علت چاقی سارکوپنیک و درمان آن
چاقی سارکوپنیک ترکیبی از درصد چربی بالا با توده عضلانی کم بدن است؛ علت – تشخیص – درمان و چشم انداز بیماری چاقی سارکوپنی را بخوانید.
چاقی سارکوپنیک (Sarcopenic obesity) به ترکیبی از چربی بالا و توده عضلانی کم بدن اشاره دارد. معمولا توده عضلانی پایین به دلیل از دست دادن عضلات مرتبط با افزایش سن رخ می دهد.
سارکوپنی (Sarcopenia) وضعیتی است که در آن ماهیچه ها از بین رفته و قدرت بدنی کاهش می یابد. معمولا افراد مسن و افراد دارای شرایط پزشکی تاثیر گذار بر قدرت، دچار این بیماری می شوند.
افراد مبتلا به چاقی سارکوپنیک معمولا بیماری های همزمانی را تجربه می کنند. همچنین شواهدی وجود دارد که نشان می دهد چاقی سارکوپنیک می تواند باعث افزایش خطر مرگ زودرس شود.
درمان این وضعیت شامل تغییر سبک زندگی و رژیم غذایی است.
در این مثاله در خصوص چاقی سارکوپنیک، از جمله علت، درمان ها و چشم انداز آن بیشتر بخوانید.
همچنین بخوانید:
بررسی علل و پیامدهای چاقی بزرگسالان (کلیک)
چاقی سارکوپنیک چیست؟
چاقی سارکوپنیک ترکیبی از چربی زیاد بدن و کاهش قابل توجه عضلات است.
یک مطالعه در سال 2020 در مورد چاقی، چاقی سارکوپنیک را به وجود هر یک موارد زیر تعریف کرد:
- شاخص توده بدنی (BMI) بزرگتر یا مساوی 30
- درصد چربی بدن بیش از 30%
- دور کمر بیش از 88 سانتی متر برای زنان و 102 سانتی متر برای مردان
البته قابل ذکر است که گاهی اوقات معیارهای چاقی می توانند محدودیت هایی داشته باشند. برای نمونه BMI نمی تواند تعیین کند که قدرت کلی یا سطح سلامت فرد چقدر است.
همچنین توافق روشنی بین محققان، در مورد تعریف چاقی سارکوپنیک وجود ندارد. به همین دلیل ممکن است در مطالعات تعاریف متفاوتی برای آن وجود داشته باشد.
چاقی همراه با عدد قابل توجهی پایین تر از حد متوسط در تست قدرت، می تواند نشان دهنده چاقی سارکوپنیک باشد.
همچنین بخوانید:
چاقی مرضی : عوارض و درمان (کلیک)
علت چاقی سارکوپنیک
هیچ علت واحدی، همه شرایط چاقی سارکوپنیک را توضیح نمی دهد. با این حال معمولا سارکوپنی وابسته به سن است.
در یک مطالعه در سال 2020 روی 521 مرد و زن در سن 75 سالگی و 288 مرد در سن 85 سالگی، 4% از زنان و 11% از مردان در گروه جوان تر به چاقی سارکوپنیک مبتلا بودند. در گروه مسن تر، 10% از مردان چاقی سارکوپنیک داشتند که نشان دهنده نقش مهم افزایش سن در ایجاد این وضعیت است.
علاوه بر این بسیاری از عوامل خطر مشابه برای چاقی نیز عوامل خطر سارکوپنی هستند، که ممکن است توضیح دهد که چرا اغلب این دو با یکدیگر اتفاق می افتند. این عوامل خطر عبارتند از:
همچنین بخوانید:
اثرات سلامتی چاقی سارکوپنیک
تاثیر چاقی سارکوپنیک، به شرایط و شدت بیماری افراد بستگی دارد.
پزشکان از یک سیستم دو مرحله ای برای تشخیص شدت چاقی سارکوپنیک استفاده می کنند. در مرحله 1 فرد دارای ترکیب بدنی تغییر یافته است اما عوارضی را تجربه نمی کند. در مرحله 2 فرد دارای یک یا چند عارضه مرتبطزیر است:
- بیماری های تنفسی
- بیماری های متابولیک مانند دیابت
- بیماری های قلبی عروقی مانند کلسترول بالا
حتی اگر فردی هیچ یک از این عوارض را نداشته باشد، سارکوپنی به تنهایی می تواند باعث تاثیر منفی روی زندگی افراد شود. سارکوپنیا با موارد زیر در ارتباط است:
- درد و ضعف عضلانی
- احتمال بیشتر افتادن
- افزایش احتمال شکستگی استخوان
- خطر بالاتر تجربه عوارض بعد از جراحی
- درد مفاصل
- از دست دادن استقلال
همچنین بخوانید:
همه چیز درباره سندروم متابولیک (Metabolic Syndrome) (کلیک)
تشخیص چاقی سارکوپنیک
پزشکان در تشخیص چاقی سارکوپن دو عامل چربی بدن و قدرت عضلانی را در نظر می گیرند.
در بیشتر موارد، پزشکان چاقی را بر اساس BMI تشخیص می دهند. با این حال، BMI ابزار کاملی نیست، به همین دلیل ممکن است پزشکان درصد چربی بدن را یا دور کمر را نیز اندازه گیری کنند.
ممکن است پزشکان از چندین آزمایش مختلف مانند موارد زیر برای اندازه گیری قدرت عضلانی استفاده کنند:
- تست سرعت راه رفتن
- تست قدرت دست
- تست هایی که نشان می دهد چند بار یک فرد می تواند بدون کمک از صندلی خود بلند شود و بشیند
- معیارهای تعادل
هنگام استفاده از سیستم مرحله بندی برای تعیین شدت بیماری، پزشک ممکن است شرایط همزمان را برای تعیین مرحله 1 یا 2 ارزیابی کند.
همچنین بخوانید:
نحوه محاسبه شاخص توده بدنی (BMI) (کلیک)
درمان و مدیریت
تغییر سبک زندگی و رژیم غذایی برای درمان سارکوپنی ضروری است. موارد زیر برای درمان این وضعیت مفید هستند:
- خوردن پروتئین بیشتر یا استفاده از مکمل های پروتئینی
- پیروی از رژیم غذایی با کالری کنترل شده
- انجام ورزش هوازی
- تمرینات قدرتی
- مصرف مکمل های کلسیم و ویتامین D
رژیم های غذایی موثر برای درمان چاقی شامل مصرف کالری کمتر برای کاهش وزن تدریجی و پایدار است. برای کالری کمتر باید کربوهیدرات کمتر یا چربی کمتری مصرف کرد.
از آنجایی که کاهش وزن باعث از دست دادن عضله نیز می شود، مهم است که به یک متخصص تغذیه و یک پزشک برای ایجاد یک برنامه تناسب اندام مراجعه کرد. آنها می توانند بهترین رویکرد را برای موقعیت فردی یک شخص توصیه کنند.
مدیریت سایر بیماری های زمینه ای مانند دیابت نیز بخشی از درمان خواهد بود. مدیریت چنین شرایطی می تواند منجر به کاهش خطر ابتلا به سایر بیماری ها و عوارض شود.
برای BMI بیش از 30، پزشکان مصرف داروهای چاقی را نیز توصیه می کنند. برای افراد دارای BMI بیش از 40 یا سن بیش از 35 سال و وجود بیماری شدید دیگر، ممکن است جراحی نیز توصیه شود.
جهت مشاهده و خرید مکمل های پایه داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.
آیا چاقی سارکوپنیک برگشت پذیر است؟
درمان چاقی سارکوپنیک می تواند باعث کند شدن از بین رفتن عضلات و کاهش خطر عوارض سلامتی شود. طبق یک مقاله قدیمی در سال 2013، در برخی موارد می توان چاقی سارکوپنیک را معکوس کرد.
چشم انداز چاقی سارکوپنیک
چاقی سارکوپنی یک عامل خطر برای چندین بیماری است. علاوه بر این طبق برخی شواهد این مساله می تواند روی خطر مرگ و میر نیز تاثیر بگذارد.
در یک مطالعه کوهورت در سال 2020، محققان دریافتند که زنان مسن مبتلا به چاقی سارکوپنیک در معرض خطر بیشتری برای مرگ در عرض 10 سال هستند. ارتباط مشابهی در بین مردان مسن وجود داشت، اما از نظر آماری قابل توجه نبود.
با این حال چاقی سارکوپنی با رژیم غذایی و ورزش قابل درمان است. رژیم غذایی و ورزش با کاهش اثر سایر شرایط همراه با چاقی سارکوپنیک باعث افزایش سلامت و کیفیت زندگی می شوند.
افرادی که نگران چاقی سارکوپنیک هستند باید برای داشتن برنامه حرفه ای به پزشک مراجعه کنند.
همچنین بخوانید:
فواید ورزش برای سلامت جسم و روان (کلیک)
خلاصه
چاقی سارکوپنیک ترکیبی از BMI یا درصد چربی بدن بالا با توده عضلانی کم است. این وضعیت اغلب افراد مسن را تحت تاثیر قرار می دهد و اغلب در کنار سایر بیماری ها رخ می دهد.
چاقی سارکوپنی می تواند باعث ناتوانی و تاثیر در ایجاد چندین بیماری مزمن شود. با این حال این وضعیت از طریق رژیم غذایی، ورزش و مدیریت هر گونه بیماری زمینه ای قابل درمان است.
افراد دارای ضعف یا نگرانی در خصوص چاقی باید به پزشک مراجعه کنند. چاقی یک وضعیت پزشکی است که مداخلات صحیح می تواند باعث رفع و بهبود سلامت و تندرستی شوند.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.