علائم تمپانواسکلروز
تمپانواسکلروز به معنی زخم شدن یا ایجاد اسکار در پرده گوش به علت ضربه – عفونت یا جراحی است؛ علائم – نحوه تشخیص و درمان آن را بخوانید.
تمپانواسکلروزیس (Tympanosclerosis) به زخم شدن پرده گوش در اثر عفونت، جراحی یا آسیب اشاره دارد.
تمپانواسکلروز یک بیماری پس از التهابی است که گوش میانی و غشای تمپان (پرده گوش) را تحت تاثیر قرار می دهد. در صورتیکه تمپانواسکلروز فقط روی پرده گوش اثر بگذارد، میرنگواسکلروز (Myringosclerosis) نامیده می شود.
علت دقیق تمپانواسکلروز مشخص نیست با این حال به عقیده دانشمندان ممکن است این وضعیت ناشی از التهاب مزمن مخاط گوش میانی باشد. تورم غشای تمپان می تواند باعث تشکیل رسوبات کلسیم و آسیب به بافت شود. در نتیجه این وضعیت ضایعات سفید گچی روی پرده گوش ایجاد می شود.
تمپانواسکلروز بیشتر افراد بالای 30 سال را تحت تاثیر قرار می دهد.
در این مقاله تمپانواسکلروز شامل علائم مختلف، علت، تشخیص و گزینه های درمانی آن مورد بررسی قرار می گیرند.
همچنین بخوانید:
عفونت گوش داخلی در کودکان و بزرگسالان : علائم و درمان (کلیک)
علت تمپانواسکلروز
علت دقیق تمپانواسکلروز مشخص نیست. با این حال برخی از عوامل ایجاد و مسئول این وضعیت شناسایی شده اند. این موارد عبارتند از:
- جراحی گوش: جراحی یا روش های تشخیصی تهاجمی در گوش میتواند باعث پاره شدن پرده گوش شود. در صورت رخ دادن این وضعیت تمپانواسکلروز می تواند در طول فرآیند بهبود ایجاد شود.
- عفونت گوش: عفونت های گوش، مانند اوتیت میانی حاد و مزمن، اوتیت چسبنده یا گوش چسبنده، می توانند باعث التهاب و ایجاد تمپانواسکلروز شوند.
- کلستئاتوم: یک رشد پوستی است که می تواند در گوش میانی ایجاد شود و باعث آسیب به آن شود. کلستئاتوم می تواند سفت شده و باعث ایجاد تمپانواسکلروز شوند.
- ضربه به گوش: ضربه به گوش به دلیل تحریک، ضربه به گوش یا فرو رفتن اشیا عمیق در گوش می تواند به پرده گوش آسیب رسانده و منجر به تمپانواسکلروز شود.
همچنین بخوانید:
پیشگیری از عفونت گوش میانی (کلیک)
عوامل خطر
عوامل خطر زیر می توانند باعث افزایش خطر ابتلا به این وضعیت شوند:
- سن: احتمال ایجاد تمپانواسکلروزیس در افراد بالای 30 سال بیشتر است.
- آترواسکلروز (تصلب شرایین): بر اساس یک مطالعه در سال 2015، افراد مبتلا به تصلب شرایین احتمال بیشتری برای ابتلا به تمپانواسکلروز، نسبت به سایرین، دارند.
- آسیب گوش: افرادی که در اثر تصادفات، ورزش های تماسی، صداهای بلند و اجسام خارجی دچار آسیب های گوش می شوند خطر بیشتری برای ابتلا به تمپانواسکلروز دارند.
- قرار دادن لوله تمپانوستومی: طبق یک مطالعه قدیمی در سال 2014، کودکان مبتلا به شکاف کام دارای لوله تهویه، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به تمپانواسکلروز هستند. این امر می تواند ناشی از زخم و ضخیم شدن پرده گوش باشد.
علائم تمپانواسکلروز
تمپانواسکلروز می تواند بدون نشانه خاصی باشد. این یعنی اینکه بسیاری از افراد مبتلا به این بیماری هیچ علامتی را تجربه نمی کنند. علائم تمپانواسکلروز، در صورت وجود، می توانند خفیف، متوسط یا شدید و شامل موارد زیر باشند:
- ضایعات سفید گچی در گوش
- گوش درد
- تورم یا التهاب در گوش
- از دست دادن شنوایی
در صورت خفیف بودن علائم تمپانواسکلروز شنوایی فرد تحت تاثیر قرار نمی گیرد و ممکن است نیازی به درمان نباشد. با این حال تمپانواسکلروز در صورت شدید بودن می تواند روی انتقال صدا تاثیر بگذارد. این معمولا به دلیل اسکار و ثابت ماندن استخوانچه گوش است. در این وضعیت استخوانچه های گوش نمی توانند به درستی حرکت کنند.
بر اساس یک مطالعه در سال 2022، تمپانواسکلروز ممکن است به صورت یک توده تخمدانی، سفید و سفت در گوش ظاهر شود. تحقیقات انجام شده در سال 2018 نشان می دهند که تمپانواسکلروز می تواند باعث تشکیل یک هلال یا پلاک های نیم دایره ای سفید رنگ با قوام های مختلف شود.
همچنین بخوانید:
تشخیص تمپانواسکلروز
متخصص گوش و حلق و بینی برای تشخیص تمپانواسکلروز معمولا سابقه پزشکی فرد را دریافت کرده و معاینه فیزیکی را انجام می دهد. همچنین ممکن است آزمایش های اضافی تشخیصی برای تمپانواسکلروز شامل موارد زیر، نیاز باشد:
- سی تی اسکن: طبق یک مطالعه در سال 2021، تمپانواسکلروز می تواند در سی تی اسکن به صورت خطی یا شبکه ای از توده های کلسیفیه در حفره گوش میانی مشخص شود.
- معاینه شنوایی سنجی: تست شنوایی سنجی توانایی شنوایی فرد را آزمایش می کند. در این وضعیت صداهای مختلفی از طریق هدفون در فواصل زمانی در گوش فرد پخش می کند تا محدوده شنوایی او تعیین شود.
- معاینه وبر: این روش غیرتهاجمی برای شناسایی کم شنوایی یک طرفه کاربرد دارد. پزشک یک دیاپازن را در وسط سر فرد قرار می دهد تا مشخص کند که صدا در کدام گوش بلندتر است.
- آندوسکوپی ترانس تمپانیک: در این روش، پزشک مجرای گوش را برای بررسی وجود هر گونه آسیب مورد ارزیابی قرار می دهد.
همچنین بخوانید:
نتایج شنوایی سنجی : تفسیر نمودار ادیوگرام (کلیک)
درمان
متخصص گوش و حلق و بینی می تواند درمان های زیر را برای تمپانواسکلروز توصیه کند:
عمل جراحی
جراحی اغلب یک گزینه برای درمان آسیب پرده گوش، مانند تمپانواسکلروز است. پزشک بسته به شدت، جراحی میرنگوپلاستی یا تمپانوپلاستی را انجام دهد.
در میرنگوپلاستی، بطور موقت آسیب برای تحریک روند بهبودی، پوشانده می شود. در موارد شدیدتر، پزشک ممکن است تمپانوپلاستی را توصیه کند. این روش شامل برداشتن بافت اسکار از پرده گوش و استفاده از پیوند برای جایگزینی بافت آسیب دیده است.
این روش ها شامل مزایای زیر برای افراد دارای مشکلات شنوایی هستند:
- جلوگیری از آسیب بیشتر
- بازیابی بهینه شنوایی
- بهبود عملکرد پرده گوش
سمعک
اگر شنوایی پس از عمل جراحی بهبود نیابد، باید به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کرد. متخصص ممکن است سمعک هایی را برای تقویت صداها و بی دردسر شنوایی توصیه کند.
خلاصه
تمپانواسکلروز به اسکار پرده گوش بدلیل ضربه، عفونت یا جراحی اشاره دارد. این وضعیت می تواند به صورت یک توده سفید گچی در پرده گوش ظاهر شود.
علائم آن می توانند خفیف یا شدید و شامل درد گوش، کاهش شنوایی جزئی یا کلی و التهاب باشند. به طور معمول، متخصص گوش و حلق و بینی جراحی را برای ترمیم آسیب پرده گوش پیشنهاد می کند. اگر جراحی ناموفق باشد، استفاده از سمعک توصیه می شود.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.