آنفولانزای خوکی
آنفولانزای H1N1، نوعی بیماری تنفسی میان خوک هاست، به همین خاطر است که آنفولانزای خوکی نامیده می شود.
در گذشته فقط خوک ها و افرادی که ارتباط مستقیمی با خوک ها داشتند، به این ویروس مبتلا می شدند، اما به مرور زمان وضعیت تغییر کرد؛ ماهیت بیماری دگرگون شد و H1N1 تبدیل به یک ویروس جدید شد و میان انسان هایی که نزدیک خوک ها نبودند نیز گسترش یافت؛ امروزه H1N1 به راحتی از انسانی به انسان دیگر قابل انتقال است.
در سال 2009، سرعت پخش ویروس H1N1 در سراسر جهان به مرز هشدار رسید؛ به همین خاطر، سازمان بهداشت جهانی، اعلام کرد اپیدمی جهانی این بیماری حتمی است. از آن پس گرچه ابتلا به آنفولانزای خوکی همچنان میان مردم ادامه دارد، اما آمار آن کاهش یافته است.
امروزه آنفولانزای خوکی به اندازه ی چند سال قبل ترسناک نیست، اما هنوز هم می بایست از خود (و فرزندانتان) در برابر ابتلا به این بیماری محافظت کنید. چراکه آنفولانزای خوکی (درست مانند هر آنفولانزای دیگری) می تواند برای برخی افراد مشکلات جدی ایجاد کند. بهترین راه جلوگیری از ابتلا به آنفولانزای خوکی، تزریق سالانه ی واکسن آنفولانزا است. جهت کسب اطلاعات بیشتر به مقاله ی پیشگیری از ابتلا به آنفولانزا با واکسن INFLUVAC مراجعه کنید. (جهت مطالعه مقاله کلیک کنید.)
مطالب جمع آوری شده در این مقاله، صرفا جهت بالا بردن اطلاعات عمومی افراد می باشد.
به غیر از مقاله درج شده در خصوص این بیماری هیچگونه مشاوره ای ارائه نمی گردد.
راه های ابتلا به آنفولانزای خوکی (H1N1)
آنفولانزای خوکی، درست مانند آنفولانزای فصلی منتقل می شود. با سرفه و یا عطسه کردن فرد آلوده به آنفولانزا، ویروس H1N1 از طریق ذرات خارج شده از دهان و بینی او در محیط اطراف پخش می شود. اگر شما با ویروس پخش شده در محیط، تماس داشته باشید، مثلا به دستگیره ای دست بزنید که قطرات ویروس روی آن فرود آمده اند، یا وسیله ای را لمس کنید که اخیرا فرد آلوده به ویروس، آن را لمس کرده است، ممکن است مبتلا به آنفولانزای خوکی (H1N1) بشوید.
افراد مبتلا به ویروس H1N1، از یک روز پیش از مشهود شدن علائم بیماری، تا 7 روز پس از مشهود شدن علائم، ناقل ویروس هستند.
برخلاف نام این آنفولانزا، H1N1 با خوردن بیکن، ژامبون یا هر نوع محصول دیگری که حاوی گوشت خوک است منتقل نمی شود.
علائم آنفولانزای خوکی
علائم آنفولانزای خوکی، تا حد زیادی مشابه علائم آنفولانزای فصلی است؛ اصلی ترین این علائم عبارتند از:
* سرفه
* تب
* گلودرد
* گرفتگی و آبریزش بینی
* بدن درد
* سردرد
* لرز
* خستگی
مانند آنفولانزای معمولی، ممکن است آنفولانزای خوکی منجر به مشکلات جدی تری مثل ذات الریه (نوعی عفونت ریه) شود. بعلاوه ویروس H1N1 می تواند علائم بیماری های خاصی مثل دیابت یا آسم را تشدید کند. لذا در صورت مشاهده ی هریک از علائم زیر فورا با اورژانس تماس بگیرید:
* تنگی نفس
* استفراغ شدید
* شکم یا پهلو درد
* سرگیجه یا گیجی
آیا آزمایشی برای آنفولانزای خوکی (H1N1) وجود دارد؟
بله؛ در حقیقت بهترین راه برای تفکیک آنفولانزای خوکی و آنفولانزای فصلی، انجام آزمایش است.
البته بصورت کلی علائم آنفولانزای خوکی شدیدتر هستند، بعلاوه افراد مبتلا به این نوع آنفولانزا دچار معده درد و استفراغ شدید نیز می شوند. با این وجود، تنها راه اثبات ابتلا به H1N1 انجام آزمایش است. حتی معاینه توسط پزشک نیز نمی تواند بطور قطع نوع آنفولانزای شما را مشخص کند.
برای انجام آزمایش، پزشک یک سواپ (وسیله ای شبیه به گوش پاک کن بلند) را داخل بینی، در قسمت نزدیک به گلو می چرخاند. و نمونه ی ویروس را آزمایش می کند.
البته انجام این آزمایش چندان رایج نیست. بنابراین فقط برای کسانی انجام می شود که در بیمارستان بستری هستند و یا در ریسک بروز مشکلات کشنده ی ناشی از آنفولانزا در آنها بالاست؛ مثلا:
* کودکان زیر 5 سال
* افراد بالای 65 سال
* کودکان و نوجوانان (زیر 18 سال) که تحت درمان طولانی مدت آسپرین قرار داشته اند و پس از ابتلا به آنفولانزای خوکی در معرض ابتلا به سندروم ری قرار دارند. (سندروم ری، بیماری کشنده ای است که با مصرف آسپرین در کودکان مرتبط است.)
* خانم های باردار
* بزرگسالان و کودکانی که مبتلا به مشکلات مزمن ریه، قلب، کبد، خون، سیستم عصبی، عصبی و عضلانی، یا مشکلات متابولیک هستند.
* بزرگسالان و کودکانی که سیستم ایمنی بدن آنها تضعیف شده است (از جمله کسانی که داروهای سرکوب کننده ی ایمنی مصرف می کنند و یا مبتلا به HIV هستند.)
* افرادی که در خانه ی سالمندان، کودکستان و یا دیگر مراکز مراقبتی کار می کنند.
راه های درمان آنفولانزای خوکی
برخی داروهای آنتی ویروس، که برای درمان آنفولانزای فصلی از آنها استفاده می شود برای درمان آنفولانزای خوکی نیز قابل استفاده هستند. به نظر می رسد بالاترین اثربخشی را روی آنفولانزای خوکی مربوط به سه داروی زیر است:
* زانامیویر (zanamivir)
* پرامیویر (peramivir)
* اسلتامیویر (Oseltamivir) – گرچه به گفته ی برخی منابع برخی از انواع آنفولانزای خوکی دیگر نسبت به داروی Oseltamivir پاسخ نمی دهند.
داروهای فوق به شما کمک می کنند سریعتر بهبود یابید و احساس بهتری داشته باشید؛ داروهای ضدویروس، زمانی بهترین اثربخشی را دارند که حداکثر تا 48 ساعت پس از ظاهر شدن علائم بیماری مصرف شوند. البته حتی اگر دیرتر هم مصرف شوند، ممکن است موثر واقع شوند.
لازم به یادآوری است، آنتی بیوتیک ها هیچ اثری روی آنفولانزا ندارند. چراکه آنفولانزا توسط ویروس ایجاد می شود، نه باکتری!
جهت کسب اطلاعات بیشتر به مقاله ی تفاوت عفونت باکتریایی و عفونت ویروسی مراجعه کنید. (جهت مطالعه مقاله کلیک کنید.)
داروهای مسکن بدون نیاز به نسخه و داروهای آنفولانزا می توانند در تسکین درد، تیرکشیدن و تب موثر باشند.
کودکان زیر 18 سال به دلیل ریسک “سندروم ری” مجاز به مصرف آسپرین نمی باشند. لذا قبل از مصرف هر دارویی (در دورن ابتلای کودک به آنفولانزا) مطمئن شوید فاقد آسپرین باشد.
آیا واکسنی برای آنفولانزای خوکی وجود دارد؟
همان واکسنی که روی پیشگیری از آنفولانزای فصلی موثر است، می تواند در جلوگیری از ابتلا به آنفولانزای خوکی نیز موثر باشد. واکسن آنفولانزا روش مبارزه با ویروس آنفولانزا را به سیستم ایمنی بدن یاد می دهد.
علاوه بر واکسن آنفولانزا، راه های زیر می توانند در پیشگیری از آنفولانزا موثر باشند:
* شست و شوی مرتب دست با استفاده از آب و صابون
* استفاده از ژل های ضدعفونی کننده ی دست
* دست نزدن به چشم ها، بینی و دهان
* دوری از افراد مبتلا به ویروس آنفولانزا
مطالب جمع آوری شده در این مقاله، صرفا جهت بالا بردن اطلاعات عمومی افراد می باشد.
به غیر از مقاله درج شده در خصوص این بیماری هیچگونه مشاوره ای ارائه نمی گردد.