علت ترس از دکتر رفتن
یاتروفوبیا به ترس از پزشکان، دکتر رفتن و دریافت مراقبت های پزشکی اشاره دارد؛ علائم – علت و نحوه درمان این نوع فوبیا را بخوانید.
یاتروفوبیا (Iatrophobia) ترس از پزشکان، مراقبت های پزشکی یا سیستم بهداشتی است. این ترس و اضطراب می تواند آنقدر شدید باشد که باعث ایجاد اختلال در توانایی فرد برای انجام روتین مراقبت های پزشکی شود.
فوبیا یک ترس قوی و غیر منطقی از چیزی است که به طور کلی هیچ خطر قابل توجهی ندارد. فوبیا یک نوع اختلال اضطرابی است.
طبق گزارش موسسه ملی سلامت روان آمریکا (NIMH)، حدود 12.5% از افراد بزرگسالان در کشور آمریکا در مقطعی از زندگی خود دچار فوبیای خاصی می شوند. فوبیای رایج شامل موارد زیر هستند:
- آگورافوبیا، ترس از مکان های عمومی
- آکروفوبیا، ترس از ارتفاع
- کلاستروفوبیا، ترس از مکان های بسته
در این مقاله اطلاعاتی در مورد ترس از رفتن به دکتر، علائم، علت و درمان های آن ارائه می شود.
همچنین بخوانید:
انواع فوبیا و درمان آنها (کلیک)
علائم یاتروفوبیا
فرد مبتلا به یاتروفوبیا، ترس و نگرانی وسواسی در مورد مراجعه به پزشک را تجربه می کند. این امر می تواند تمرکز روی سایر کارهایی شود که باید یک فرد قبل از قرار ملاقات با پزشک انجام دهد را دشوار کند.
سایر علائم یاتروفوبیا عبارتند از:
اغلب افراد دارای ترس از دکتر رفتن، این علائم را قبل از ورود به هر نوع محیط پزشکی تجربه می کنند. هنگامیکه آنها در محیط پزشکی قرار می گیرند، علائم اضطراب یا وحشت شدیدتر شده و حتی ممکن است از ورود به اتاق معاینه خودداری کنند.
یک فرد مبتلا به یاتروفوبیا ممکن است به شدت نگران رفتن به پزشک باشد، حتی اگر هیچ قرار ملاقاتی نداشته باشد. آنها ممکن است دچار احساس وسواسی به داشتن بیماری های جزئی و نگرانی در خصوص نیاز به مراجعه به پزشک شوند.
معمولا یاتروفوبیا در کنار اختلال اضطراب بیماری (بیمار انگاری) رخ می دهد. اختلال اضطراب بیماری یک ترس مداوم از ابتلا به یک بیماری جدی یا تهدید کننده زندگی، علیرغم عدم وجود علائم، است.
یکی دیگر از اتفاقات رایج در افراد مبتلا به یاتروفوبیا، فشار خون روپوش سفید است که به آن سندرم روپوش سفید نیز گفته می شود. در این وضعیت فشار خون فرد در یک محیط پزشکی بالاتر از سایر مکان ها، مانند خانه است.
همچنین بخوانید:
7 درمان خانگی برای تنگی نفس (کلیک)
علت ایاتروفوبیا و ترس از دکتر رفتن
علت های مختلفی برای ایاتروفوبیا و ترس از رفتن به دکتر وجود دارد. محققان این فوبیا را به سه دسته زیر تقسیم می کنند:
- ترس از بیماری و معاینه پزشکی
- ترس از واکنش پزشک و متخصص
- ترس مربوط به موانع برای درمان و دریافت آن
نمونه هایی از ترس هایی که ممکن است افراد دارای ایتروفوبیا تجربه کنند عبارتند از:
- ترس از خجالت، درد یا ناراحتی در طول معاینه فیزیکی
- ترس از دریافت اخبار بد
- ترس از اینکه علائم آنها نشان دهنده یک بیماری باشد
- ترس از اینکه آیا علائم آنها واقعا به مراقبت پزشکی نیاز دارد یا خیر
- ترس از اینکه پزشک علائم آنها را بی اهمیت جلوه دهد
- ترس از موانع، مانند زبان یا عدم دانش
- ترس از عدم توانایی مالی برای درمان
همچنین بخوانید:
یاتروفوبیا در مقابل اضطراب طبیعی
داشتن حدودی اضطراب در خصوص مراجعه به پزشک، غیر معمول نیست. احساس گاهگاهی نگرانی یا اضطراب طبیعی است.
اضطراب یک واکنش طبیعی به استرس است. بسیاری از افراد مراجعه به پزشک را استرس زا می دانند. برخی از علائم اضطراب شبیه علائم یاتروفوبیا است.
با این حال، اضطراب طبیعی معمولا کسی را از قرار ملاقات با پزشک یا درخواست مشاوره پزشکی در مورد یک موضوع باز نمی دارد. درحالیکه یاتروفوبیا می تواند باعث اجتناب فرد از مراجعه برای دریافت مراقبت های پزشکی شود.
همچنین بخوانید:
تشخیص یاتروفوبیا توسط پزشک
پزشک متخصص سلامت روان می تواند ایتروفوبیا را تشخیص دهد. از آنجایی که علائم رایج ایتروفوبیا اضطراب و ترس از رفتن به دکتر است، تشخیص آن می تواند دشوار باشد.
احتمالا پزشک در مورد مدت زمانی که یک فرد صرف فکر کردن در مورد ویزیت دکتر می کند، سؤالاتی می پرسد. آنها همچنین خواهند پرسید که آیا فرد قادر است که خود را از اضطرابی که تجربه می کند منحرف کند یا خیر.
به طور کلی اضطراب فرد را از مراجعه به پزشک باز نمی دارد. با این حال ممکن است افراد مبتلا به یاتروفوبیا دریافت واکسیناسیون، معاینات و سایر مراقبت های معمول خود را به تاخیر بیندازند. همچنین آنها ممکن است تصمیم بگیرند که به جای مراجعه به یک متخصص مراقبت های بهداشتی برای بیماری، حتی بیماری های نسبتا جدی، خود به تنهایی آن را مدیریت کنند.
همچنین بخوانید:
درمان های ایتروفوبیا
درمان اغلب به افراد مبتلا به فوبیا از جمله یاتروفوبیا کمک می کند. گزینه های درمانی به فرد و شرایط آنها بستگی داشته و شامل تراپی، مصرف دارو یا هر دو هستند.
رفتار درمانی شناختی می تواند به غلطه فرد بر فوبیا از جمله ترس های مربوط به پزشکان کمک کند. داروهایی مانند بنزودیازپین ها نیز می توانند به طور موقت به تسکین علائم اضطراب کمک کنند. با این حال آنها علت اصلی یاتروفوبیا را درمان نخواهند کرد.
تکنیک های خود مراقبتی نیز می توانند به مدیریت علائم فوبیا کمک کنند. این تکنیک ها عبارتند از:
همچنین بخوانید:
سوالات متداول
در زیر برخی از سوالاتی است که اغلب در مورد یاتروفوبیا و سایر فوبیاها پرسیده می شود، پاسخ می دهیم.
آیا تریپانوفوبیا یا توموفوبیا است؟
تریپانوفوبیا ترس شدید از اقدامات پزشکی شامل سوزن است. توموفوبیا ترس شدید از جراحی یا مداخلات پزشکی است.
چند درصد از مردم یاتروفوبیا دارند؟
درصد دقیق افراد مبتلا به یاتروفوبیا مشخص نیست. با این حال طبق تحقیقات این وضعیت رایج است.
خلاصه
یاتروفوبیا یک ترس شدید از پزشکان، مراقبت های پزشکی یا سیستم بهداشتی است.
مقداری اضطراب قبل از قرار ملاقات با پزشک طبیعی است. با این حال این اضطراب مانع از عدم مراجعه فرد به پزشک نمی شود. افراد مبتلا به یاتروفوبیا ممکن است واکسیناسیون، معاینات و سایر مراقبت های معمول خود را به تاخیر بیندازند یا از آنها اجتناب کنند.
یک پزشک حوزه سلامت روان می تواند به فرد کمک کند تا از طریق تراپی، دارو یا هر دو بر ایاتروفوبیا غلبه کند. تکنیک های خود مراقبتی، مانند مدیتیشن یا یوگا نیز می توانند در مدیریت علائم اضطراب موثر باشند.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.