چطور می توان از شر جوش های زیر پوستی خلاص شد؟
به جوش هایی که زیر سطح پوست بوجود می آیند، جوش زیر پوستی می گویند. جوش های زیر پوستی معمولا از فاصله دور مشخص نمی شوند و زمانی متوجه آنها خواهید شد که پوستتان را با دستانتان لمس می کنید.
در این مقاله به بررسی مهمترین ویژگی های جوش های زیر پوستی، علل ایجاد جوش های زیر پوستی و بهترین راه های درمان و جلوگیری از ایجاد جوش زیر پوستی پرداخته شده است.
اگر جوش دارید، فراموش نکنید فقط شما نیستید! میلیون ها نفر در سراسر دنیا درگیر جوش هستند، در واقع آکنه یکی از رایج ترین ناراحتی های پوستی است که با چند توصیه ساده می توان از ایجاد آن جلوگیری کرد.
جوش زیر پوستی چیست؟
بعضی افراد آکنه های خفیفی دارند که سرسفید یا سرسیاه هستند، این نوع آکنه ها را کومدون می نامند. کومدون بسته ای که زیر پوست باقی می ماند، سرسفید است و کومدون بازی که به سطح پوست می رسد، سرسیاه است.
به کومدون بسته ای که در اعماق پوست ایجاد شود، جوش زیر پوستی می گویند. جوش زیر پوستی ممکن است دردناک باشد، بخصوص اگر در لایه های خیلی عمیق تر پوست ایجاد شده باشد.
جوش های زیر پوستی ممکن است از زیر لایه های پوست بالا بیایند و بصورت جوش سرسفید ظاهر شوند، همچنین احتمال دارد این نوع جوش ها خود به خود از بین بروند.
راه های درمان جوش های زیر پوستی
همانطور که اشاره شُد، گاهی اوقات جوش های زیر پوستی، خود به خود از بین می روند و نیاز به درمان خاصی ندارند، فقط برای یک مدت کوتاه لازم است با آنها مدارا کنید.
اما اگر مدت طولانی است که با جوش های زیر پوستی درگیر هستید و یا جوش های زیر پوستی هر از گاهی به سراغ شما می آیند، بهتر است توصیه های زیر را دنبال کنید:
** جوش های زیر پوستی را فشار ندهید:
معمولا جوش های زیر پوستی، نزدیک به سطح پوست نیستند. یعنی نمی توانید آنها را مانند جوش سرسفید با فشار دادن تخلیه کند.
تلاش برای تخلیه ی جوش زیر پوستی، نه تنها کمکی به شما نمی کند، بلکه احتمال دارد باعث بوجود آمدن اسکار دائمی شود، اسکار حتی از جوش زیر پوستی هم مشهود تر و آزار دهنده تر است. بعلاوه با فشار دادن جوش زیر پوستی، احتمالا جوش ها دردناک و حتی عفونی می شوند.
فشار دادن جوش زیر پوستی، ریسک وارد شدن محتویات جوش (ترکیبی از چربی، سلول های مرده، و باکتری) به لایه های عمقی پوست را بالاتر می برد. این پدیده می تواند منجر به افزایش التهاب شود.
** از کمپرس گرم کمک بگیرید:
کمپرس گرم می تواند به درمان جوش زیر پوستی کمک کند. گرما، راه منافذ را برای مدت کوتاهی باز می کند، که بدین ترتیب کمک می کند جوش ها به سطح پوست نزدیک تر شوند و سر آنها مشهود شود. ظاهر شدن سَر جوش باعث می شود که سبوم، سلول ها و باکتری ها از پوست خارج شوند. بعلاوه گرمای ناشی از کمپرس، به تسکین درد احتمالی نیز کمک می کند.
برای درمان جوش زیر پوستی به کمک کمپرس گرم، گام های زیر را دنبال کنید:
کمپرس گرم درست کنید: یک پارچه حوله ای تمیز را داخل آب داغ غوطه ور کنید. (دقت کنید دمای آب به اندازه ای داغ نباشد که پوستتان را بسوزاند.)
کمپرس گرم را روی پوست قرار دهید: کمپرس گرم را به مدت 10 تا 15 دقیقه روی جوش های زیر پوستی نگه دارید. می توانید اینکار را 3 تا 4 بار در روز تکرار کنید. تا وقتی که جوش به سطح پوست بیاید و چرک داخل آن خارج شود این کار را ادامه دهید.
نواحی تحت درمان را تمیز نگه دارید: مطمئن شوید نواحی اطراف جوش کاملا تمیز هستند، و از دست زدن به آنها خودداری کنید. تا زمان بهبود جوش ها بهتر است آرایش نکنید.
** چسب جوش را امتحان کنید:
چسب جوش، یک چسب کوچک مخصوص است که می توانید آن را مستقیما روی جوش بزنید. چسب های جوش معمولا حاوی ترکیباتی مثل سالیسیلیک اسید هستند که در درمان جوش موثر هستند.
چسب جوش سبوم را از پوست بیرون می کشد، و چربی اضافی را جذب می کند، التهاب را کاهش می دهد و بطور قابل ملاحظه ای اندازه ی جوش ها را کوچک می کند.
چسب های جوش را می توانید از داروخانه ها تهیه کنید. چسب های جوش بسیار ملایم هستند، روی پوست جلب توجه نمی کنند و می توانید هم در طول روز و هم در طول شب از آنها استفاده کنید.
طول مدت زمانی که افراد می بایست از چسب جوش استفاده کنند، در هر یک متفاوت است، اما آنچه مسلم است آن است که چسب های جوش می بایست حداقل هر 24 ساعت یکبار تعویض شوند.
** از محصولات حاوی روغن درخت چای استفاده کنید:
روغن درخت چای خواص آنتی باکتریال دارد و احتمالا می تواند باکتری هایی را که باعث ایجاد جوش زیر پوستی می شوند، از بین ببرد. دو مطالعه بالینی وجود دارند که نشان می دهند ژل های حاوی 5% روغن درخت چای درمان بسیار موثری برای جوش های خفیف تا متوسط هستند.
یک مطالعه ی دیگر نشان داده است اگر روغن درخت چای، روزانه دو مرتبه به مدت 12 هفته بصورت موضعی استفاده شود، بطور قابل ملاحظه ای جوش ها را درمان می کند.
بعضی افراد معتقدند روغن درخت چای در درمان جوش های زیر پوستی نیز بسیار موثر عمل می کند. چند نمونه از محصولات حاوی درخت چای در ادامه معرفی شده اند، شما می توانید با کلیک روی نام هر یک علاوه بر مشاهده ی قیمت اطلاعات تکمیلی بیشتری نیز کسب کنید:
ژل اسپشیال 5 پت گریس پایو (جهت مشاهده و خرید کلیک کنید)
ژل ضد آکنه صورت سبوژن ژنوبایوتیک (جهت مشاهده و خرید کلیک کنید)
** از ضدجوش های موضعی کمک بگیرید:
امروزه محصولات بسیار زیاد و متنوعی برای درمان جوش در داروخانه ها و فروشگاه های آنلاین در دسترس هستند.
گاهی اوقات پوست برخی افراد به بیش از تنها یک محصول نیاز دارد. در چنین حالتی بهتر است هر محصول روی یکی از علل ایجاد جوش اثر بگذارد.
مثلا، اگر کسی از محصولی استفاده می کند که حاوی بنزوئیل پراکساید است، بهتر است در صورت لزوم از یک محصول دیگر حاوی یک ماده موثره متفاوت دیگر هم استفاده کند.
ترکیبات متنوعی برای درمان جوش وجود دارد که هر کدام با یکی از دلایل ایجاد جوش مبارزه می کنند، از جمله:
محصولات حاوی بنزوئیل پراکسید؛ این نوع محصولات کاهش دهنده باکتری های مولد آکنه می باشند.
پیشنهاد: ضدجوش قوی صورت الارو (جهت مشاهده و خرید کلیک کنید)
محصولات حاوی سالیسیلیک اسید؛ این نوع محصولات با از بین بردن سلول های مرده روی سطح پوست، انسداد منافذ را برطرف می کنند؛ بعلاوه می توانند التهاب پوست را نیز تسکین دهند.
پیشنهاد: لوسیون آزلاک سسدرما (جهت مشاهده و خرید کلیک کنید)
محصولات حاوی گوگرد (سولفور): این نوع محصولات سرکوب کننده باکتری های مولد آکنه و رفع کننده انسداد منافذ هستند.
پیشنهاد: پن آنتی آکنه گوگردی فولیکا (جهت مشاهده و خرید کلیک کنید)
محصولات حاوی ترکیبات آلفا هیدروکسی اسید (AHA)؛ این نوع محصولات لایه برداری کننده پوست هستند.
پیشنهاد: کرم ضد جوش کراکنیل دوکری (جهت مشاهده و خرید کلیک کنید)
رتینوئیدها: رفع کننده انسداد منافذ و کاهش دهنده چربی پوست
پیشنهاد: لوسیون رتینو-سی سی گل (جهت مشاهده و خرید کلیک کنید)
این ترکیبات در شوینده ها، کرم ها، ژل ها، اسکراب های موضعی، لوسیون ها و مرطوب کننده ها دیده می شوند. برای تهیه ی محصولات حاوی این ترکیبات، اغلب نیازی به نسخه پزشک ندارید.
اگرچه بهتر است از یک کارشناس پوست حرفه ای کمک بگیرید.
** استفاده از تونر را جدی بگیرید:
یکی از علل اصلی ایجاد جوش زیر پوستی، انسداد منافذ است. (مراجعه کنید به بخش علل ایجاد جوش زیر پوستی)
و علت انسداد منافذ، تجمع چربی و آلودگی است که بعضا در اثر خوب پاک نشدن پوست ایجاد می شوند. بنابراین بهتر است پس از پاک کردن و شستن آرایش پوست خود، برای از بین بردن بقایای آلودگی های باقی مانده روی صورت از یک تونر مناسب استفاده کنید.
پیشنهاد: تونر کلینانس مت اون (جهت مشاهده و خرید کلیک کنید)
** درد خود را با یخ تسکین بدهید:
یک پک یخ می تواند برای کاهش قرمزی، التهاب و تورم بخصوص بعد از تخلیه ی جوش مناسب باشد. در صورت استفاده از یخ برای کاهش التهاب و قرمزی، دستورالعمل های زیر را دنبال کنید:
با استفاده از یک شوینده ملایم و آب گرم پوست خود را بشوئید و با یک حوله تمیز آن نواحی تحت درمان را خشک کنید.
تکه های یخ را داخل یک کیسه پلاستیکی یا حوله تمیز قرار دهید.
به مدت 5 دقیقه، پک یخ را روی نواحی درگیر نگه دارید، به مدت 5 دقیقه استراحت کنید و دوباره به مدت 5 دقیقه پک یخ را روی پوست قرار دهید.
کمپرس سرد را 3 تا 4 مرتبه در روز تکرار کنید.
راه های پیشگیری از ایجاد جوش زیر پوستی
گام هایی برای پیشگیری از بوجود آمدن جوش های زیر پوستی وجود دارند. به منظور کاهش شانس ایجاد جوش های زیر پوستی، گام های زیر را دنبال کنید:
پوست خود را فقط دوبار در روز و یا فقط زمانی که تعریق کرده اید، بشوئید: پوستی که مستعد جوش زیر پوستی است، در صورتی که بیش از حد شسته شود، آسیب می بیند.
از اسکراب کردن خودداری کنید: پوست مستعد جوش، احتمالا همیشه احساس چربی و کثیفی می کند، اما نباید برای تمیز کردن پوست، آن را اسکراب کرد. اسکراب کردن می تواند تهاجمی عمل کرده و آکنه را تشدید کند.
از محصولات پوستی غیر جوش زا استفاده کنید: دنبال محصولاتی باشید که کلمه ی non-comedogenic ،non-acnegenic یا oil-free روی آنها درج شده است.
بطور منظم روبالشتی یا هر وسیله ای که در تماس مکرر با پوست صورت است را بشوئید: سلول های مرده پوست و باکتری ها می توانند روی سطوح یا پارچه ها انباشته شوند. در اینصورت چنانچه با پوست برخورد کنند احتمالا قدرت مسدود کردن منافذ را هم دارند.
برای توصیه های تکمیلی از یک متخصص یا کارشناس پوست حرفه ای کمک بخواهید: اگر با وجود رعایت کردن توصیه های بالا، جوش زیر پوستی شما ادامه یافت و یا شدید شُد، در اینصورت مشورت با متخصص یا کارشناس پوست می تواند شما را از شر جوش های زیر پوستی رها کند.
علل ایجاد جوش زیر پوستی
جوش های زیر پوستی در مناطقی از پوست ایجاد می شوند که غدد چربی بیشتری دارد، مثل صورت، گردن، شانه ها، کمر و سینه.
غدد چربیِ پوست، غدد سباسه نامیده می شوند. غدد سباسه، چربی تولید می کنند که سبوم نامیده می شود.
سوراخ های بسیار کوچکی روی پوست وجود دارند، که منافذ نامیده می شوند.
منافذ از طریق کانال هایی که فولیکول نامیده می شوند به غدد سباسه وصل می شوند.
سبوم تولید شده توسط غدد سباسه، از راه فولیکول ها به سطح پوست می آیند و از طریق منافذ خارج می شوند، بدین ترتیب پوست نرم و مرطوب باقی می ماند.
اگر منافذ با سلول های مرده مسدود شوند، آنگاه سبوم دیگر نمی تواند به سطح پوست بیاید. در اینصورت سبوم ها هیچ جای دیگری هم برای رفتن ندارند و ناچارا داخل کانال های فولیکول انباشته می شوند و بدین ترتیب جوش ایجاد می شود.
در موارد شدیدتر، ترکیب سلول های مرده پوست و سبوم باعث می شود باکتری هایی که بطور طبیعی در پوست وجود دارند – باکتری های پروپیونی باکتریوم آکنه یا به اختصار P. acnes – شروع به رشد و فعالیت در فولیکول ها کنند.
زمانی که این اتفاق رخ دهد، باکتری ها، آنزیم و مواد شیمیایی تولید می کنند که سلول های سفید خون را جذب می کنند. نتیجه ی این امر قرمزی، تورم، گرگرفتگی و درد است که همه ی این موارد در مجموع التهاب نامیده می شوند.
نتیجه گیری
اگر تصمیم گرفته اید صبر کنید تا جوش زیر پوستی شما خود به خود خوب شود، احتمال دارد ناامید شوید.
کمپرس های گرم و چسب های جوش می توانند کمک کنند، سَر جوش ها پیدا شود و بدین ترتیب احتمالا سبوم، سلول های مرده پوست و باکتری ها می توانند از سطح پوست خارج شوند. استفاده از یخ هم می تواند در تسکین التهاب موثر باشد.
اگر جوش های زیر پوستی مکررا ایجاد شوند یا خیلی ملتهب و دردناک باشند، فرد می بایست به متخصص پوست مراجعه کند و یا از یک کارشناس حرفه ای پوست کمک بگیرد. اگر نیاز به مشاوره اختصاصی برای انتخاب محصول دارید و یا می خواهید هر یک از محصولات معرفی شده در این مقاله را تهیه کنید، می توانید از طریق تلگرام با مشاورین اویرو ارتباط برقرار کنید –> مشاوره از طریق تلگرام
جهت انتخاب محصول مناسب با توجه به نوع پوست خود و نیازهای آن، با مشاورین پوست اویرو در ارتباط باشید.
برای تماس کلیک نمایید: ۴۱۷۰۲ ( ۰۲۱)
اویرو، همه چیز درباره زیبایی شما.
من ۳۹سال دارم ویک مدتی هست که به صورت عجیبی صورتم جوش میزنه چکاربایدبکنم؟
سلام خسته نباشی من ۳۹سالمه و،ی مدتی هست که به طورعجیب صورتم جوش میزنه
قابل تقدیر است.
مدتها جای چنین مرجعی تخصصی با رویکردی جامع که مانند پزشک هر آنچه را در بهبود مفید ویا مضر است را بررسی میکند در وب خالی بود .برای بانی آن و یارانش آرزوی هرآنچه میخواهند را خواستارم.بی شک این تلاش در این دوره خاکستری از تاریخ این سرزمین مرهمی بر تن و روان خسته دردمندان و مردمان درد خواهد بود.
پاورقی: دردمند فرد درگیر با بیماری و مردمان درد جامعه درگیر با بیماری است.