هیپوگلیسمی هیپوکتوتیک چیست
هیپوگلیسمی هیپوکتوتیک زمانی رخ می دهد که سطح گلوکز و کتون خون هر دو پایین باشند؛ علائم – علت – تشخیص و درمان این وضعیت را بخوانید.
هیپوگلیسمی هیپوکتوتیک (Hypoketotic hypoglycemia) زمانی رخ می دهد که فرد به دلیل ناتوانی در تجزیه موثر چربی ها برای انرژی، دارای سطح قند خون پایینی باشد.
معمولا این وضعیت با اختلالات اکسیداسیون اسیدهای چرب در ارتباط است.
اختلالات اکسیداسیون اسیدهای چرب نوعی بیماری متابولیک ارثی است که تاثیر منفی روی توانایی بدن در تجزیه چربی ها برای انرژی دارد.
به طور معمول، هنگامی که سطح قند خون کاهش می یابد، بدن به استفاده از چربی ها روی می آورد. با این حال فرد دارای اختلال اکسیداسیون اسیدهای چرب نمی تواند به طور موثر چربی را برای انرژی پردازش کند. این امر منجر به کاهش سطح قند خون و کاهش انرژی می شود.
در این مقاله هیپوگلیسمی هیپوکتوتیک، علت احتمالی، علائم، تشخیص و نحوه درمان آن بررسی می شوند.
همچنین بخوانید:
علت افت قند خون نوزادان (هیپوگلیسمی) (کلیک)
هیپوگلیسمی هیپوکتوتیک چیست؟
هیپوکتوتیکی هیپوگلیسمی زمانی رخ می دهد که سطح قند خون و انرژی پایین باشد. این وضعیت اغلب در نتیجه اختلالات متابولیک ارثی نادری که به عنوان اختلالات اکسیداسیون اسیدهای چرب شناخته می شوند، رخ می دهد.
معمولاً زمانی که سطح گلوکز (قند) خون پایین باشد، بدن شروع به تجزیه چربی ها برای تولید انرژی می کند. فردی که دارای اختلال اکسیداسیون اسیدهای چرب است نمی تواند به طور موثر چربی ها را برای انرژی تجزیه کند. این باعث می شود که هم سطح گلوکز خون پایین و هم انرژی پایین باشد.
اختلالات اکسیداسیون اسیدهای چرب و اختلالات مشابه می توانند در هر سنی ایجاد شوند، با این حال آنها اغلب در دوران نوزادی، اوایل کودکی و نوجوانی بروز پیدا می کنند.
همچنین بخوانید:
همه چیز درباره سندروم متابولیک (Metabolic Syndrome) (کلیک)
علائم هیپوگلیسمی هیپوکتوتیک
هیپوگلیسمی هیپوکتوتیک می تواند باعث ایجاد علائمی مشابه سطح پایین گلوکز خون، مانند موارد زیر شود:
- لرزیدن
- تعریق
- عصبی بودن یا اضطراب
- تحریک پذیری
- ضربان قلب سریع
- سرگیجه
- گرسنگی
عدم درمان می تواند منجر به علائم شدیدتر زیر شود:
همچنین بخوانید:
تفاوت هیپوگلیسمی و هیپرگلیسمی (کلیک)
علت هیپوگلیسمی هیپوکتوتیک
همانطور که بالاتر گفته شد معمولا هیپوگلیسمی هیپوکتوتیک به علت اختلالات اکسیداسیون اسیدهای چرب رخ می دهد. این اختلال دارای انواع مختلفی است. شایع ترین آن نقص آسیل کوآ دهیدروژناز با زنجیره متوسط است.
انواع دیگر اختلالات اکسیداسیون اسیدهای چرب شامل موارد زیر هستند:
- نقص پروتئین سه کاره میتوکندریایی
- نقص آسیل کوآ دهیدروژناز با زنجیره بسیار بلند
- نقص 3 هیدروکسی آسیل کوآ دهیدروژناز با زنجیره بلند
اسیدهای چرب با زنجیره بلند به ماده ای به نام کارنیتین نیاز دارند تا آنها را از غشای داخلی میتوکندری برای تولید انرژی عبور دهد.
اختلالات ترنسپورت کارنیتین (carnitine transport disorders) بر توانایی موثر انتقال اسیدهای چرب تاثیر گذاشته و می تواند منجر به هیپوگلیسمی هیپوکتوتیک و سایر علائم شود.
چند نمونه از اختلالات ترنسپورت کارنیتین شامل موارد زیر هستند:
- نقص کارنیتین پالمیتویل ترانسفراز نوع 1
- نقص کارنیتین پالمیتویل ترانسفراز نوع 2
- نقص کارنیتین-آسیل کارنیتین ترانسلوکاز
- نقص ناقل کارنیتین
تشخیص هیپوگلیسمی هیپوکتوتیک
تشخیص هیپوگلیسمی هیپوکتوتیک می تواند زمانی شروع شود که والدین به دلیل بروز علائم سطح قند خون پایین در کودک به پزشک مراجعه کنند. پزشک ابتدا کودک را معاینه فیزیکی کرده و سابقه پزشکی شخصی و خانوادگی را بررسی می کند.
برای تشخیص اختلال اسید چرب یا اختلال ترنسپورت کارنیتین، ممکن است به انجام آزمایشات مختلف برای تعیین علت زمینه ای نیاز باشد. آزمایشات می تواند شامل موارد زیر باشند:
- آزمایش خون
- آزمایشات ادرار
- آزمایش ژنتیک
همچنین بخوانید:
افت قند خون (هیپوگلیسمی) واکنشی : علت و درمان (کلیک)
راه های درمان هیپوگلیسمی هیپوکتوتیک
بسته به اختلال زمینه ای که باعث هیپوگلیسمی هیپوکتوتیکشده، درمان متفاوت خواهد بود. به گفته متخصصان چهار بخش درمان هر اختلال اکسیداسیون اسیدهای چرب باید شامل موارد زیر باشد:
- مدیریت مداوم تغذیه، که اغلب شامل کار با یک متخصص تغذیه متابولیک یا پزشک برای کمک به مدیریت رژیم غذایی فرد است.
- درمان تهاجمی در طول بیماری، که می تواند شامل تامین کربوهیدرات های اضافی و منابع انرژی زمانی که فرد تحت استرس متابولیک است، باشد.
- تغذیه منظم نوزادان یا کودکان، برای پیشگیری از کاهش سطح قند خون
یکی دیگر از درمان های احتمالی مصرف مکمل کارنیتین است. با این حال، این روش تا حدودی بحث برانگیز است و ممکن است فقط برای موارد ثانویه اختلالات کارنیتین موثر باشد.
همچنین بخوانید:
زمان مراجعه به پزشک
در صورت داشتن نگرانی در مورد علائم هیپوگلیسمی هیپوکتوتیک یا اختلالات اکسیداسیون اسیدهای چرب به پزشک مراجعه کنید.
والدین باید مراقب علائم هیپوگلیسمی احتمالی مانند افزایش تحریک پذیری، ضربان قلب سریع و لرزش باشند. پزشک می تواند به تعیین علت اصلی علائم و در صورت لزوم درمان کمک کند.
خانم های باردار قبل از تولد جنین غربالگری می شوند. در نتیجه ممکن است وجود یک اختلال اسید چرب منجر به هیپوگلیسمی هیپوکتوتیک مشخص شود. در این صورت پزشک میتواند در مورد اینکه چه اقداماتی باید انجام شود و چه علائمی باید بعد از زایمان تحت نظر باشند، اطلاعاتی ارائه کند.
خلاصه
هیپوگلیسمی هیپوکتوتیک زمانی رخ می دهد که گلوکز و کتون خون، هر دو پایین باشد. این معمولا به این دلیل است که وقتی قند موجود نیست یا کم است، بدن نمی تواند چربی ها را به درستی پردازش کند.
این اغلب نشانه اختلالات اکسیداسیون اسیدهای چرب است. درمان معمولا شامل دور نگه داشتن فرد از روزه گرفتن و تامین مقادیر کافی کربوهیدرات در طول عفونت های حاد است.
در صورت داشتن نگرانی در مورد علائم هیپوگلیسمی هیپوکتوتیک یا اختلالات اکسیداسیون اسیدهای چرب به پزشک مراجعه کنید. متخصصان می توانند آزمایش هایی را برای تایید تشخیص و توصیه در مورد درمان های مناسب، ارائه دهند.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.