درمان دارویی نارکولپسی
نارکولپسی بیماری طولانی مدتی است که باعث اختلال در چرخه خواب و بیداری می شود؛ درمان دارویی و سایر درمان های نارکولپسی را بخوانید.
نارکولپسی یک بیماری عصبی تاثیر گذار بر چرخه خواب و بیداری معمولی افراد و فعالیت های روزانه آنها است.
این وضعیت یک بیماری طولانی مدت است که الگوهای خواب را درگیر می کند. این وضعیت باعث خواب آلودگی بیش از حد در طول روز و اختلال در خواب شب می شود. در نتیجه این وضعیت مشکلاتی در انجام فعالیت های روزانه برو پیدا می کند.
داروهای زیادی برای درمان این بیماری و علائم آن، مانند مودافینیل و داروهای ضد افسردگی، وجود دارد.
این وضعیت معمولا در دوران کودکی، نوجوانی یا جوانی شروع می شود.
همچنین بخوانید:
نارکولپسی (Narcolepsy) یا حمله خواب (کلیک)
علائم نارکولپسی شامل موارد زیر هستند:
- کاتاپلکسی، از دست دادن ناگهانی کنترل عضلانی
- خواب آلودگی مفرط در طول روز
- توهمات هیپناگوژیک، رویاهای بسیار واضح هنگام به خواب رفتن
- فلج خواب، ناتوانی در حرکت هنگام به خواب رفتن یا بیدار شدن
اختلال در الگوهای خواب می تواند با مشکلات دیگری مانند افسردگی، خستگی و پرخوری نیز همراه باشد.
نارکولپسی دارای دو نوع اولیه است. نوع 1 با علائم دیگر باعث کاتاپلکسی می شود. سطح پایین هیپوکرتین یکی از دلایل احتمالی این نوع است. هیپوکرتین یک ماده شیمیایی مغز برای تنظیم خواب است.
نوع 2 بدون کاتاپلکسی رخ می دهد. افراد مبتلا به این نوع دارای سطح معمولی از هیپوکرتین هستند. علت این وضعیت دقیقا مشخص نیست.
افراد مبتلا به نارکولپسی معمولا برای مدیریت وضعیت خود و حفظ یک سبک زندگی منظم به مصرف دارو نیاز دارند. هدف از درمان و مصرف دارو افزایش هوشیاری در طول روز و کاهش اختلالات خواب در شب است. در نتیجه علائم بیماری کاهش و کیفیت زندگی افراد افزایش می یابد.
در این مقاله، انواع دارو های مفید برای نارکولپسی و همچنین سایر درمان های موجود برای آن بررسی می شوند.
همچنین بخوانید:
علت بیماری نارکولپسی (حمله خواب) : علائم و درمان (کلیک)
داروهایی برای خواب آلودگی بیش از حد در طول روز
خواب آلودگی بیش از حد در طول روز یکی از علائم اصلی نارکولپسی و مختل کننده شدید زندگی روزمره است. مصرف داروهای زیر می تواند برای رفع این وضعیت مناسب باشند:
- مودافینیل: مودافینیل که با نام تجاری Provigil موجود است، یک داروی نسخه اول برای تحریک سیستم عصبی مرکزی (CNS) است. معمولا پزشکان ابتدا این دارو را تجویز می کنند زیرا با احتمال کمتری اعتیاد آور است و عوارض جانبی کمتری نسبت به سایر محرک ها دارد. مودافینیل قادر به افزایش هوشیاری و کاهش خستگی روز است.
- آرمودافینیل: این دارو مشابه مودافینیل بوده و باعث بهبود وضعیت افراد در زمان بیداری می شود.
- سوریامفتول: سوریامفتول که با نام تجاری داروی Sunosi موجود است، یک مهارکننده بازجذب دوپامین- نوراپی نفرین است که می تواند برای کاهش خواب آلودگی در طول روز مفید باشد. بر اساس تحقیقات، سوریامفتول به طور مشابه با مودافینیل در درمان خواب آلودگی روزانه موثر است.
- محرک های شبه آمفتامین: پزشکان ممکن است مصرف محرک های آمفتامین را در مواردی که مودافینیل موثر نیست، تجویز کنند. این محرک های قوی می توانند باعث کاهش خواب آلودگی روزانه شوند. با این وجود، آنها اعتیاد آور بوده و باعث ایجاد عوارض جانبی متعددی مانند عصبی بودن و اختلالات ریتم قلب می شوند. متیل فنیدات و دگزامفتامین از جمله این داروها هستند.
همچنین بخوانید:
اختلالات خواب : انوع – علت و درمان (کلیک)
داروهای کاتاپلکسی
داروهای درمان کاتاپلکسی شامل موارد زیر هستند:
- سدیم اکسی بات: با نام تجاری داروی Xyrem موجود است. این دارو با کاهش خواب آلودگی و کاتاپلکسی در طول روزبه درمان نارکولپسی کمک می کند. این دارو CNS را کاهش و خواب عمیق در هنگام استراحت را افزایش می دهد. همچنین جایگزین های اکسی بات با سدیم کمتر برای افراد مبتلا به بیماری های قلبی عروقی، فشار خون بالا یا بیماری کلیوی در دسترس است.
- داروهای ضد افسردگی: داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای و مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین و نورآدرنرژیک هر دو به کاهش کاتاپلکسی کمک می کنند. این داروها عوارض جانبی کمتری نسبت به آمفتامین ها دارند. با این حال هنوز هم با احتمال ایجاد مشکلاتی مانند ناتوانی جنسی یا فشار خون بالا همراه هستند.
- پیتولیسانت: پیتولیسانت با نام تجاری داروی Wakix، داروی مفید دیگری برای درمان خواب آلودگی بیش از حد در طول روز و کاتاپلکسی است.
همچنین بخوانید:
داروهای موثر در درمان افسردگی (کلیک)
سایر درمان ها
مصرف دارو یکی از مهم ترین راه ها برای درمان خواب آلودگی بیش از حد در طول روز و کاتاپلکسی در افراد مبتلا به نارکولپسی است.
با این حال ممکن است پزشکان درمان های دیگری را در کنار یا گاهی به جای دارو برای نارکولپسی تجویز کنند. این درمان ها وابسته به عوامل مختلفی مانند سن فرد، تحمل داروها و شدت بیماری ها متفاوت هستند.
NINDS چندین تغییر در شیوه زندگی افراد مبتلا به نارکولپسی را برای حفظ هوشیاری در طول روز و خواب بهتر در طول شب، پیشنهاد می کند:
- ورزش منظم
- اجتناب از خوردن وعده های غذایی بزرگ قبل از خواب
- استراحت قبل از خواب
- اجتناب از سیگار کشیدن
- چرت زدن کوتاه در طول روز و فواصل زمانی برنامه ریزی شده
- داشتن زمان خواب و بیداری منظم
- اجتناب از مصرف کافئین و الکل، در صورت امکان
این سازمان همچنین بر اهمیت رعایت اقدامات احتیاطی، به ویژه هنگام رانندگی تاکید می کند.
محققان در حال بررسی چندین داروی تجربی برای کمک به نارکولپسی هستند. برای نمونه هیپوکرتین ممکن است بر ایجاد نارکولپسی اثر گذار باشد، بنابراین محققان در حال بررسی این مساله هستند که آیا دستکاری این سلول ها می تواند در درمان نارکولپسی موثر باشد یا خیر.
عوامل ژنتیکی نیز می توانند در ایجاد نارکولپسی موثر باشند. به این ترتیب، ژن درمانی ممکن است راه دیگری برای درمان های آینده این وضعیت باشد. به عنوان نمونه ژن درمانی می تواند به افراد مبتلا به نارکولپسی در تولید پروتئین های تنظیم کننده خواب کمک کند.
همچنین بخوانید:
خلاصه
نارکولپسی یک بیماری طولانی مدت است که باعث ایجاد اختلال در چرخه خواب و بیداری می شود. دو نشانه اولیه نارکولپسی خواب آلودگی بیش از حد در طول روز و کاتاپلکسی است. این علائم می توانند باعث دشوار شدن انجام فعالیت های معمول روزانه بدون درمان برای افراد شوند.
پزشکان معمولا داروهایی مانند مودافینیل را برای درمان خواب آلودگی در طول روز تجویز می کنند. داروهایی برای درمان کاتاپلکسی مانند داروهای ضد افسردگی نیز وجود دارد. برخی از داروها مانند پیتولیسانت می توانند هر دو نشانه را درمان کنند.
تغییرات سبک زندگی مانند در نظر گرفتن زمان خواب ثابت و چرت های برنامه ریزی شده می توانند به حفظ بهداشت خواب خوب و پشتیبانی از درمان نارکولپسی، کمک کنند.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.