چرا کرونا جان برخی از جوانان را می گیرد؟
بیماری کووید-19 معمولا فقط در افراد مسن و کسانی که مبتلا به بیماری های زمینه ای هستند، مشکلات جدی بوجود می آورد. اما مواردی وجود دارند که این بیماری جان افراد جوانی را که به نظر هیچ مشکل خاصی نداشته اند را هم هدف گرفته است.
البته در بعضی موارد، این افراد مشکل پیش زمینه ای تشخیص داده نشده ای دارند که بعدا آشکار می شود، اما با این وجود کسانی هم هستند که در مورد آنها هیچ توضیح قابل قبولی بدست نمی آید.
همین مسئله دانشمندان را وادار کرده تا دلیل این رفتار متضاد ویروس کرونا را مورد مطالعه قرار دهند. تعداد سلول های ویروسی در افراد دارای علائم شدید یا کسانی که جان خود را در اثر این بیماری از دست داده اند، بالاتر گزارش شده، اما برای علت این مسئله تا به امروز دو احتمال مطرح شده است:
-
گروهی از محققان معتقدند مقدار ویروسی که فرد را آلوده کرده است روی شدت عواقب بیماری تاثیر گذار است. یعنی اگر فرد در معرض دوز بالایی از ویروس قرار گرفته باشد، احتمالا شدیدتر بیمار می شود.
-
گروهی دیگر معتقدند آمادگی ژنتیکی در این مسئله دخیل است؛ به عبارتی آرایش ژنتیکی برخی افراد به گونه ای است که آنها را در برابر ویروس آسیب پذیرتر می کند، یعنی ویروس در بدن چنین افرادی راحت تر پخش می شود.
به گفته ی Michael Skinner، ویروس شناس از کالج سلطنتی لندن، احتمالا بعضی افراد آرایش ژنتیکی خاصی دارند که باعث می شود بدن آنها نسبت به ویروس، واکنش شدیدتری نشان دهد. به این شرایط اصطلاحا آمادگی ژنتیکی گویند که تاثیر آن در برخی دیگر از بیماری ها، مثل تبخال که عامل آن ویروس هرپس سیمپلکس است، به اثبات رسیده است.
مطالعات نشان داده اند که فعالسازی سیستم ایمنی ذاتی نقش مهمی در بیماری زایی برخی از بیماری ها ایفا می کند. فعالسازی سیستم ایمنی ذاتی در پاسخ به عوامل بیماری زا یا آسیب بافتی از طریق گیرنده های شناساگر الگو رخ می دهد که الگوهای مولکولی مرتبط با عامل بیماری زا را شناسایی می کنند. سیستم ایمنی ذاتی که توسط این فعل و انفعالات تحریک می شود، در کنار پاسخ های عمومی موجب یک پاسخ اختصاصی در برابر عامل بیماری زا می شود. همین پاسخ ها از ورود ویروس به سیستم عصبی مرکزی، جلوگیری می کنند.
در مورد ویروس هرپس سیمپلکس، به اثبات رسیده، در برخی افراد جهشی روی گیرنده های سلولی موسوم به TLR3 تاثیر می گذارد، سیستم عصبی مرکزی را درگیر کرده و باعث می شود بدن در برابر ویروس ناتوان شود. در چنین افرادی، ویروس در نهایت منجر به مبتلا به انسفالیت می شود.
بنابر گفته ی Michael Skinner، احتمال دارد در برخی افراد مبتلا به کووید-19، آمادگی مشابهی وجود داشته باشد و همین مسئله باعث شود که آنها بطور شدیدتری دچار عوارض بیماری شوند.
نظریه ی دیگری که مطرح شده، آن است که میزان ویروسی که شخص به آن مبتلا شده است، احتمالا یکی از عواملی است که شدت بیماری را تعیین می کند. این یعنی، در مواردی که بیمار با وجود سن کم جان خود را از دست داده است، ممکن است تحت تاثیر بار ویروسی بالایی قرار گرفته باشد.
به گفته ی Alison Sinclair، ویروس شناس از دانشگاه ساسکس، فردی که بار ویروسی در او بالاست، تعداد ذرات ویروسی بیشتری نسبت به کسی دارد که بار ویروسی او پائین است. البته هنوز مشخص نیست که بار ویروسی چه تاثیری روی علائم بیماران مبتلا به کووید-19 می گذارد.
این ادعا توسط Edward Parker در دانشکده بهداشت و طب گرمسیری لندن نیز مورد حمایت قرار گرفته است. به گفته ی ایشان، در مورد کووید-19، گزارش های اولیه ی دریافت شده از چین حاکی از آن هستند که بار ویروسی در بیمارانی که علائم شدیدتری داشته اند، بالاتر بوده است. این مسئله در مورد ویروس سارس و آنفولانزا نیز وجود داشته است. بنابراین بسیار مهم است که تمام مواجهه های احتمالی با کووید-19 را محدود نمود و اگر احساس ناخوشی می کند، باید اقدامات جدی برای قرنطینه را رعایت کند تا شانس ابتلای دیگران به بیماری کاهش یابد.
با توجه به ماهیت بی سابقه و شیوع مداوم ویروس کرونا، مقالات مرتبط با کرونا ویروس ها مرتبا بروز می شوند. توصیه می شود برای دسترسی به جدیدترین اطلاعات در مورد ویروس کرونا به کانال اویرو در تلگرام بپیوندید.
اطلاعات درج شده در این مقاله براساس آخرین مطالعات انجام شده جمع آوری شده اند. در نظر داشته باشید، با تکمیل مطالعات، احتمال دارد نتایج جدیدتری بدست بیایند، بنابراین اطلاعات مربوط به این بیماری به مرور زمان بروز می شوند.