رسوب کلسیم در تاندون (تاندونیت کلسیفیک)
تاندونیت کلسیفیک (به انگلیسی calcific tendinitis – تاندونیت کلسیفیته، تاندونیت کلسیم یا رسوب کلسیم در تاندون نیز نامیده می شود) نوعی ناراحتی است که با تجمع کلسیم در تاندون ها رخ می دهد. تاندون ها، بافت های محکمی هستند که مانند طناب، عضلات و استخوان ها را به هم متصل می کنند. کلسیم می تواند، تاندون ها را ملتهب کرده و باعث ایجاد درد شدید شود. ایجاد تاندونیت کلسیفیک در شانه ها شایع تر است، اما ممکن است در آرنج، مچ دست، دست ها، زانوها یا پاها نیز دیده شود. مطالعات نشان داده اند این مشکل معمولا ارتباطی به ورزش کردن ندارد.
عوامل موثر در تاندونیت کلسیفیک
تاندونیت کلسیفیک، با تجمع کلسیم شروع می شود. این مسئله منجر به ایجاد یک واکنش شیمیایی با دیگر بافت های تاندون و در نتیجه ایجاد درد می شود. کلسیم اغلبِ اوقات داخل کاف روتاتور (عضلات گرداننده شانه) رسوب می کند. گرچه تاندونیت کلسیفیک، هیچ علت شناخته شده ای ندارد، اما عوامل زیر ریسک ابتلا را افزایش می دهند:
* سابقه ی خانوادگی ابتلا به تاندونیت کلسیفیک
* سن (اغلب افرادی که مبتلا به تاندونیت کلسیفیک می شوند در رنج سنی 30 تا 50 سال قرار دارند)
* جنسیت (خانم ها بیش از آقایان مستعد ابتلا به تاندونیت کلسیفیک هستند)
* کمبود فعالیت های بدنی
* ابتلا به برخی بیماری های خاص، مثل دیابت
* اختلالات غدد تیروئید
علائم و نشانه های تاندونیت کلسیفیک
تاندونیت کلسیفیک باعث ایجاد درد و خشکی در ماهیچه ها می شود. از دیگر علائم تاندونیت کلسیفیک می توان به موارد زیر اشاره کرد:
* دردِ شانه که ممکن است به سمت گردن نیز حرکت کند.
* خواب نرفتن به علت دردِ شدید
* ضعفِ شانه و بازویِ درگیر
* کاهش دامنه ی حرکت بازویِ درگیر
چند نکته در خصوص علائم و نشانه ها تاندونیت کلسیفیک
** اغلب مجددا باز می گردند.
** ممکن است ناگهانی و بسیار شدید باشند و چندین هفته طول بکشند. و یا ممکن است بسیار خفیف بوده و چندین ماه طول بکشند.
** در هنگام شب تشدید شده و استراحت را دشوار می کنند.
راه های تشخیص تاندونیت کلسیفیک
پزشک ابتدا دامنه ی حرکتِ شانه و بازوها، عملکرد آرنج، مچ دست و دست ها را بررسی می کند. سپس دامنه یِ حرکت، و قدرتِ شانه ی درگیر و شانه ی سالم را مقایسه می نماید. همچنین ممکن است لازم باشد آزمایش های زیر را نیز انجام دهید:
* تصویربرداری با اشعه ی ایکس برای شناسایی محل دقیق انباشتگی کلسیم
* سونوگرافی برای تشخیص افتراقی علت درد
* تصویر برداری با کمک MRI، که علاوه بر نشان دادن کلسیم، می تواند علت درد را نیز مشخص کند.
تکنیک هایی برای تعامل با علائم درد ناشی از تاندونیت کلسیفیک
* فیزیوتراپی بروید. فیزیوتراپیست می تواند به شما ورزش هایی یاد بدهد که علاوه بر کاهش درد، دامنه ی حرکت و قدرت عضلات شما را بهبود بخشد.
* روی شانه ی درگیر به مدت 15 تا 20 دقیقه کمپرس سرد (کیسه یخ) بگذارید. این عمل را هر یک ساعت یکبار تکرار کنید (یا طبق دستورالعمل پزشک)؛ کمپرس سرد به کاهش درد و التهاب کمک می کند.
* به بازوی خود استراحت دهید. ممکن است پزشک توصیه کند هنگام استراحت، مابین آرنج و پهلوی خود، یک وسیله مانند توپ یا بالش قرار دهید. این عمل به کاهش سفتی و درد کمک می کند.
راه های درمان تاندونیت کلسیفیک
تاندونیت کلسیفیک معمولا خود به خود برطرف شود. بدین معنا که بدن کلسیم را جذب کرده و تاندون بهبود می یابد. اما در صورت استمرار یا تشدید درد، ممکن است پزشک یکی از راه های زیر را پیشنهاد کند:
** مصرف دارو
* مسکن های NSAID (ضدالتهاب های غیراستروئیدی) می توانند درد و التهاب را کاهش دهند. البته فراموش نکنید چنین داروهایی در برخی موارد ممکن است خونریزی معده یا مشکلات کلیوی ایجاد کنند. بنابراین اگر از داروهای رقیق کننده خون استفاده می کنید، همواره پیش از مصرف NSAID ها در خصوص ایمنی مصرف آنها با پزشک مشورت کنید. بعلاوه قبل از مصرف هر دارویی، برچسب روی آن را با دقت مطالعه نموده و دستورالعمل ها را دنبال کنید.
* استروئیدها به کاهش التهاب کمک می کنند. اگر درد خیلی شدید باشد، پزشک معمولا تزریق مستقیم استروئید به منطقه ی درگیر را تجویز کند، در غیر اینصورت مصرف قرص های خوراکی استروئید مکفی است.
** نیدلینگ
روشی است که برای شکافتن رسوب کلسیم یا از بین بردن آن استفاده می شود. در این روش متخصص یک یا چند سوزن را از طریق پوست وارد شانه (محل درگیر) می کند. محل ذخیره ی کلسیم شل می شود و بیشتر حجم آن با سوزن بیرون کشیده می شود. مقدار باقی مانده ی کلسیم از طریق بدن جذب می شود.
** شاک ویوتراپی
روشی است که در آن متخصص با استفاده از یک دستگاه، امواج پرقدرت مکانیکی (شبیه به امواج صوتی با سرعت بسیار بالاتر) را روی محل تجمع کلسیم بصورت متمرکز می تاباند. در این روش نیازی به ایجاد برش یا بیهوشی وجود ندارد. امواج از طریق پوست به سمت رسوب کلسیم حرکت می کنند و آن را می شکافند و بدن به راحتی کلسیم باقی مانده را جذب می کند.
** دبریدمان (debridement)
رسوبات کلسیم را می توان با استفاده از یک جراحی آتروسکوپیک به دبریدمان (debridement) حذف کرد؛ در صورتی که درد برای چندین ماه ادامه داشته باشد و یا دیگر درمان ها موفقیت آمیز نبوده باشند، ممکن است برای از بین بردن کلسیم انباشته شده لازم به انجام جراحی باشد. در چنین مواردی ممکن است بافت یا استخوان آسیب دیده نیز برداشته شوند.
در موارد زیر با پزشک تماس بگیرید:
* تشدید درد یا خشکی شانه
* تشدید ضعف حرکت بازو
و یا در صورتی که هر بخش از اطلاعات فوق برای شما ابهام دارد و یا پاسخ سوالات خود را از این مقاله دریافت نکرده اید.
در موارد زیر با اورژانس تماس بگیرید:
* عدم توانایی حرکت دادن بازو
* درد بسیار شدید در بازو یا شانه
این مقاله شامل اطلاعات عمومی است. ممکن است روش های درمان با توجه به شرایط فردی اشخاص متفاوت باشد.
برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک مشورت کنید.