کلاژن برای پوکی استخوان
کلاژن پروتئینی تولیدی توسط بدن است که نقش مهمی در سلامت استخوان ها دارد؛ خواص مکمل های کلاژن برای افراد مبتلا به پوکی استخوان را بخوانید.
کلاژن (Collagen) پروتئینی است که در سراسر بدن یافت می شود. این ترکیب از بسیاری از فرآیندهای ضروری بدن از جمله تشکیل استخوان حمایت می کند. در واقع کلاژن نقش مهمی در توده استخوانی (Bone Mass) دارد.
به همین دلیل بنظر می رسد که مصرف مکمل های کلاژن با خواصی چون بهبود تراکم توده استخوانی و کاهش پوکی استخوان همراه است.
پوکی استخوان به دلیل تغییر ساختار استخوان و کاهش تراکم مواد معدنی استخوان و توده استخوانی رخ می دهد. این تغییرات باعث ضعیف شدن استخوان ها و افزایش خطر شکستگی می شود.
پپتیدهای کلاژن نوعی کلاژن حیوانی هستند که برای بهبود قابلیت هضم، تجزیه می شوند. این پپتیدها به عنوان مکمل مصرفی در دسترس هستند.
این مقاله به بررسی خواص کلاژن برای پوکی استخوان، دیگر درمان های پوکی استخوان و نکاتی برای حفظ سلامت استخوان می پردازد.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.
خواص کلاژن برای افراد مبتلا به پوکی استخوان
همانطور که بالاتر گفته شد کلاژن می تواند برای افراد مبتلا به پوکی استخوان مفید باشد. یک مطالعه در سال 2018 خواص پپتیدهای کلاژن خاص برای سلامت استخوان در 131 خانم یائسه دارای کاهش تراکم معدنی استخوان را بررسی کرد.
محققان خواص و اثرات مصرف روزانه 5 گرم از پپتیدهای کلاژن را در مقایسه با دارونما، به مدت 12 ماه اندازه گیری کردند. آنها تغییرات تراکم مواد معدنی استخوان را در گردن فمور، ناحیه ای که استخوان ران را به استخوان لگن و ستون فقرات وصل می کند، بررسی کردند.
طبق نتایج پپتیدهای کلاژن باعث افزایش تراکم مواد معدنی استخوان و بهبود نشانگرهای استخوانی و در نتیجه کاهش از دست دادن استخوان و افزایش استخوان سازی می شود.
محققان این مطالعه را با مطالعه دیگری در مقیاس کوچکتر و در سال 2021، دنبال کردند. این مطالعه اثرات طولانی مدت همان پپتیدهای کلاژن را در 31 خانم یائسه بررسی کرد. شرکت کنندگان در دو گروه دریافت کننده داروی اصلی و دارونما تقسیم شدند.
محققان دریافتند که مصرف روزانه 5 گرم از پپتیدهای کلاژن طی 4 سال باعث افزایش قابل توجه تراکم مواد معدنی استخوان می شود. همچنین شرکت کنندگان در طول دوره 4 ساله هیچ شکستگی را تجربه نکردند.
همچنین بخوانید:
عملکرد کلاژن در استخوان ها
کلاژن پروتئین تولیدی توسط بدن و بخشی اساسی بسیاری از فرآیندهای بدن است. توانایی بدن برای تولید کلاژن با افزایش سن، بین 1% تا 1.5% در سال کاهش می یابد.
از آنجایی که کلاژن برای توده استخوان ضروری است به نظر می رسد پپتیدهای کلاژن می توانند به سلامت استخوان کمک کنند. پپتیدهای کلاژن به معدنی شدن استخوان، فرآیندی که استخوان ها را تقویت و سفت می کند، کمک می کنند.
پپتیدهای کلاژن همچنین تاثیرات مثبتی روی غضروف، تاندون ها و رباط ها دارند، زیرا این پپتیدها می توانند تولید الاستین و انواع خاصی از کلاژن را تحریک کنند.
از طرفی کلاژن نقش مهمی در رشد استخوان دارد. در واقع کلاژن باعث کمک به فرآیندهایی می شود که به استخوان و استئوبلاست ها اجازه تشکیل می دهند. استئوبلاست ها سلول های مورد نیاز برای رشد استخوان هستند.
همچنین بخوانید:
آزمایش تراکم استخوان چگونه است؟ (کلیک)
نحوه مصرف پپتیدهای کلاژن
افراد می توانند پپتیدهای کلاژن را به عنوان مکمل، اغلب به صورت پودر مصرف کنند. مردم می توانند پودر را به مایع اضافه کرده و بنوشند. مکمل های کلاژن نیز به صورت کپسول و قرص در دسترس هستند.
کلاژن ها انواع مختلفی دارند، اما نوع ۱ رایج ترین نوع کلاژن در استخوان، تاندون و رباط ها و نوع 2 متداول ترین در غضروف ها است.
پپتیدهای کلاژن از حیوانات از جمله گاو، خوک و ماهی گرفته می شوند. شواهد کافی برای دانستن اینکه کدام نوع پپتید کلاژن برای پوکی استخوان مفیدتر است، وجود ندارد. اثرات کلاژن ها بر اساس نوع و شرایط مختلف متفاوت خواهند بود. فرآیندهای تولید کلاژن ها نیز می توانند روی اثرات کلاژن ها تاثیر گذار باشند.
طبق یک بررسی در سال 2019، سطح ایمن و موثر مصرف مکمل کلاژن بین 2.5 گرم تا 15 گرم کلاژن در روز متغیر است. طبق تحقیقات، پپتیدهای کلاژن در قالب مکمل ایمن و قابل تحمل هستند.
همچنین بخوانید:
کلاژن مایع : خواص و منابع (کلیک)
درمان های پوکی استخوان
درمان های پوکی استخوان شامل تغییراتی در سبک زندگی، مانند موارد زیر هستند:
- انجام تمرینات منظم، از جمله تمرینات قدرتی و مقاومتی، اما اجتناب از تمرینات با فشار زیاد
- مصرف میوه و سبزیجات فراوان
- دریافت کالری کافی بر اساس سن، قد و وزن
- دریافت کلسیم، ویتامین D و پروتئین کافی
- عدم مصرف الکل یا نوسیدن در حد اعتدال
- اجتناب از استعمال دخانیات و دود دست دوم
- شرکت در معاینات پزشکی منظم
همچنین بخوانید:
داروهایی که پزشک می تواند برای کمک به درمان پوکی استخوان تجویز کند عبارتند از:
- کلسی تونین
- بیس فسفونات ها
- آنالوگ هورمون پاراتیروئید
- آگونیست ها یا آنتاگونیست های استروژن
- استروژن و هورمون درمانی
- مهار کننده اسکلروستین
- آنالوگ پروتئین مرتبط با هورمون پاراتیروئید
- مهارکننده لیگاند RANK
همچنین بخوانید:
عوارض داروهای پوکی استخوان (کلیک)
عادات سبک زندگی برای کمک به حفظ سلامت استخوان
عادات غذایی و سبک زندگی زیر می توانند به حفظ سلامت استخوان و جلوگیری از پوکی استخوان کمک کنند:
- پیروی از یک رژیم غذایی متعادل و مغذی
- فعالیت بدنی روزانه
- ترک یا محدود کردن مصرف الکل، در صورت امکان
- اجتناب یا ترک سیگار، در صورت امکان
دریافت کلسیم و ویتامین D کافی نیز برای حمایت از سلامت استخوان ها مهم است، اگرچه مصرف هر یک از این مکمل ها با کاهش قابل توجه خطر شکستگی همراه نبوده اند.
ورزش در دوران کودکی و بزرگسالی، می تواند باعث تقویت استخوان ها شود. به طور ویژه تمرینات قدرتی و مقاومتی بسیار موثر هستند. ورزش برای افراد مسن می تواند باعث بهبود تعادل، تحرک و عملکرد و کاهش خطر افتادن شود.
همچنین بخوانید:
مواد غذایی برای جلوگیری از پوکی استخوان (کلیک)
خلاصه
پوکی استخوان باعث از بین رفتن توده استخوانی و تراکم مواد معدنی استخوان می شود. کلاژن بخشی ضروری از توده استخوانی است و نقش مهمی در سلامت استخوان دارد. طبق تحقیقات پپتیدهای کلاژن با خواصی برای بهبود تراکم مواد معدنی استخوان ها همراه هستند.
روزانه می تواند 2.5 تا 15 گرم کلاژن مصرف کرد. مکمل ها به صورت پودر، کپسول و قرص در دسترس هستند.
پیروی از رژیم غذایی متعادل و مغذی و برخی دیگر از انتخاب های سبک زندگی برای کمک به پیشگیری و درمان پوکی استخوان مهم هستند.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید