علت سکته های مغزی مکرر
سکته مغزی یک عامل خطر برای سکته های دیگر شناخته شده تحت عنوان سکته های مغزی مکرر هستند؛ علائم – علت و درمان این وضعیت را بخوانید.
سکته مکرر (Recurrent strokes) به وضعیتی گفته می شود که فرد پس از اولین سکته مغزی خود دچار سکته دیگری شود.
هر سکته مغزی بعد از سکته اولیه می تواند عود کننده باشد.
سکته باعث محروم شدن مغز از اکسیژن و آسیب قابل توجهی بر عملکرد عصبی طولانی مدت فرد می شود. سکته های مکرر مغزی همچنین باعث آسیب بیشتر و افزایش خطر ناتوانی و مرگ خواهد شد. بر اساس یک مطالعه در سال 2022، میزان مرگ و میر پس از سکته های مکرر بیشتر است.
علائم سکته های مکرر مغزی می تواند متفاوت باشد. افراد دچار سکته های مغزی مکرر باید سریعا به دنبال مراقبت های پزشکی اورژانسی باشند.
در این مقاله مطالبی در خصوص سکته های مکرر مغزی ارائه می شود.
همچنین بخوانید:
انواع سکته مغزی: از علائم تا درمان (کلیک)
علائم سکته مغزی مکرر
علائم سکته مغزی مکرر می تواند مشابه اولین سکته مغزی یا بسیار متفاوت باشد. برخی از علائم سکته مغزی که نیاز به مراقبت فوری دارند عبارتند از:
- سردرگمی ناگهانی
- بی حسی یا ضعفی که به طور ناگهانی ظاهر می شود، به خصوص اگر فقط یک طرف بدن باشد
- افتادگی صورت، به خصوص فقط در یک طرف
- سرگیجه، عدم تعادل، هماهنگی کم یا مشکل در راه رفتن
- یک سردرد ناگهانی و شدید که ممکن است با الگوی معمول سردرد فرد متفاوت باشد
- مشکل در دیدن
- مشکل در صحبت کردن یا تصمیم گیری
همچنین بخوانید:
علت سکته های مغزی مکرر
مطالعات مختلف میزان عود سکته های مغزی را متفاوت نشان داده اند. یک مطالعه بزرگ از استرالیا و نیوزلند نرخ عود تجمعی را 19.8% در 5 سال و 26.8% در 10 سال ذکر می کند.
داشتن یک سکته مغزی یک عامل خطر برای سکته مغزی دیگر است. به طور کلی، علت سکته های مغزی مکرر مشابه دلایل سکته اول است.
سکته مغزی دارای 2 نوع زیر است:
- سکته مغزی هموراژیک: زمانی رخ می دهد که در رگ خونی تامین کننده خون ورید، خونریزی ایجاد شود. آسیب به شریان اصلی یا پارگی آنوریسم می تواند باعث این نوع سکته شود. صدمات ناگهانی و فشار خون بالا از جمله عوامل خطر این نوع سکته هستند.
- سکته مغزی ایسکمیک: زمانی رخ می دهد که رگ خونی مسدود و مغز از خون و اکسیژن محروم شود. دیابت، فشار خون بالا، کلسترول بالا، سیگار کشیدن و چاقی از جمله عوامل خطر برای این نوع سکته هستند.
همچنین بخوانید:
دلایل سکته مغزی در مردان (کلیک)
آیا سکته های مغزی مکرر بدتر می شوند؟
هر سکته مغزی پتانسیل آسیب رساندن به مغز را دارد و سکته های متعدد به معنای آسیب و ناتوانی گسترده تر است.
یک مطالعه در سال 2021 که 40 نفر را که اولین سکته مغزی خود را تجربه کرده بودند با 40 نفری که سکته دوم را تجربه کردند (اولین سکته مغزی مکرر آنها) مقایسه کرد. طبق این مطالعه ناتوانی گسترده تری پس از سکته دوم ایجاد شد. محققان دریافتند که سکته دوم در مجموع خطرناک تر بوده و علائم جدی تری ایجاد می کند.
همچنین میزان مرگ و میر پس از سکته های مکرر بیشتر است. یک مطالعه در سال 2022 روی افرادی در دانمارک که سکته مغزی را تجربه کردند، مرگ و میر ناشی از همه علل را در 1 و 10 سال بررسی کرد. این یعنی اینکه محققان افرادی را که به هر دلیلی فوت کرده اند، از جمله علل غیرمرتبط با سکته مغزی را بررسی کردند.
آنها دریافتند که بازماندگان سکته مغزی ایسکمیک برای اولین بار دارای میزان مرگ و میر 1 ساله 17% و نرخ مرگ و میر 10 ساله 56% بودند. پس از یک سکته مغزی ایسکمیک مکرر، میزان مرگ و میر یک ساله به 25% و میزان مرگ و میر 10 ساله به 70% افزایش یافت.
پس از سکته مغزی هموراژیک نیز، میزان مرگ و میر یک ساله 37% و میزان مرگ و میر 10 ساله 70% بود. برای یک سکته هموراژیک مکرر، میزان مرگ و میر 1 و 10 ساله به ترتیب 31% و 75% بود.
همچنین بخوانید:
تفاوت سکته مغزی و حمله قلبی چیست؟ (کلیک)
تشخیص
تشخیص سکته مغزی مستلزم یافتن شواهدی مبنی بر خونریزی یا لخته شدن خون در مغز است. پزشک با استفاده از تصاویر حاصل از ام آر آی یا سی تی اسکن می تواند مناطقی از مغز که دچار کمبود خون و اکسیژن شده را ببیند.
گاهی اوقات پزشکان از آنژیوگرافی نیز استفاده می کنند.
تشخیص و درمان سریع می تواند باعث بهبود نتایج شود، بنابراین فرد باید بلافاصله پس از ظاهر شدن علائم سکته به اورژانس مراجعه کند.
همچنین بخوانید:
تفاوت سکته مغزی و حمله قلبی چیست؟ (کلیک)
درمان سکته های مغزی مکرر
درمان سکته مغزی مکرر مانند درمان سکته مغزی اولین بار است. با این حال، درمان بسته به نوع سکته مغزی متفاوت خواهد بود.
هموراژیک در مقابل ایسکمیک
سکته مغزی هموراژیک، ناشی از خونریزی در مغز یا اطراف آن، نیاز به توقف خونریزی توسط پزشک دارد. افراد مصرف کننده داروهای رقیق کننده خون باید فورا مصرف این داروها را قطع کنند. با این حال، سکته مغزی ایسکمیک، که به دلیل وجود لخته خون اتفاق می افتد، معمولا شامل استفاده از رقیق کننده های خون برای برداشتن لخته است.
در شرایط شدید یا در صورت عدم پاسخ فرد دارای سکته مغزی ایسکمیک به داروهای رقیق کننده خون، پزشک ممکن است ترومبکتومی را انجام دهد. ترومبکتومی یک روش پزشکی برای از بین بردن لخته خون است.
تیم درمان همچنین مراقبت های حمایتیزیر را در نظر می گیرند:
- نظارت مداوم
- اکسیژن
- درمان فشار خون بالا
پس از سکته مغزی، ممکن است فرد برای بازیابی عملکرد خود به درمان فیزیکی، کار درمانی یا گفتار درمانی نیاز داشته باشد.
پیشگیری از سکته های مکرر مغزی
افراد می توانند با در نظر گرفتن عوامل خطر، احتمال بروز سکته های مکرر خود را کاهش دهد. متخصص مغز و اعصاب می تواند این عوامل خطر را تعیین و مصرف داروهای رقیق کننده خون یا آسپرین، دارو برای کنترل کلسترول یا داروهای کاهش فشار خون را توصیه کند.
مدیریت بیماری های مزمن مانند دیابت و آریتمی های قلبی نیز از اهمیت زیادی برخوردار است.
ترک سیگار، حفظ وزن متوسط و فعالیت بدنی بیشتر به کاهش خطر این وضعیت کمک می کنند.
همچنین بخوانید:
چشم انداز سکته مغزی مکرر
سکته مکرر به این معنی است که مغز یک فرد حداقل دو بار از اکسیژن محروم شده است. این مساله باعث افزایش احتمال آسیب به مغز می شود. همچنین اغلب به این معنی است که عوامل خطر سکته مغزی در فرد باقی مانده است. با این حال با مدیریت عوامل خطر قابل کنترل، مانند ترک سیگار، می توان به کاهش خطر سکته مغزی دیگر کمک کرد.
عوارض پس از سکته دوم بدتر است. میزان مرگ و میر بیشتر خواهد شد و افراد ناتوانی شدیدتر و طولانی تری را تجربه می کنند. با این حال، اکثر مردم در ابتدا از سکته های مکرر جان سالم به در می برند.
همچنین بخوانید:
یک ماه قبل از سکته قلبی این 8 علامت به شما هشدار خواهند داد (کلیک)
خلاصه
سکته مغزی یک عامل خطر برای سکته مغزی دیگر، تحت عنوان سکته مکرر است. سکته مغزی مکرر باعث آسیب اضافی و افزایش خطر مرگ و ناتوانی طولانی مدت می شود.
افراد دچار سکته مغزی باید برای به حداقل رساندن خطر سکته های دیگر با پزشک صحبت کنند.
تغییرات سبک زندگی، مصرف دارو و نظارت مداوم می تواند به جلوگیری از سکته مغزی دیگر کمک کند. با این حال فرد دارای علائم سکته مغزی، باید فورا به دنبال مراقبت های پزشکی باشد.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.