درمان خودشیفتگی پنهان
خودشیفتگی پنهان یا آسیب پذیر نوعی اختلال شخصیت خودشیفته است که با علائم حساسیت زیاد و درونگرایی مشخص می شود؛ علت و درمان آن را بخوانید.
خودشیفتگی آسیب پذیر (Vulnerable Narcissism) نوعی اختلال شخصیت خودشیفته (NPD) است. زیرگروه از NPD تحت عنوان خودشیفتگی پنهان نیز یاد می شود. افراد دارای این وضعیت دارای علائمی چون حساسیت، حالت تدافعی و درونگرایی هستند.
اختلال شخصیت به شرایط مربوط به سلامت روانی اشاره دارد که در آن فرد دارای شیوه هایی از تفکر، احساس و رفتار است که با انتظارات عامه متفاوت است و باعث ناراحتی یا مشکلات عملکردی در طول زمان می شود.
فرد دارای NPD دارای الگویی از نیاز به تحسین، عدم همدلی با دیگران، یا احساس اهمیت و استحقاق خود است. فرد دارای NPD آسیب پذیر این ویژگی ها را دارد اما شخصیت درونگراتری از خود نشان می دهند.
در این مقاله به خودشیفتگی آسیب پذیر، علائم، دلایل احتمالی و درمان های آن پرداخته می شود.
همچنین بخوانید:
خودشیفتگی آسیب پذیر چیست؟
طبق گفته انجمن روانپزشکی آمریکا، افراد مبتلا به NPD مورد تحسین قرار گرفتن را دوست دارند و دارای عدم همدلی با اطرافیان خود هستند.
دو نوع اصلی NPD با نام های آشکار و پنهان شناخته می شود.
فرد دارای NPD آشکار به شیوه های تهاجمی و جسورانه رفتار می کند. با این حال فرد مبتلا به NPD آسیب پذیر دارای الگوهای رفتار بیش از حد حساس و درونگرا است.
فردی دارای زیرگروه خودشیفتگی آسیب پذیر سعی کند چیزهایی را در مورد خودش که احساس می کند نسبت به آنها آگاه است را پنهان کند. این مساله باعث دشوار شدن تشخیص این بیماری برای متخصص می شود.
علائم خودشیفتگی آسیب پذیر
نشانه های مختلفی که نشان دهنده وجود NPD آسیب پذیر است، شامل موارد زیر هستند:
حساسیت مفرط
یک فرد مبتلا به NPD آسیب پذیر ممکن است نسبت به انتقاد یا احساس قضاوت شدن توسط دیگران حساسیت بالایی داشته باشد. طبق یک مطالعه در سال 2022، اظهارات دیگران می تواند به راحتی به افراد مبتلا به این وضعیت آسیب وارد کند. آنها همچنین ممکن است نظرات دیگران را خصمانه تفسیر کنند، در حالی که آنها چنین قصدی ندارند.
طبق گزارش تحقیقات سال 2020، برخی از بستگان افراد مبتلا به اختلال شخصیت خودشیفته آسیب پذیر احساس می کنند که پیشگیری از ایجاد واکنش های بسیار منفی به انتقادات آنها مانند راه رفتن روی پوسته تخم مرغ است.
درونگرایی
طبق تحقیقات در سال 2017، NPD آسیب پذیر به شدت با درون گرایی مطابقت دارد. یعنی اینکه فرد به شدت تمایل دارد بر احساسات درونی خود تمرکز کند و ممکن است در موقعیت های اجتماعی به شیوه ای محتاطانه رفتار کند.
تحقیقات انجام شده در سال 2003 نشان داند که شرکت کنندگان مبتلا به NPD آسیب پذیر، دارای پریشانی و مشکلات مربوط به اجتناب اجتماعی هستند.
تحقیقات جدیدتر از این موضوع حمایت می کنند، از جمله یک مطالعه در سال 2019 که به نظر میرسد این فرضیه را تیید میکند. طبق این مطالعه افراد مبتلا به NPD آسیب پذیر عزت نفس منفی دارند و اغلب خود را بر اساس نحوه دید دیگران شکل می دهند. این الگوها می توانند باعث ایجاد اضطراب در مورد تعامل با دیگران شوند.
همچنین طبق یافته های یک مطالعه در سال 2020، افراد مبتلا به NPD آسیب پذیر نسبت به افراد بدون NPD مستعد ابتلا به اعتیاد به فیس بوک هستند. به عقیده نویسندگان آن این امر می تواند تا حدی ناشی از اضطراب باشد.
طبق این تحقیق، افراد مبتلا به NPD آشکار نیز به احتمال زیاد اعتیاد به فیس بوک را تجربه می کنند و احتمالا اضطراب آنها به روشی مشابه به این موارد رفع می شود.
با این حال، توجه به این نکته مهم است که درونگرایی یک ویژگی شخصیتی است که بسیاری از افراد بدون NPD نیز دارای آن بوده و در یک طیف وسیعی دیده می شود.
قربانی شدن
طبق یک مطالعه در سال 2020 در مورد تجربیات بستگان افراد مبتلا به اختلال شخصیت خودشیفته آسیب پذیر، افراد دارای این وضعیت دارای باورهای زیر هستند:
- دیگران با آنها به شدت یا ناعادلانه رفتار می کنند.
- که قربانی حملات دیگران می شوند.
- مردم از آنها سو استفاده می کنند.
عزت نفس پایین
طبق تحقیقات سال 2019، افراد مبتلا به خودشیفتگی آسیب پذیر عزت نفس پایینی دارند. این مساله ممکن است به صورت اضطراب در موقعیت های اجتماعی که در آن ها نمیتوانند نحوه درک افراد از خود را کنترل کنند، ظاهر شود.
بر اساس تحقیقات اضافی در سال 2021، افراد مبتلا به خودشیفتگی آسیب پذیر دارای این بینش هستند که نمی توانند حس برتر بودن خود نسبت به دیگران را نشان دهند یا تحسینی را که احساس می کنند سزاوار آن هستند، دریافت نمی کنند. این امر می توان با احساس اضطراب، اعتماد به نفس پایین و افسردگی همراه باشد.
همچنین بخوانید:
علت خودشیفتگی پنهان
محققان هنوز علت انواع NPD را نمی دانند. با این حال ترکیبی از ژنتیک و تجربیات دوران کودکی می تواند علت این وضعیت باشند.
بر اساس یک مطالعه در سال 2020، افراد مبتلا به اختلال شخصیت خودشیفته پنهان دارای سطوح بالاتری از تروما و تجربیات نامطلوب دوران کودکی نسبت به افراد مبتلا به NPD آشکار هستند. با این حال تحقیقات بیشتری برای بررسی این نتایج مورد نیاز است.
همچنین بخوانید:
تروما: ترمای روانی چیست؟ (کلیک)
خودشیفتگی پنهان در روابط
طبق تحقیقات انجام شده در سال 2019، افراد مبتلا به خودشیفتگی آسیب پذیر می توانند در روابط خود دچار موارد زیر شوند:
- یک سبک دلبستگی مضطرب یا ترسناک، به این معنی که فرد تمایل به ارتباط دارد اما از نزدیک شدن بیش از حد به دیگران می ترسد.
- پریشانی بالا
- عزت نفس پایین
- وابستگی
- حس مالکیت
- حسادت
- ترس از رها شدن
- پرخاشگری منفعل
- دستکاری روانشناختی
همچنین بخوانید:
مشخصات اختلال شخصیت وابسته (کلیک)
خودشیفتگی پنهان در مقابل آشکار
افرادی دارای NPD آشکار دارای ویژگی های زیر هستند:
- برون گرایی
- پرخاشگری
- جسارت
- اعتماد به نفس
- خودخواهی
- دستکاری روانشناختی
- افسون
- جذابیت
اگرچه افراد مبتلا به اختلال شخصیت خودشیفته پنهان نیز دارای برخی از این ویژگی ها هستند، اما معمولا دارای سطح اعتماد به نفس و برون گرایی یکسانی با نوع آشکار نیستند.
همچنین بخوانید:
درمان خودشیفتگی پنهان
هیچ درمان استانداردی برای خودشیفتگی پنهان و آشکار وجود ندارد. پزشکان می توانند اشکال مختلفی از درمان، مانند موارد زیر، را توصیه کنند:
- روان درمانی پویشی: این روش بر این مفهوم استوار است که صحبت کردن درباره مشکلات می تواند به افراد در یادگیری و رشد مهارت های لازم برای رفع آن ها کمک کند.
- رواندرمانی معطوف به انتقال: این روش بر تعامل بین فرد و درمانگر تمرکز دارد.
- طرحواره درمانی: این روش تکنیک های درمانی را برای کمک به تغییر الگوهای تفکر سفت و سخت فرد، ترکیب می کند.
همچنین متخصص می تواند داروهایی مانند داروهای ضد افسردگی یا ضد روان پریشی را برای کمک به مدیریت علائمی مانند موارد زیر توصیه کند:
- اضطراب
- افسردگی
- نوسانات خلقی
- شروع ناگهانی علائم روان پریشی
- مسائل مربوط به کنترل تکانه
همچنین بخوانید:
افسردگی چیست: از علائم تا درمان (کلیک)
آیا افراد دارای NPD آسیب پذیر قادر به عاشق شدن هستند
بله، افراد مبتلا به اختلال شخصیت خودشیفته آسیب پذیر می توانند افراد دیگر را دوست داشته باشند. با این حال آنها در روابط خود رفتارهای زیر را بروز می دهند:
- وابستگی
- خواستار توجه و محبت کامل کسی
- ترس از طرد شدن
- سلطه جویی
همچنین ممکن است آنها تمایل به قربانی شدن داشته باشند و بیش از حد به دنبال نشانه های عشق و پذیرش از طرف شریک زندگی خود باشند.
خلاصه
دو شکل اساسی اختلال شخصیت خودشیفته، پنهان و آشکار هستند. NPD باعث تمرکز شدید فرد روی خود و احساس برتری می شود. افراد دارای اختلال شخصیت خودشیفته پنهان دارای ویژگی های شخصیتی دیگر مانند درونگرایی و حساسیت بیش از حد هستند.
دلایل ایجاد NPD آسیب پذیر در حال حاضر مشخص نیست. با این حال به عقیده محققان ترکیبی از ژنتیک و تجربیات دوران کودکی در ایجاد آن تاثیر دارند.
اگرچه هیچ درمان استانداردی برای خودشیفتگی پنهان وجود ندارد، متخصصان می توانند علائم این وضعیت را با استفاده از درمان و دارو مدیریت کنند.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.