی شیر است) میل می کنید، لاکتاز، در روده ی کوچک، قند شیر (لاکتوز) را هضم می کند و سپس قند شیر از همین طریق (روده ی کوچک) جذب بدن می شود.
در افرادی که عدم تحمل لاکتوز دارند، فرآیند فوق به همین سادگی سپری نمی شود؛ در این افراد، لاکتوز تجزیه نمی شود. در عوض، وارد روده بزرگ می شود، و در آنجا با مخمرها و باکتری های طبیعی بدن مخلوط می شود. این اتفاق باعث پیدایش عوارضی همچون تولید باد معده، نفخ و اسهال می شود.
چه کسانی دچار عدم تحمل لاکتوز می شوند؟
چه باور کنید چه نه، افراد زیادی در هضم شیر مشکل دارند. (در 40% افراد، تولید آنزیم لاکتاز برای هضم شیر، در سنین 2 تا 5 سالگی متوقف می شود.)
در حال حاضر، حدود 75% جمعیت جهان در هضم لاکتوز مشکل دارند. همانطور که در تصویر زیر مشخص است، ریسک ابتلا به این مشکل گوارشی در میان افراد جوامع مختلف، متفاوت است.
مشکل عدم تحمل لاکتوز، ممکن است ارثی باشد و یا در اثر ابتلا به برخی بیماری های خاص (یا مصرف برخی داروها) به مرور زمان ایجاد شود.
همانطور که مشاهده می کنید درصد شیوع این مشکل در مناطق زیر بیشتر است:
* قاره آمریکای جنوبی و مرکزی
* قاره اروپا
* قاره آفریقا (بخصوص بخش های جنوبی)
* جنوب و جنوب شرقی قاره ی آسیا
روش های تشخیص عدم تحمل لاکتوز
اگر نوزاد قادر به تحمل لاکتوز نباشد، احتمالا حدود نیم تا دو ساعت بعد از خوردن شیر مادر دچار اسهال، دل پیچه، نفخ یا باد معده می شود.
همچنین بعد از سن یک سالگی که کودک می تواند خوردن غذاهای جامد را شروع کند، علائم فوق با خوردن شیر گاو یا فرآورده های لبنی ظاهر می شوند.
در بزرگسالان نیز با مصرف شیر و فرآورده های لبنی، احتمالا علائمی نظیر دل پیچه، دل درد و مشکلات گوارشی مشاهده می شود.
اگر فکر می کنید بدن شما (یا فرزندتان) قادر به هضم شیر نیست و قصد دارید تحمل پذیری لاکتوز بدن خود (یا فرزندتان) را چِک کنید، می توانید گام های زیر را دنبال کنید:
* به مدت چند هفته شیر و فرآورده های لبنی مصرف نکنید.
* اگر علائم برطرف شدند، هرچند وقت یکبار فرآورده های لبنی را به رژیم غذایی بازگردانید و واکنش های بدن را زیر نظر بگیرید.
* اگر علائم پس از قطع لبنیات ادامه داشتند (یا اگر علائم بازگشتند) بهتر است برای تشخیص دقیق تر مشکل به پزشک مراجعه نمایید.
پزشک پس از بررسی علائم، در صورتی که احتمال دهد شما (یا فرزندتان) مبتلا به عدم تحمل لاکتوز هستید، برای اطمینان یکی از آزمایش های زیر را تجویز می کند:
** بزرگسالان
تست تنفس: با این تست می توان میزان هیدروژن بازدم را اندازه گیری کرد. اگر سطح هیدروژن بازدم بالا باشد، احتمالا فرد دچار عدم تحمل پذیری لاکتوز است. چراکه هیدروژن، با هضم لاکتوز، از طریق روده ی بزرگ تخلیه می شود.
آزمایش خون: این آزمایش می تواند نشان دهد بدن پس از نوشیدن خوراکی هایی که لاکتوز زیادی دارند چه واکنشی می دهد. با این حال، این آزمایش چندان رایج نیست.
** کودکان و نوجوانان
در کودکان و نوجوانان معمولا پزشک از مدفوع نمونه برداری می کند.
پس از اثبات ابتلا به عدم تحمل لاکتوز چه اتفاقی می افتد
ممکن است بتوانید به مقدار کم، شیر یا فرآورده های لبنی میل کنید. بدن برخی افراد زمانی که شیر یا فرآورده های لبنی، همراه با دیگر خوراکی ها مصرف می شود بهتر عمل می کند. بعلاوه برخی فرآورده های لبنی راحت تر هضم می شوند. مثل پنیر یا ماست.
بعلاوه محصولات بسیار زیادی وجود دارند که فاقد لاکتوز می باشند و می توانید به راحتی آنها را از سوپرمارکت ها تهیه کنید.
در برخی کشورها مکمل های خاصی وجود دارند که به بدن کمک می کنند قند شیر را راحت تر هضم کند. (این نوع مکمل ها در ایران در دسترس نیستند.)
در آخر اگر تصمیم گرفتید شیر را به کلی کنار بگذارید، بهتر است کلسیم، ویتامین D و سایر مواد مغذی را از منابع خوراکی دیگری دریافت کنید.
به جای شیر می توانید غذاهای زیر را جایگزین کنید:
* بادام
* لوبیا خشک
* برگ کولارد
* کلم پیچ
* آب پرتقال غنی شده با کلسیم
* شیر سویا
* ماهی های چرب، مثل سالمون و تن
* زرده تخم مرغ
* جگر
علاوه بر نوزادان زودرس (که در ابتدای مقاله اشاره شد) در موارد نادر، برخی نوزادان با مشکل ژنتیکی عدم تحمل لاکتوز متولد می شوند. (در این موارد هر دو والد، ژن عدم تحمل لاکتوز را به نوزاد منتقل کرده اند.)
در اینصورت، نوزاد از بدو تولد، اسهال شدید دارد و حتی قادر به تحمل لاکتوز شیر مادر یا شیر خشک های فرموله شده براساس شیر گاو نیست و لازم است از یک شیر خشک با فرمولاسیون بدون لاکتوز مثل شیر خشک ببلاک LF استفاده کند.
** هشدار: برای تاکید مجدد، بعید است کودک در این سنین نشانه های عدم تحمل لاکتوز را نشان دهد، اما باز هم بهتر است جهت اطمینان با پزشک او مشورت کنید.
ایشان سوالاتی در خصوص علائم نوزاد می پرسد تا بررسی کند این مشکل محتمل است یا خیر. ممکن است پزشک پیشنهاد کند به مدت دو هفته تمام منابع تغذیه ای حاوی لاکتوز را از رژیم غذایی کودک حذف کنید تا ببینید علائم وی فروکش می کند یا نه!
معرفی شیرخشک ببلاک ال اف
نوزادان در ماه های اول تولد خود، تمام مواد مغذی مورد نیاز برای رشد و نمو خود را از شیر دریافت می کنند. اگر نوزاد شما مبتلا به عدم تحمل لاکتوز است، ببلاک فاقد لاکتوز (Lactose Free یا به اختصار LF) دارای یک فرمولاسیون اختصاصی برای کودک شماست که در آن مالتودکسترین (یکی از مشتقات اصلاح شده ی نشاسته) جایگزین لاکتوز شده است. بدین ترتیب می توانید مطمئن شوید فرزند شما هم به اندازه ی کافی تمام مواد مغذی لازم را از شیر خود دریافت می کند.
فرمولاسیون فاقد لاکتوز ببلاک حاوی مواد مغذی اساسی برای رشد کودک است.
براساس مطالعات بالینی خواص این شیرخشک در تضمین گوارش سالم، کودکان مبتلا به عدم تحمل لاکتوز اثبات شده است.
ترکیبات و مواد موثره شیر خشک ببلاک LF
** مواد مغذی اصلی:
کربوهیدرات ها، پروتئین ها، لیپید (چربی) ها، لینولئیک اسید، DHA
** مواد معدنی و عناصر کمیاب:
سدیم، پتاسیم، کلر، کلسیم، منگنز، آهن، زینک، مس، ید
** ویتامین ها:
A ،D3 ،C ،E ،B1 ،B2 ،B6 ،B12، فولیک اسید، بیوتین
** دیگر ترکیبات:
کولین، اینوزیتول، تائورین، ال کارنیتین، نئو کلوئیدها
روش مصرف شیرخشک ببلاک LF
برای آماده کردن شیر خشک ببلاک LF گام های زیر را دنبال کنید.
1- دست های خود را با آب گرم و صابون به خوبی بشوئید.
2- شیشه شیر و لوازم مربوط به آن (اعم از سرپستانک و سرپوش بطری) را به دقت بشوئید و سپس به مدت 5 دقیقه داخل آب جوش استرلیزه کنید.
3- آب آشامیدنی سالم و تمیز را به مدت 5 دقیقه بجوشانید و سپس اجازه دهید تا دمای آن حداقل به 40 درجه سانتی گراد کاهش یابد.
4- براساس جدول تغذیه ای درج شده روی قوطیِ شیرخشک، به میزان توصیه شده، آب جوشیده ی خنک شده را داخل شیشه شیر استرلیزه شده بریزید.
5- براساس جدول تغذیه ای درج شده روی قوطیِ شیرخشک، متناسب با سن کودک، مقدار توصیه شده شیرخشک را به آب اضافه کنید.
6- سرپوش بطری شیشه شیر را گذاشته و حدود 15 تا 20 ثانیه شیشه شیر را به خوبی تکان دهید تا تمام پودر شیرخشک داخل آب حل شود.
7- مخلوط تهیه شده آماده ی مصرف است. جهت احتیاط بهتر است پیش از مصرف، حرارت شیر تهیه شده را با سطح داخلی مچ دست خود کنترل کنید.
اصول و شرایط نگهداری شیرخشک ببلاک LF
پس از هر بار مصرف، درب قوطی شیر خشک محکم بسته شود.
پس از باز شدن درب قوطی، حداکثر طی 3 هفته مصرف شود.
از خریداری قوطی های باز شده جدا خودداری کنید.
*** در حال حاضر هیچ یک از انواع شیرخشک های ببلاک از جمله ببلاک ال اف در فروشگاه اویرو موجود نمی باشند. ***
مطالب جمع آوری شده در این مقاله، صرفا ب برای کسب اطلاعات بیشتر جمع آوری شده اند.
سلام نوزاد من ده روزه است و با شیر خشک تغذیه میکنم چون شیر خودم کافی نیست هر بار شیر خشک میدم زیاد بالا میاره لطفاً ی راهنمایی کنید ممنون
ببخشید من چند روزه بنا به تسخیص متخصص به بچه ۳ ماهه ام شیر خشک فاقد لاکتوز ببلاک میدم، تا چند ماهگی باید این شیر رو بهش بدم و اینکه بعد ۶ ماه چه شیری باید بدم؟