راه های پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا
اگر نگران ابتلا به ویروس کرونا هستید، ادامه این مطلب را مطالعه کنید!
* رایج ترین علائم ویروس کرونا عبارتند از تب، سرفه، تنگی نفس و مشکلات تنفسی
* خطر پخش شدن این ویروس در ایران پائین است، با اینحال اگر نگران هستید، اقدامات ساده ای برای پیشگیری وجود دارد.
* دست های خود را بشوئید، از لمس کردن صورت خود پرهیز کنید، و از افرادی که سرفه یا عطسه می کنند دور بمانید.
اگر اخیرا اخبار دیده باشید، حتما در مورد ویروس کرونا، مطالبی شنیده اید. ویروس کرونا، نوعی ویروس جدید است که در چین شایع شده و به دیگر نقاط جهان نیز راه یافته است.
با وجود آنکه از نظر تاریخی کروناویروس ها تهدید جدی برای انسان ها نبوده اند (کرونا ویروس ها معمولا عامل سرماخوردگی هستند) اما در طی 20 سال اخیر، سه نژاد جدیدِ این ویروس، باعث بیماری های خطرناک، نارسایی و مشکلات تنفسی و حتی مرگ شده اند. این سه نژاد جدید عبارتند از:
* کرونا ویروس SARS (سندروم شدید و حاد تنفسی مرتبط به کروناویروس)
* کرونا ویروس MERS (سندروم تنفسی خاورمیانه مرتبط به کروناویروس)
* و کرونا ویروس جدید سال 2019 (ویروسی که در اواخر سال 2019 ظاهر شده و اکنون تبدیل به مسئله ای نگران کننده در سطح جهان است.)
لازم به ذکر است اگرچه عامل هر سه مورد فوق، کروناویروس ها هستند، اما با هم متفاوت بوده و در حال حاضر آنچه در اخبار می شنوید درباره ی کرونا ویروس جدید (2019-nCoV) است.
سازمان جهانی بهداشت، به علت شیوع کرونا ویروس جدید، یک وضعیت اضطرار بین المللی اعلام کرده است. در ادامه، تمام آنچه لازم است تا درباره ی اصول پیشگیری از ابتلا به کرونا ویروس جدید بدانید، در اختیار شما قرار داده می شود. بعلاوه وضعیت کرونا در ایران نیز مورد بررسی قرار گرفته است.
ویروس کرونا چیست؟
به گفته ی مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها، کروناویروس ها، خانواده بزرگی از ویروس ها هستند که میان جانوران (از جمله حیوانات و انسان ها) شایع هستند. به گفته ی مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها، به ندرت کرونا ویروس های حیوانی، انسان ها را نیز آلوده می کنند.
ویروس کرونای جدید (ویروس کنونی)، یک ویروس تنفسی است که نخستین بار در ووهان چین شناسایی شده و انسان ها را آلوده کرده است.
به گفته ی سازمان بهداشت جهانی، شایع ترین علائم کرونا ویروس جدید عبارتند از تب، سرفه، تنگی نفس و مشکلات تنفسی. در موارد نادر، این ویروس باعث ذات الریه، سندروم حاد تنفسی، نارسایی کلیه، و در موارد خیلی شدید منجر به مرگ می شود.
علائم، احتمالا 2 تا 14 روز بعد از قرار گرفتن در معرض ویروس، ظاهر می شوند.
مانند کروناویروس های قبلی، این ویروس خاص نیز احتمالا از منابع حیوانی پدید آمده است، اگرچه کارشناسان هنوز بطور دقیق نمی دانند این ویروس از کدام حیوان منتقل شده است.
در حال حاضر، ویروس از فردی به فرد دیگر در حال پخش شدن است. معمولا کروناویروس ها، میان افراد فقط در صورتی منتقل می شوند، که علائم در شخص آلوده ظاهر شده باشند. با این حال، وزیر بهداشت چین اعلام کرده است این گونه ی خاص ویروس کرونا، ممکن است حتی زمانی که علائم ظاهر نشده اند نیز از شخص آلوده به دیگران سرایت کند.
راه های پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا
در حالیکه هنوز هیچ واکسنی برای جلوگیری از ابتلا به عفونت 2019-nCoV وجود ندارد، هنوز هم اقداماتی وجود دارند که می توانید برای محافظت از خود انجام دهید.
بهترین راه محافظت، شستن مکرر دست ها است. همچنین مراقب تماس مستقیم با صورت افراد باشید.
شایع ترین راهی که ویروس هایی مثل کرونا ویروس جدید منتقل می شوند، از طریق قطرات یا ذرات کوچک ویروس است، که روی سطوح قرار می گیرند، و زمانی که شخص دیگری به آنها دست می زند و دست آلوده اش با صورت برخورد می کند یا با آن دست ها غذا می خورد، مبتلا به ویروس می شود.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) توصیه می کند:
* دست های خود را بطور مکرر به مدت حداقل 20 ثانیه با آب و صابون بشوئید. در صورتی که به آب و صابون دسترسی ندارید، می توانید از یک ژل دست الکلی استفاده کنید.
* از لمس کردن چشم ها، بینی و دهان خود با دست های آلوده (شسته نشده) خودداری کنید.
* در صورتی که مریض هستید داخل خانه استراحت کنید.
* هنگام سرفه یا عطسه کردن با استفاده از دستمال جلوی دهان خود را بپوشانید و سپس دستمال آلوده را داخل سطل زباله در بسته بیاندازید.
* اشیاء و سطوحی که مکررا لمس می شوند را تمیز و ضد عفونی کنید. (مثلا میزهای رستوران ها)
به گفته ی مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها، ژل های دست الکلی، می توانند بلافاصله تعداد میکروب های دست را کاهش دهند، اما باید به این نکته توجه داشت که ضدعفونی کننده ها همه ی انواع میکروب ها را از بین نمی برند.
استفاده از یک ضدعفونی کننده دست با حداقل 60% الکل، می تواند در صورتی که آب و صابون در دسترس نباشد کمک کننده باشد. اما فراموش نکنید ژل ضدعفونی کننده دست به تنهایی برای پیشگیری یا درمان کرونا ویروس کافی نیست.
ویروس کرونا در ایران
طبق اخبار منتشر شده در تهران تایمز، در تاریخ 14 بهمن 98، به گفته ی دکتر آرش نجیمی (سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان)، یک فرد 29 ساله با علائم ویروس کرونا، شامل تب، سرفه و تنگی نفس، هم اکنون در بیمارستان بستری و تحت مراقبت های ویژه قرار دارد. این شخص که در فرودگاه اصفهان فعالیت می کرده است، با گردشگران چینی، تماس داشته است و در حال حاضر، آزمایشات مختلفی را پشت سر گذاشته که نتایج آن ظرف 48 ساعت آینده اعلام می شود.
ایران تمام پروازها و سفرهای تفریحی را به دلیل شیوع ویروس کرونا محدود کرده است. به گفته ی سعید ناماکی، وزیر بهداشت، در همه ی مرزهای هوایی و دریایی کشور، غربالگری و نظارت انجام می شود.
طبق اعلام مقامات بهداشتی چین، از زمان شیوع این بیماری تا کنون بیش از 360 نفر در اثر این بیماری در چین جان خود را از دست داده اند. (خبر مربوط به روز دوشنبه 14 بهمن 98 می باشد.)
سفر به چین!
در حال حاضر، سفر به چین، ایده چندان جالبی به نظر نمی رسد. بخصوص آنکه بطور دقیق مشخص نیست ویروس چگونه منتقل می شود و یا چه کسانی در معرض خطر بیشتری قرار دارند.
بزرگترین خطر سفر به چین در حال حاضر، قرنطینه های سختگیرانه و ممنوعیت های مسافرتی است که دولت چین تصویب کرده است.
اگر مجبور هستید به چین سفر کنید، جایی که بیشتر تعداد مبتلایان به کرونا را دارد، توصیه می شود ماسک بزنید، دست های خود را مرتبا بشوئید و از نزدیک شدن به افراد مریض خودداری کنید.
به خاطر داشته باشید، ماسک هایی که بدون نیاز به نسخه می توانید آنها را تهیه کنید، نمی توانند شما را در برابر ویروس هایی که از هوا منتقل می شوند، محافظت کنند. بنابراین چنانچه این ویروس از طریق هوا منتقل شود، ماسک های معمولی ناکارآمد خواهند بود.