علائم ملانوما دهان
ملانوم بدخیم دهان یک سرطان نادر مخاط دهان است؛ علائم – علت – تشخیص – طول عمر بیماران و نحوه درمان ملانوما دهان را بخوانید.
ملانوم دهان (Oral melanoma) یک سرطان نادر است که در بافت های مخاطی دهان رخ می دهد.
احتمال ایجاد ملانوم دهان بسیار کم است اما می تواند به سرعت پیشرفت کند.
ممکن است در ابتدا بدون علائم باشد یا فرد دچار نواحی سیاه یا قهوه ای، با نواحی خاکستری، قرمز، بنفش یا بدون رنگ در دهان خود شود.
پزشکان در خصوص دلایل و عوامل خطر این وضعیت مطمئن نیستند. بر خلاف سایر ملانوم های پوست، هیچ ارتباطی با قرار گرفتن در معرض نور خورشید وجود ندارد. با این حال به عقیده کارشناسان مصرف الکل و تنباکو می تواند باعث افزایش احتمال ابتلا به آن شود.
در این مقاله علائم، علت و گزینه های درمان ملانوما دهان مورد بررسی قرار می گیرد.
همچنین بخوانید:
ملانوما (سرطان پوست) : انواع، علت، تشخیص و پیشگیری (کلیک)
ملانوم دهان چیست؟
ملانوم دهان یک سرطان نادر مخاط دهان با چشم انداز ضعیف است.
ملانوما دهان به دلیل تغییرات بدخیم در ملانوسیت ها رخ می دهد. این سلول ها با تولید رنگدانه ملانین باعث رنگدهی به پوست می شوند. با این حال، ملانوسیت ها در غشاهای مخاطی دهان و سایر نواحی بدن نیز وجود دارند.
طبق یک مقاله در سال 2021، ملانوم سر و گردن حدود 25% از ملانوم ها را تشکیل می دهد، اما ملانوم های مخاطی نادر هستند و کمتر از 1% از ملانوم ها را شامل می شوند.
حدود 80% ملانوم های بدخیم دهان در مخاط فک بالا و اغلب در سقف دهان رخ می دهند. با این حال احتمال ایجاد آن روی لب ها، لثه ها یا زبان نیز وجود دارد.
همچنین بخوانید:
سرطان دهان و اشکال مختلف آن (کلیک)
علائم ملانوما دهان
علائم اولیه ملانوما دهان اغلب شامل تورم به همراه لکه های قهوه ای یا سیاه یا ضایعه ندولار با نواحی خاکستری، قرمز، بنفش یا بی رنگ (از دست دادن رنگ) است.
ماکول ناحیه ای صاف و بی رنگ از پوست با بافت و ضخامت طبیعی است.
تومور اولیه می تواند دارای گروه های متعددی از سلول های تومور باشد که به آنها تومورهای ماهواره ای گفته می شود.
مانند ملانوم های پوست، ملانوم دهان نیز ممکن است حاشیه های نامنظم و شکل نامتقارن داشته باشد.
ملانوم های دهانی اغلب تا مرحله پیشرفته دارای علائم کمی هستند، بطوریکه 33% از افراد در زمان تشخیص بدون نشانه هستند.
علائم بعدی ملانوما دهان می تواند شامل اریتم یا قرمزی مخاط و زخم باشد.
همچنین بخوانید:
علت ملانوم دهان
دلیل ایجاد ملانوم دهان نامشخص است و ارتباطی با قرار گرفتن در معرض نور خورشید ندارد. با این حال موارد زیر می توانند از جمله دلایل آن باشند:
- سیگار کشیدن
- تحریک دندان مصنوعی
- جهش های ژنتیکی
- مصرف الکل
گفته می شود، متخصصان رابطه مستقیمی بین هیچ یک از این عوامل و ایجاد ملانوم دهان پیدا نکرده اند.
همچنین بخوانید:
عوامل خطر
مانند دلایل ملانوم دهان، عوامل خطر آن نیز تا حد زیادی ناشناخته است. عوامل خطر احتمالی شامل موارد زیر هستند:
- نژاد: ملانوم بدخیم دهان در سیاه پوستان و افراد ژاپنی و اهل جنوب آسیا شایع تر است.
- سن: اوج سن برای تشخیص ملانوم مخاطی 65 تا 79 سال است.
- جنسیت: ملانوم مخاطی در زنان بیشتر از مردان است. با این حال احتمال ایجاد ملانوم بدخیم دهان در زنان و مردان برابر است. با این حال در خصوص ملانوم لب، مردان کمی بیشتر در معرض خطر هستند.
- جهش های ژنتیکی: تحقیقات اولیه با استفاده از یک نمونه بسیار کوچک، جهش هایی را در چندین فرد مبتلا به ملانوم دهان پیدا کردند.
- ویروس پاپیلومای انسانی (HPV): برخی از منابع نشان داده اند که بین ملانوم دهان و عفونت HPV رابطه وجود دارد، البته تحقیقات بخوبی انجام نشده اند.
همچنین بخوانید:
واکسن HPV برای زنان و مردان (کلیک)
تشخیص ملانوم دهان
ملانوم های دهانی می توانند دارای طیف متنوعی از ویژگی ها باشند. به همین دلیل تشخیص این وضعیت برای پزشکان چالش برانگیز خواهد بود.
سایر شرایط مشابه با این بیماری می توانند شامل موارد زیر باشند:
- بیماری آدیسون
- ملانوم ماکول
- سندرم پوتز جگرز
- پیگمانتاسیون پس از التهاب
- ملانوز ناشی از دارو
- خال
- سارکوم کاپوزی
همچنین بخوانید:
تشخیص و درمان بیماری آدیسون (کلیک)
پزشکان از سیستم امتیازدهی “ABCD” برای کمک به تمایز ملانوم بدخیم دهان از ضایعات خوش خیم استفاده می کنند. ABCD مخفف ویژگی های زیر هستند:
- A: عدم تقارن
- B: بی نظمی حاشیه، اغلب شامل یک بریدگی یا فرورفتگی نامنظم است.
- C: تنوع رنگی مانند قرمز، سفید و آبی
- D: قطر بیشتر از 0.6 میلی متر
سپس پزشک بیوپسی بافتی را برای بررسی در آزمایشگاه، که برای تشخیص قطعی هر سرطان لازم است، انجام می دهد.
آنها همچنین ممکن است برای بررسی اینکه آیا تومور گسترش یافته است، آزمایشات تصویربرداری مانند توموگرافی کامپیوتری (CT) یا تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI) را درخواست کنند.
همچنین بخوانید:
همه چیز درباره سی تی اسکن (CT scan) (کلیک)
درمان ملانوما دهان
جراحی درمان اولیه ملانوما دهان و دارای هدف حذف تومورها و حاشیه بافت سالم عاری از بیماری است.
ممکن است پزشکان رادیوتراپی که شامل استفاده از اشعه ایکس با انرژی بالا برای از بین بردن سلول های سرطانی باقی مانده پس از جراحی، را توصیه کنند. پزشکان از این درمان برای کنترل بیماری موضعی که گسترش نیافته است، استفاده می کنند. زیرا این درمان می تواند به بهبود شانس فرد برای بقای بدون عود کمک کند.
از آنجایی که ملانوما دهان نادر است، پزشکان در مورد استفاده از شیمی درمانی و ایمونوتراپی به عنوان بخشی از برنامه درمانی مطمئن نیستند. با این حال ممکن است آنها این درمان ها را برای کمک به جلوگیری از گسترش سرطان توصیه کنند.
همچنین بخوانید:
طول عمر
به طور کلی چشم انداز ملانوم دهان ضعیف است. در مقایسه با سایر ملانوم ها، ملانوم های مخاطی دهان کمترین میزان بقای 5 ساله، تقریبا 30-15% را دارند. این بدان معناست که کمتر از 1 نفر از هر 3 نفر، 5 سال پس از تشخیص زنده هستند.
این احتمالا به این دلیل است که اغلب ملانوم دهان در مراحل اولیه تشخیص داده نمی شود و افراد ممکن است تا زمانی که بیماری پیشرفته نشده باشد، علائم واضحی از خود نشان ندهند.
همچنین بخوانید:
درمان ملانوما (سرطان پوست) (کلیک)
خلاصه
ملانوم دهان یک سرطان نادر مخاط دهان است. از آنجایی که احتمال ایجاد آن کم است، علل و عوامل خطر آن عمدتا ناشناخته هستند. اما به نظر می رسد که الکل و دود تنباکو در بروز این بیماری نقش دارند.
برداشتن محل با جراحی، درمان اولیه ملانوم دهان است. پزشکان همچنین ممکن است رادیوتراپی را برای از بین بردن سلول های سرطانی باقی مانده پس از جراحی توصیه کنند.
به طور معمول، طول عمر فرد مبتلا به ملانوم دهان کم است. از آنجایی که این بیماری در مراحل اولیه بدون علامت است ممکن است پزشکان متوجه آن نشوند. در نتیجه ملانوم دهان اغلب در مراحل پیشرفته تشخیص داده می شود.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.