تسکین علائم عفونت های ادراری با قرص فنازوپیریدین
فنازوپیریدین (به انگلیسی phenazopyridine) دارویی است که از آن برای تسکین علائم ایجاد شده در اثر تحریک دستگاه ادراری استفاده می شود. این علائم عبارتند از درد، سوزش و احساس نیاز به دفع فوری ادرار یا تکرر ادرار؛ فنازوپیریدین نمی تواند عواملی که منجر به تحریک دستگاه ادراری شده اند را از بین ببرد. بلکه استفاده از این دارو همراه با درمان اصلی، کمک می کند علائم ایجاد شده تسکین یابند. فنازوپریدین در حقیقت نوعی رنگ است که از آن به عنوان مُسکن برای تسکین دیواره ی دستگاه ادراری استفاده می شود.
مطالبی که در ادامه مطالعه می کنید صرفا جهت افزایش اطلاعات عمومی جمع آوری شده اند.
تهیه ی این دارو صرفا از طریق مراجعه حضوری به داروخانه ها امکان پذیر است.
لازم به ذکر است در خصوص این دارو هیچگونه مشاوره ی دیگری ارائه نمی گردد.
روش مصرف فنازوپیریدین
این دارو می بایست روزانه سه مرتبه بعد از هر وعده غذایی بصورت خوراکی یا طبق دستورالعمل پزشک مصرف شود. اگر از این دارو به تنهایی، بدون آنتی بیوتیک برای درمان علائم مرتبط با عفونت دستگاه ادراری استفاده می کنید و یا برای خود مراقبتی از این دارو استفاده می کنید، بدون مشورت با پزشک، مصرف را بیشتر از 2 روز ادامه ندهید.
دوز مصرفی این دارو بستگی به وضعیت بیماری و میزان پاسخ به درمان دارد.
در صورت تشدید یا استمرار علائم بیماری، پزشک را مطلع کنید.
عوارض جانبی قرص فنازوپیریدین
سردرد، سرگیجه یا معده درد از جمله رایج ترین عوارض جانبی قابل انتظار مصرف این دارو هستند. در صورت استمرار یا تشدید هر یک از این علائم، فورا پزشک یا داروساز را مطلع نمائید.
اگر پزشک این دارو را برای شما تجویز کرده است، به خاطر داشته باشید که ایشان با توجه به شرایط فعلی شما، مزایای دارو را بیش از عوارض جانبی آن ارزیابی کرده است. بخصوص که بسیاری از افراد با مصرف این دارو هیچگونه عوارض جانبی جدی/شدیدی نخواهند داشت.
اگر هرگونه عارضه جانبی نادر اما بسیار جدی رخ داد، فورا پزشک را مطلع کنید؛ از جمله زرد شدن رنگ پوست/چشم ها، تیره شدن رنگ ادرار، هر نشانه ای که ممکن است علامت مشکلات کلیوی باشد (مثلا تغییر حجم ادرار، مشاهده خون در ادرار)، معده/شکم درد، حالت تهوع، تب، لرز، سهولت در خونریزی/کبودی، خستگی بی دلیل، تنگی نفس، تسریع ضربان فلب، تشنج.
واکنش آلرژیک بسیار شدید به این دارو بعید است، با اینحال اگر چنین اتفاقی رخ داد، فورا مراقبت های اورژانسی دریافت کنید. علائم واکنش آلرژیک شدید ممکن است موارد زیر را شامل شوند:
- بثورات پوستی، خارش/تورم (بخصوص در نواحی صورت، زبان، گلو)، سرگیجه خیلی شدید، مشکلات تنفسی.
این بخش تمام عوارض احتمالی این دارو را شامل نمی شود. لذا چنانچه متوجه هر نشانه ی غیر عادی دیگری شدید، پزشک یا داروساز را مطلع نمائید.
** موارد احتیاط
قبل از مصرف فنازوپیریدین، اگر به این دارو (یا هر داروی دیگری) حساسیت دارید پزشک را مطلع نمائید؛ این محصول ممکن است ترکیبات غیرفعالی را شامل شود که ممکن است بتوانند باعث ایجاد واکنش آلرژیک (یا هر مشکل دیگری) بشوند. برای کسب اطلاعات بیشتر در اینخصوص با داروساز مشورت کنید.
فنازوپیریدین، در صورت ابتلا به برخی شرایط خاص، نمی بایست مصرف شود. قبل از مصرف این دارو اگر مبتلا به بیماری های کبدی/کلیوی یا اختلالات خونی هستید حتما با پزشک مشورت کنید.
قبل از مصرف فنازوپیریدین سابقه ی پرونده ی پزشکی خود را در اختیاز پرشک قرار دهید.
این دارو ممکن است باعث سرگیجه شما شود. الکل یا ماریجوانا (کانابیس) می توانند سرگیجه را تشدید کنند. تا زمانی که از هوشیاری خود مطمئن نشده اید، از رانندگی کردن، کار با ماشین آلات و یا هر فعالیتی که نیاز به هوشیاری دارد، خودداری کنید. مصرف نوشیدنی های الکلی را محدود کنید. اگر ماریجوانا مصرف می کنید پزشک را مطلع نمائید.
فنازوپیریدین می تواند ادرار را رنگی (نارنجی-قرمز) کند. این مسئله ممکن است سبب آلودگی لباس ها و لنزهای تماسی شود. در طول مصرف این دارو لنز تماسی استفاده نکنید. بعد از قطع مصرف فنازوپیریدین رنگ ادرار به حالت طبیعی بازمی گردد.
اگر باردار هستید، قبل از مصرف دارو، پزشک را مطلع کنید.
هنوز مشخص نیست که آیا این دارو وارد شیر مادر می شود یا نه. در طول دوران شیردهی، قبل از مصرف این دارو، نظر پزشک را جویا شوید.
تداخلات دارویی
ارائه دهندگان بهداشتی (از قبیل پزشکان و داروسازان) به احتمال زیاد از تمام تداخلات دارویی محتمل آگاه هستند. ممکن است لازم باشد دارو را تحت نظر پزشک مصرف کنید. هرگز بدون مشورت با پزشک/داروساز مصرف هیچ دارویی را شروع یا متوقف نکنید. همچنین از تغییر خودسرانه ی مقدار مصرف دارو جدا خودداری کنید.
قبل از مصرف این دارو، لیست تمام داروهای مصرفی خود را در اختیار پزشک/داروساز قرار دهید.
فنازوپیریدین می تواند نتیجه ی برخی آزمایشات خاص (مثلا آزمایش ادرار برای بررسی عملکرد کبد، و آزمایش کنترل سطح قند خون، بیلی روبین) را تحت تاثیر قرار دهد. در اینصورت احتمال دارد نتایج بدست آمده صحیح نباشند. بنابراین مطمئن شوید که مسئولین آزمایشگاه یا دیگر پزشکان شما، می دانند شما فنازوپیریدین مصرف می کنید.
این بخش تمام تداخلات احتمالی فنازوپیریدین را شامل نمی شود. بنابراین قبل از مصرف این دارو، لیست تمام داروهایی که مصرف می کنید را در اختیار پزشک قرار دهید. به منظور جلوگیری از هرگونه فراموشی، بهتر است لیستی از تمام داروهای مصرفی خود تهیه کرده و هنگام مراجعه به پزشک در اختیار ایشان قرار دهید.
اوردوز
اگر کسی در اثر مصرف بیش از اندازه این دارو دچار عوارض جانبی جدی مثل غش یا مشکلات تنفسی شود، می بایست فورا با اورژانس تماس گرفت. رایج ترین علائم اوردوز عبارت اند از:
- تنگی نفس، تسریع ضربان قلب، زرد شدن رنگ پوست/چشم ها، سهولت در کبود شدن/خونریزی، یا تشنج.
** یادداشت:
داروی مصرفی خود را با دیگران به اشتراک نگذارید.
به خاطر داشته باشید این دارو برای شرایط فعلی شما تجویز شده است. از مصرف مجدد آن به منظور تسکین دردهای مشابه مرتبط به دستگاه ادراری خودداری کنید. ممکن است برای درمان شرایط دیگر نیاز به مصرف داروی دیگری داشته باشید.
فراموش کردن نوبت مصرف
اگر یک نوبت از مصرف این دارو را فراموش کردید، به محض به خاطر آوردن آن را استفاده کنید. اگر نزدیک به زمانِ نوبت بعدی مصرف دارو هستید، نیازی به مصرف دوز فراموش شده نیست. دوز بعدی مصرف را مطابق برنامه معمول استفاده کنید. هرگز به منظور جبران، میزان داروی مصرفی خود را دو برابر نکنید.
اصول و شرایط نگهداری
دارو را در دمای اتاق (15 تا 30 درجه سانتی گراد) و به دور از نور و رطوبت نگهداری کنید.
از نگهداری دارو داخل حمام خودداری کنید.
همانند تمام داروهای دیگر، فنازوپریدین را دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی نگهداری کنید.
مطالبی که در ادامه مطالعه می کنید صرفا جهت افزایش اطلاعات عمومی جمع آوری شده اند.
تهیه ی این دارو صرفا از طریق مراجعه حضوری به داروخانه ها امکان پذیر است.
لازم به ذکر است در خصوص این دارو هیچگونه مشاوره ی دیگری ارائه نمی گردد.
سلام سوزش ادرار شدید دارم وتکرر ادرار داروهای زیادی مصرف کردم ولی خوب نشدم
برای مادر بزرگم که ۸۵ سالش سوزش ودرد گرفته وبا سختی ادرار داره چه قرصی بهتره فکر کنم عفونت ادراری هست خیلی اذیت شده جمعه هست دکتر متخصص نیست راهنمایی بفرمایید
دخترم ۱۳ سالش ه ست وقتی ادرار میکنه سوزش داره ممنون میشم راهنمایی کنید
سلام من سوزش ادرار دارم دارو میخورم خیلی خوبم ولی هرچند وقته یکبار باز دوباره سوزش ادرار دارم
دوز مصرف فنازو پزیدین چند روز است